kopanie prze CPU
- Początkujący
- Reputacja: 4
kopanie prze CPU
Postautor: ozyrys486 » środa, 3 lutego 2021, 19:37
tylko pytanie co kopać żeby to miało sens ?
proszę o wyrozumiałość
ozyrys486
- Początkujący
- Reputacja: 11
kopanie prze CPU
Postautor: zolwik102 » środa, 3 lutego 2021, 19:45
Co tam masz na pokładzie?
zolwik102
- Początkujący
kopanie prze CPU
Postautor: max62 » środa, 3 lutego 2021, 21:09
max62
- Moderator
- Reputacja: 5811
kopanie prze CPU
Postautor: koparki » środa, 3 lutego 2021, 22:17
Podejrzana sieć pod tym względem.
koparki
- Weteran
- Reputacja: 2281
kopanie prze CPU
Postautor: adiqq » czwartek, 4 lutego 2021, 06:42

Skoro na nicehash jest opcja sprzedaży RandomX - to znaczy, że ktoś to kupuje i jednocześnie utrzymuje sieć....
Nie opłaca się składać specjalnie coś pod monero, ale jak komputer jest i tak włączony non stop, to w tle może być odpalony proces na monero....żaden problem...
Nie chce subskrypcji na bzdurne teorie spiskowe !
Nie mam zamiaru dyskutować z "krypto-czubami" !
Tylko trzecie oko i otwarta czakra prawdę ci powie !
adiqq
- Wygadany
- Reputacja: 1114

kopanie prze CPU
Postautor: garlonicon » czwartek, 4 lutego 2021, 07:59
A poza tym, to gdyby Bitcoina dało się dziabać na CPU i dostawać choćby jednego satoshiego dziennie, to ja bym to robił. Poole istnieją głównie dlatego, że nie da się solo dziabać najmniejszych możliwych kawałków monety. Jeśli ktoś ten problem jakoś rozwiąże tak, żeby dało się to robić dziabiąc solo, no to poole mogą nawet przestać istnieć. No a póki co, to niektóre alty właśnie do tego służą, po prostu ludzie je dziabią i zamieniają na Bitcoina. Ja póki co swoje monety CPU trzymam, bo raz, że do mikrotransakcji są świetne, a dwa, że bardziej służą do testów i do zabawy, nie opłaca się jeszcze ich sprzedawać, na razie to trochę taki testnet, gdzie monety nie są bezwartościowe.
garlonicon
- Początkujący
kopanie prze CPU
Postautor: ozyrys486 » czwartek, 4 lutego 2021, 18:33
ozyrys486
- Początkujący
- Reputacja: 3
kopanie prze CPU
Postautor: czester » czwartek, 4 lutego 2021, 18:56
czester
- Wygadany

kopanie prze CPU
Postautor: garlonicon » piątek, 5 lutego 2021, 08:16
Bardzo dobrze rozumiesz. Chociaż akurat to, że cena jakiegoś alta jest niska oznacza zwykle tyle, że po prostu operujesz większymi monetami. Przelewanie 50 BTC oznacza zwykle, że jesteś bardzo bogaty, przelewanie 50 CPU to grosze, które każdy jest w stanie uzyskać w ciągu max paru dni nawet na prehistorycznym sprzęcie. Dlatego na takich altach zwykle się operuje tysiącami, czasem milionami monet, inne transakcje służą głównie do zabawy. Także inna cena sprowadza się do przesunięcia przecinka. Zresztą, swego czasu pamiętam cenę 100 CPU = 1 PLN, to akurat był dość wygodny przelicznik w tamtym momencie.Mnie nawet nie przeraża to co te alty są teraz warte ale przeraża to że nie ma wspólnego mianownika. Nie ma wspólnego portfela ani wspólnej giełdy i dla każdego trzeba zakładać nowe itd - no chyba że ja czegoś nie rozumiem
Natomiast co do braku giełd, to akurat ma swoje wady i zalety. Wady są oczywiste, nie ma giełdy, więc wymiana monet nie jest tak prosta, jak w przypadku Bitcoina. Natomiast są też zalety, bo możesz używać tych monet tak, jak pionierzy Bitcoina: bez giełdy, bezpośrednio wymieniając je z innymi ludźmi. Monety takie, jak DOGE, świetnie się nadają do wymiany pomiędzy wieloma tego typu altami. Poza tym: giełdy jakieś są, choćby https://exchaltge.com/, ale też https://crex24.com/. Niektóre monety są listowane na giełdach, inne nie są, ale być może niedługo będą. No i zawsze można też kombinować ze zdecentralizowaną wymianą, w zasadzie locktime i multisig da się przeprowadzić na większości monet.
Także cóż, ja akurat te monety traktuję bardziej jako zabawę niż poważną inwestycję. Myślę, że warto je mieć, choćby po to, żeby się nimi bawić, żeby wykonywać proste, małe transakcje. Swego czasu na przykład kupiłem pizzę za 5000 CPU. Poza tym: jak sobie inaczej wyobrażasz dziabanie na CPU? Masz małą moc, więc wydziabiesz mało monet. Chcesz więcej monet? No to muszą być mniej warte, nie ma innej opcji. Jak wspomniałem wyżej, to kwestia przesunięcia przecinka.
garlonicon
- Początkujący
- Reputacja: 3
kopanie prze CPU
Postautor: czester » piątek, 5 lutego 2021, 13:41

