Dyskusja na temat kursu BTC

Twoim zdaniem kurs do 10 sierpnia znajdzie się w przedziale

Czas głosowania minął niedziela, 3 sierpnia 2025, 20:16

<100k$
5
9%
100-120k$
20
36%
>120k$
30
55%

Liczba głosów: 55
Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 28
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: AdamC » środa, 31 marca 2021, 17:59

Bitmar pisze: środa, 31 marca 2021, 16:24Kurs idzie wręcz idealnie.

Idealnie względem czego? Nie neguję, tylko pytam o kryteria.

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 1591
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitup » środa, 31 marca 2021, 18:36

socjolog2008 pisze: wtorek, 30 marca 2021, 22:30Podsumowując moje 6 lat na tym forum adopcję dla Bitcoina załatwiła Visa & MasterCard & PayPal

To jeszcze coś dodatkowo . Prawdopodobnie spadli żeby podnieść z tym newsem i teraz zobaczymy czy w środowisku anonimowych zdecentraliowanych wolnych ludzi takie informację są na + czy to żenading jednak lekki w wizji Satoshiego (od razu zaznaczam w kieszeni mam czy Craig jest czy nie jest ;) )
Spoiler:
Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4002
Reputacja postu: 
3

Postautor: bitloteiros » środa, 31 marca 2021, 19:15

A ja mam coś lepszego
Spoiler:
TELETUBBIES LASER EYES :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

BTC 201x - mBTC 202x - satoshi 20xx

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
13

Postautor: Bitmar » środa, 31 marca 2021, 20:41

AdamC pisze: środa, 31 marca 2021, 17:59Idealnie względem czego? Nie neguję, tylko pytam o kryteria.
Nie ma czegoś takiego jak wzór i wzorcowe kryteria. "Idealnie" to moja ocena subiektywna. Kurs pięknie od wielu lat trzyma się kanału a im dłużej kurs się wspina (wzrosty są rozciągnięte w czasie) tym większa szansa, że wejdzie wyżej. I nie jest to tylko wniosek wyciągany na podstawie kresek i kanału a chodzi tu o ludzką psychikę czyli w tym kontekście psychologię tłumu. Im dłużej siedzimy na danym poziomie tym bardziej się do niego przyzwyczajamy i cena nie wydaje się już nam za wysoka a z czasem "normalna". Gdyby teraz kurs spadł do 10k to dla większości cena byłaby niezwykle atrakcyjna, ale z punktu widzenia kogoś sprzed powiedzmy 5 lat, byłaby kosmicznie wysoka. Nic się dużego nie zmieniło od tych 5 lat a postrzeganie tej samej ceny przez ludzi obecnie a tych sprzed 5 lat jest skrajnie inne i to jest właśnie działanie czasu i naszego mózgu. To czas sprawia, że inaczej postrzegamy dane przedziały cenowe. Dlatego im dłużej kurs się wspina a sam wzrost będzie rozciągnięty w czasie, tym docelowe ATH powinno być wyższe. Gdyby teraz kurs rósł po 20% dziennie to hossa szybko się skończy i za wysoko nie dojdzie, ludzie nie będą mogli przyzwyczaić się do nowych poziomów co sprawi, że każdy następny będzie odbierany jako duże przewartościowanie co skłoni ich do realizacji zysków i końca hossy. Jeśli wzrost będzie powolny to możemy zajść naprawdę wysoko. Dlatego ostatnie 1.5 miesiąca korekty i boczniaka jest moim zdaniem dla kursu sytuacją idealną.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Weteran
Reputacja: 9063
Reputacja postu: 
-1

Postautor: socjolog2008 » środa, 31 marca 2021, 21:06

Wjebali ludzi w kosmicznych cenach w walor spekulacyjny który nic nie wnosi @Bitmar ,będą z tego wychodzić 2-3 lata ciężką pracą uśredniania i nie jest powiedziane czy im się uda.
Wszystkie symptomy są za spadkami.
Bitcoin należy do Bangsterki (Fundusze inwestycyjne ,PayPal ,Visa ,MasterCard ,Bakkt :shock: )
Teraz powinien się obudzić Satoshi i wyje.ć bangsterkę w kosmos i idea została by zachowana ,inaczej to są perły rzucane przed wieprze ;) ,,margaritas ante porcos” - tylko że ta perła się nie rozwija technologicznie od lat i zwykły Doge potrafi to samo co chyba dostrzegła Ilona Mlask i dlatego tak promuje DOGE
Gasimy światełko nadziei na p2p ecs i decentralizację :?:
Socjologiczny projekt się nie udał globalnie. Wygrała spekulacja jak przez setki lat ,jak na każdym walorze i łapę na tym mają ONI :evil: i najlepsze w tym wszystkim że wszyscy palą glupa że nic się nie stało i jest w porządku bo zarabiają D O L A R Y
WIG20toTHEmoon https://www.gpw.pl

