Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Reputacja: 947
Reputacja postu: 
4
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: adamjttk » poniedziałek, 9 czerwca 2025, 11:54

ergorg pisze: poniedziałek, 9 czerwca 2025, 10:31To co? inv HS teraz?
Jezeli indeksy/Trump nie beda przeszkadzac to wszystko na to wyglada.
Uklepalismy 100k juz porzadnie i czas kontynuowac cykl.

Dla wszystkich planujacych sie wyprzedac jak najblizej nowego ATH w tym cyklu - pamietajcie, ostateczny, euforyczny rajd (rzedu >100%) trwa raptem 4-5 tygodni, warto zerknac jak dynamicznie rozgrywaly sie wydarzenia w poprzednich cyklach. Jak miniemy peak, ATH w tym cyklu (zakladajac ze cykle dalej obowiazuja) to po 1-2 tyg. bedziemy juz kilkadziesiat % nizej a jak ktos sie bedzie dalej wahal to zastanie go kolejne kilkadziesiat % nizej i zanim sie ogarnie bedzie baghodlerem kolejne kilka lat bo bedzie -50% od ATH

Wchodzimy w ostateczna faze cyklu i warto miec przygotowane jakies mentalne poziomy wyjscia bo bedzie prawdopodobnie ostra euforia, new paradigm etc

Jak dla mnie rajd zgra sie pewnie z obnizkami stop w US, na zadne inne "przelomy" typu rezerwy strategiczne etc nie licze

Gaduła
Reputacja: 63
Reputacja postu: 
2

Postautor: paveel90 » poniedziałek, 9 czerwca 2025, 13:15

Zakładacie atak na ATH w najbliższym czasie?

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 39
Reputacja postu: 
2

Postautor: cyclone » poniedziałek, 9 czerwca 2025, 14:11

Dziś i jutro raczej nie.

Początkujący
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
1

Postautor: bogdan19955 » poniedziałek, 9 czerwca 2025, 15:01

Zaraz za trumpowe dumpowe ze stycznia będą to pompować przez najbliższy rok. 1,2,3% dziennie średnio wystarczy. Ta pauza trumpowa odbiję się mocnym wystrzałem w najmniej spodziewanym momencie. Na 3M/6M świeczkach wszystko w % od dołka idzie jak po sznurku porównując cykl 2k15-2k18 tylko ślepy tego by nie zauważył.

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 9 czerwca 2025, 17:37

Czy ktoś umie na gruncie AT wyjaśnić, co tu się zadziało?
Mieliśmy zdaje się eleganckie SHS, niektórzy już witali się z gąską, a potem nagle V i up. Ktoś to przewidział? Jak?

Poważnie pytam.

AT2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Weteran
Reputacja postu: 
3

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 9 czerwca 2025, 20:16

bogdan19955 pisze: poniedziałek, 9 czerwca 2025, 15:01Na 3M/6M świeczkach wszystko w % od dołka idzie jak po sznurku porównując cykl 2k15-2k18 tylko ślepy tego by nie zauważył.

Taaa, tylko im "grubsze" świeczki, tym mniej widać...

Ja popatrzyłem sobie właśnie na wykres, na porównanie do poprzednich cykli halvingowych i kilka wskaźników dla baniek i dochodzę do wniosku, że żarty się skończyły. Robi się ciasno w tajmingach tego cyklu.
Mówiąc krótko, to ten moment, gdy niedźwiedzie muszą dostać solidny wpi..l, a wszyscy uwierzyć ostatecznie, że z trendem nie ma co walczyć.

Konkretnie, to zaliczyliśmy korektę widoczną w 1W i to jest moment na zrobienie +15% w ciągu tygodnia, a najlepiej +50% w ciągu miesiąca, by ostatecznie złamać marudzenie o podwójnym szczycie a la 2021.
Na dalszą zabawę "5K w górę, 4K w dół" nie ma już czasu ani cierpliwości.

