Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Reputacja: 186
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: KingKanPL » czwartek, 31 października 2024, 19:24

Brzydka 1D jak nie wyciągną to nie wiem
Ktoś się orientuje z czego wynika spadek na spx?

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
6

Postautor: ekonokomik » czwartek, 31 października 2024, 19:32

pomocny pisze: czwartek, 31 października 2024, 15:01trochę powyżej ATH już nie, ale jak pod koniec roku będziemy w podobnym miejscu, niech będą to okolice 80k$ to zacznie mieć wątpliwości. I pomysli i sprzedaży poniżej 100k$, tym bardziej, że to bardzo psychologiczna granica i można się spodziewać mocnego oporu. Nie chodziło mi o sprzedaż teraz, na ATH - ale trochę wyższe poziomy (!)
Nie jest to niczym niezwykłym -na poziomie cenowym w szeroko pojętej okolicy 90k$ zysk od dołka już wygląda naprawdę dobrze. Sam nie zamierzam na tym poziomie się całkiem wyprzedawać, ale nigdy nie mówię nigdy - zależy jak rynek będzie wyglądać, ale część na pewno zrealizuję

Takie podejście (opieranie TP o zgadywane z góry poziomy) jest w przypadku Bitcoina bez sensu.
Nie chwaląc się przeżyłem 5 baniek (licząc z "cypryjską" na wiosnę 2013) i za każdym razem poziom szczytu były nie do przewidzenia i bardzo zaskakiwał większość grających. Przy czym w 4 pierwszych bańkach było to zaskoczenie in plus, a tylko w ostatniej, covidowej było to rozczarowanie. Ale nawet na niej sprzedałem większość przed 20K, czyli za 1/3 ceny szczytowej, licząc na korektę. Zarobiłem kilkaset procent, ale niesmak pozostał ;) W 2017 zacząłem sprzedawać przy 7K, a shortować chyba przy 10K. Ten short z dźwignią przeciw trendowi, to był największy błąd w mojej "karierze".

Do czego zmierzam:

Bańki są z definicji nieprzewidywalne jeśli chodzi o osiągane poziomy.

Banał, ale prawdziwy.

Nie mówię, że zbieranie części (!) zysków po drodze jest kompletnie złe. Zasada: "jak spada kupuj, jak rośnie sprzedawaj" generalnie się sprawdza. Nawet dla zdrowej psychiki warto zafixować sobie część zysku.
Ale jak spojrzysz na wykres Bitcoina za ostatnie 14 lat, to przekonasz się, że znacznie lepszą strategią niż próbować przewidzieć szczyt, było... przegapić go!

Nie żartuję. Statystyka jest nieubłagana: jak pisałem, prawie zawsze szczyt bańki był przez większość graczy grubo niedoszacowany, czasami kilkukrotnie. Tymczasem z wykresów wynika, że przegapiając szczyt bańki (bo przecież zawsze można było liczyć że to tylko korekta) musisz tylko przeczekać pierwsze dupnięcie o 50 - 70% i wtedy, gdy już jesteś pewny, że bańka pękła, poczekać na odbicie.
Na każdej poprzedniej bańce przy takiej strategii miałeś praktycznie pewność, że sprzedasz za 60% (a czasami wyżej) ceny szczytowej.

Tak więc, jeśli już na coś patrzeć w czasie bańki, to nie na poziomy, a na dynamikę wzrostów i korekt i timingi.

