Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Weteran
Reputacja: 946
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: adamjttk » sobota, 3 maja 2025, 20:00

jack_btc pisze: sobota, 3 maja 2025, 17:19Jeśli Twój scenariusz się nie sprawdza, możesz zamienić środki na stablecoina i przelać je na portfel, czekając na poprawę sytuacji lub wybicie, które wyznaczy nowy kierunek.
W teorii wszystko sie zgadza ale to nie jest taki kasiazkowy stop loss, zgadza sie?
Sa/byly sytuacje, ze wyjezdzam na weekend, wracam, a tu kaplica --> BTC(alty) zdazyly spasc o 15%-20% np, zaczynasz rozkminiac co tu z tym zrobic a po kilku dniach jestes kolejne 10-15% w plecy i jestes ugotowany bo na sprzedaz juz za pozno i tak.
Stop loss powinien to robic za Ciebie, bez emocji a na portfelu sprzetowym tego nie ma. A trzymac swoje coiny na jakims Coinbase/Binance, no sorry, nie.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 88
Reputacja postu: 
0

Postautor: Corso » sobota, 3 maja 2025, 23:28

adamjttk pisze: sobota, 3 maja 2025, 20:00BTC(alty) zdazyly spasc o 15%-20% np, zaczynasz rozkminiac co tu z tym zrobic a po kilku dniach jestes kolejne 10-15% w plecy i jestes ugotowany bo na sprzedaz juz za pozno i tak

alty na spadkach ( jak np. dzisiaj i zapewne jeszcze kilka dni ) to eldorado do pomnażania bita :P
według mnie skalpy S gra się zdecydowanie łatwiej niż L

Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-0hn4C8Y6Q6

@KingKanPL gdzie te Twoje 71700 czy tam niżej ? :mrgreen:

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » niedziela, 4 maja 2025, 00:32

Corso pisze: sobota, 3 maja 2025, 23:28KingKanPL gdzie te Twoje 71700 czy tam niżej ?
Ja mam dziwne przeczucie ze w przyszlym tygodniu bedziemy ATH atakowac znowu po tych 5 mies mulenia. Albo to wplyw odwilzy na indeksach (2tyg wzrostow) albo juz po prostu podaz wymiekla na 75-85k

Początkujący
Reputacja: 21
Reputacja postu: 
0

Postautor: luk1999 » niedziela, 4 maja 2025, 10:22

FED musiałby zbić stopy w środę, żeby poszli w przyszłym tygodniu ponad 100k. A na to się raczej nie zanosi. ;)
IMO prędzej czekają nas ze 2 tygodnie najpierw lekkich spadków, a później boczniaka...

Początkujący
Reputacja: 215
Reputacja postu: 
1

Postautor: jack_btc » niedziela, 4 maja 2025, 11:01

adamjttk pisze: sobota, 3 maja 2025, 20:00Sa/byly sytuacje, ze wyjezdzam na weekend, wracam, a tu kaplica --> BTC(alty) zdazyly spasc o 15%-20% np, zaczynasz rozkminiac co tu z tym zrobic a po kilku dniach jestes kolejne 10-15% w plecy i jestes ugotowany bo na sprzedaz juz za pozno i tak.
Stop loss powinien to robic za Ciebie, bez emocji a na portfelu sprzetowym tego nie ma. A trzymac swoje coiny na jakims Coinbase/Binance, no sorry, nie.

Warto jeszcze przed wejściem ustalić jasne zasady wyjścia i konsekwentnie się ich trzymać. To kwestia dyscypliny. Zawsze powinieneś mieć przygotowane możliwe scenariusze przed, a nie po fakcie. Na przykład, jeśli notujesz spadek o 20%, podejmujesz decyzję o natychmiastowym wyjściu lub wychodzisz przy najbliższym odbiciu. Transakcja zostaje zakończona. Zawsze możesz wrócić później, gdy sytuacja będzie korzystniejsza. Natomiast trzymanie stratnych pozycji i ich uśrednianie to prosta droga do utraty kontroli nad ryzykiem. Raz może się udać i cena wróci, ale co jeśli nie? Wtedy zostajesz z zamrożonym kapitałem, stresem i poważnym problemem.

