Jaki portfel wybrać

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 1114
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Jaki portfel wybrać

Postautor: garlonicon » wtorek, 16 lutego 2021, 07:24

jeśli będziesz miał węzeł otwarty w świat
Warto dodać, że domyślnie masz węzeł "zamknięty na świat", to znaczy inni nie mogą się łączyć bezpośrednio po IP z tym węzłem, o ile nie masz pootwieranych portów. Domyślnie w wielu sieciach wszystkie porty są pozamykane (ewentualnie większość), więc o ile sam tego nie zmienisz, to masz węzeł, który zawsze tylko inicjuje połączenie, natomiast nie pozwala na zdalne połączenia przychodzące.

Oprócz tego, jeśli masz zaszyfrowany portfel, to w zasadzie kradzież środków jest niemożliwa bez znajomości hasła. Jeśli już ktoś się podepnie, to co najwyżej może nadużywać zasobów i wywołać takie coś, jak "generatetoaddress". Ale na to też jest rada, można przecież zrobić blacklistę komend RPC. W ogóle: żeby móc wywoływać komendy na innych węzłach, to musisz ręcznie takie opcje pootwierać.

W skrócie: raczej nie ma się czego bać przy odpalaniu pełnego węzła, bo większym problemem jest zasobożerność czegoś takiego niż potencjalne ataki. Wiem, bo mam obecnie pełne węzły na BTC i na LTC plus jeszcze kilka pełnych węzłów na niszowych altach.
Tak jak wspomniałem lepiej pełny węzeł postawić na raspbbery i mieć węzeł włączony 24h na dobę a swój lekki portfel sparować ze swoim węzłem.
Można i tak. Ale nawet jeśli masz komputer z pełnym węzłem, to nadal jest w porządku, bo "węzły mogą dołączać do sieci i opuszczać ją w dowolnym momencie" i warto z tego prawa korzystać.

DNL
Początkujący
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
0

Jaki portfel wybrać

Postautor: DNL » niedziela, 30 kwietnia 2023, 16:28

Jakiś czas temu próbowałem przelać z chyba jeszcze Bitbay na electrum, niestety nie dało rady, wyskoczył komunikat że nie obsługują tego typu adresów.

Weteran
Reputacja: 680
Reputacja postu: 
0

Jaki portfel wybrać

Postautor: ikswodnal » niedziela, 30 kwietnia 2023, 16:51

DNL pisze: niedziela, 30 kwietnia 2023, 16:28niestety nie dało rady, wyskoczył komunikat że nie obsługują tego typu adresów.
Sprawa dotyczy tylko BTC. Elektrum ma różne wersje do obsługi adresów bc1, 1xxx i 3xxx.
Wszystkie rodzaje adresów o fachowych nazwach Legacy (1), Nested Seg Wit (3) i obecne najbardziej popularny Native SegWit (bc1).
Wszystkie trzy adresy obsługuje Coinomi na telefon (sam rozpoznaje)
Dodatkowa zaleta Coinomi jest to że z portfela papierowego można na telefon przenieść wartość za pomocą klucza QR kodu. Niestety tego nie potrafi Electrum na telefonie.
Sam korzystam z Electrum, sporadycznie z Coinomi.

DNL
Początkujący
Reputacja: 5
Reputacja postu: 
0

Jaki portfel wybrać

Postautor: DNL » niedziela, 30 kwietnia 2023, 17:09

ikswodnal pisze: niedziela, 30 kwietnia 2023, 16:51Sam korzystam z Electrum
Nie ma problemów z wysłaniem na inne giełdy niż Zonda lub inne portfele ?

Weteran
Reputacja: 680
Reputacja postu: 
0

Jaki portfel wybrać

Postautor: ikswodnal » niedziela, 30 kwietnia 2023, 17:37

DNL pisze: niedziela, 30 kwietnia 2023, 17:09 z wysłaniem na inne giełdy niż Zonda lub inne portfele
Raczej jestem prymitywnym użytkownikiem kryptowalut (BTC). Nie było kłopotów z innymi giełdami. Z Zondy korzystałem krótko jeszcze za starej nazwy. Nawet żaliłem się tutaj na temat braku możliwości korzystania z adresów bc1. Dzisiaj wszystko odbywa się z wykorzystaniem adresów bc1.

Wróć do „Przedszkole”