Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Reputacja: 948
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: adamjttk » sobota, 17 maja 2025, 18:50

Jestesmy 50% wyzej niz w 2021r, niech sobie kazdy odpowie sam czy mamy szalona gorke biorac pod uwage inflacje za ostatnie lata czy cene zlota.
Dla tych co beda udowadniac zeby nie patrzec na ath z 2021r tylko na wzrost 600% od poczatku tego cyklu - czy macie takie same oczekiwania (powiedzmy -70% w 2026) wobec Mety, Netflixa czy Spotify ktore urosly podobnie przez ostatnie 3 lata (mialy podobne spadki co BTC w 22')?

Początkujący
Reputacja: 218
Reputacja postu: 
2

Postautor: jack_btc » sobota, 17 maja 2025, 19:35

SVG Image
Analizując sobie sezonowość BTC w ujęciu historycznym, rok 2025 nadal wykazuje potencjał wzrostowy. W poprzednich cyklach, szczególnie w latach 2017 i 2020, największa dynamika wzrostów występowała w drugiej połowie roku, często w ostatnim kwartale. Obecna struktura rynku, relatywnie spokojne pierwsze miesiące oraz fakt, ze znajdujemy się w fazie post-halvingowej, sugerują możliwość kontynuacji trendu wzrostowego w nadchodzących miesiącach. Jeżeli schemat cyklu się powtórzy, lokalny szczyt może wystąpić w okolicach czwartego kwartału 2025 roku, zgodnie z historycznym zachowaniem cen BTC w okresie 12 do 18 miesięcy po halvingu.

Początkujący
Reputacja: 563
Reputacja postu: 
3

Postautor: Eazzy0 » sobota, 17 maja 2025, 20:14

adamjttk pisze: sobota, 17 maja 2025, 18:50 Dla tych co beda udowadniac zeby nie patrzec na ath z 2021r tylko na wzrost 600% od poczatku tego cyklu - czy macie takie same oczekiwania (powiedzmy -70% w 2026) wobec Mety, Netflixa czy Spotify
Jeśli pod koniec tego roku nadejdzie ta zapowiadana recesja to myślę że w przyszłym roku na spokojnie akcje META mogą być gdzieś na poziomie 250$ (obecnie 640$) i analogicznie pozostałe spółki.
Bitcoin już od dawna nie żyje własnym życiem więc to co się wydarzy na indeksach i akcjach wydarzy się na BTC.
adamjttk pisze: sobota, 17 maja 2025, 18:50 biorac pod uwage inflacje za ostatnie lata czy cene zlota.
Złoto nie ma żadnej korelacji z BTC. Zanim napiszesz że BTC jest aktywem chroniącym przed inflacją tak jak złoto to biorąc pod uwagę inflacje i cene złota to tak na dobrą sprawe wzrosty tam masz przez ostatnie 2 lata.
Kupując złoto w 2011,2012,2013 wszedłbyś w jakikolwiek profit dopiero w 2024 roku będąc 7-9 lat kapitałem pod wodą a kolejne 3 lata byłbyś na 0. Więc mimo inflacji w aktywie chroniącym przed inflacją byłbyś 11-13 lat bez profitu albo na 0.

Początkujący
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0

Postautor: StefanN » sobota, 17 maja 2025, 22:17

Rozumiem Twój punkt widzenia, ale porównywanie BTC 1:1 z akcjami typu Meta czy Netflix trochę mija się z celem – to jednak zupełnie inna klasa aktywów, z inną dynamiką, płynnością i cyklem. BTC faktycznie przestał być „odklejony” od indeksów, ale nadal działa tam zupełnie inna psychologia i struktura rynku – szczególnie w kontekście halvingów i podaży.

Co do złota – pełna zgoda, że to nie był szał zysków przez ostatnią dekadę, ale złoto działa bardziej jako długoterminowy bufor niż aktywo „zarabiające” co chwilę. BTC też nie jest idealną ochroną przed inflacją, ale trzeba przyznać, że dla niektórych był użytecznym hedgem (szczególnie w krajach o słabej walucie).

