Zasilacze - jescze raz

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zasilacze - jescze raz

Postautor: Magnusone » sobota, 5 lutego 2022, 19:03

Po ostatnim bumie na kopanie w dualu, które mocno obciąża prądowo karty, pojawił się wątek zasilaczy ATX.
Ponoć zdarzają się sytuacje, że ATX'y zapalają się i może to się źle skończyć, a serwerowe mogą zrobić bum, ale z uwagi na pancerną obudowę nie spowodują pożaru.
Mocne sugestie na stosowanie zasilaczy serwerowych.
Mam wszystkie rigi na ATX'ach z dużym zapasem - wszystkie zasilacze modułowe gold plus. Maksymalne obciążenie na jednym może wynosić ok 80%, na pozostałych to ok. 50%.
Czy jest się czego obawiać i robić przymiarki do wymiany zasilaczy na serwerowe?

Weteran
Reputacja: 2281
Reputacja postu: 
0

Zasilacze - jescze raz

Postautor: adiqq » sobota, 5 lutego 2022, 19:22

moim zdaniem nie ma potrzeby wymieniać - ale ja tam się nie znam...wszystko zależy jakie to dokładnie masz te zasilacze - bo czasami gold goldowi nierówny. Wiem coś o tym.

Pisząc o bumie na dual - masz na myśli ETH + Toncoin ? Czy coś jeszcze innego?
Do tej pory nie interesowałem się tym za bardzo. Lepsze jest wrogiem dobrego.
Inna sprawa, że musiałbym przysiaść nad tym i pewnie dokonać jakichś przeróbek, jak rigi
jest pod ETH ustawiony bez zapasu. A nie wiem czy gra jest warta świeczki.
HiveOS https://hiveos.farm?ref=121257
Nie chce subskrypcji na bzdurne teorie spiskowe !
Nie mam zamiaru dyskutować z "krypto-czubami" !
Tylko trzecie oko i otwarta czakra prawdę ci powie !

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Zasilacze - jescze raz

Postautor: Magnusone » sobota, 5 lutego 2022, 21:23

Jest warta, bo według wstępnych obliczeń masz ok 40-50% przychodu więcej. Minusem jest b.duży pobór energii i ryzyko uszkodzenia kart. Na razie jest boom, za chwilę okaże się, że ceny tona pójdą w dół i może być różnie. Ja jeszcze dodatkowo próbuje jednym rigiem ETH+ALPH - trochę mniej opłacalne od ETH+TON, ale takie same obciążenie prądowe jak przy samym ETH a do tego zawsze jakiś bonusik.
Wracając do głównego wątku to mam takie zasilacze jak: SilentiumPC Supremo FM2 750W, Corsair RM 850W, Seasonic Focus 850W - wszystkie plus gold.

Weteran
Reputacja: 2281
Reputacja postu: 
0

Zasilacze - jescze raz

Postautor: adiqq » sobota, 5 lutego 2022, 21:29

Magnusone pisze: sobota, 5 lutego 2022, 21:23Jest warta, bo według wstępnych obliczeń masz ok 40-50% przychodu więcej. Minusem jest b.duży pobór energii i ryzyko uszkodzenia kart.
Zapominasz o wyższej temperaturze. Czyli nie jest to tego warte. Dla mnie koniec tematu
Magnusone pisze: sobota, 5 lutego 2022, 21:23SilentiumPC Supremo FM2 750W, Corsair RM 850W, Seasonic Focus 850W
O silentium nie mam zbyt dobrej opinii, moje subiektywne zdanie na podstawie jednego felernego egzemplarza.
Pozostałe ok. Aczkolwiem mam nieco inne preferencje (wolę 1 mocniejszy zasilacz niż 2 słabsze)
HiveOS https://hiveos.farm?ref=121257
Nie chce subskrypcji na bzdurne teorie spiskowe !
Nie mam zamiaru dyskutować z "krypto-czubami" !
Tylko trzecie oko i otwarta czakra prawdę ci powie !

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Zasilacze - jescze raz

Postautor: Magnusone » sobota, 5 lutego 2022, 21:35

adiqq pisze: sobota, 5 lutego 2022, 21:29Zapominasz o wyższej temperaturze. Czyli nie jest to tego warte. Dla mnie koniec tematu

Nie zapominam, dlatego napisałem o ryzyku uszkodzenia kart

Wróć do „Przedszkole”