No chyba, że tym razem będzie inaczej i rację mają ci, którzy twierdzą, że cykle to już przeszłość, a od teraz to już tylko nieskończone spokojne wzrosty.
Ale ja tego nie kupuję. Choćby dlatego, że jest masa ludzi, którzy wciąż czekają na finalne wybicie w tym cyklu. W momencie gdy zaczną dochodzić do wniosku, że czekają na marne (a obstawiam wczesną jesień jeśli nadal będzie flauta) zapewne zaowocuje to spadkami, których nie wykupią ETFy z Saylorem.

Obstawiam pierwszy scenariusz i czekam na porządne, długaśne tygodniowe dildo ;)

Gaduła
Reputacja: 63
Reputacja postu: 
1

Postautor: paveel90 » poniedziałek, 9 czerwca 2025, 20:37

Ja czekałem na jakiś dołek pod 100k jeszcze, który mi sie wydawał mocno realistyczny, ale teraz zaczynam w to wątpić coraz bardziej.

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: adamjttk » poniedziałek, 9 czerwca 2025, 21:25

ekonokomik pisze: poniedziałek, 9 czerwca 2025, 20:16Konkretnie, to zaliczyliśmy korektę widoczną w 1W i to jest moment na zrobienie +15% w ciągu tygodnia, a najlepiej +50% w ciągu miesiąca, by ostatecznie złamać marudzenie o podwójnym szczycie a la 2021.
Na dalszą zabawę "5K w górę, 4K w dół" nie ma już czasu ani cierpliwości.
Zgadzam sie, czas na te 40-50k$ w gore bo do konca roku coraz blizej. A jak ma byc fomo z prawdziwego zdarzenia to do 200k powinnismy dobic w Q4
ekonokomik pisze: poniedziałek, 9 czerwca 2025, 20:16od teraz to już tylko nieskończone spokojne wzrosty.
Ale ja tego nie kupuję. Choćby dlatego, że jest masa ludzi, którzy wciąż czekają na finalne wybicie w tym cyklu. W momencie .. zapewne zaowocuje to spadkami, których nie wykupią ETFy z Saylorem.
Tak jak porzadna korekta w okolicach ~100k$ byla nieunikniona (psychologiczny poziom realizacji wielu hodlerow) tak i porzadna korekta pod koniec tego roku/na poczatku przyszlego jest wg mnie rowniez nieunikniona.
Ilosc ludzi wierzacych dalej w cykle jest olbrzymia i mnostwo ludzi sie bedzie wyprzedawac w Q3-Q4 BEZ WZGLEDU NA CENE, ETFy beda sie wyprzedawac tak samo, jedno bedzie napedzac drugie.
Beda sie wyprzedawac i liczyc na odkupienie w 2026-27 i co by sie nie dzialo te 40-50% imho zlecimy bez wzgledu na jakich poziomach bedziemy, czy 120k czy 200k, bez roznicy.
Jezeli nie bedzie prawdziwego fomo w tym roku to i korekta bedzie wg mnie krotsza i plytsza ale te -40% czy -50% to zrobimy na miekko wg mnie, jedyne pytanie brzmi z jakiegos kursu bedziemy spadac.

Początkujący
Reputacja: 42
Reputacja postu: 
0

Postautor: bogdan19955 » poniedziałek, 9 czerwca 2025, 23:27

Wypompowanie, zebranie słabych rąk spotowych bo na nich się czają i ich kiszone bitcoiny, po czym dzida w górę, poziomy 200-500k myślę że ich nie interesują. Aspirację są już w 1.0M $ :D
Już widzę sprzedających po 0.2 0.3M i odkupujących po 1.0M :D
Ciekawe kiedy odpalą ten właściwy wolumen pompujący na który czekam.

