Gielda Czy Portfel?

Początkujący
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Gielda Czy Portfel?

Postautor: Szczegorz » sobota, 2 grudnia 2017, 01:53

Witam,

chcialbym kupic 1 lub 2 bitcoiny ale czytajac artykuly na forum natknalem sie na ostrzezenia, iz korzystajac z gield w przypadku naglego spadku wartosci waluty moge sie nawet tam nie zalogowac, co wiecej przeczytalem o przypadkach ze gielda zbankrutowala i amba, z drugiej jednak strony naczytalem sie historii uzytkownikow ktorzy stracili oszczednosci bo ktos okradl ich portfel. Dodatkowo nawet majac btc w portfelu rowniez nie moge ich wymienic chyba nigdzie indziej niz na gieldzie?

Szczerze to chcialbym prosic o porade - nie jestem doswiadczonym uzytkownikiem komputerow i wiele wypowiedzi uzytkownikow forum ze wzgledu na specyficzne slownictwo jest dla mnie nie zrozumiale.

Chcialbym zapytac czy Waszym zdaniem lepiej skorzystac z gieldy, czy z portfela.

Jezeli chodzi o gielde myslalem nad coinbase - obserwuje tam kurs od pol roku. Co do portfela nie mam wyrobionego zdania.

Jezeli zdecyduje sie na portfel to czy ktos ewentualnie na priwie / skype / telefonicznie pomoglby mi w zalozeniu portfela i w ogole tego go zasilic ?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 932
Reputacja postu: 
0

Gielda Czy Portfel?

Postautor: KryptoBanita » sobota, 2 grudnia 2017, 03:41

Ledger na forum jest po 229zł - zakup życia :mrgreen:
Nie potrzebujesz pomocy - prosty jak budowa cepa.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Gielda Czy Portfel?

Postautor: rav3n_pl » sobota, 2 grudnia 2017, 09:07

- losujesz sobie 24-wyrazowy seed (link w stopce)
- używasz https://iancoleman.io/bip39/ do wygenerowania adresu bip44
- przelewasz BTC na wygenerowany adres

Zarówno generator mnemoników jak i colemana odpalasz offline z livecd.

Bezpieczeństwo tak duże, jak jak sposób w który zabezpieczyłeś kopię seeda.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 403
Reputacja postu: 
3

Gielda Czy Portfel?

Postautor: slasta » sobota, 2 grudnia 2017, 09:49

@Szczegorz, Krypto trzymasz na giełdzie tylko gdy masz zamiar bawić się w trading. Giełda w żadnym wypadku nie służy do przechowywania środków.

Jeśli jesteś początkującym użytkownikiem to polecam od rozpoczęcia zabawy z krypto poprzez instalacje portfela na tel np Mycelium albo Coinomi jeśli używasz Androida. Oczywiście należy pamiętać o należytym zabezpieczeniu telefonu (min. pin lub wzór do odblokowania tel) i aplikacji portfela (pin). I przede wszystkich zabezpieczenie seeda, bo kto ma dostęp do seeda ten ma władzę nad środkami które znajdują się w twoim portfelu.

Jeśli zamierzasz trzymać krypto długoterminowo to tak naprawdę po przelaniu środków na swój adres sama aplikacja portfela jest już zbędna i można ją usunąć z urządzenia. Bo tak naprawdę to co daje portfel to władza nad adresami, a kryptowaluty same w sobie znajdują się w blokchainie danej kryptowaluty. Dlatego tak ważne jest zabezpieczenie seeda, ponieważ posiadając go można odtworzyć portfel na dowolnym urządzeniu i wydać środki. Jeśli będziesz chciał środki gdzieś wysłać instalujesz aplikację portfela ponownie i odtwarzasz swój portfel za pomocą seeda. Seed to 12 słów, a w niektórych przypadkach nawet więcej, w coinomi to standardowo 18 a możę być i 24.

