Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 495
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: Lord_Bafford » wtorek, 22 sierpnia 2023, 23:14

rubel2 pisze: wtorek, 22 sierpnia 2023, 09:27 Jak dla mnie to długoterminowo widzę to tak:
Obrazek
Idealny scenariusz. Fajnie jakby się sprawdził. To by oznaczało, że jesteśmy w hossie już od pewnego czasu, a nie przedłużąjacej się bessie, jak niektórzy twierdzą. Obrona rejonów 24800-25300 jest absolutnie kluczowa.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 14360
Reputacja postu: 
5

Postautor: ergorg » środa, 23 sierpnia 2023, 07:43

rubel2 pisze: wtorek, 22 sierpnia 2023, 09:27Jak dla mnie to długoterminowo widzę to tak:
Dla mnie tak:

https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 1705
Reputacja postu: 
4

Postautor: Godstar » środa, 23 sierpnia 2023, 10:42

Mamy dobre ceny zakupowe ale większość tutaj i tak nie nadaje się do spekulacji, bo czerpie tylko radość ze spadków będąc kiedyś wielokrotnie wyruchanych przez rynek.
Z tego miejsca możemy mieć jeszcze jedno ostatnie zejście w dół.
Przy 17 000 miało lecieć, przy 24 mialo spadać.
Skąd Ty to znasz :)
Jestem upakowany pozdrowienia ze słonecznej Krety.
Właściwie z Ltc muszę poczekać najdłużej, śmieszne jest to jak niektórzy płaczą po spadku o kilka tysięcy.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3869
Reputacja postu: 
4

Postautor: Pleasek89 » środa, 23 sierpnia 2023, 11:04

Godstar pisze: środa, 23 sierpnia 2023, 10:42ale większość tutaj i tak nie nadaje się do spekulacji,
Ja już wyleczyłem się z dawania ludziom rad jak inwestować, na co zwracać uwagę, co omijać (naprawdę prostych rad, które zrozumiałby średnio ogarnięty gimnazjalista). 95-99% spekulantów nie traci bez powodu a rozmawiając z wieloma ludźmi dochodzę do wniosku, że główne powody dlaczego zdecydowana większość traci to:
1) brak cierpliwości - jeżeli kupujesz walor, który fundamentalnie się spina to daj mu czas na rozwinięcie skrzydeł. Rynek może być nieracjonalny przez naprawdę długi czas, ale finalnie w wielu przypadkach fundamenty wygrywają. Tylko wytłumacz świeżakowi, który "CHCE JUŻ I TERAZ WYJĄĆ BAŃKĘ" że ma poczekać 2-3 lata aby zobaczyć solidny zwrot inwestycji. Większość odpada przez czas i dochodzę do wniosku, że czas jest zdecydowanie bardziej zabójczy dla psychiki niż spadki.
2) pazerność - nawet jeśli trafią trend wzrostowy to zawsze im mało. Nie biorą co daje rynek tylko nigdy nie jest dobry moment na wyjście z rynku "no bo rośnie, więc po co mam sprzedawać?"
3) oni wiedzą lepiej - nie doczytają, nie edukują się, uważają się za mądrzejszych od rynku i bardziej doświadczonych graczy. Wchodzą w rynek w dobrym momencie, ale zamiast przeznaczyć większość kapitału na kupno na spot i hold to na siłę chcą wyciągnąć z każdego trendu ile się da. Lewar 125 i dwadzieścia kasacji, bo zwrot +70% to zbyt mało.
4) dot. już trochę bardziej ogarniętych inwestorów/spekulantów - gra na zbyt ciężkich i zmiennych rynkach. Rada jest prosta
:D -

Żeby nie robić OT - jeżeli ktoś miał zamiar wejść w rynek a jeszcze tego nie zrobił to moim zdaniem jest to bardzo dobry moment żeby zacząć DCA. Tu naprawdę musielibyśmy zobaczyć prawie że powtórkę z krachu covidowego aby zejść cenowo sporo niżej niż 26k.

