Kopnie na starym kompie

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kopnie na starym kompie

Postautor: Froii » wtorek, 18 maja 2021, 02:01

Cześć, od początku roku zacząłem zabawę w kryptowaluty kupuje za Ok 100zl miesięcznie głównie kupuje BCP ale równiez kupuje ripple czy lml, jak na start przy 500 zł inwestycji w szczycie miałem 2k wiem ze dla niektórych to są grosze ale jak na początek dla mnie zawsze coś.
Wracając do meritum, szukam różnych informacji na temat kopania większość jest z 17-19 rok wiec sa to stare informacje wiec postanowiłem stworzyć post by uzyskać troche świeżych informacji.
Otóż mam starego kompa którego chciał bym przerobić na koparkę
Karta graficzna Gigabyte Radeon R9 270OC 2GB
Procesor AMD Athlon II X3 450( na 99%)
8 ramu
Płyty głównej nie pamietam bo komputer jest w domu rodzinnym
I pytanie czy jest sens zrobić z tego koparkę, wiadomo do kopania btc czy eth to nawet nie startuje ale czy jest coś innego co opłaca sie kopać albo minimalnie dopłacić żeby zebrać doświadczenie przed grubszym zakupem.
z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Początkujący
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Kopnie na starym kompie

Postautor: ozyrys486 » wtorek, 18 maja 2021, 13:58

A uruchomiles jaki kolwiek kalkulator i sprawdziles czy jest to dla ciebie opłacalne ?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Kopnie na starym kompie

Postautor: Froii » wtorek, 18 maja 2021, 15:18

ozyrys486 pisze: wtorek, 18 maja 2021, 13:58 A uruchomiles jaki kolwiek kalkulator i sprawdziles czy jest to dla ciebie opłacalne ?
A uczyłeś się czytać ze zrozumieniem?

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 1114
Reputacja postu: 
0

Kopnie na starym kompie

Postautor: garlonicon » wtorek, 18 maja 2021, 15:55

Z całą pewnością istnieją monety, które można wykopywać na CPU. Są też takie, które da się kopać na CPU i na GPU. Samo kopanie będzie działać na dowolnej monecie, ale jeśli zaczniesz dziabać na przykład Monero, to czy będzie to opłacalne? Raczej niespecjalnie, ale najlepiej spróbować i przekonać się w praktyce. Na kokosy bym nie liczył, ale myślę, że warto podziabać parę monet, żeby dowiedzieć się, na czym to polega. Ja tam na razie dziabię CPU na PC, ale docelowo dążę do tego, żeby dziabać sha256d na CPU i dostawać ułamki monety, może kiedyś w końcu technicznie uda mi się to dopieścić.

Na pewno przed "grubszym zakupem" polecam podziabać jakiekolwiek monety, żeby nauczyć się, jak to właściwie działa. Przy tym sprzęcie raczej nastawiałbym się na straty niż na zyski, chyba że dziabany altcoin niespodziewanie wystrzeli, co jest w zasadzie loterią i tego scenariusza bym nie zakładał.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Kopnie na starym kompie

Postautor: Froii » wtorek, 18 maja 2021, 16:10

garlonicon pisze: wtorek, 18 maja 2021, 15:55 Z całą pewnością istnieją monety, które można wykopywać na CPU. Są też takie, które da się kopać na CPU i na GPU. Samo kopanie będzie działać na dowolnej monecie, ale jeśli zaczniesz dziabać na przykład Monero, to czy będzie to opłacalne? Raczej niespecjalnie, ale najlepiej spróbować i przekonać się w praktyce. Na kokosy bym nie liczył, ale myślę, że warto podziabać parę monet, żeby dowiedzieć się, na czym to polega. Ja tam na razie dziabię CPU na PC, ale docelowo dążę do tego, żeby dziabać sha256d na CPU i dostawać ułamki monety, może kiedyś w końcu technicznie uda mi się to dopieścić.

