scryptominer pisze:rha pisze: Znacie jakieś strony, gdzie kolor słupków zależy od tego czy dominuje suma kwot sprzedaży czy zakupu?
Suma kwot zakupu = suma kwot sprzedaży
Bitcoiny nie znikają w zakupowej ani sprzedażowej czarnej dziurze, tylko sprzedaż łączy się z kupnem i odwrotnie.
To, że ktoś postawił 100 btc na bid (adding liquidity) , a po 10 sekundach ktoś inny sprzedał (removing liquidity) oznacza, że była sprzedaż? Dla mnie to niejednoznaczne. Równie dobrze może to oznaczać popyt, w zależności jak podejdziemy do sprawy.
Nie wiem dlaczego tłumaczysz takie rzeczy. Wątek jest dla początkujących, ale chyba nie aż tak.
Razem z zacytowanym pytanie podałem przykład sytuacji. Skoro jednak pytasz, to w każda transakcja ma stronę "maker", która wystawiła ofertę, i stronę "taker", która skorzystała z oferty.
Chodzi mi o to, by kolor słupka zależał od tego czy większa jest suma zleceń "taker" sprzedaży, czy zleceń "taker" kupna.
Zlecenia "maker" są bierne i często są daleko od ceny transakcyjnej (lub stanowią nadwyżkę nad obecnymi tam ofertami), natomiast "taker" są agresywne, przekraczają granicę ceny transakcji i jako takie znacznie lepiej obrazują sentyment zlecających.