Ktoś jest mi w stanie to wyjaśnić ? To jakiś błąd czy wygenerowali z chuj wie czego 147B $ ?
Podobna na tej stronce akcja miała miejsce 13-14.01.2025 btc wtedy ath wybił. Z tym że wtedy to było 11B $ wyskoku 2 dniowego.
Obrazek

Początkujący
Reputacja: 170
Reputacja postu: 
0

Postautor: 88duguid » wtorek, 10 czerwca 2025, 01:02

Kupują za pieniądze których nie mogą stracić. Sekta jest mocna. Ja myślę , że impreza się dopiero rozkręca i spodziewam się fajerwerków soon. Wygląda mocno.
A jeszcze jedno , najwazniejsze w sumie. Wszyscy zawsze patrzą na Powella i czy będą ciac , czy też nie będą. Dzisiaj Orange już zapowiedział , że wkrótce przedstawi następcę Powella (on jest tylko do przyszłego lutego roku 26). To będzie jego człowiek , czytaj to beda niskie stopy o które ciągle krzyczy pomarańczowy. Idziemy wyżej.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 129
Reputacja postu: 
3

Postautor: Kiwajakotako » wtorek, 10 czerwca 2025, 05:54

Jeśli korelacja z m2 dalej się utrzyma to lecimy na następne poziomy 120-130k

Obrazek

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » wtorek, 10 czerwca 2025, 09:27

@Kiwajakotako Czytałem o tej korelacji niedawno, ale nie wiedziałem, że to aż tak koreluje! Masz źródło tego wykresu? No i podobno te wykresy są przesunięte względem siebie w czasie o kilka tygodni.

Ciekaw jestem też czy informacja o tej korelacji to już "wiedza ogólna" wśród inwestorów, czyli czy ma szansę być samospełniającą się przepowiednią, bo "wszyscy" wg tego grają?

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: adamjttk » wtorek, 10 czerwca 2025, 09:33

@ekonokomik musisz wiecej reddita/BTC czytac ;)
Tam ten wykres lata od roku i bez kitu, jest zadziwiajaco dobry poki co, i tak jak piszesz jest przesuniety w czasie
Wpisz sobie na podgrupie "M2" i ocen sam zreszta

Przyklad dyskusji na ten temat:
https://www.reddit.com/r/Bitcoin/commen ... y_and_its/
https://www.reddit.com/r/Bitcoin/commen ... _be_swift/

Weteran
Reputacja postu: 
2

Postautor: ekonokomik » wtorek, 10 czerwca 2025, 09:53

Patrząc na wykres w 1H, to najważniejsze byśmy nie wrócili dziś do poziomu 106K. Każdy inny scenariusz będzie pozytywny. ATH dziś byłoby mile widziane, ale nie zapeszajmy ;)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » wtorek, 10 czerwca 2025, 10:12

ekonokomik pisze: wtorek, 10 czerwca 2025, 09:53Patrząc na wykres w 1H, to najważniejsze byśmy nie wrócili dziś do poziomu 106K. Każdy inny scenariusz będzie pozytywny. ATH dziś byłoby mile widziane, ale nie zapeszajmy
Ja Ci powiem, ze juz za bardzo w to nie wierze tzn w te "czerwone" linie.
Tzn - przegladalem sobie poprzednie banki i ogolnie "timing" rozgrywania kursu.

I powiem Ci, ze nawet jakby teraz spadl BTC na 70-80k np w lipcu-sierpniu to nadal bym pozostawal byczy w tym cyklu.
W sensie powrot z 70/80k na ~100k to moze byc kwestia doslownie tygodnia-dwoch, 100-110k mamy juz oglednie mowiac ladnie "uklepane", opatrzylo sie i nie robi na nikim wrazenia.

A fomo, ktore moze wyciagnac 100-110k na np 150k czy nawet 200k, mogloby sie rozegrac w miesiac-poltora easy w przypadku jakiegos byczego newsa (nieoczekiwanie duze obnizki stop, nastepca Powella z luznym podejsciem do QE) wiec bylby spokojnie na to czas jeszcze po wakacjach w jakims pazdzierniku czy listopadzie. I zarowno 150k czy 200k byloby ladnym zakonczeniem cyklu (x10 od dolka czy wrecz x13)

A po takim dynamicznym rajdzie -60 czy -70% i cyklicznosc bylaby zachowana, wszyscy happy.