Weteran
Reputacja: 486
Reputacja postu: 
0

Postautor: fetek » niedziela, 4 maja 2025, 11:17

Dla mnie to wszystko może zakopać bo i tak nie ma totalnie żadnego zastosowania, kolejne aktywo do spekulacji i nic więcej. Problem w tym że aktualnie panująca komuna zabije nawet to.

Jak się ostatni BTC wykopie to będziemy kolekcjonować nic nie warte antyki za miliony.

Dodano po 42 sekundach:
luk1999 pisze: niedziela, 4 maja 2025, 10:22FED musiałby zbić stopy w środę, żeby poszli w przyszłym tygodniu ponad 100k. A na to się raczej nie zanosi. ;)
Czyli niezależne kryptowaluty czekają na decyzję jednego człowieka :mrgreen:

Początkujący
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0

Postautor: hash. » niedziela, 4 maja 2025, 13:29

Cześć! Czytam ten wątek od długiego czasu i chciałbym zapytać Was, specjalistów od analizy technicznej, co (jakie materiały/kanały/książki) moglibyście polecić komuś, kto jest w tym totalnie zielony? Chodzi mi o cokolwiek, gdzie w klarowny sposób zostanie wyjaśnione, jak prawidłowo rysować linie trendu (np. po knotach czy nie?), wyznaczać wsparcia i opory, Fibo, itd.

Będę dozgonnie wdzięczny za wszelkie sugestie w tym temacie.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 850
Reputacja postu: 
4

Postautor: everman » niedziela, 4 maja 2025, 15:53

hash. pisze: niedziela, 4 maja 2025, 13:29co (jakie materiały/kanały
ten wątek lecisz od początku przez wszystkie Posty: 93107 i wyciągasz wnioski. 8-) Nie ma za co ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
2

Postautor: akos » niedziela, 4 maja 2025, 18:31

hash. pisze: niedziela, 4 maja 2025, 13:29materiały/kanały/książki
Myślę, że na początek coś z klasyki warto przerobić: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4820747 ... inansowych
Ewentualnie ten zapomniany wątek ;)
Ostatnio zmieniony niedziela, 4 maja 2025, 18:35 przez akos, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: 186
Reputacja postu: 
1

Postautor: KingKanPL » niedziela, 4 maja 2025, 18:33

Corso pisze: sobota, 3 maja 2025, 23:28
adamjttk pisze: sobota, 3 maja 2025, 20:00BTC(alty) zdazyly spasc o 15%-20% np, zaczynasz rozkminiac co tu z tym zrobic a po kilku dniach jestes kolejne 10-15% w plecy i jestes ugotowany bo na sprzedaz juz za pozno i tak

alty na spadkach ( jak np. dzisiaj i zapewne jeszcze kilka dni ) to eldorado do pomnażania bita :P
według mnie skalpy S gra się zdecydowanie łatwiej niż L

Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-0hn4C8Y6Q6

@KingKanPL gdzie te Twoje 71700 czy tam niżej ? :mrgreen:
Rozumiem, że to są trejdy Twojego życia?
Te Twoje pozycję to nic innego jak hazard na tokenach, które w 15min mają niekiedy ample takie że szkoda wyjaśniać tak "wielki" procentowy "zysk"
Tak samo się śmiałeś jak pisałem o teście 80-75
Ja Ci Corso współczuję bo jesteś hazardzista a nie inwestorem, dlatego nie będę wspominał o tym, że podczas tego odreagowania zrobiłem około 1600% na X1 X2 robiąc około 150 bezbłędnych wejść, za kilka tygodni rozpocznę streaming będziesz mógł się czegoś nauczyć
Wyjaśnię wszystko, jak szukać pozycji wejścia, pokaże jak prowadzę pozycję jaki SL ustawiam o dlaczego nie warto grać na dźwigni większej niż x2 a to wszystko za darmo