Weteran
Reputacja: 948
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » środa, 23 sierpnia 2023, 11:11

Pleasek89 pisze: środa, 23 sierpnia 2023, 11:04"no bo rośnie, więc po co mam sprzedawać?"
Ze mnie zaden trejder ale generalnie jak cos rosnie to oczywistym jest ze sie tego nie sprzedaje tylko pozwala rosnac dopoki nie zmieni sie wyraznie (nie lokalnie) trend, to sa chyba podstawy podstaw.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
1

Postautor: Pleasek89 » środa, 23 sierpnia 2023, 11:16

adamjttk pisze: środa, 23 sierpnia 2023, 11:11Ze mnie zaden trejder ale generalnie jak cos rosnie to oczywistym jest ze sie tego nie sprzedaje tylko pozwala rosnac dopoki nie zmieni sie wyraznie (nie lokalnie) trend, to sa chyba podstawy podstaw.
Miałem na myśli bardziej wychodzenie już przy solidnych wzrostach. Każdy oczywiście ma inną strategię wyjścia, ale zakładając, że kolejna hossa (a nawet bańka) na BTC się rozegra w ciągu 2-3 lat to wychodzenie paczkami nawet od poziomu 50k co 10k ma sens. Nigdy nie wiesz co się wydarzy - może w tej hossie nie przebijamy ATH a może przebijemy 300k, dlatego trzeba się zabezpieczyć na wszystkie warianty. A ludzie tracą, bo przeholdowują - ja też byłem tego przykładam w 2017/2018r. - w grudniu 2017r. byłem nieźle zarobiony, ale przeholdowałem i racjonalizowałem każde spadki do momentu aż byłem grubo pod kreską. Tylko różnica była taka, że nie obraziłem się na rynek, nauczyłem na własnych błędach, zaryzykowałem, że kolejna hossa może się udać w ciągu kilku lat i przez następne 2 lata aż do połowy 2020r. pakowałem w krypto ile się dało uśredniając wejście w dół. Spora część rynku natomiast, która przeholdowała obstawiam, że wyłożyła się między lutym a majem 2018r a obudzili się pod koniec 2020r. kiedy BTC przebijał 20k lub 30k.
Ostatnio zmieniony środa, 23 sierpnia 2023, 11:21 przez Pleasek89, łącznie zmieniany 2 razy.

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 1591
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitup » środa, 23 sierpnia 2023, 11:18

Godstar pisze: środa, 23 sierpnia 2023, 10:42 Przy 17 000 miało lecieć, przy 24 mialo spadać.

najzabawniejszy MEMcoin btc trwa https://mempool.space :arrow: za nim POS MEMcoin eth https://etherscan.io/gastracker
Wolna i silna Polska w twardej zuchwałej Europie

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: ergorg » środa, 23 sierpnia 2023, 12:15

Wykres jak to widzę - wrzuciłem na poprzedniej stronie - teraz jeszcze od fundamentów:

- krążące plotki o Mt.Gox i uwolnieniu BTC na jesień - nie pomaga wzrostom w najbliższym czasie
- spekulacja, że SEC nie zatwierdzi w tym roku żadnych ETFów a będzie z tym zwlekać do wiosny następnego roku - również nie pomaga
- Grając longi przed ostatnimi spadkami - tak naprawdę liczyłem na podbicie poprzez wygranie Grayscale vs SEC w sądzie - nie oczekiwałem dzięki temu dłuższego rajdu w górę tylko jeden ruch UP - taki jaki otrzymywaliśmy do tej pory.

Co istotne - kompletnie natomiast nie mam zamiaru pozbywać się swoich BTC spot a co najwyżej je mnożyć.

Więcej tutaj:

Ostatnio zmieniony środa, 23 sierpnia 2023, 12:50 przez ergorg, łącznie zmieniany 1 raz.
https://bingx.com/partner/ERGORG/ - alternatywa dla bybit jak wyłączą we wrześniu

Weteran
Reputacja: 948
Reputacja postu: 
0

Postautor: adamjttk » środa, 23 sierpnia 2023, 12:21

Pleasek89 pisze: środa, 23 sierpnia 2023, 11:16 Każdy oczywiście ma inną strategię wyjścia, ale zakładając, że kolejna hossa (a nawet bańka) na BTC się rozegra w ciągu 2-3 lat to wychodzenie paczkami nawet od poziomu 50k co 10k ma sens. Nigdy nie wiesz co się wydarzy - może w tej hossie nie przebijamy ATH a może przebijemy 300k, dlatego trzeba się zabezpieczyć na wszystkie warianty.
Teoretycznie to co mowisz ma sens, tylko ze jezeli:
1. usredniasz cene wejscia
2. usredniasz cene wyjscia
to tak naprawde zostajesz na koncu z bitcoinowymi drobniakami i wg mnie sa wtedy ciekawsze (i bezpieczniejsze i bardziej "renomowane") walory do grania, rownie dobrze mozesz wrzucic kase na nasdaq i czekac kilka lat na kolejna hosse, wyjdzie podobnie.