Początkujący
Reputacja: 563
Reputacja postu: 
0

Postautor: Eazzy0 » czwartek, 31 października 2024, 19:36

Ja odpaliłem long BTC 70200 i ETH 2511 pod wyciągnięcie

Jak nie tu to chyba kierunek 68.5

Początkujący
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
3

Postautor: pomocny » czwartek, 31 października 2024, 19:38

adamjttk pisze: czwartek, 31 października 2024, 16:06Ja sie przyznam bez bicia, ze myslalem ze ~20-21k to byl juz dolek i wtedy zaczalem skupywac (ale nie all in), i usrednialem zarowno jak spadlo na 15k pod koniec 22' jak i wtedy gdy uroslo do 30k. Pozniejsze dokupywanie przy 40-50k i ~65k jak sie zwolnil kolejny kapital mi podnioslo jeszcze cene zakupu ktora teraz jest pewnie w okolicach ~35k ale mimo wszystko, wole siedziec na wiekszej ilosci BTC niz na lepszej usrednionej cenie w obecnej chwili, to jest moje zabezpie
DCA jest ok, ale ja największe zakupy miałem listopad-grudzień 2022. Później też jeszcze dokupywałem, ale te środki z samego założenia były planowane na inne czasookres (więc nie uwzględniam tego w głównych statystykach) - tak jak napisałem też zacząłem zakupy trochę za wcześniej, ale największe zakupy były tak jak pisałem. I wyjaśnijmy sobie coś jeszcze - u mnie to nie było all in. Duże zakupy, ale nigdy nie wkładam wszystkich jajek do jednego koszyka, nawet, jeśli pięknie wygląda :lol:
Taką mam strategię długoterminową i jestem z niej zadowolony, a o to przecież chodzi, prawda?

No i jeszcze - nie jestem żadnym maxi, bitek jest jednym z wielu moich aktywów i w tamtym okresie wcale nie najważniejszym, aczkolwiek zyski z altów też czasem realizuję docelowo do btc - teoretycznie mógłbym to wszystko przeliczyć i cena zakupu weszłą by pewnie ciekawa, ale chyba nie o to chodzi, prawda?
A że ryzyko większe? - no mi to pasuje, nikogo do tego nie namawiam. Każdy gra tak jak potrafi.

Początkujący
Reputacja: 83
Reputacja postu: 
0

Postautor: gvesiosz » czwartek, 31 października 2024, 19:40

KingKanPL pisze: czwartek, 31 października 2024, 19:24 Brzydka 1D jak nie wyciągną to nie wiem
Ktoś się orientuje z czego wynika spadek na spx?
bez powodu spadliśmy prawdopodobnie korekta przed wyborami gdyż byliśmy za wysoko żeby po nich zrobić 3-4 procent od strzała, dane o inflacji okey, wnioski o zasiłek okey, PKB na tle Europy to rewelacja.

Początkujący
Reputacja: 186
Reputacja postu: 
0

Postautor: KingKanPL » czwartek, 31 października 2024, 20:36

Korekta nie charakteryzuje się taka struktura świec, musi być jakiś powód dropu na spx, który silnie wpływa na BTC na ten moment

Weteran
Reputacja postu: 
4

Postautor: ekonokomik » czwartek, 31 października 2024, 23:17

@Jahu pozwolę sobie zacytować Twój komentarz z oceny, w celu polemiki:
Czas baniek już dawno minął, co pokazała ostatnia pseudo bańka. W tej będzie podobnie, to znaczy błąd będzie polegał na czekaniu na poziomy z kosmosu, których nigdy nie będzie. Nie będzie "blow off topów". Korekt o 70% też już nie będzie. To zupełnie inny rynek, dojrzały i jak ktoś nadal gra pod wykres z 2013 lub 2017 roku to przegra. Teraz należy się bardziej spodziewać kopiowania wykresów akcji lub złota.

Wszystko fajnie, ale póki co, nie zdarzyło się na rynku Bitcoina nic, co by potwierdzało Twoją diagnozę.

Bo popatrzmy: poprzednia bańka była faktycznie popsuta przez covid, ale mimo to kurs od minimum do szczytu wzrósł 1900% (x19) w niecałe 3 lata! Sporo jak na "pseudobańkę".
Po czym spadł o 77%.

W tym cyklu, w bańce której jeszcze nie ma i wg Ciebie nie będzie mamy wzrosty o 470% w 2 lata.
NASDAQ w tym czasie wzrósł "zaledwie" o około 70%.