Jak będziesz już mnie cytował czy wspominał o poziomach które wymieniałem w mt to weź znajdź post jak pisałem o zejściu do strefy 75-71,7 bo mi się k!@#$% nie chce szukać
Pozdro

Początkujący
Reputacja: 238
Reputacja postu: 
0

Postautor: kisiel » niedziela, 4 maja 2025, 19:28

@KingKanPL Dasz linka do tego streamingu, jak będziesz miał gotowy?

Początkujący
Reputacja: 149
Reputacja postu: 
0

Postautor: Hoyden » niedziela, 4 maja 2025, 23:21

a ja znalazłem coś takiego : nie wiem czy ktoś go zna tutaj i czy te materiały są coś warte ale facet dosyć mądrze gada - tak mi się wydaje..
https://www.youtube.com/@the.rumers/videos

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 9409
Reputacja postu: 
5

Postautor: Fibo » niedziela, 4 maja 2025, 23:24

Coraz bliżej do krachu na amerykańskim rynku akcji, wieńczenie formacji ED, która w okresie stricte postpandemicznym miała drugorzędne znaczenie ze względu na czas trwania całej formacji, jest coraz bardziej widoczne. Potwierdza się kolejny raz, że rynek potrafi być niesamowicie cierpliwy na drodze do realizacji dużego celu, człowiek dużo rzadziej.

Obrazek
"Jeśli wyeliminujemy niemożliwe, cokolwiek zostaje, bez względu na to jak mało prawdopodobne, musi być prawdą" - Sherlock Holmes.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 850
Reputacja postu: 
0

Postautor: everman » poniedziałek, 5 maja 2025, 00:34

od dołu siadło jak trzeba

SVG Image

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 186
Reputacja postu: 
0

Postautor: _det » poniedziałek, 5 maja 2025, 06:05

Waszym zdaniem, jak nisko musi spaść aby zaczęła się lokalna kilkuletnia bessa?

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
2

Postautor: ekonokomik » poniedziałek, 5 maja 2025, 09:12

@_det To nie kwestia poziomów ale timingu. Czas gdy zacznę myśleć co robić dalej to sierpień / wrzesień.
Choć oczywiście gdyby spadło na tym etapie bańki <50K USD to trudno byłoby mówić, że nic się nie stało.
Natomiast jak było niedawno widać, korekty po 30% to nic wyjątkowego w czasie hossy i mogą być zniesione bardzo szybko.

Początkujący
Reputacja: 27
Reputacja postu: 
0

Postautor: Ghoad » poniedziałek, 5 maja 2025, 10:26

Z mojej perspektywy rynek dał tydzień temu ostatnią okazję do wycofania się dla tych, którzy nabrali się na gadke pomarańczowego orangutana i uwierzyli w mega hosse 2025. Ja z tej okazji skorzystałem chroniąc zarobek z 2023 oraz 2024. Longterm może i jestem bulisz z powodu ciągłego dodruku fiat ale stawiam na tradycyjny sell in may i załadunek dopiero we wrześniu.

Nie pamiętam takiej niepewności na całym świecie, bo jednak zawsze był policjant USA a teraz nawet nie ma tego. Myślę, że kto mądrzejszy to woli to przeczekać i pozostać poza rynkiem.

adamjttk pisze: piątek, 2 maja 2025, 10:20150k jak dobrze pojdzie to w miesiac wybijemy kolego,

Jak dobrze pójdzie to w miesiac 150
Jak swietnie pojdzie to 200k
Jak zle pojdzie to 70k
Jak pojdzie b. zle to 50k

Tak pierdolić to sobie można bez konca tylko jaki w tym sens. kolego.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 129
Reputacja postu: 
1

Postautor: Kiwajakotako » poniedziałek, 5 maja 2025, 10:48

Obrazek

Bardzo duża niepewność panuje, niewiadomo czy już jesteśmy po hossie czy przed prawdziwą hossą.
Czasowo powinniśmy być jeszcze przed zakończeniem hossy.
Trzeba czekać na decyzję fed oraz na to kiedy USA zrealizuje swoje obietnice.
Etfy w zeszłym tygodniu bardzo ładnie skupowali btc.