Czy przyjdzie -70%? Możliwe, ale nie wiem czy akurat w 2026 i czy w takiej skali. Przy dzisiejszym zaangażowaniu instytucji i ETF-ów, rynek może się zachować inaczej niż poprzednio. Może wolniej, może bardziej „cywilizowanie”, ale raczej nie identycznie.

Wszystko zależy od tego, z jakim horyzontem inwestycyjnym ktoś wchodzi. Dla traderów korekta to zagrożenie, dla long-termów – okazja. Ja chyba jeszcze wejdę w to - https://domonieruchomosci.com/wynajem/ :-)
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 czerwca 2025, 15:13 przez StefanN, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
0

Postautor: socjolog2008 » niedziela, 18 maja 2025, 01:35

Eazzy0 pisze: sobota, 17 maja 2025, 20:14Złoto nie ma żadnej korelacji z BTC. Zanim napiszesz że BTC jest aktywem chroniącym przed inflacją tak jak złoto to biorąc pod uwagę inflacje i cene złota to tak na dobrą sprawe wzrosty tam masz przez ostatnie 2 lata

Wy chociaż odrobinę znacie historię złota ?
To jest moneta - na oko no ilu uncjowa co :?: ;) (1)

- Skarbiec na Wawelu, bilet 43 zł po 16:00 i można zwetyfikować.
Na dzień dziesiejszy ta moneta jest wycecniana na 9 000 000 PLN
Za kilka lat ślad po tych pierdoletach cyfrowych nie zostanie, a co dopiero za setki lat. Wy się nie porównujcie do złota, srebra. To są opary absurdu. Poza gramaturą wchodzi w grę historia i data bicia. Temat numizmatyczny i Królowie Polski ..

Realizujcie zyski i za te zyski kupujcie realne dobra materialne
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
5

Postautor: domator » niedziela, 18 maja 2025, 06:24

socjolog2008 pisze: niedziela, 18 maja 2025, 01:35Na dzień dziesiejszy ta moneta jest wycecniana na 9 000 000 PLN
Tak, tak. I tak bedzie do momentu kiedy Heniek spod Gniezna jadac swoim Ursusem c330 nie znajdzie garnuszka gdzie bedzie 25 kg takich monet. Wtedy beda warte 900 pln kazda.
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Początkujący
Reputacja postu: 
1

Postautor: StefanN » niedziela, 18 maja 2025, 15:27

Hehe, dokładnie, rynek to rynek – wartość to też kwestia popytu, a nie tylko teorii
A jak widzicie to - https://www.olsztyn-adwokat.pl/windykac ... dluznikow/
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 czerwca 2025, 15:12 przez StefanN, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 857
Reputacja postu: 
3

Postautor: everman » niedziela, 18 maja 2025, 17:05

everman pisze: sobota, 17 maja 2025, 09:31Patrząc z bliska, nie rozpędzając się z fantazja na jakieś większe wzrosty, wyjście z konsoli obstawiał bym górą i potem
...

@Jahu odnośnie twojego komentarza
- a niby jak rynek działa? Jakie ci sa potrzebne krachy do korekty?

1D jak dociągnie w górę to zrobi nowy lokalny szczyt na dywergencji, pomijając fakt ze średnia MA 50/200 została gdzieś daleko na dole mamy 40% wzrost w ciągu 6 tygodni.
Wcześniejszy praktycznie podwójny szczyt ATH uważasz że padnie tak od strzała na raz?
Nie trzeba misiować. Można zrealizować jakieś zyski z longów i poczekać na kolejna okazje. Na moje szanse na korektę są większe niż na nowe ATH, ale zobaczymy jak to wyjdzie.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 129
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kiwajakotako » niedziela, 18 maja 2025, 17:48

Kto tam tak kupuje? Saylor? :)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 693
Reputacja postu: 
1