Takie są (póki co) liczby i fakty. Jak będzie - nie wiemy.

Dlatego ja wolę ostrożnej mówić, że rynek bitcoina jest coraz bardziej dojrzały, a bańki tracą na dynamice, zarówno w całości jak i w detalach (mniej flashy).
Ale fundamentalnej zmiany, którą opisałeś póki co nie widzę.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4878
Reputacja postu: 
9

Postautor: prap0n » piątek, 1 listopada 2024, 03:43

ekonokomik pisze: wtorek, 29 października 2024, 13:37
prap0n pisze: wtorek, 29 października 2024, 13:27Ja tutaj raczej widze zwale pod 4xxxx do konca roku.

A podzielisz się przemyśleniami, co miałoby być przyczyną tak drastycznego "tym razem będzie inaczej"?
Zakładając oczywiście, że w USA nie wybuchnie wojna domowa, nie że NASDAQ nie straci 30%.
Bazuje to na pamieci wykresowej do podobnych... nieladnie ujmujac "wyjebek". Nowa swieczka miesieczna przy dobrych wiatrach, pewnie zrobi lekko ponad ATH

Generalnie w tym setupie czesto bylo tak ze nowa swieczka miesieczna po takim dopompowaniu zamykala sie na czerwono z dlugim wickiem formujac dosc mocna swieczke odwrocenia trendu w skali miesiecznej. Dodatkowo w skali miesiecznej byloby widoczne zakonczenie cyklu 5 fal do gory. Czy tak bedzie to nie wiem i nie pcham sie jeszcze pod pociag, ale obserwuje to z duzo wiekszym zaciekawieniem niz poprzednie proby :) natomiast jakby nie przebiło ATH to jeszcze jest perspektywa na większych ruch po korekcie w ramach „4”.
Ciezko mi wyobrazic sobie opcje ze ktos to bedzie pompowal patrzac na to ile jest zaalokowanych pozycji. Juz teraz widac male problemy z dynamika. I to troche wczesniej niz sie spodziewalem. Liczylem ze obecna 1M zanotuje najwieksze zamkniecie w tym roku, powodujac ze kolejni aktorzy doskaluja pozycje.

Co do powodow, rynek cos tam znajdzie. Juz teraz mowi sie ze Iran moze dokonac odwetu za poprzedni atak Izraela pare dni przed wyborami. Wygrana Trumpa moze osmielic Izrael do pelnoskalowego uderzenia na instalacje w Iranie.
Sytuacja na Ukrainie na koniec roku, moze stac sie bardzo niebezpieczna lacznie z mozliwoscia zalamania lini frontu w Donbasie. Rosjanie od wielu miesiecy chomikuja rakiety ktore zapewne zostana wykorzystane do uderzenia na infrastrukturze energetyczna ktora jest juz zniszczona w 60%. Stad zapewne podchody naszego rzadu zeby miec mozliwosc zestrzeliwania tych rakiet bo inaczej czeka nas fala uchodzcow.

Tutaj jakis wykresik zeby nie bylo ze fala tekstu.

Początkujący
Reputacja: 71
Reputacja postu: 
1

Postautor: Viper_2008 » piątek, 1 listopada 2024, 09:45

prap0n pisze: piątek, 1 listopada 2024, 03:43Nowa swieczka miesieczna przy dobrych wiatrach, pewnie zrobi lekko ponad ATH

A może tylko pod ATH i jazda w dół bez trzymanki o ile ta już się nie zaczęła a na nowe ATH poczekamy w okolice następnego Halvingu. THE END :P

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 847
Reputacja postu: 
0

Postautor: everman » piątek, 1 listopada 2024, 10:03

ergorg pisze: czwartek, 31 października 2024, 15:26Ja to zbieram, jeszcze jeden order przy
@ergorg a co to za wskaźnik 8-)

Zgodnie z planem powyżej 72k pozamykały mi się longi.
Fajna ta korekta, trochę straszy z daleka ale lokalnie potaniało to stawiam Longa z opcja dobrania nieco niżej.