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
17

Postautor: Bitmar » środa, 31 marca 2021, 21:26

socjolog2008 pisze: środa, 31 marca 2021, 21:06Bitcoin należy do Bangsterki (Fundusze inwestycyjne ,PayPal ,Visa ,MasterCard ,Bakkt )
Niestety, są ludzie którzy między sobą się nie dogadają bo ich umysły działają inaczej. Dla Ciebie to, że PayPal czy Visa zaczynają korzystać z Bitcoina oznacza, że Bitcoin należy do bangsterki, a dla mnie oznacza, że po prostu z niego korzystają a Bitcoin nie może się temu sprzeciwić bo jest tylko narzędziem. To, że np. noży używają mordercy nie oznacza, że noże należą do świata przestępczego. Możesz sobie stworzyć własną krypto dla Ciebie idealną i jeżeli stanie się popularna ciekawy jestem jak zabronisz Paypalowi czy Visie z niej korzystać? Wprowadzisz centralizację i kontrolę, żeby ich blokować? To będzie Twoim zdaniem idealna kryptowaluta? :shock:
socjolog2008 pisze: środa, 31 marca 2021, 21:06Wjebali ludzi w kosmicznych cenach w walor spekulacyjny który nic nie wnosi
To, że nie wnosi dla Ciebie nie znaczy, że nic nie wnosi. Dla mnie nie wnosi nic złoto, które w większości leży bezczynnie w skarbcach, aby tylko leżeć. świecidełka i elektronika to mały jego procent. Bitcoin jest o wiele bardziej użyteczny, ale dla kogoś kto sięga wzrokiem trochę dalej niż swoje podwórko.

Początkujący
Reputacja: 386
Reputacja postu: 
0
Napiwki: LaJyKiGrGR82QJH9NRU5N2XqDsGxsjfSuW

Postautor: zdzicho2000 » środa, 31 marca 2021, 21:42

Że dopytam, od jakiej ceny socjolog gra na spadki bitcoina?

Weteran
Reputacja postu: 
2

Postautor: socjolog2008 » środa, 31 marca 2021, 21:48

zdzicho2000 pisze: środa, 31 marca 2021, 21:42Że dopytam, od jakiej ceny socjolog gra na spadki bitcoina?

Od każdej :D

Z dedykacja dla Tethera

Pieluchy dla Byków albo SL dla Niedźwiedzi

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
31

Postautor: Bitmar » środa, 31 marca 2021, 22:24

Bitmar pisze: środa, 31 marca 2021, 21:26Wjebali ludzi w kosmicznych cenach w walor spekulacyjny który nic nie wnosi
Jeszcze odniosę się do tego, co będzie już na granicy offtopu ale jednak jest to fundamentalny element kursu.

Kurs Bitcoina wynika z wolnorynkowej zasady popyty i podaży. Takie też było założenie Satoshiego. Nikt nikogo nie zmusza do zakupu BTC. Mało tego zakup BTC nie jest prostą operacją (dla laika) i trzeba się trochę napracować i poświęcić czas. Ty krzyczysz już od lat, że cena BTC jest przewartościowana a jest ona tylko wynikiem wolnego rynku. Każdy (prawie) ma prawo do zakupu i dysponowania swoimi środkami i to jest wolność gospodarcza a im więcej ludzi chce nabyć BTC tym jego cena siłą rzeczy będzie wyższa (podstawy ekonomii). Ty byś im tą wolność chętnie zabrał bo Twoim zdaniem źle dysponują swoimi pieniędzmi i Ty byś to zrobił lepiej.

