adiqq pisze: ↑ piątek, 5 lutego 2021, 13:08 Bzdura do kwadratu, niestety. Rozumiem, że sie sparzyłeś, ale nie można uogólniać twoich doświadczeń na wszystkich..
adiqq pisze: ↑ piątek, 5 lutego 2021, 16:52To co pisesz, można traktować tylko jako odreagowanie swoich niepowodzeń, trudno traktować to na poważnie...
Nie wiem po co te pseudo argumenty ad personam do tego nie mające nic wspólnego z rzeczywistością ale jak juz bardzo drążysz to wyjaśnię:
Nie opisuje tego na własnych doświadczeniach osobistych tylko na podstawie obserwacji rynku. Ja do tej pory wyszedłem z każdej(lub prawie każdej) inwestycji na plus, ja zawsze grałem btc/alty i na małą sumę w porownaniu z posiadanymi bitcoinami.
Pierwsze moje wejście w alty to była auroracoin waluta Islandii

nie miałem wtedy doświadczenia dużego(to była w sumie głupota) ale nie wkręciłem się ze będzie to waluta Islandii i w porę sprzedałem gdy było fomo a ci co zostali to niestety kiedyś top crypto teraz poniżej 1000 na cmc(i tak dobrze bo już myślałem ze ona nie istnieje).
Później było ltc ale wyszedłem na około 0.
Później znowu ltc i dash w czasie poprzedniej banki, ltc zysku jakoś nie cały 100% a dash ponad 250%(a i tak wyszedłem za wcześnie). Zyski duże ale na całości kapitału to takie średnie bo dla bezpieczeństwa nie obracam duzym procentem posiadanych btc wole większość trzymać bezpiecznie w myśl zasady po pierwsze nie tracić.
Teraz jest znowu dash na którym mam ponad 60% straty (na razie wirtualnej bo nie wychodzę) sądzę ze i tak uda mi się wyjść z tego na plusie albo przynajmniej na zero w okolicach 0.0075 btc. Ale to w żadnym stopniu nie wpływa na mój pogląd na temat rynku i pakowania się początkujących w alty bo na całości kapitału to jest mało znacząca strata nawet gdyby padło to do zera a najprędzej po max roku i na tym wyjdę na +
Wszystkie moje trejdy są raczej długodystansowe nie jest to day trading.
Moje zdanie na temat wchodzenia początkujących w coś oprócz bitcoina wyrobiłem z obserwacji ile niebezpieczeństw na nich tutaj czyha.
-piramidy finansowe
-fejk kopalnie w sumie tez piramidy
-"normalne" kopalnie znanego osobnika z yt
-upadające giełdy
-fałszywy bitcoin.
-alty pre-mined i insta+mined
-grupy pump and dump
-psedo szkolenia
-jakieś inne inwestycje cuda nie widy.
-itd.
Większość wchodząc na taki rynek napełniony scamami nie mając podstawowej wiedzy nie ma szans. Nawet jak części z nichv uda się przebrnąć bez straty i odsiać większość ewidentnych czyhających niebezpieczeństw to i tak dalej ma słabe szanse ze wyjdzie na tradingu na plus. To wszystko powoduje ze ogromna większość początkujących w taki czy inny sposób traci, dla tego odradzam wchodzenie w alty w celu osiągnięcia zysku bo najczęściej wychodzi z tego strata.
Dodano po 12 minutach 33 sekundach:
benq pisze: ↑ piątek, 5 lutego 2021, 17:48Większość początkujących kupuje bitcoina kiedy wybija nowe szczyty.
Znam takich, co kupili w 2013 i po miesiącach spadków sprzedali.
Ogromna fala użytkowników pojawiła się na forum (oraz fejsbukach, redditach, twitterach) na przełomie 2017-2018 i umówmy się - wielu z nich kupiło powyżej 15k - bo przecież już tylko góra, bo return to normal, a obserwując spadki przez 2 kolejne lata zrazili się i zrezygnowali. Niektórzy dotrwali do górki 2019, ale po kolejnej fali spadków uznali, że "ostatni gasi światło" i uznali, że ratują ile mogą.
Fajnie z perspektywy 2021 powiedzieć, że "wystarczyło poczekać 4 lata". W 2018-2019 tendencje i nastroje były zupełnie inne.
Dokładnie tak jest dla tego zawsze powtarzam ze bitcoin to ryzykowna inwestycja a jeszcze bardziej ryzykowna dla tych którzy nie są na tyle cierpliwi żeby trzymać co najmniej 5 lat.
benq pisze: ↑ piątek, 5 lutego 2021, 17:48Naprawdę nie trzeba było Satoshiego we własnej osobie, żeby po 2-dniowym researchu przekonać się, że Dascoin to scam i piramida. A że ludzie kupują gary za 20k i kupują zdrapki - co zrobisz, na głupotę nie ma rady.
Z altami nie jest aż tak dramatycznie, jak to przedstawiasz. Kluczem jest lekka dywersyfikacja.
Mimo wszystko alty to nie porównywalnie większa skala ryzyka w porownaniu z już i tak ryzykownym btc. Wszystkie ofiary dascoina i futura są początkującymi którzy wkręcili się w inwestowanie w alty chcąc zarobić lepiej niż na btc. Jak ktoś zdywersyfikował w dascoina, futuro i kopalnie znanego yt ubera to teraz nic tylko po lambo lecieć tak dobra dywersyfikacja.