Weteran
Reputacja postu: 
5

Postautor: ekonokomik » piątek, 1 listopada 2024, 11:09

prap0n pisze: piątek, 1 listopada 2024, 03:43Bazuje to na pamieci wykresowej do podobnych... nieladnie ujmujac "wyjebek". Nowa swieczka miesieczna przy dobrych wiatrach, pewnie zrobi lekko ponad ATH
prap0n pisze: piątek, 1 listopada 2024, 03:43Co do powodow, rynek cos tam znajdzie.

Prawdę mówiąc nie przekonałeś mnie. Tzn do tego, że po dwumiesięcznych wzrostach o 40% nastąpi teraz dwumiesięczny zjazd o 40%.
Twoje argumenty w zasadzie nie są argumentami, tylko raczej życzeniami i dają się streścić jako: "tak to bywa i różnie może się zdarzyć".
A tak gwałtowny i siny zjazd byłby wg mnie faktycznym zanegowaniem trendu i bańki.

prap0n pisze: piątek, 1 listopada 2024, 03:43Tutaj jakis wykresik zeby nie bylo ze fala tekstu.

Tu zgoda. Też opieram się na tym kanale. Gwałtowne zejście do jego dolnego ograniczenia było dość niespodziewane i niepokojące, ale może są jakieś przyczyny zewnętrzne? Nie śledziłem tego.

Mam nadzieję, że nie zejdziemy niżej, aż do retestu górnej linii megofonu, bo to byłoby praktycznie zniesienie całego wybicia. Nie pora teraz na takie podcinanie skrzydeł ledwo wyklutej bańce ;)
Szybki powrót do 72K byłby mile widziany.

kanal12.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Początkujący
Reputacja: 563
Reputacja postu: 
1

Postautor: Eazzy0 » piątek, 1 listopada 2024, 11:14

everman pisze: piątek, 1 listopada 2024, 10:03trochę straszy z daleka
Zależy jak z daleka popatrzymy :D

Na miesięcznej nawet zejście na 66.5 przy późniejszej kontynuacji wzrostów jedynie zostawi szpilkę na linii trendu

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: everman » piątek, 1 listopada 2024, 12:16

ekonokomik pisze: piątek, 1 listopada 2024, 11:09Gwałtowne zejście do jego dolnego ograniczenia było dość niespodziewane i niepokojące
Dlaczego niespodziewane i niepokojące.

W zasadzie to po nietrafionym hedge-shorcie postanowienie wyjścia z longa po przekroczeniu 72k bazowałem na takim lustrzanym do góry pełnym zasięgu.
Miał on pokrycie w większej skali - pomarańczowe kreski. Powiedział bym ze cyka bardzo technicznie.
Spoiler:
w zasadzie to nie wiem czy palimy głupa, cicho cicho :) czy co my tu gramy bo lekko przepity jestem po 3 dniowym wypadzie. dziwne zaskoczenie ze po wzroście nadeszła korekta. 8-)
można było to precyzyjniej dociągnąć o 1k ale kto by tu kupował końcówkę zasięgu i znowu kto by czekał ze sprzedażą na końcówkę zasięgu wiedząc ze są osoby na rynku które też będą realizować.
SVG Image

Kanał tez mozna bylo po dolnych wyznaczyc i odbitka byla prawilna.
Ergorg wczesniej wskazal po spadku baze AB i gdzie fala 1 wystartowałą dając nam HL 6 wrzesnia.
SVG Image

Weteran
Reputacja postu: 
7

Postautor: ekonokomik » piątek, 1 listopada 2024, 13:07

everman pisze: piątek, 1 listopada 2024, 12:16Dlaczego niespodziewane i niepokojące.

