Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH - ARCHIWUM (2015-2017)

Twoim zdaniem kurs w terminie do 5.I.2018 znajdzie się w przedziale:

Czas głosowania minął niedziela, 31 grudnia 2017, 00:10

<12000
82
34%
12000-14000$
41
17%
14001-16000$
49
20%
16001-18000$
42
17%
>18001
30
12%

Liczba głosów: 244
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2731
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: domator » środa, 6 grudnia 2017, 07:13

Jakie piekne ATH. Łatwo by sie pamietalo: 12345
Dolaczylem do ekonokomika. Po dwoch nieskutecznych probach szortowania zamykam kramik i czekam. W sumie nie wiem na co czekam ale proby szortów przy takim trendzie sa zabojcze - wymazywanie ma racje.
Oczywiscie longtermowe bitcoiny trzymam - natomiast to czym gram - mam na fiatach. Ale bez szorta.
edit: no i zepsuli takie piekne ATH.....
***** *** i konfederacje i kukiza
ONR to organizacja faszystowska
Ordo Iuris to finansowani przez Kreml fundamentaliści

BitFilar - kryptoemerytura.
quark.house - Twój własny, stacjonarny kantor krypto.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 644
Reputacja postu: 
0

Postautor: baggins » środa, 6 grudnia 2017, 08:48

co jest ATH, a tu jak na stypie?
Wszystko co piszę jest jedynie moją opinią. Nie roszczę sobie prawa do głoszenia prawdy objawionej. Mylić się może każdy.
LEWAR TWÓJ WRÓG!!!

NoMoreCore

Początkujący
Reputacja: 72
Reputacja postu: 
0

Postautor: Verdas » środa, 6 grudnia 2017, 08:55

Bo większość pewnie na shortach i fiatach :P Albo jeszcze śpią. Ktoś wyliczał jaki może być zasięg tego wyjścia?

Weteran
Reputacja: 11213
Reputacja postu: 
20

Postautor: ekonokomik » środa, 6 grudnia 2017, 08:58

@sha256 - i co, znów wyjście górą z klina kończącego? Był czas przywyknąć... Najnowsza prognoza @Fibo na 5-5-5 to zdaje się okolice 15k. Ale pewnie po kolejnej niby-korekcie i wyjściu z niej w 2 godziny znów przesunie... Wg mnie, po tym szarpaniu co mieliśmy w ciągu ostatnich dniach, to już trzeba by oznaczać fale co najmniej do 7 albo i 9 ;)

@domator - ja wczoraj wieczorem jeszcze próbowałem nieśmiało z poziomów 11700, ale wąski sl mnie wyleczył. Czekam. Na forum też już mniej pisuję, bo coraz więcej głosów się podnosi, że takie posty jak moje czy @Wymazywanie budują atmosferę paniki i nakłaniają ludzi do strat, otaz "nie są pisane w dobrych intencjach" (https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?p=402198#p402198).

Czas przyznać prawdę: na początku tego roku czułem ekscytację z gry i zarabiania, potem, przez wiele miesięcy czułem się jak korpoludek, który siada codziennie do gry, jakby przychodził do pracy.
A teraz czuję się na forum jak nieogolony dziadek w łachmanach, który stoi na ławce w parku z transparentem "MEMENTO MORI" i krzyczy, do świetnie bawiących się wokół ludzi, że dosięgnie ich kara boska i zmyje potop.
Czy to ma sens? Czy poczuję się lepiej jak ich ten potop zmyje? Ani trochę.
Wrzuciłem więc trochę na luz, siedzę i czyszczę swoją deskę surfingową czekając na fale 8-)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
0

Postautor: wizardking76 » środa, 6 grudnia 2017, 09:07

Bollinger na 1D nie specjalnie przekroczony więc spokojnie nie musi być korekty, z drugiej strony RSI się nagrzewa. Na dwoje babka wróżyła. Ale ja bym już nie zalecał nowych longów czy kupowania w tym momencie. Chyba że z reką na myszce...

W tym właśnie momencie tu niektórzy mogliby zacząć straszyć a nie tydzień wcześniej. Bo straszenie 10 razy powoduje że potem już nikt nie słucha takich opowiadań... No i z umiarem RSI 1w 83 to nie zapowiedź korekty typu koniec świata.