Postautor: mess_on_a_mission » niedziela, 18 maja 2025, 19:32

wyjscie z trojkata w niedziele… loading… loading…

Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: Sorryman » niedziela, 18 maja 2025, 20:33

Żeby nie było, że teoretyzuje , to po dobraniu krótkich aktualnie mam likwidację na 115300.
Uważam, że to jest możliwe, ale stracę wtedy mniej niż jeden procent kasy, więc przeżyję. Natomiast dźwignię mam już sporą, więc w druga stronę będzie super...
Czekających na wzrost jest moim zdaniem zdecydowanie zbyt dużo i mając świadomość, że w ciągu najbliższego pół roku zaczną pękać, to moim skromnym zdaniem chłopcy z Wallstreet Was przewiozą. Lepiej żebyście zaczęli oddawać po 70, niż 120... Ale to tylko moja opinia, a w sumie to się nie znam.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4720
Reputacja postu: 
1

Postautor: new06 » niedziela, 18 maja 2025, 20:38

everman pisze: niedziela, 18 maja 2025, 17:05zrobi nowy lokalny szczyt na dywergencji, pomijając fakt ze średnia MA 50/200 została gdzieś daleko na dole

no to mamy prze**bane
Brave New World

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
2

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 19 maja 2025, 07:35

A temu pejzażowi dałem tytuł: "Wyleszczenie daytraderów level BTC" ;)

A poważnie, to słabo to wygląda.
Wyjątkowo nieudana próba podejścia pod ATH. I jakoś trudno mi uwierzyć, że to błyskawiczny megafon i za chwilę będzie kolejna zawrotka i za parę godzin 110k.
Chyba, że ktoś rysuje po wykresie BTC jak po swojej tablicy, ale to już raczej nie te czasy...

wyleszczenie2.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 857
Reputacja postu: 
5

Postautor: everman » poniedziałek, 19 maja 2025, 08:25

@Jahu ja nie miałem na myśli na chwile obecna żadnych większych spadków.
Korekta w zakresie 0.5-0.6 fibo od początku tego wzrostu z 74K była by dla mnie bardzo zadawalająca i 0.38 fibo tez będzie ok. To całkiem spory ruch, na który warto polować.

1D nieciekawa a wybicie
everman pisze: niedziela, 18 maja 2025, 17:05 1D jak dociągnie w górę to zrobi nowy lokalny szczyt na dywergencji,
no i jest
- teraz mozna pichcić kolejne wróżby :)

Jeżeli ta 1D tak już zostanie to w dalszej części opcje widział bym dwie. Kolejna czerwona w dół w okolice 0.2 fibo co zarysuje polowe diamentu, lub ewentualnie podciągniecie w górę w ramach zarysowanej flagi.
- stawiam jednak na formowanie się diamentu, następnie ruch ABC po złoty portfel.

SVG Image
Spoiler:
o tak mi sie to marzy, to byl by piękny pattern pod większe wzrosty.
SVG Image

Weteran
Reputacja: 948
Reputacja postu: 
1

Postautor: adamjttk » poniedziałek, 19 maja 2025, 10:06

ekonokomik pisze: poniedziałek, 19 maja 2025, 07:35A poważnie, to słabo to wygląda.
Wyjątkowo nieudana próba podejścia pod ATH. I jakoś trudno mi uwierzyć, że to błyskawiczny megafon i za chwilę będzie kolejna zawrotka i za parę godzin 110k.
Dopoki np taki Saylor ma od kogo odkupywac te swoje dziesiatki- czy tez setki tysiecy bitow po ~100k$, to do tego czasu bedziemy na tych poziomach mulic stety/niestety. Wszyscy, ktorych ta cena zadowala musza sie najpierw ze swoich BTC wypstrykac po prostu. Mamy piekny przeplyw retail-->instytucje.

Bardzo dobra wiadomoscia za to jest to, ze jak juz sie tych osob z grona hodlerow pozbedziemy to dalsze wzrosty beda dynamiczne a owe osoby beda pokornie wracac na duzo wyzszych pulapach za jakis czas.

