Warto dodać, że domyślnie masz węzeł "zamknięty na świat", to znaczy inni nie mogą się łączyć bezpośrednio po IP z tym węzłem, o ile nie masz pootwieranych portów. Domyślnie w wielu sieciach wszystkie porty są pozamykane (ewentualnie większość), więc o ile sam tego nie zmienisz, to masz węzeł, który zawsze tylko inicjuje połączenie, natomiast nie pozwala na zdalne połączenia przychodzące.jeśli będziesz miał węzeł otwarty w świat
Oprócz tego, jeśli masz zaszyfrowany portfel, to w zasadzie kradzież środków jest niemożliwa bez znajomości hasła. Jeśli już ktoś się podepnie, to co najwyżej może nadużywać zasobów i wywołać takie coś, jak "generatetoaddress". Ale na to też jest rada, można przecież zrobić blacklistę komend RPC. W ogóle: żeby móc wywoływać komendy na innych węzłach, to musisz ręcznie takie opcje pootwierać.
W skrócie: raczej nie ma się czego bać przy odpalaniu pełnego węzła, bo większym problemem jest zasobożerność czegoś takiego niż potencjalne ataki. Wiem, bo mam obecnie pełne węzły na BTC i na LTC plus jeszcze kilka pełnych węzłów na niszowych altach.
Można i tak. Ale nawet jeśli masz komputer z pełnym węzłem, to nadal jest w porządku, bo "węzły mogą dołączać do sieci i opuszczać ją w dowolnym momencie" i warto z tego prawa korzystać.Tak jak wspomniałem lepiej pełny węzeł postawić na raspbbery i mieć węzeł włączony 24h na dobę a swój lekki portfel sparować ze swoim węzłem.