Ja osobiscie pod to gram --> o te minimum +50% w ciagu ~miesiaca od tych 110k.
Jak zobacze taka dynamike to wyprzedam co najmniej 60-70% portfolio (reszte zostawie na ewentualne ~200k)
Dla mnie taka dynamika bedzie zwiastowala klasyczny cykl i klasyczny dump w przyszlym roku, bede polowal wtedy na re-entry za 70-80k na kolejny cykl.

A jak bedziemy tak mozolnie rzezbic do konca roku, jakies 120k, 130k to nie sprzedam nawet 10% portfolio, nie wierze wtedy w zaden przyszloroczny gruby dump, za duzo sie juz wokol BTC dzieje na swiecie. Wtedy hodl i rece pod dupe (tak jak np ostatnie pol roku, te 30% korekty na BTC to dla hodlera smiech jedynie)

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » wtorek, 10 czerwca 2025, 10:24

anagamidev pisze:Może też takie coś: https://i.imgur.com/S7SEHAb.png

Bardzo ryzykowny i negatywny scenariusz, bo zakłada mulenie przez dalsze kilka miesięcy. Sam bym zwątpił i pewnie częściowo się wyprzedał :P

Weteran
Reputacja postu: 
3

Postautor: ekonokomik » wtorek, 10 czerwca 2025, 10:32

adamjttk pisze: wtorek, 10 czerwca 2025, 10:12I powiem Ci, ze nawet jakby teraz spadl BTC na 70-80k np w lipcu-sierpniu to nadal bym pozostawal byczy w tym cyklu.

Nie, nie, nie! Wypluj te słowa ;) 80K w wakacje to dla bardzo wielu byłoby potwierdzenie podwójnego szczytu a la 2021 i koniec cyklu. To by się mogło skończyć bardzo źle.
adamjttk pisze: wtorek, 10 czerwca 2025, 10:12100-110k mamy juz oglednie mowiac ladnie "uklepane", opatrzylo sie i nie robi na nikim wrazenia.

Jeśli tak jest, to już nie powinniśmy zejść <100K bardziej niż szybko zniesionym knotem. Dla mnie <100K to teraz pomarańczowa lampka.
adamjttk pisze: wtorek, 10 czerwca 2025, 10:12A fomo, ktore moze wyciagnac 100-110k na np 150k czy nawet 200k, mogloby sie rozegrac w miesiac-poltora easy w przypadku jakiegos byczego newsa (nieoczekiwanie duze obnizki stop, nastepca Powella z luznym podejsciem do QE)

Problem w tym, że powoli kończą nam się pomysły na bycze newsy :lol: Mamy już ETFy, kupowanie przez Blackrocka, akceptację świata finansów, budowanie rezerwy BTC w USA. Jakimś obniżkom stóp ciężko będzie to przebić tak, by wywołać +100%.

Ja raczej obstawiam, że ewentualne duże wzrosty będą pochodną wszystkich wymienionych, bez żadnego dodatkowego bezpośredniego powodu. Że BTC zbiera siły by "nadrobić" bo jest obecnie niedoszacowany. Podobnie jak złoto było kilka lat temu.

Ale oczywiście pozostaję optymistą. Bardzo trudno wyobrazić mi sobie powody by BTC nie rosło (oprócz światowego krachu na giełdach).
adamjttk pisze: wtorek, 10 czerwca 2025, 10:12Ja osobiscie pod to gram --> o te minimum +50% w ciagu ~miesiaca od tych 110k.
Jak zobacze taka dynamike to wyprzedam co najmniej 60-70% portfolio (reszte zostawie na ewentualne ~200k)

A jak w lipcu będzie 160K, sprzedasz 60%, w sierpniu 200K, sprzedasz resztę, a w listopadzie stuknie w 400K? 8-)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 693
Reputacja postu: 
4

Postautor: mess_on_a_mission » wtorek, 10 czerwca 2025, 10:38

ekonokomik pisze: poniedziałek, 9 czerwca 2025, 17:37 Czy ktoś umie na gruncie AT wyjaśnić, co tu się zadziało?
Mieliśmy zdaje się eleganckie SHS, niektórzy już witali się z gąską, a potem nagle V i up. Ktoś to przewidział? Jak?