Teraz jak wyglądałaby idealna według Ciebie kryptowaluta. Po pierwsze monety musiałyby być kolorowane już w środku systemu i blokowane czyli, aby założyć portfel wymagana byłaby weryfikacja a cały system musiałby być scentralizowany i kontrolowany przez jeden podmiot który będzie decydował o tym, że np. PayPal czy Visa nie mogą korzystać z systemu, blokując im transakcje na etapie weryfikacji. Kolejna rzecz cena. Aby móc regulować cenę bo według nadzorcy systemu jest za wysoka trzeba wyeliminować maksymalną liczbę monet i wprowadzić dodruk, aby przy zwiększonym popycie zwiększyć podaż tak aby cena nie mogła urosnąć. Podsumowując, dla Ciebie idealną krypto jest właściwie taka która bazuje na obecnym systemie finansowym opartym na centralizacji i kontroli.

Kolejną rzeczą, jest fakt, że kryptopwaluty wyprzedziły swoją epokę i dopiero naprawdę rozwiną skrzydła (będąc z pełni zdecentralizowane) prawdopodobnie w następnej dekadzie. Podobnie było z Internetem. Na początku to narzędzie wojskowe, rządowe, naukowe i dla geeków, potem do gry wchodziły wielkie korporację a wraz z rozwojem technologii nastąpił boom i wejście do mainstreamu. Bitcoin jest gdzieś na oko na poziomie Internetu na końcu lat 90'. Potrzeba jeszcze wiele czasu.

Weteran
Reputacja postu: 
2

Postautor: socjolog2008 » środa, 31 marca 2021, 22:33

@Bitmar ale dlaczego personalnie :?:
Ty reprezentujesz Bitcoin.pl i swoją wizje Satoshiego ,manifest masz sam na swojej stronie. Co się z danych z 2009 zgadza w 2021
Ja wyłącznie reprezentuje biedę. Niedźwiedzi na walorze który na plecach spx wyłącznie rośnie (sam byk 2014-2017 R.IP. I od 3 lat nie kupiłem ani posiadałem pełnego 1 BTC poza reflinki ;) )
Ty mi napisz jako ideolog koncepcji ,cyberpunk ,jak Shadow duch co przeszedł na bch ,którego m brakuje na tym forum rozmawiający z Satoshim na forum. Ja chce pożywki dla gawędzi co tu czyta ,co klika ,co zapewnia reklamy - mnie interesuje teza. Nie pisz mi o spekulacji ceny - nie o tym pisał Satoshi co trafiło do socjologa (obojętnie z jakiego rocznika studiów)
Wróćmy do ideologicznych rozmów o Bitcoin twojego forum z 2015

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
2

Postautor: Bitmar » środa, 31 marca 2021, 22:44

socjolog2008 pisze: środa, 31 marca 2021, 22:33Co się z danych z 2009 zgadza w 2021
Właściwie wszystko się zgadza. System działa tak jak zaprojektował i zostawił go Satoshi (pod wieloma względami nawet lepiej). Satoshi jednak wszystkiego nie przewidział i już powstały rozwiązania które lepiej rozwiązują pewne problemy, lepiej ale nie idealnie do tego stopnia, aby móc stwierdzić, że nie ma już żadnych problemów. Bitcoin może niektóre rozwiązania z czasem przejąć czy wdrożyć nowe. Jak chcesz o tym podyskutować to załóż osobny temat.

Weteran
Reputacja postu: 
2

Postautor: socjolog2008 » środa, 31 marca 2021, 23:07

Bitmar pisze: środa, 31 marca 2021, 22:44Jak chcesz o tym podyskutować to załóż osobny temat.

Ja się już tu dość kart forum nadyskutowalem. Technologia jest kozacka a logo B zobaczcie w jakich latach było już na czapeczkach ;)

Muszę trochę zniknąć ,nie bo chce bo lubię pisać ale świeżej krwi potrzeba ,żeby było co poczytać.
Pozdro dla Wszystkich i narax
Remember SHORT

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
0

Postautor: anagamidev » czwartek, 1 kwietnia 2021, 08:17

Chwila prawdy :D

Patrząc na ETH technicznie powinno iść up :D

Na razie pozostaje trzymać się zasady sell in may and go away :D Poza tym dzisiaj prima aprilis, bywa w ten dzień ciekawie :D
BTC 122k$ soon! & 288k$ by 2026|Golden rule - BTFD|LTC 5k$ soon! & LISK 1kPLN soon!|SVG Image@Anagamidev
HODL on for dear life! | Never sell lower than you buy, buy more, average!
Liftoff, liftoff, liftoff :D