@garlonicon jak masz jeszcze jakies fajne pomysly, strony czy portfele (najlepiej w miare multi do tego) to rzuc linkiem chetnie zobaczyl bym.
czester
- Wygadany

kopanie prze CPU
Postautor: garlonicon » piątek, 5 lutego 2021, 15:59
Masz to, co wykopałeś. Jeśli tego nie masz, to pewnie sprzedałeś tanio. A jeśli cena nie gra roli, to w czym właściwie problem?Ale po tych nastu latach troche mnie znudzil fakt ze kompletnie nic nie mam.
Technicznie rzecz biorąc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby mieć jedną aplikację do kilku monet. Wystarczy postawić daemona w konsoli na każdej monecie i mieć jedną aplikację, co przez RPC wbije na każdy węzeł z osobna. Więcej: do samego tworzenia i podpisywania transakcji nie potrzeba łańcucha, więc jedna aplikacja do wielu monet mogłaby wywoływać po prostu poszczególne konsolowe wersje programów dla każdego alta. Po prostu nikt tego jeszcze nie zrobił, jak będzie popyt i podaż na coś takiego, to z pewnością powstanie jedna aplikacja do wielu monet, gdzie będzie można jedynie wyładować binarki do folderu "moje_alty/nazwa_alta" i w ten sposób mieć możliwość podpisywania transakcji per altcoin. Ewentualnie jest też technicznie możliwe, aby wskazywać serwery Electrum per alt. To tylko kwestia zaprogramowania tego, technicznych przeszkód nie widzę.Tylko tak jak napisalem wkurza mnie ze kazdy portfel to osobna aplikacja.
Pomysłów mam więcej niż zdążę zaprogramować przez całe życie. Najtrudniejsze jest przejście z pomysłów do konkretnych, działających i dobrze przetestowanych programów. Na przykład nie sztuka wymyślić, że "fajnie by było solo dziabać BTC na CPU i dostawać jednego satoshiego raz na jakiś czas (w zależności od mocy sprzętu częściej lub rzadziej, na przykład raz dziennie)". Ale już technikalia do czegoś takiego są dość złożone, kwestia przemyślenia choćby tego, czy konkretne rozwiązanie będzie bezpieczne. Bo jasne, nie sztuka wypuścić jakikolwiek program. Ale: co jeśli w takim systemie bardziej się opłaca doczepić się do najnowszego bloku niż zacząć dziabanie nowego?jak masz jeszcze jakies fajne pomysly
garlonicon
- Bitcoin
- Bezpieczeństwo
- Giełdy i serwisy - zagrożenia
- Anonimowość i bezpieczeństwo w sieci
- Piramidy i scamy
- Bitcoin
- Rozwój projektu
- Twój wkład w rozwój projektu
- Przedszkole
- Pomoc techniczna
- Generowanie monet