Jak na moje od zeszlego roku jestesmy na dobrych poziomach (jezeli chodzi o zakupy), czy to bylo 20k, pozniej 17k, znowu 20k czy to nawet teraz po dlugim roku 26k.
Natomiast zeby to mialo rece i nogi to przed 130-150k bym sie nie wyprzedawal przed polowa 2025r.
A jezeli wszystko co dobre na bitku juz bylo i jest za nami, no coz, kto nie ryzykuje, nie pije szampana ;)

PS. Zainwestowalem ~15% kasy rok temu w dot na poziomach ponizej 7$ ale jak patrze na wykres to wyglada to na "ostatni gasi swiatlo", strasznie jestem ciekawy czy to jeszcze sie podniesie sensownie w najblizszych latach. Usredniac tu juz raczej nie bede, no chyba ze zobacze okragle 1,00 $ ;P

Obrazek

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 495
Reputacja postu: 
0

Postautor: Lord_Bafford » środa, 23 sierpnia 2023, 13:20

Ale ta gadka, ze wszystko dobre już było powtarza się w kółko Ludziom trudno było uwierzyć ze to może kosztować 200$, 1000$ później 20k, 70k… Przebicie 100k to po prostu kolejna granica za którą otwierają się nowe (ogromne) przestrzenie na wzrosty, po których ostatnie dwie bańki będą wyglądać jak małe pierdnięcia.

Początkujący
Reputacja: 287
Reputacja postu: 
0

Postautor: Janome » środa, 23 sierpnia 2023, 13:40

Pleasek89 pisze: środa, 23 sierpnia 2023, 11:041) brak cierpliwości - jeżeli kupujesz walor, który fundamentalnie się spina to daj mu czas na rozwinięcie skrzydeł. Rynek może być nieracjonalny przez naprawdę długi czas, ale finalnie w wielu przypadkach fundamenty wygrywają. Tylko wytłumacz świeżakowi, który "CHCE JUŻ I TERAZ WYJĄĆ BAŃKĘ" że ma poczekać 2-3 lata aby zobaczyć solidny zwrot inwestycji. Większość odpada przez czas i dochodzę do wniosku, że czas jest zdecydowanie bardziej zabójczy dla psychiki niż spadki.
2) pazerność - nawet jeśli trafią trend wzrostowy to zawsze im mało. Nie biorą co daje rynek tylko nigdy nie jest dobry moment na wyjście z rynku "no bo rośnie, więc po co mam sprzedawać?"
3) oni wiedzą lepiej - nie doczytają, nie edukują się, uważają się za mądrzejszych od rynku i bardziej doświadczonych graczy. Wchodzą w rynek w dobrym momencie, ale zamiast przeznaczyć większość kapitału na kupno na spot i hold to na siłę chcą wyciągnąć z każdego trendu ile się da. Lewar 125 i dwadzieścia kasacji, bo zwrot +70% to zbyt mało.

Nie jestem fanem sloganów w inwestowaniu i jestem zdania, że na każde takie hasło można utworzyć przeciwne i też będzie się miało rację.

1) Brak cierpliwości -> cierpliwość nie zawsze popłaca i czasem warto 'uciec' czym prędzej ma się jakiś zysk. Dobry przykład kolega wyżej, który jest cierpliwy z DOT i czeka nie wiadomo na co.

Czasem warto być cierpliwym a czasem o zyskach decyduje refleks szybszy niż inni.

2) Pazerność - ok, chcesz na bitcoinie zrobić teraz 1000x w 3 lata to jesteś rzeczywiscie pazerny i się na tym przejedziesz. A co z tymi co trzymają BTC od 6,7,8 lat? Czy jak sie skeszowali kiedy BTC można było sprzedac za 5k, 10k 15k też można nazwać pazernością? Jak komuś powiedziałeś w 2012 że btc będzie po 60k i na to czekasz to by wszyscy powiedzieli, że jestes głupi i pazerny.

Czasem na pazerności i nie określeniu punktu wyjścia się traci, czasem można skończyć z dużo wiekszymi zyskami.

3)Oni wiedzą lepiej - czasem po prostu wie się lepiej niż towarzystwo, znajomi, eksperci z YT i to silne przekonanie pozwala przejsc przez trudne chwile (np. duże spadki) nie sprzedając. Wszyscy to znamy, że znajomi, rodzina troche wysmiewa inwestowanie w internetowe pieniążki a potem dokuczają na spadkach.

IMO czasami na takim przekonianiu o wyższości swojej metody inwestowania można się rozczarowac ale czasem po prostu ma się wiecej racji i efekty pozytywne przychodzą.

Dla mnie jest tylko jedna prawda - nikt nie wie cos się stanie jutro, za miesiac, za rok, za 10 lat. Jeśłi ktoś twierdzi inaczej to ma urojenia.