Całą tą operację możesz przećwiczyć na sucho.
1. instalujesz portfel na tel np Mycelium.
2. generujesz portfel
3. zapisujesz seed
4. sprawdzasz jaki masz adres do odbioru
5. usuwasz aplikacje portfela
6. jeśli masz dostęp do innego urządzenia to instalujesz ponownie aplikację wybranego portfela
7. przywracasz portfel za pomocą seeda
8. patrzysz czy adres do odbioru jest taki sam

Należy tylko pamiętać że po każdej operacji odebrania środków zmienia ci się adres do odbioru. Jest to standardowy mechanizm, stary adres nigdzie nie znika i nadal można na niego wysyłać środki. Takie zachowanie ma na celu obniżenie opłaty transakcyjnej.

Dla uzupełnienia wiedzy polecam przejrzenie zasobów youtuba, jest tam pełno filmów prezentujących działanie portfeli.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Gielda Czy Portfel?

Postautor: Szczegorz » niedziela, 3 grudnia 2017, 13:59

Bardzo dziekuje za odpowiedz i pomoc.

@Slasta Mozesz mi prosze podpowiedziec jakiej gieldy Twoim zdaniem najlepiej uzyc do wymiany kasy na bitcoin - szukalem na google frazy "nastarsza gielda bitcoiin" ale wyskoczyly mi tylko artykuly o jakiejs polskiej gieldzie ktora zniknela z dnia na dzien. Myslalem o coinbase ale tam kurs wynosi 41000 PLN - dla przykaldu BITMARKET.pl sprzeda po 39547.99 PLN - czy oni sa bezpieczni ? Prosze o krotka porade....

Dodatkowo w jednym z poradnikow na Youtube.com jest propozycja zalozenia portfela na blockchain.info - moge to zrobic? To bezpieczne?

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 3879
Reputacja postu: 
0

Gielda Czy Portfel?

Postautor: Bit-els » niedziela, 3 grudnia 2017, 14:21

z polskich np bitmarket.pl
Bitbay odwala ostatnio różne nr, więc odradzam. jest mnóstwo postów o tym.
Nie skupiaj się tak bardzo na kursach, bo one są bardzo płynne. I w czasie i na różnych giełdach

Wygadany
Reputacja: 180
Reputacja postu: 
0

Gielda Czy Portfel?

Postautor: esse » niedziela, 3 grudnia 2017, 14:29

Szczegorz pisze:
Dodatkowo w jednym z poradnikow na Youtube.com jest propozycja zalozenia portfela na blockchain.info - moge to zrobic? To bezpieczne?
Zainstaluj sobie lepiej Electrum.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Gielda Czy Portfel?

Postautor: Szczegorz » niedziela, 3 grudnia 2017, 14:40

A co sie stanie jezeli portal blockchain.info nagle zbankrutuje/zniknie. Strace dostep do swoich srodkow? Moze mi ktos to rozjasnic ? Bo w teoretycznie do trzymania srodkow nie potrzebuje portfela.

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
1

Gielda Czy Portfel?

Postautor: pm7 » niedziela, 3 grudnia 2017, 14:44

Portfel blockchain.info jest odradzany, natomiast nawet jeżeli znikną możesz użyć seeda do odzyskania dostępu przy użyciu innego portfela.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Gielda Czy Portfel?

Postautor: Szczegorz » niedziela, 3 grudnia 2017, 16:11

@Pm7 mozesz mi zalecic jakiś latwy w konfiguracji portfel?

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Gielda Czy Portfel?

Postautor: Bit-els » niedziela, 3 grudnia 2017, 16:24

Electrum.org
Naprawdę prosty i przyjemny.
Wybierz tylko zwykłe adresy, nie segwit.
I zapisz seed dobrze. Plus dobry pin szyfrujący portfel i klucze. Na wypadek włamu, kradzieży kompa

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Gielda Czy Portfel?

Postautor: Szczegorz » niedziela, 3 grudnia 2017, 21:00

Która wersja zainstalować? Bo na Windows sa:
Standalone Executable czy Windows installer czy Portable version ?

Swoją drogą czy ja to dobrze rozumiem? Wystarczy znać 12 słów i można wejść do czyjegoś portfela? A jaką mam pewność że to się nie powtórzy i ktoś nie ma takiego samego seeda?

Dodano po 4 godzinach 23 minutach 20 sekundach:
Udalo mi sie - wzialem portable - mozna ja miec na pendrive.