Weteran
Reputacja: 310
Reputacja postu: 
1

Postautor: garmont » środa, 6 grudnia 2017, 09:14

ekonokomik pisze: A teraz czuję się na forum jak nieogolony dziadek w łachmanach, który stoi na ławce w parku z transparentem "MEMENTO MORI" i krzyczy, do świetnie bawiących się wokół ludzi, że dosięgnie ich kara boska i zmyje potop.
https://independenttrader.pl/nadchodzi- ... aluta.html

Co trzeba zrobić, żeby wprowadzić globalną regulowaną kryptowalutę:
1. Przygotować mechanizmy, dzięki którym krypto SDR działał by bezbłędnie
2. Wciągnąć dużo ludzi w bieżące kryptowaluty, poprzez pozorną akceptację rynku finansowego ( futures, kontrakty, ETF ).
3. Wywołać duży kryzys krypto ( na tak naładowanej bańce nie będzie trudno ).
4. Wprowadzić przepisy ograniczające handel krypto, przy milczącej akceptacji poszkodowanych na kryzysie krypto i szyderczym śmiechu tych, którzy w krypto nie uczestniczyli.
5. Zaproponować w zamian rozwiązanie z pkt.1. Co najłatwiej będzie wprowadzić przy kryzysie petrodolara.
“You never change things by fighting the existing reality. To change something, build a new model that makes the existing model obsolete.”

Początkujący
Reputacja: 32
Reputacja postu: 
0

Postautor: świeżak » środa, 6 grudnia 2017, 09:14

Ajajaj, a chciałem longa otwierać wczoraj, ale poszedłem spać przed wybiciem (post na poprzedniej stronie) :lol:

@sha256 No i jednak góra. :lol: :shock:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 644
Reputacja postu: 
0

Postautor: baggins » środa, 6 grudnia 2017, 09:17

@ekonokomik spoko, nie frustruj się, w końcu będziesz miał rację i swój dzień triumfu ;)
PS czekam do nowego roku, żeby Ci wypomnieć posta przy $8200, że absolutnie nie ma sensu na tym poziomie kupować..... chociaż kto wie, czy po nowym roku się nie okaże, że mniej spostrzegawczym i tym z wolniejszym palcem na guziku z napisem sell ta rada skóry nie uratowała ;)
Wszystko co piszę jest jedynie moją opinią. Nie roszczę sobie prawa do głoszenia prawdy objawionej. Mylić się może każdy.
LEWAR TWÓJ WRÓG!!!

NoMoreCore

Weteran
Reputacja: 1369
Reputacja postu: 
0

Postautor: sha256 » środa, 6 grudnia 2017, 09:19

@ekonokomik, @świeżak
a propos wyjścia góra z klina we wczorajszym wpisie dopuszczałem taka możliwość. Ale nie doceniam siły rynku i to fakt. To najsilniejszy trend jaki widziałem od czasów bańki internetowej.

Weteran
Reputacja: 3022
Reputacja postu: 
1

Postautor: pael » środa, 6 grudnia 2017, 09:26

Bitkojn bedzie tylko rosl, mozna sie rozejsc :geek:

Początkujący
Reputacja: 22
Reputacja postu: 
0

Postautor: Jvri » środa, 6 grudnia 2017, 09:41

Elity od zawsze najbardziej boli brak kontroli, więc taki scenariusz wydaje się bardzo logiczny. Pytanie ile to jeszcze potrwa bo sygnały zewsząd są zatrważające:
Btc probably will touch to the 12950 - 13000 dollar on next days (maybe hours) RSI , stoch showing overbought but there is a big demand for btc. People are awakened. Real Fomo just started.
Tak więc to wszystko jeszcze nie teraz....

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: ekonokomik » środa, 6 grudnia 2017, 10:18

wizardking76 pisze: W tym właśnie momencie tu niektórzy mogliby zacząć straszyć a nie tydzień wcześniej. Bo straszenie 10 razy powoduje że potem już nikt nie słucha takich opowiadań... No i z umiarem RSI 1w 83 to nie zapowiedź korekty typu koniec świata.
http://waluty.com.pl/a8790-wskaznik_sily__rsi_.html

"kiedy RSI = 70 % (80 %) i więcej sygnał sprzedaży,

kiedy RSI osiąga 0, to odwrócenie trendu w zwyżkowy jest bardzo prawdopodobne,

kiedy RSI = 30 % (20 %) i mniej sygnał kupna,"

Patrząc na RSI na wykresie BTC w wyższych skalach, to chyba niespecjalnie się sprawdza :D

W skali 3d RSI podchodzi pod 90. Brakuje mu dosłownie 1-2 do największych wartości w szczytach lokalnych 2015-2016 na początku tej bańki. Wyżej było tylko w czasie bańki goxowej w 2013. W 1d też około 87.
W mniejszych skalach oraz w tygodniówce - trochę lepiej, czyli "zaledwie" 70-83.