Bo przyszła za szybko.
Bo byliśmy o jakieś $200 od ATH i w fali euforii.
Bo korekta była bardzo dynamiczna i jednak zbyt głęboka jak na byczy sentyment.
Bo nie dobiliśmy do górnej granicy kanału wzrostowego i spadliśmy aż do jego dolnej granicy.

Ale to oczywiście moje oceny.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 1112
Reputacja postu: 
1

Postautor: Arcymistrz1990 » piątek, 1 listopada 2024, 13:11

A tymczasem zmieniłem nieco oznaczenia linii trendu- w mojej ocenie wybicie istotnej dla rynku linii trendu nie nastąpiło 20 października, tylko 28-29 października - wtedy też pojawił się wolumen.

W chwili obecnej mielibyśmy idealny retest wybicia i cena powinna zacząć wspinaczkę w kierunku północnym natomiast powrót pod linię trendu spadkowego byłby bardzo rozczarowujący - tutaj zgadzam się częściowo z @ekonokomik .

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: everman » piątek, 1 listopada 2024, 14:27

ekonokomik pisze: piątek, 1 listopada 2024, 13:07Bo przyszła za szybko.
z @BitJanusz rozmawialiśmy o tym w wątku "pozostałe" parę tygodni temu. Ostatnio zasięgi nie są dociągane bo ludzie chcą zdążyć przed innymi.
Inna sprawa, na którą została zwrócona uwaga, kilka stron wcześniej w tym wątku to fakt że na rynku są starzy wyjadacze.
ekonokomik pisze: piątek, 1 listopada 2024, 13:07Bo byliśmy o jakieś $200 od ATH i w fali euforii.
To fakt, idealnie pod płynność. Ja na szczęście zalewałem mordę w barze hotelowym, można powiedzieć alkohol mnie uratował :lol:
Likwidacje tez były blisko 70k zeszły następne były na 72,x i było tego sporo to był kolejny powód dlaczego tam zamykałem longa. Uznałem ze po ich wycięciu nie będzie sensu dalej tego pchać i pewnie pojawi sie korekta.
ekonokomik pisze: piątek, 1 listopada 2024, 13:07Bo nie dobiliśmy do górnej granicy kanału wzrostowego
to zależy, którego i jak postawionego.
Kanały jak kreski mogą się nieznacznie różnic. Okazało sie że u mnie kanał się idealnie domknął.

Twoje uwagi sa bardzo trafne. To tylko pokazuje z czym mamy do czynienia i jak bardzo trzeba uważać.

To jest też ciekawe
https://x.com/Dystopia_PL/status/1852323492059893961

Początkujący
Reputacja: 83
Reputacja postu: 
0

Postautor: gvesiosz » piątek, 1 listopada 2024, 14:40

Na rynkach to jednak dziwne rzeczy , wręcz anomalie aż się czasy covidowe przypomniały. Tragiczne Payrollsy - czy wszystko można tłumaczyć huraganem? Tymczasem giełda i bitek wyraźnie odbijają. Jak to interpretować ? - takie wyniki gwarantują dalszy dodruk pieniądza i 2 obniżki jeszcze w tym roku ?