I nie ważne kto mysłi bardziej sensownie i teoretycznie 'ma rację'. Liczy się to co w sieci.
adamjttk pisze: środa, 23 sierpnia 2023, 12:21PS. Zainwestowalem ~15% kasy rok temu w dot na poziomach ponizej 7$ ale jak patrze na wykres to wyglada to na "ostatni gasi swiatlo", strasznie jestem ciekawy czy to jeszcze sie podniesie sensownie w najblizszych latach. Usredniac tu juz raczej nie bede, no chyba ze zobacze okragle 1,00 $ ;P

Stary alt którego nikt nie używa i z dodatkowo rzeszą inwestorów na minusie która chce sprzedać jak najszybciej zrobi kilkadziesiąt % żeby cos tam uratować. Szanse aprecjacji ceny nikłe.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Pleasek89 » środa, 23 sierpnia 2023, 13:48

Janome pisze: środa, 23 sierpnia 2023, 13:40Nie jestem fanem sloganów w inwestowaniu i jestem zdania, że na każde takie hasło można utworzyć przeciwne i też będzie się miało rację.

IMO czasami na takim przekonianiu o wyższości swojej metody inwestowania można się rozczarowac ale czasem po prostu ma się wiecej racji i efekty pozytywne przychodzą.
Ja mówię o inwestycjach a nie o spekulacji. Są rzeczy powtarzalne i są reguły, które się sprawdzają, tylko stosują je nieliczni, bo są "zbyt proste" i nudne - tak naprawdę praktycznie jest to kup coś co ma fundamentalnie sens i trzymaj bardzo długo. Co mi da refleks czy kupię BTC dzisiaj po 26k czy na przykład ktoś załapie ostatniego dipa na 23,5k jeżeli oboje patrzymy na ten sam cel - przykładowo 150k za 3 lata?

Wielokrotnie rozmawiając ze znajomymi na temat inwestycji widziałem jak gaszę ich entuzjazm kiedy mówiłem, że czasem trzeba poczekać kilka lat na solidne wzrosty.

Co do DOTa możemy dyskutować na wielu płaszczyznach - czy kupowanie starych altów ma sens, czy w ogóle kupowanie altów ma sens itd. Głównym powodem oprócz oczywistej bessy, która dotknęła absolutnie wszystkie krypto jest zbyt duża inflacja - ale zobacz np. teraz co stało się z HBAR gdy ogłosili zmniejszenie inflacji ze stakingu. DOT ogłasza zmianę stakingu o 10 pkt % i momentalnie masz kurs pow. 5$. Alty to dalej przede wszystkim spekuła, realna użyteczność mimo wszystko dalej schodzi na drugi plan. I wcale nie zachęcam do kupowania czy sprzedawania tylko do spojrzenia całościowo na sytuację.

Co do cierpliwości mówiłem o przetrzymaniu mentalnie mulenia 2-letniego a nie cashowaniu zysku z longa, którego odpaliłeś w czwartek. Mówię o sposobach, który każdy największy inwestycyjny noob może wykonać - jeżeli ktoś ma dobre ręce do tradingu to dla niego te rady są kompletnie nieprzydatne i sam bym wtedy olał holda czegokolwiek tylko rozgrywał mniejsze ruchy.

Cały ambaras polega na tym aby mieć potencjalne jak najwyższy zysk przy minimalnym zaangażowaniu emocjonalnym - i płacisz za to czasem. W tradingu masz sytuację odwrotną kiedy zwiększasz zaangażowanie emocjonalne/ryzyko żeby maksymalnie skrócić czas. No niestety coś za coś. Akurat krypto to chyba jedyny rynek, który daje spory udział i jednego i drugiego - potencjalny zwrot z inwestycji w 2-3 lata typu +500% jest naprawdę fenomenalny.
Ostatnio zmieniony środa, 23 sierpnia 2023, 14:00 przez Pleasek89, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja: 18
Reputacja postu: 
3

Postautor: JanBatory » środa, 23 sierpnia 2023, 14:00

ergorg pisze: środa, 23 sierpnia 2023, 12:15- Grając longi przed ostatnimi spadkami - tak naprawdę liczyłem na podbicie poprzez wygranie Grayscale vs SEC w sądzie - nie oczekiwałem dzięki temu dłuższego rajdu w górę tylko jeden ruch UP - taki jaki otrzymywaliśmy do tej pory.

Jak Grayscale wygra to zaliczymy najpierw spadki.