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
4

Postautor: kozaki_wiesi » czwartek, 1 kwietnia 2021, 09:59

Goldman Sachs zaoferuje bitka swoim bogatym klientom:

https://www.cnbc.com/2021/03/31/bitcoin ... ients.html
"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Weteran
Reputacja: 642
Reputacja postu: 
0

Postautor: masonbtc » czwartek, 1 kwietnia 2021, 10:39

ja tylko nie rozumiem dlaczego zainteresowanie tak mocno spadło wg. google trends

widać to też tu na forum

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 4404
Reputacja postu: 
0

Postautor: kozaki_wiesi » czwartek, 1 kwietnia 2021, 10:47

masonbtc pisze: czwartek, 1 kwietnia 2021, 10:39a tylko nie rozumiem dlaczego zainteresowanie tak mocno spadło wg. google trends
Bo dzisiaj mało jest już ludzi, którzy nie słyszeli o #btc
"Wszystko mija, nawet najdłuższa żmija"
S.J. Lec

Początkujący
Reputacja: 120
Reputacja postu: 
3

Postautor: bitex » czwartek, 1 kwietnia 2021, 11:23

masonbtc pisze: czwartek, 1 kwietnia 2021, 10:39ja tylko nie rozumiem dlaczego zainteresowanie tak mocno spadło wg. google trends

widać to też tu na forum

Powiem ci po sobie. Od kilku tygodni zaglądam na forum może raz na 2 dni (wcześniej nawet 10 razy dziennie), bo wg mnie była mała szansa, że będzie jakiś większy skok ceny. Wygląda jakby nikomu nie chciało się tradować. Ja wykorzystuje takie momenty do odpoczynku od krypto. Nie googluje nie zerkam na forum itp. Pewnie nie tylko ja tak robie.

Jeśli btc przebije ATH to znowu zrobi się głośniej :p

Odnośnie zainteresowania przypomnę jedną istotną wg mnie kwestię. Zainteresowanie nie jest proporcjonalne do ceny. jeśli zainteresowanie było X na 20k 3 lata temu to zainteresowanie przy przebijaniu ATH będzie dużo mniej niż X, bo ta cena nikogo nie zaskakuje. Zawsze tak było. Zainteresowanie robiło ATH dopiero jak cena była kilka razy powyżej ATH z poprzedniej bańki.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 186
Reputacja postu: 
1

Postautor: _det » czwartek, 1 kwietnia 2021, 13:47

Mimo tego co wcześniej pisałem, mam nieodparte wrażenie, że tak przebije obecne ATH ze wszystkim S wybije zeby. Kazdy nastawiony juz jest na spadki.. a gdzie można się ekstra nachapac i ustawić mocne S jak nie wybijając obecnych S?.. chyba ze teraz to dopiero początek rysowania banki :)

Oficjalny przedstawiciel projektu
Awatar użytkownika
Reputacja: 1591
Reputacja postu: 
4

Postautor: bitup » czwartek, 1 kwietnia 2021, 14:01

_det pisze: czwartek, 1 kwietnia 2021, 13:47chyba ze teraz to dopiero początek rysowania banki

:shock: Obrazek

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 2566
Reputacja postu: 
3

Postautor: KubaKoń » czwartek, 1 kwietnia 2021, 14:13

_det pisze: czwartek, 1 kwietnia 2021, 13:47Kazdy nastawiony juz jest na spadki
Ale krótkoterminowo czy długo? Jak krótko to z tego co widzę to na rynku jest przewaga longów vs short + funding w okolicach 0.08-0.1% czyli nastawienie rynku na wzrosty. Jak już ktoś ma mieć wybite zęby to właśnie longowcy tak jak wczoraj o 9:30, aczkolwiek sam osobiście w kwietniu widzę przewagę na spore wzrosty o czym pisałem niedawno. Krótkoterminowo i lokalnie ciężko powiedzieć co się wydarzy. Widać tylko mocny opór w okolicach 59,5, ale co dalej? Ktoś ma jakiś pomysł?

Wróć do „Przedszkole”