Na pewno przed "grubszym zakupem" polecam podziabać jakiekolwiek monety, żeby nauczyć się, jak to właściwie działa. Przy tym sprzęcie raczej nastawiałbym się na straty niż na zyski, chyba że dziabany altcoin niespodziewanie wystrzeli, co jest w zasadzie loterią i tego scenariusza bym nie zakładał.

Jestem świadom ze pewnie bede dopłacał do „interesu” ale robię to żeby nauczyć się co i jak starym kompie , po jakimś czasie pewnie dodam jakąś kartę żeby zwiększyć wszystko małymi krokami.
Ale jeszcze mam dwa pytanka
Jak bym chciał kopać z gpu i cpu to mogę kopać Coina x na cpu i w tym samym momencie coina y na gpu.
A drugie pytanie jaki program jest dobry do kopania
Z ciekawości na laptopie ściągnąłem gamerhash i po obliczeniach pokazywało mi 74$ miesięcznie ale czytałem ze niektóre karty starszej generacji nie będą działać na gamerhashu

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 1114
Reputacja postu: 
0

Kopnie na starym kompie

Postautor: garlonicon » wtorek, 18 maja 2021, 17:37

Jak bym chciał kopać z gpu i cpu to mogę kopać Coina x na cpu i w tym samym momencie coina y na gpu.
Tak, da się to robić równolegle, co najwyżej zasoby będą podzielone między więcej monet, więc zamiast wydziabać 10 monet X, to wydziabiesz 8 monet X i 3 monety Y, jeśli nie przesadzisz z podkręcaniem, to spokojnie możesz kopać wiele monet. Oprócz tego jest jeszcze merge mining, w zależności od wybranej monety może się okazać, że jesteś w stanie kopać N monet jednocześnie, jak używają identycznego algorytmu.
A drugie pytanie jaki program jest dobry do kopania
Zależy od monety. Zwykle najlepiej zapytać górników wśród danej społeczności. W przypadku CPU oczywiście cpuminer od JayDDee, w przypadku Monero pewnie xmrig, co do innych monet, to społeczność zwykle wymienia się aktualną wiedzą na forach, Discordach, Twitterach, Telegramach, etc. W skrócie: zapytaj górników, na pewno mają jakiś kanał komunikacji, który jest możliwy do wyszukania, jak moneta nie jest niszowa, to zapytania w stylu "cośtamcoin forum" albo "site:bitcointalk.org cośtamcoin" powinny dać jakieś sensowne wyniki.

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
0

Kopnie na starym kompie

Postautor: socjolog2008 » wtorek, 18 maja 2021, 17:57

garlonicon pisze: wtorek, 18 maja 2021, 17:37jak moneta nie jest niszowa

viewtopic.php?f=45&t=35641 ;) GPU & CPU
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Kopnie na starym kompie

Postautor: Froii » środa, 19 maja 2021, 19:36

Dzięki za pomoc, może coś tego wownero pokopie, ale tez zastanawiam się nad btg na tym forum użytkownik pisal ze na spokojnie można to kopać innemu użytkownikowi z taka sama karta

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Kopnie na starym kompie

Postautor: Froii » sobota, 5 czerwca 2021, 10:34

Odświerzę temat, jako iż już dorwałem w swoje ręce stary komputer, zrobiłem formata na Windows 10 , zaktualizowałem biosa, podkręcałem kartę, wynik 12sol/s a przed aktualizacja biosa i podkręceniem grafiki Ok 4sol/s.
Ale wczoraj wieczorem ok 23 było 4 sol a teraz 12 ktoś wie czym to jest spowodowane ?
Jeszcze planuje zrobić test stabilności czy przez tydzień bez problemów będzie kopało.
I jak już się wszystko uda bede chciał zakupić jakaś kartę, i tu pytanie jaka.
Nvidia, amd ?
Która będzie lepsza, która łatwiej podkręcić ?
Pozdrawiam

Wróć do „Przedszkole”