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 698
Reputacja postu: 
0

Postautor: Jahu » piątek, 1 listopada 2024, 14:53

ekonokomik pisze: czwartek, 31 października 2024, 23:17Wszystko fajnie, ale póki co, nie zdarzyło się na rynku Bitcoina nic, co by potwierdzało Twoją diagnozę.
Czy ty jesteś ślepy? Nie widzisz co się dzieje? Nie zauważyłeś, że nastąpiła podmiana spekulantów? Że jest całkowity brak ulicy i krypto dzieciaków, a starzy hodlerzy jak my już nie tradują? I że BTC od jakiegoś czasu lubi kopiować ruchy S&P, czego jeszcze w 2017 roku nie było? Nie zauważyłeś, że od 8 miesięcy jesteśmy na ATH, które dotychczas wybijaliśmy z impetem rozpoczynając pionowe wzrosty? To jest odklejka wręcz kosmiczna. Nawet w małej skali kurs BTC zachowuje się zupełnie inaczej niż kilka lat temu, bo dziś korekty i duże wahania występują nie tam gdzie powinny tylko tam gdzie kończy się lub zaczyna sesja giełdowa w USA, gdzie wygasają opcje, albo gdzie spotkanie ma FED. Dziś bitcoinem handlują ci sami ludzie, którzy handlują akcjami, złotem i innymi instrumentami rynkowymi, czyli zawodowcy i właśnie stąd moja diagnoza o upodobnianiu się wykresu BTC do innych popularnych aktywów.
ekonokomik pisze: czwartek, 31 października 2024, 23:171900% (x19) w niecałe 3 lata! Sporo jak na "pseudobańkę".
Co takiego? Ile? Biorąc pod uwagę bańkę w 2017 gdzie zrobiliśmy $20k to dziś 7 lat później jesteśmy na poziomie $70k, co uwzględniając inflację daje jedynie 170% zysku. Przez 7 lat! A od 3 lat stoimy w miejscu na $65k. Do ilu spadło nie ma znaczenia, bo to tylko szum. Równie dobrze mógłbym powiedzieć ze od marca 5 razy wzrosło z $60k do $70k, więc to 5x15% i to też nieźle. Nonsens. Ostatnia bańka dała nam wzrost od $10k do $65k w pół roku. To tak jakby od teraz wzrosło do $455k na wiosnę. Wszyscy wiemy, że to się nie stanie i max na co możemy liczyć to połowa tego, a to i tak super optymistyczna wersja. I to wszystko. Najbardziej prawdopodobne wg mnie jest 2x stąd czyli ok. $140k-$160k i to w dłuższym czasie, na pewno większym niż pół roku. To jest coś podobnego co zrobiła nVidia rosnąc od $40 do $140 przez pierwszą połowę 2024 roku. BTC przy $140k miałby też podobną kapitalizację jak nVidia teraz. I to jest max. Jak ktoś liczy na większą zmienność to jest niespełna rozumu. Po Covidzie ludzie nie będą się już bali skupować dołków, więc 70% spadku jest wykluczone, nie w tak krótkim czasie. Poza tym mamy ogromny napływ kapitału instytucjonalnego, który nie bazuje na emocjach, a na twardych założeniach i jak im BTC zrobi 100% zysku to będą redukować, bo taką mają strategię i tyle. Tak samo będą dokupywać podczas paniki. Tak samo będą się zachowywać nauczeni doświadczeniem starzy hodlerzy jak my. Zupełnie odwrotnie niż robiła ulica podczas poprzednich baniek. Od ostatniej bańki maksymalna korekta to 33%. Większych się nie spodziewam, a bessa od szczytu może mieć tym razem ledwie 50%, co i tak będzie dużo, ale o większej zmienności można zapomnieć.

Początkujący
Reputacja: 437
Reputacja postu: 
9

Postautor: updownupdown » piątek, 1 listopada 2024, 15:38

Dawno się nie udzielałem bo i nie było po co, jaki jest sens wrzucać co chwilę kreski skoro i tak jestem nastawiony długoterminowo, ale do krótkiego posta zmotywował mnie:
Jahu pisze: piątek, 1 listopada 2024, 14:53Czy ty jesteś ślepy? Nie widzisz co się dzieje? Nie zauważyłeś, że nastąpiła podmiana spekulantów? Że jest całkowity brak ulicy i krypto dzieciaków, a starzy hodlerzy jak my już nie tradują?
Otóż szanowny Panie, tkwisz w błędzie poznawczym jak zresztą spora część rynku, tych którzy są "dłużej". Sam jestem od 2012 w krypto i polecam się co jakiś czas odrdzewić trochę.