Takze czekam na poziomy 25270 - 24694
artykuly w stylu: btc na 15000 i skupuje juz pod halving

edit
ergorg pisze: środa, 23 sierpnia 2023, 12:15

nie moge znalezc w historii
kilka stron wczesniej ktos wrzucał artykul jak wyglada ten Grayscale
Ostatnio zmieniony środa, 23 sierpnia 2023, 17:35 przez JanBatory, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: ergorg » środa, 23 sierpnia 2023, 14:02

JanBatory pisze: środa, 23 sierpnia 2023, 14:00Jak Grayscale wygra to zaliczymy najpierw spadki.

Ciekawe, wytłumaczysz mi to? Bo nie widzę w tym sensu.

Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitup » środa, 23 sierpnia 2023, 14:34

JanBatory pisze: środa, 23 sierpnia 2023, 14:00 Jak Grayscale wygra to zaliczymy najpierw spadki.

połowicznie zgoda spadki będą po wystrzale przy którym wyrzucą wszystko co mają żeby się ratować ( co zakłada optymistyczny bieg wydarzeń że etf zatwierdzą ... ) bez zatwierdzenia już toną ( co widać po kursie na nasdaq )
oni zyski z 2020 i 2021 przepalili w całości w 2022 a po raportach później będzie widać że i 2023 przepalają środki , to są większe matoły jak Saylor i jego ,, inwestycja '' :arrow: https://saylortracker.com
czytać raporty tych geniuszy :arrow: https://www.nasdaq.com/market-activity/ ... financials
[Imgur](
to spółki a nie oszuści z krypto giełd jak cz czy bankman i dane są miarodajne ;)
najzabawniejszy MEMcoin btc trwa https://mempool.space :arrow: za nim POS MEMcoin eth https://etherscan.io/gastracker

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 173
Reputacja postu: 
1

Postautor: kim_dzong_un » środa, 23 sierpnia 2023, 17:00

@Bitmar Dej nową sondę. ;]
Nie jestem graczem/spekulantem giełdowym.

Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitup » środa, 23 sierpnia 2023, 23:25

bitup pisze: piątek, 18 sierpnia 2023, 22:38@fetek 6 -31 lipca i teraz 18 - 31 sierpnia pod miesięczną w zieleń nasdaq i dax , łapane wytrwale i czekam na lukę w niedziele
bitup pisze: wtorek, 22 sierpnia 2023, 10:09 rynki dają zarabiać , środki uciekają z miejsc niebezpiecznych i niestabilnych

Przecudownie cudownie i przepięknie przepięknie :arrow: Nasdaq to nowy Bitcoin i spółki technologiczne na inną galaktykę polecą i oby dalej tak to cykało :arrow: po sesji Nvidia 506 $ zrobiła malutka :D

@Godstar przepychając się dzisiaj przez te wszystkie dramy na X szukając cennych informacji o btc natknąłem się że jesteś promowaną gwiazdą ;)

a tak to jeden grozi , drugi o scamy posądzany , o promowanie scamiarek co zbierają na laptopa a bo znowu ktoś kradnie :arrow: innemu okradli portfel i zbiórkę robi ( nowy trend to będzie robienie zrzutek jak komuś wyzeruje depo :?: ;) ) , kolejny promuje kubki i konferencje
w tle licytują się kto ma większą stratę

a nikt o technologii blockchain nawet nie szepnie słowa
cennych informacji nie znalazłem
tak wiem wybiło wam kilka dolaros bo Nvidia miała dobre wyniki dlatego btc hodl ..

dajcie spokój z tym wszystkim :roll:

Początkujący
Reputacja: 263
Reputacja postu: 
3

Postautor: rubel2 » czwartek, 24 sierpnia 2023, 00:34

bitup pisze: środa, 23 sierpnia 2023, 23:25a nikt o technologii blockchain nawet nie szepnie słowa
Bo zaglądasz nie tam gdzie trzeba. Nikt poważny nie zajmuję się jakimiś guru crypto z twittera i ich problemami. Garnki, patelnie i odkurzacze za ciężkie pieniądze też ktoś kupował.

Początkujący
Reputacja: 86
Reputacja postu: 
0

Postautor: upp » czwartek, 24 sierpnia 2023, 16:37

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3501
Reputacja postu: 
4

Postautor: shinya56 » czwartek, 24 sierpnia 2023, 20:37

Zatrzymaliśmy się na wsparciu 25k $. Następne to 19.5k $. Na obecną chwilę cały czas jesteśmy w konsoli. Na jesień możliwa kolejna próba wybicia 30k $.

Patrząc na wykres nic się nie dzieje. Po prostu pierwsza próba wybicia oporu globalnego nie wyszła i tyle.

Obrazek

Obrazek

Wróć do „Przedszkole”