Do tego uklepujemy piekna podloge 75-100k do ktorej bedzie mozna za rok-dwa wrocic i ktorej sie mam nadzieje bedziemy juz w przyszlosci trzymac po ewentualnych spadkach.

Jak na moje w tym tygodniu jeszcze wybijemy nowe ATH, ladnie sie juz powyzej 100k utrzymujemy i to tylko kwestia czasu az sie grono slabych raczek wykruszy.

Natomiast nie ukrywam, ze spadek stad na np 70-75k bylby EPICKI, kwik ludzi zaladowanych po 100k byloby slychac z bardzo daleka, a alty osiagnelyby prawdziwie promocyjne ceny dla tych odwaznych i z wolna gotowka :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
1

Postautor: ergorg » poniedziałek, 19 maja 2025, 15:24

Top nadbity zgodnie z oczekiwaniem, fajnie by było teraz zebrać przynajmniej płynność z dołu:

https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: StefanN » poniedziałek, 19 maja 2025, 22:47

adamjttk pisze: poniedziałek, 19 maja 2025, 10:06
ekonokomik pisze: poniedziałek, 19 maja 2025, 07:35A poważnie, to słabo to wygląda.
Dopoki np taki Saylor ma od kogo odkupywac te swoje dziesiatki- czy tez setki tysiecy bitow po ~100k$, to do tego czasu bedziemy na tych poziomach mulic stety/niestety. Wszyscy, ktorych ta cena zadowala musza sie najpierw ze swoich BTC wypstrykac po prostu. Mamy piekny przeplyw retail-->instytucje.

Bardzo dobra wiadomoscia za to jest to, ze jak juz sie tych osob z grona hodlerow pozbedziemy to dalsze wzrosty beda dynamiczne a owe osoby beda pokornie wracac na duzo wyzszych pulapach za jakis czas.

Do tego uklepujemy piekna podloge 75-100k do ktorej bedzie mozna za rok-dwa wrocic i ktorej sie mam nadzieje bedziemy juz w przyszlosci trzymac po ewentualnych spadkach.

Jak na moje w tym tygodniu jeszcze wybijemy nowe ATH, ladnie sie juz powyzej 100k utrzymujemy i to tylko kwestia czasu az sie grono slabych raczek wykruszy.

Natomiast nie ukrywam, ze spadek stad na np 70-75k bylby EPICKI, kwik ludzi zaladowanych po 100k byloby slychac z bardzo daleka, a alty osiagnelyby prawdziwie promocyjne ceny dla tych odwaznych i z wolna gotowka :)

Zgadzam się, że jeszcze trochę potrwa, zanim słabi inwestorzy się wykruszą. Dopóki duże ryby mają od kogo odkupywać, cena będzie się trzymać w tych granicach. Spadek do 70-75k faktycznie mógłby być okazją dla wielu, ale pewnie wywołałby sporo paniki. Ciekawy czas przed nami! Zamierzam to jeszcze przegadać z nimi - https://kancelariaflorczuk.com.pl/uslug ... odarczych/
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 czerwca 2025, 15:11 przez StefanN, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 129
Reputacja postu: 
0

Postautor: Kiwajakotako » wtorek, 20 maja 2025, 06:27

Wg mnie aż się prosi o wybicie nowego ath, kwestia czasu jak przebiją barierę 106k

Początkujący
Reputacja: 218
Reputacja postu: 
2

Postautor: jack_btc » wtorek, 20 maja 2025, 11:32

Cena pozostaje powyżej MA50 i MA200, a MA50 zbliża się do przecięcia MA200 od dołu. W takich warunkach shorty są sprzeczne z trendem i statystycznie nieopłacalne.

Początkujący
Reputacja: 173
Reputacja postu: 
0

Postautor: 88duguid » wtorek, 20 maja 2025, 21:42

Jak nie chce spadać to sami wiecie co się musi stać... Wygląda bardzo interesująco nasz król. Ciekawe czy będzie mocno biegać sasa

Wróć do „Przedszkole”