Poważnie pytam.
ekonokomik pisze: Patrząc na wykres w 1H, to najważniejsze byśmy nie wrócili dziś do poziomu 106K. Każdy inny scenariusz będzie pozytywny. ATH dziś byłoby mile widziane, ale nie zapeszajmy ;)

najprostsze co mogło się stać, czyli zejście do dolnego pułapu cenowego miesięcznej konsolidacji

i dokładnie do 106 możemy jeszcze zejść, ale musi wytrzymać. czy wyjdziemy górą czy dołem to powinni jeszcze ściągnąć high tak czy siak

SVG Image

dla porównania '21.

po ściągnięciu high zaczęliśmy wracać do konsoli, po teście mid od dołu zaczęliśmy wychodzić dołem

w razie jak zrobimy 114-16 i zaczniemy wracać to zaczynam shortować. dla byków to jest moment gdzie musi się zacząć blow off top imo

SVG Image

e/

@adamjttk1 "spodziewanych parabolicznych wzrostow". jakie to słodkie!

a serio to czytaj ze zrozumieniem. piszę, że to moment, w którym byki muszą przyspieszyć żeby ten etap "spodziewanych parabolicznych wzrostów" mógł zostać potwierdzony.

a contrario jeśli zrobimy teraz nowy, słaby topek bez vol i zaczniemy wracać do 100 k to się będziesz upierał, że już zaraz się zacznie parabola? ile razy mozna przebijać ath bez widocznego na wykresie wyjścia z konsolidacji?
Ostatnio zmieniony wtorek, 10 czerwca 2025, 11:36 przez mess_on_a_mission, łącznie zmieniany 1 raz.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 241
Reputacja postu: 
3

Postautor: Tazz28 » wtorek, 10 czerwca 2025, 11:04

ekonokomik pisze: wtorek, 10 czerwca 2025, 10:32Problem w tym, że powoli kończą nam się pomysły na bycze newsy Mamy już ETFy, kupowanie przez Blackrocka, akceptację świata finansów, budowanie rezerwy BTC w USA. Jakimś obniżkom stóp ciężko będzie to przebić tak, by wywołać +100%.
Czy aby takie nastroje nie były również np. w 2021roku gdzie również liczyliśmy na co najmniej 100k, teraz będzie tylko lepiej, itd?

Powiedzcie teraz tak jak najbardziej obiektywnie: kiedy jest lepszy moment na zakończenie cyklu i gaszenie światła to następnej hossy?

Mamy mega byczy sentyment, "odbębnione" 70k na BTC, newsy, że Chiny przez giełdę w HK zrzucą 200k BTC nie przebijają się prawie wcale. Wszyscy czekają na Q4 i mega blow off top.
Jakby zaczeli spuszczać wszystko w dół, to do ok 70k mieliby darmowe paliwo z likwidacji longów, bo prawie każdy wierzy, że zaraz odbije i mamy nowe ATH. Jeszcze są shorty na 115k do likwiadacji więc stąd logicznie było by zawrócić.

Sygnał, że koniec hossy nie jest oczywisty od razu, a teraz mamy bardzo dużo wskaźników, że jesteśmy albo w lokalnym topie i odwiedzamy okolice 80k, albo to koniec. Do tego lato nigdy nie sprzyja wzrostom.

+ w ciągu 2-4 lat szykuje się większa załamka na giełdach. Być może mamy ostatni moment aby wysinąć ostatnie soki, ale dla mnie obecna sytuacja 50/50. Lepiej uważać

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » wtorek, 10 czerwca 2025, 11:19

ekonokomik pisze: wtorek, 10 czerwca 2025, 10:32Problem w tym, że powoli kończą nam się pomysły na bycze newsy Mamy już ETFy, kupowanie przez Blackrocka, akceptację świata finansów, budowanie rezerwy BTC w USA. Jakimś obniżkom stóp ciężko będzie to przebić tak, by wywołać +100%.
Jesli chodzi o bycze newsy - zgadzam sie, jest juz kur** wszystko na talerzu zeby zrobic fomo jakiego nie widziano od lat na BTC.
Ale go wciaz nie ma o dziwo. BTC jest serio imho na dzisiaj grubo niedoszacowany, wyglada jakby budowala sie duza fala na nim, ale kiedy pokaze nam swoje prawdziwe rozmiary - cholera wie, moga to byc jeszcze lata rownie dobrze.