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: adamjttk » poniedziałek, 5 maja 2025, 11:16

Ghoad pisze: poniedziałek, 5 maja 2025, 10:26
adamjttk pisze: piątek, 2 maja 2025, 10:20150k jak dobrze pojdzie to w miesiac wybijemy kolego,

Tak pierdolić to sobie można bez konca tylko jaki w tym sens. kolego.
Nie patrz na to co robi drobnica, ktora kitra 0.01 BTC i jest obsrana za kazdym razem jak BTC pierdnie o 10% w gore czy w dol.
Popatrz na powaznych graczy z powaznymi portfelami - Blackrock, Microstrategy etc
Blackrock w rok zassal bitow za 40 miliardow dolarow, Microstrategy zassalo za kolejne 40 miliardow a juz sciagaja kase z rynku zeby zassac za kolejne 40 miliardow.
Moga sobie kupowac OTC, predzej czy pozniej zrodelko bitow wyschnie i te marne 50% wywali w ciagu kilku tygodni, nawet nie miesiecy. I podejrzewam, ze jak sie fomo wtedy wkreci, a ekonomia nie bedzie przeszkadzac (stopy beda scinane, drukarki beda robic brrrrr) to i te 200-250k jeszcze zobaczymy w przeciagu najblizszego roku-poltora.
Kiwajakotako pisze: poniedziałek, 5 maja 2025, 10:48Bardzo duża niepewność panuje, niewiadomo czy już jesteśmy po hossie czy przed prawdziwą hossą.
Jezeli po 4 latach cyklu i skumulowanej inflacji pocovidowej rzedu 30-50% na swiecie, nowe ATH w tym cyklu to 108k (przy poprzednim 67k) to zostaje jedynie sie smiac przez lzy.
Jak dla mnie to by bylo niepowazne biorac pod uwage jak zachowalo sie w tym czasie mega stabilne zloto, jak zachowaly sie indeksy.
r&r byloby dla BTC wtedy na zenujacym poziomie.

Początkujący
Reputacja: 27
Reputacja postu: 
0

Postautor: Ghoad » poniedziałek, 5 maja 2025, 11:36

adamjttk pisze: poniedziałek, 5 maja 2025, 11:16200-250k jeszcze zobaczymy w przeciagu najblizszego roku-poltora.

To się zdecyduj czy w tym miesiącu czy za rok półtora bo raz piszesz że w tym miesiącu a teraz że za półtora roku to już na pewno ...

To że BTC za 2 lata pewnie będzie droższy to wysoce prawdopodobne tylko teraz kwestia co będzie przez najbliższe miesiące. A moim zdaniem wcale nie wzrosty.

Zresztą ja wcale nie podchodziłbym do BTC jako do czegoś pewnego bo w obliczu drukowania fiat, inflacji, skupu etfów oraz ogromnego ryzyka jakie niesie siedzenie w tym rynku (w każdej chwili upadek giełdy np. crypto.com czy tetera* wgniata wszystko w ziemie) to cena 94k na tym etapie jest żałosna.

* już nie wspominając o tykającej bombie zegarowej saylora, który klepie piramide finansową, która prędzej czy pozniej jebnie pociągając za sobą cały rynek. Jak dobrze pójdzie to od crypto pójdzie impuls dla przyszłego kryzysu finansowego.

Wróć do „Przedszkole”