Dobra, kończę, bo odruchowo znów zaczynam "straszyć" :)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2719
Reputacja postu: 
1

Postautor: mecenas » środa, 6 grudnia 2017, 10:21

ekonokomik pisze: "kiedy RSI = 70 % (80 %) i więcej sygnał sprzedaży,

kiedy RSI osiąga 0, to odwrócenie trendu w zwyżkowy jest bardzo prawdopodobne,

kiedy RSI = 30 % (20 %) i mniej sygnał kupna,"

Patrząc na RSI na wykresie BTC w wyższych skalach, to chyba niespecjalnie się sprawdza :D
Dokładnie, książkowe stosowanie RSI może prowadzić do bankructwa... opisałem to trochę tutaj:
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... atystyczna
:arrow: Zdecentralizowane kontrakty: https://bchbull.com
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://www.moria.money/v1
:arrow: Zdecentralizowany stablecoin: https://parityusd.com/

Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: ekonokomik » środa, 6 grudnia 2017, 10:40

baggins pisze: PS czekam do nowego roku, żeby Ci wypomnieć posta przy $8200, że absolutnie nie ma sensu na tym poziomie kupować..... chociaż kto wie, czy po nowym roku się nie okaże, że mniej spostrzegawczym i tym z wolniejszym palcem na guziku z napisem sell ta rada skóry nie uratowała
Ale ja nie zmieniłem zdania. Brzmi to absuralnie, ale miałem rację. Zasady są zasady, a inwestowanie opiera się na kalkulacji ryzyka. Jeśli zarobiłeś, zabrałeś zysk i wycofałeś się zgodnie z zasadami tradingu, to wszsytko jest w porządku. Nie żal Ci, jeśli urośnie jeszcze trochę.

A jeśli mówisz sobie: "RSI = 90, wskaźniki pokazują obkupienie, ale kurs rośnie, wszyscy kupują, to ja też zaryzykuję i kupię!", to nawet jeśli wzrośnie, to nie jesteś inwestorem tylko hazardzistą, który miał szczęście. A to i tak optymistyczny scenariusz.
Bo nie sztuka wejść, nie sztuka zarobić, sztuka wyjść z zyskiem i mieć kasę w ręku. Wiesz ile moich, świetnie zarobionych BTC zostało na goxie? ;)

Dodano po 10 minutach 42 sekundach:
garmont pisze:
ekonokomik pisze: A teraz czuję się na forum jak nieogolony dziadek w łachmanach, który stoi na ławce w parku z transparentem "MEMENTO MORI" i krzyczy, do świetnie bawiących się wokół ludzi, że dosięgnie ich kara boska i zmyje potop.
https://independenttrader.pl/nadchodzi- ... aluta.html

Co trzeba zrobić, żeby wprowadzić globalną regulowaną kryptowalutę:
1. Przygotować mechanizmy, dzięki którym krypto SDR działał by bezbłędnie
2. Wciągnąć dużo ludzi w bieżące kryptowaluty, poprzez pozorną akceptację rynku finansowego ( futures, kontrakty, ETF ).
3. Wywołać duży kryzys krypto ( na tak naładowanej bańce nie będzie trudno ).
4. Wprowadzić przepisy ograniczające handel krypto, przy milczącej akceptacji poszkodowanych na kryzysie krypto i szyderczym śmiechu tych, którzy w krypto nie uczestniczyli.
5. Zaproponować w zamian rozwiązanie z pkt.1. Co najłatwiej będzie wprowadzić przy kryzysie petrodolara.
Popatrz też na zapowiedzi władz USA, na wypowiedzi NBP...