Mam pytanie - przeslalem sobie Bitcoiny na adres ale transakcja widnieje jako unconfirmed - co mam zrobic zeby byla confirmed bo troche mnie to zastanawia?

I drugie pytanie - gdzie moge najlatwiej wymienic PLN na BITCOIN - na bitmarkecie oprocz dowodu osobistego wymagane sa rachunki na nazwisko - a tych nie mam - chodzi mi o to zeby wystarczyl skan dowodu osobistego bo nie mam na siebie jeszcze zadnych rachunkow.

Wygadany
Reputacja: 180
Reputacja postu: 
0

Gielda Czy Portfel?

Postautor: esse » niedziela, 3 grudnia 2017, 21:07

Szczegorz pisze:

Mam pytanie - przeslalem sobie Bitcoiny na adres ale transakcja widnieje jako unconfirmed - co mam zrobic zeby byla confirmed bo troche mnie to zastanawia?
Czekać. Jeśłi dałeś małe fee, zatwierdzanie może trochę potrwać.
I drugie pytanie - gdzie moge najlatwiej wymienic PLN na BITCOIN - na bitmarkecie oprocz dowodu osobistego wymagane sa rachunki na nazwisko - a tych nie mam - chodzi mi o to zeby wystarczyl skan dowodu osobistego bo nie mam na siebie jeszcze zadnych rachunkow.
A czytałeś: https://bitmarket.zendesk.com/hc/pl/art ... cja-konta-

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Gielda Czy Portfel?

Postautor: Bit-els » niedziela, 3 grudnia 2017, 22:10

@Szczegorz, nie ma szans. 2048 (słów) do potęgi 12 = 5 444 517 87 E+39 :-)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Gielda Czy Portfel?

Postautor: Szczegorz » niedziela, 3 grudnia 2017, 22:33

Tak z ciekawosci zamienilem kolejnosc dwoch slow w seedzie - i w ogole nie pozwolil mi zaakceptowac portfela. Czy to chodzi tylko o 12 slow w tym zabezpieczeniu czy zeby jakos jedno wynikalo z drugie czy o co ?

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 2683
Reputacja postu: 
0

Re: Gielda Czy Portfel?

Postautor: rav3n_pl » niedziela, 3 grudnia 2017, 22:36

Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
BIP39 Mnemonik z talii kart
Bitcoin Core 0.29
Linki do YT, TT, LI i reszty

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Gielda Czy Portfel?

Postautor: Bit-els » niedziela, 3 grudnia 2017, 22:43

@Szczegorz, a jak zamienisz miejsca cyfr w pinie do karty bankomatowej to wypłacisz pieniądze?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Gielda Czy Portfel?

Postautor: Szczegorz » niedziela, 3 grudnia 2017, 22:53

@Bit-els zgadzam sie ale jezeli traktowac to tak prosto to wystarczyloby siedziec i wypisywac piny az sie trafi

@rav3n_pl to teraz wypadaloby stworzyc generator seedow oparty o wlasciwy algorytm i klikac do us*** smierci az sie trafi pelny portfel, nie ?

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Gielda Czy Portfel?

Postautor: Bit-els » niedziela, 3 grudnia 2017, 23:07

@Szczegorz, nie zrozumiałeś tego? nie ma szans. 2048 (słów) do potęgi 12 = 5 444 517 87 E+39
to są biliony lat liczenia

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Gielda Czy Portfel?

Postautor: Szczegorz » poniedziałek, 4 grudnia 2017, 22:09

Jestem juz coraz blizej - kupilem jakies grosze na coinbase.

W miedzyczasie zweryfikowalem swoje konto na bitmarket - mam jednak pytanie - Slasta na poczatku napisal:

"Należy tylko pamiętać że po każdej operacji odebrania środków zmienia ci się adres do odbioru. Jest to standardowy mechanizm, stary adres nigdzie nie znika i nadal można na niego wysyłać środki. Takie zachowanie ma na celu obniżenie opłaty transakcyjnej."

Nie zauwazylem zandej zmiany adresu odbioru - czy wiec jak teraz planuje juz finalny zakup 2 bitcoin to moge uzyc tego samego odbioru czy cos sie zmienilo ?

Wróć do „Przedszkole”