Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH - ARCHIWUM (2015-2017)

Twoim zdaniem kurs w terminie do 5.I.2018 znajdzie się w przedziale:

Czas głosowania minął niedziela, 31 grudnia 2017, 00:10

<12000
82
34%
12000-14000$
41
17%
14001-16000$
49
20%
16001-18000$
42
17%
>18001
30
12%

Liczba głosów: 244
Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 7104
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: anagamidev » czwartek, 22 czerwca 2017, 17:03

Teraz BTC pewnie dobije 2800, a później się okaże co dalej :D

Co do LTC to jedziemy do 100$ może nawet więcej, ale tego spodziewałbym się coś w okolicach 1 sierpnia. Ogólnie ten i kolejny miesiąc może być bardzo wzrostowy wg mnie:
ETH -> 500$+ - ICO/TGE EOS'a podobno ma być 1000 razy lepsze od ETH, ale trzeba kupić ETH do smart contract'u
ZEC -> 500-1000$ - na jakiejś chińskiej giełdzie rusza trading od jutra bez fee przez miesiąc
ETC -> 50-100$ - emerald
STEEM -> 5-10$ - bo tak :D

Wiem, że nie jest to bezpośrednio związane z BTC, ale uważam, że to co ma wydarzyć się na altach pozwala przewidzieć jego kurs.

rha
Weteran
Reputacja: 600
Reputacja postu: 
0

Postautor: rha » czwartek, 22 czerwca 2017, 17:17

scryptominer pisze:
rha pisze: Znacie jakieś strony, gdzie kolor słupków zależy od tego czy dominuje suma kwot sprzedaży czy zakupu?
Suma kwot zakupu = suma kwot sprzedaży

Bitcoiny nie znikają w zakupowej ani sprzedażowej czarnej dziurze, tylko sprzedaż łączy się z kupnem i odwrotnie.

To, że ktoś postawił 100 btc na bid (adding liquidity) , a po 10 sekundach ktoś inny sprzedał (removing liquidity) oznacza, że była sprzedaż? Dla mnie to niejednoznaczne. Równie dobrze może to oznaczać popyt, w zależności jak podejdziemy do sprawy.
Nie wiem dlaczego tłumaczysz takie rzeczy. Wątek jest dla początkujących, ale chyba nie aż tak.
Razem z zacytowanym pytanie podałem przykład sytuacji. Skoro jednak pytasz, to w każda transakcja ma stronę "maker", która wystawiła ofertę, i stronę "taker", która skorzystała z oferty.
Chodzi mi o to, by kolor słupka zależał od tego czy większa jest suma zleceń "taker" sprzedaży, czy zleceń "taker" kupna.

Zlecenia "maker" są bierne i często są daleko od ceny transakcyjnej (lub stanowią nadwyżkę nad obecnymi tam ofertami), natomiast "taker" są agresywne, przekraczają granicę ceny transakcji i jako takie znacznie lepiej obrazują sentyment zlecających.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 245
Reputacja postu: 
0

Postautor: novymivo » czwartek, 22 czerwca 2017, 17:53

@rha, Ja akurat doskonale zrozumialem Twoje pytanie i tez by mi sie cos takiego przydalo. Dobrze bylo by wiedziec czy jest wiecej ruchu po cenach kupna czy sprzedazy.
Moze tu cos znajdziesz :
https://data.bitcoinity.org

Dodano po 2 minutach 10 sekundach:
@anagamidev, no widze bania pelna para. Co bys napisal swierzakowi takiemu jak ja by przekonac go ze to o czym piszesz faktycznie ma ponad 50% szans na realizacje ?

Dodano po 3 minutach 44 sekundach:
@sha256 gdzie sie podziewasz ? Jakies typy ?
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 czerwca 2017, 19:06 przez novymivo, łącznie zmieniany 1 raz.
Polskie Forum Bitcoin.pl

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
0

Postautor: amneziahaze » czwartek, 22 czerwca 2017, 18:05

ETC -> 50-100$ - emerald
bardzo optymistyczny wariant, zwłaszcza teraz. :mrgreen:

Gdybym był mega optymistą, choć nigdy nie byłem i nie jestem - 2950usd w 3 dni na bitstamp. Skąd ten pomysł? No gdyby sugerować się wskaźnikami, uwzględniając nawet zmyłki i ogółem nastroje, to tam jest taka kreska, idąca wraz ze współczynnikiem trendu, ale to jedna z tych "zbyt odważnych" prognoz, dlatego jak pisałem wcześniej - możliwe że się wydłuży do tygodnia na wielkim farcie ofc. do kasyna niewiele brakuje. :)

rha
Weteran
Reputacja postu: 
2

Postautor: rha » czwartek, 22 czerwca 2017, 19:01

Od paru dni piszę o intrygującym kanale wzrostowym. Dziś mogę powiedzieć "A nie mówiłem?".
Oto jak teraz wygląda:

Dodano po 36 minutach 28 sekundach:
Jeśli nic nie przeszkodzi pasterzom naganiającym tym kanałem owieczki na redyk, to 24-tego na stampie dojdzie do 2900.

