Jak kanał wzrostowy przerwano, to zamknąłem resztkę pozycji założonej na 7400$ (większość wyprzedałem pomiędzy 9200 a 10200$ podczas wzrostów).
Obecnie nie ma mowy o kanale spadkowym, ale narysowałem go dla hecy. Jest jakaś linia rysowana po lokalnych dołkach, góra to na razie kreska narysowana równolegle od czapy, zaczepiona na jednym punkcie.

Warto zwrócić uwagę na scenariusz od @prap0n bo wtedy może być coś warty ten kanał np. jako górna banda od której odbije się wyleszcz do 9700$ w dniu jutrzejszym

Jeśli jednak polecimy standardem, to pewnie prawdziwy kanał spadkowy dopiero się uformuje.
Sam ruch od dołka do 10,5k zatrzymał się nieco poniżej oczekiwanej strefy 0,618 całego spadku 14k -> 6.4k, jednak powyżej 0,5. Czyli "tak w normie" i spełnia założenia typowej korekty: wąski kąt nachylenia, małe volatility, małe % przyrosty dzienne, olbrzymie FOMO i stada naganiaczy na twitterze recytujące że już tylko up.
Teraz w drugą stronę. Z tyłu głowy mam scenariusz @Fibo czyli powstanie dużego trójkąta. Silny SZ na 7800$ oraz 0,618 wzrostu od 6.8k rozciągają się przed nią; luźny pomysł to zakup w tej strefie ze stop lossem poniżej fioletowej linii (jeszcze nie policzyłem, gdzie

Teraz czas rozprawić się z mitem golden crossa. Wybaczcie, @l3sny i @Vetz

WSZYSTKIE GOLDEN CROSSY NA BTC i czemu należy go traktować niedźwiedzio

#1 GC wystąpił przy cenie 5.64$ i następnie cena spadła do 3.9$ czyli o 30%.

Ktoś może powiedzieć "ale potem była bańka". No fajnie, tylko że najpierw odbębniliśmy -30%. To tak jakby kurs spadł do 7k teraz. Jak tu grać pod coś takiego?
#2 Mamy GC przy około 600$. Wystąpił niedługo po... death cross, który pojawił się niemal w samym dołku. Ponoć trzeba shortować DC, ta?

Kurs spadł aż do 163$ po golden crossie. Dosłownie konsekwentny zjazd bez większych korekt. No super sygnał kupna i hossy. Kurs spadł aż o 77% po wystąpieniu GC na 1d.
#3 GC przy 315$, szczyt podbicia, następnie zjazd do 198$ zaraz po nim. Zaraz po nim Death Cross, który nastąpił tuż przed... bańką na 20k$

#4 GC zaraz po powyższym wyleszczu. Tutaj by się udało, gdyż pojawił się ok. 320$, przed 20k$. Jednak pojawił się na krótko po GC #3 (i DC), które dały komplenie lipne sygnały.

#5 GC. To już 2019. Pojawił się przy 5500$, przed korektą na 5000$, jednak potem było tylko up do 14k$.

#6 GC - 10200$ - czyli ten obecny.

Nic dodać, nic ując.
Wiecie, co jest najzabawniejsze? że gdybyście shortowali GC i longowali DC, to statystycznie, licząc zamknięcie pozycji po kilku dniach, mielibyście sporo więcej kasy, niż grając na odwrót

Tak więc mogę się tylko zgodzić z @fusywszklanejkuli, że te wszystkie crossy to raczej pokłosie silnego trendu i nie są wiarygodnym sygnałem.