Czego brakuje? Imho realnych pieniedzy, obnizki stop, QE --> jak ludzie beda widziec, ze zaczyna sie kolejne zalewanie rynku fiatami i "kryzys" zazegnany, ze nie grozi nam jakas duza recesja, to zacznie sie znowu pompowanie BTC. Bo poki co widze skupujace instytucje ale retailu po prostu nie widac w jakims wiekszym wolumenie.
ekonokomik pisze: wtorek, 10 czerwca 2025, 10:32A jak w lipcu będzie 160K, sprzedasz 60%, w sierpniu 200K, sprzedasz resztę, a w listopadzie stuknie w 400K?
Zostane wtedy pieknie wyleszczony ;)

Ale w to nie wierze, nie jestem az takim munbojem, nie wierze, ze BTC urosnie w 3 lata z dolka 15k na "400k", to byloby x25 w 3 lata, new paradigm etc --> za stary juz jestem na takie bajki, mimo ciaglego hypowania Saylora, ETF etc

Ilosc sprzedajacych w okolicach 180-200 w Q4 bylaby gigantyczna, nie wiem kto mialby to wchlonac?
Instytucje? Ktore? Za co? Swir Saylor skupuje jak szalony a ostatnio ma zadyszke i kupuje juz po 500-1000BTC bo zrodelko fiat schnie najwyrazniej.
Jezeli inne instytucje mialyby takie plany to kupowalyby jak szalone dzis po 100k a nie za kilka mies po 400k.
Widziales co sadzi o BTC stare wallstreet (jak byly poddawane pod glosowanie w Mecie czy Microsoft drobne np 5% alokowanie kasy w BTC) --> wyniki byly miazdzaco negatywne (95% udzialowcow opowiadalo sie negatywnie) --> tu sie nic nie zmieni w ciagu kilku miesiecy, na takie zmiany swiatopogladowe trzeba LAT --> wierze ze do tego dojdzie ale nie wczesniej niz za 5-10 lat, nie za kilka mies bo BTC "zacznie rosnac"

A w retail kupujacy po 400k nie wierze podwojnie, nie w 2025r kiedy Kowalski dostal grubo po dupie inflacja i podwyzkami cen wszystkiego.
Tazz28 pisze: wtorek, 10 czerwca 2025, 11:04Powiedzcie teraz tak jak najbardziej obiektywnie: kiedy jest lepszy moment na zakończenie cyklu i gaszenie światła to następnej hossy?
No na 100% nie teraz.
Mulimy od pol roku w okolicy ~100k, kto chcial sprzedawac swoje bity za 100k mogl to robic w grudniu, styczniu, maju --> jaki jest powod wyprzedawac sie teraz jezeli historycznie Q3-Q4 byly okresami najlepszych i najdynamiczniejszych wzrostow?
Jak ktos mial drzace rece (nawet tu na forum) to oddawal bity na 70k po przebiciu poprzedniego ATH w zeszlym roku czy jak byla zawrotka na 75-80k kilka mies temu.

Uwazasz, ze cena BTC jest atrakcyjna w 2025r biorac pod uwage ATH na 70k 4 lata temu i dzisiejsza cene zlota 3400$ za uncje?
Ja absolutnie nie uwazam tej ceny za atrakcyjna biorac pod uwage ze EBC scielo stopy do 2% a cale obnizki w US sa przed nami.
Trump juz gada o nowym budzecie ktory zwiekszy zadluzenie o 5-6 bilionow $, to jest kolejne 15-20% dodatkowego dlugu USA, przeciez tu kasa bedzie musiala byc drukowana ze sie drukarki beda grzaly do czerwonosci w US

Wróć do „Przedszkole”