Zaczyna się realizować scenariusz, który starałem się przewidzieć tutaj: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php? ... go#p370207
W skrócie: tani Bitcoin to akceptowalna zabawa geeków, popularny i drogi Bitcoin to coś, nad czym władza musi przejąć kontrolę, lub zniszczyć.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 1323
Reputacja postu: 
3

Postautor: soulnecturn » środa, 6 grudnia 2017, 10:43

Ja wiem wiem, że z klinów wychodzi górą - ale może zwyczajnie złe kliny były przez nas grane?

Pójdę naprzeciw i zaproponuje coś takiego:

Klin z kanałem jednocześnie...
Jeżeli to jest grane - to już lada moment "jakaś" korekta będzie ...

Na tym:

Mniej więcej limit uzyskany również.

Jeżeli mimo wszystko będzie ciągnąć do góry to przypominam 2013:

RSI w 2013 najpierw dobił do 97!!! Potem ponownie poleciał ponad 92 ... więc "samo" RSI brać to samobójstwo :( Wtedy TD nawet nie miało znaczenia!
Może właśnie trwać taki etap pchania jak wtedy?

Ja aktualnie już tylko czekam aż wyleci to ponad ten "mój" klin i granice ... to będzie dla mnie ten znak, że aktualnie trwa faza ostatecznego ciągnięcia ku górze z celem nawet 20k (pewnie z malutkimi tylko korektami).

Pewnie aktualnie większość co się wyprzedała już jest zrezygnowana i zniechęcona... tak to właśnie działa :(

Przy nawale Nowo wchodzących w rynek - wskaźniki i wykresy idą na bok - dla większości nowego kapitału widocznie nie obchodzi co myślą inni...

P.S.
Koniec wcale nie musi być taki spektakularny ze zjazdem w dół ...

P.S.2
Pamiętacie przepowiednie Wangi??? 17k usd?? Czyżby?
Nie ważne co widzą i mówią inni - ZAWSZE używaj własnego rozumu!

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 4878
Reputacja postu: 
0

Postautor: prap0n » środa, 6 grudnia 2017, 10:45

Zastanawiam sie patrzac na ostatni miesiac... jesli mamy takie tempo przyrostow, to jakie ono bedzie przy spadkach :lol:

Początkujący
Reputacja: 32
Reputacja postu: 
0

Postautor: świeżak » środa, 6 grudnia 2017, 10:50

@soulnecturn
Słuszna uwaga, też obserwuję teraz górę kanału.

Ostatnio zmieniony środa, 6 grudnia 2017, 10:52 przez świeżak, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 928
Reputacja postu: 
0

Postautor: Canis Lupus » środa, 6 grudnia 2017, 10:51

ekonokomik pisze: Brzmi to absuralnie, ale miałem rację.
Cóż, w takim razie cieszę się, że ja nie miałem racji.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 194
Reputacja postu: 
5

Postautor: dreimore » środa, 6 grudnia 2017, 10:51

Przejrzałem na spokojnie wykres całości i mam typowania (pewnie błędne ;) ) jakby bitek był dopiero przed prawdziwą katapultą, nie mówię o przestrzeni miesiąca czy roku ale interwale paru lat. Wygląda jakby Bessa z końca 2013 roku zapoczątkowała nowy cykl pro wzrostowy, 5 cykl małego przebiegu i 2 dużego (fraktal?). Ważna jest zielona świeca akumulacyjna wolumenu pod koniec 2015 roku, największa ogólnie w historii. wykonana prawdopodobnie przez obecnego "opiekuna" rynku. Dalszy wolumen już za tą świecą, w porównaniu z wolumenem historycznym jest wręcz śmiesznie mały. Jeżeli skorelować te dwa przebiegi to prawdziwe wzrosty dopiero przed nami. Liczyłbym się ze scenariuszem nie potężnego krachu ale szpilki a następnie 2 lub 3 letniej konsolidacji z tęsknotą za czubkiem knota parę k $ wyżej. Identycznie jak w mniejszym cyklu nr.3. Co o tym sądzicie? pozdrawiam

Obrazek
amat victoria curam

Początkujący
Reputacja: 13
Reputacja postu: 
0

Postautor: GoldenRoad » środa, 6 grudnia 2017, 11:00

obserwując wykres pojawiła się taka myśl, że przy takich kątach nachylenia za korektę robi zwykły "boczniak" lub klin delikatnie zwyżkujący a poźniej następuje znów rajd do góry.

Wróć do „Przedszkole”