Owszem, ulica i krypto dzieciaki są, ale w memach. I wiem, że wielu zardzewiałych zaraz zacznie się śmiać, ale to w memach odbywa się spora część hossy. Oczywiście większy ich napływ zauważalny będzie w przyszłym roku, ale w obecnym, dzieje się naprawdę sporo. Wystarczy być we właściwym miejscu, a nie wiecznie lamentować.

I nie chodzi o zwykłe śmieszne obrazki, ale siłę którą jest społeczność. Teraz nagle wyskoczył Murad i powiedział to co wielu zrozumiało już na początku tego roku.

Wyprzedzę również szyderę, spokojnie można wrzucić w jednego mema 2mln zł bez wielkich zmian na rynku także ten, teksty samozwańczych wielorybów o kieszonkowych babci... ;*

Przypomnę również, że kiedyś tak samo większość się śmiała z BTC jak obecnie z memów, wielu "zdroworozsądkowych" "krypto inwestorów", łapiecie analogie? 8-)

Sam mam 30+ lat i czuję się lekko przy stary na zrozumienie narracji memowych i wielu tych rzeczy, ale... Trzeba być tam gdzie są pieniądze. A pieniądze są tam gdzie jest społeczność, wiara, poczucie przynależności, zabawa. I nikt się nie oszukuje że wymyśla koło na nowo. 8-)

Czy memy to loteria? Wszystko zależy od podejścia i większość uczestników to hazardziści. Szybki zysk, kupię, zaraz sprzedam, kupowanie wszystkiego jak popadnie, ale... Jak się podchodzi systemowo i z głową to według mnie nie. Kluczowe pytanie, dlaczego kupuję? Kupuję, bo tokenomia jest klarowna, duże rozproszenie portfeli, bo narracja chwyta a społeczność buduje się organicznie, itp itd.

Nie wiem czy to skostniałe forum kupi ten powiew świeżości, ale cóż, zaryzykuje :lol:

Co dalej z BTC? Według mnie idzie jak po sznurku, w najbliższym czasie wyjdziemy ponad 80k$ i zaczniemy sobie powoli dalej wędrować. Wielu widzę fiksuje się na tym że ath było przed halvingiem i coś i tam nie pasuję. Zawsze mogą pojawić się bodźce zewnętrzne które nam trochę zaburzą, covid zaburzył w dół, ETF w górę. Tak czy owak właśnie teraz znajdujemy się na etapie przebijana ATH z poprzedniej hossy - jak ktoś lubi "cykliczność". Ja lubię, choć nie wróżę ceny szczytu tej bańki, bo mi się nie chcę. Na BTC patrzę pod kątem wielu, wielu lat do przodu.

Podsumowując, tylko BTC i memy moi umiłowani!!! BTC - długoterminowo, memy - moda tego cyklu, jak ICO, DEFI, NFT itp. Z daleka od starych kojnów i nowych VC z unlockami. Zakończycie hossę rozczarowani.

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 698
Reputacja postu: 
-1

Postautor: Jahu » piątek, 1 listopada 2024, 17:22

updownupdown pisze: piątek, 1 listopada 2024, 15:38długoterminowo, memy
Chyba gorzej się poczułeś, albo trollujesz. Wszystkie alty, z memami na czele idą do śmietnika, bo są kompletnie bezwartościowe i nikomu niepotrzebne. I to łącznie z ETH. W tej chwili alty są wysysane na rzecz BTC, kiedy BTC wystrzeli do $100k to alty oczywiście odbiją, ale będzie to dużo słabszy alt season niż 4 lata temu, starsze alty na pewno nawet nie zbliżą się do szczytów z 2021, nowe alty pewnie zrobią swoje ATH, którego już nigdy potem nie przebiją, na zasadzie pump & dump, bo fakt, tam właśnie pójdzie ta ulica, a nie do BTC. Tu horyzont jest 2-3 miesiące na fali euforii, a potem równia pochyła do piekła, jaki długi termin, żaden alt nawet nie zbliżył się do BTC w długim terminie.

Wróć do „Przedszkole”