Początkujący
Reputacja: -1
Reputacja postu: 
-1

Postautor: rafal9626 » czwartek, 22 czerwca 2017, 22:57

Witam wszystkich. Mam trochę luźnej gotówki i zastanawiam się nad kupnem 1, 2 bitcoinow w celach długoterminowej inwestycji. Czy waszym zdaniem teraz jest dobry moment po ostatnich wzrostach czy lepiej poczekać bo będzie korekta i spadek"? Czy jest to dobry pomysł kupić i czekać na lepsze czasy w celach odsprzedaży bez aktywnej gry ? Proszę rady dla laika... pozdrawiam i powodzenia

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 3799
Reputacja postu: 
0

Postautor: akos » czwartek, 22 czerwca 2017, 23:41

Następny :)

@rafal9626
Nikt tu nie jest wróżbitą ze szklaną kulą żeby na to odpowiedzieć. Za kilka lat jeden bitcoin równie dobrze może kosztować równowartość dobrego samochodu jak i wrócić do ceny kilkudziesięciu dolarów.

Chyba jakiś FAQ powinien powstać gdzie byłoby również tego typu pytanie z zaleceniem Read The F*** Thread :lol:

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 360
Reputacja postu: 
1

Postautor: tonyxxl » czwartek, 22 czerwca 2017, 23:53

rafal9626 pisze: Witam wszystkich. Mam trochę luźnej gotówki i zastanawiam się nad kupnem 1, 2 bitcoinow w celach długoterminowej inwestycji. Czy waszym zdaniem teraz jest dobry moment po ostatnich wzrostach czy lepiej poczekać bo będzie korekta i spadek"? Czy jest to dobry pomysł kupić i czekać na lepsze czasy w celach odsprzedaży bez aktywnej gry ? Proszę rady dla laika... pozdrawiam i powodzenia
Jak masz zamiar czekać rok-dwa lub więcej to kup i zapomnij a nie czekaj na korektę, bo może nie nadejść.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
1

Postautor: wizardking76 » piątek, 23 czerwca 2017, 00:01

rafal9626 pisze: Witam wszystkich. Mam trochę luźnej gotówki i zastanawiam się nad kupnem 1, 2 bitcoinow w celach długoterminowej inwestycji. Czy waszym zdaniem teraz jest dobry moment po ostatnich wzrostach czy lepiej poczekać bo będzie korekta i spadek"? Czy jest to dobry pomysł kupić i czekać na lepsze czasy w celach odsprzedaży bez aktywnej gry ? Proszę rady dla laika... pozdrawiam i powodzenia
to zależy od rozwoju BTC, jeśli będzie się rozwijać cena pójdzie do góry, ten kto wie kiedy kupić jest milionerem... 1 sierpnia wchodzi Australia, 1 sierpnia jest segwit... zdania są podzielone czy spadnie czy pójdzie do góry...

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 86
Reputacja postu: 
0

Re: Dyskusja na temat kursu BTC dla POCZĄTKUJĄCYCH

Postautor: Legamedary » piątek, 23 czerwca 2017, 00:04

Tak to tylko tu zostawię: https://futurism.com/why-the-gdax-ether ... or-crypto/

Co prawda jest opisane na przykładzie ETH, ale może mieć kolosalny wpływ również na BTC i resztę krypto.

Oznaczałoby to koniec arbitrażu i zrównwnie cen na wszystkich giełdach.
BitMEX - giełda z dźwignią x100 na kontraktach
Coinbase/GDAX - giełda z najwyższymi stawkami + online wallet
Coinly.eu - spróbuj szczęścia grając przeciwko innym i pomnóż swoje Bitcoiny!
1KpKivhodjH7Jqbb585L82GrnvWdGcVyuz - zbieram BTC na budowę domu :)

rha
Weteran
Reputacja postu: 
1

Postautor: rha » piątek, 23 czerwca 2017, 00:46

Duże giełdy nie będą chciały wchodzić w takie równoważenie, bo to byłoby de facto ubezpieczanie tych małych, niepewnych. To się nie kalkuluje. Właśnie to, że u nich jest dużo pieniędzy, zleceń, walut, że flash crash jest mniej prawdopodobny, stanowi ich siłę i wyróżnik wobec tych małych, i to przyciąga klientów. Dlaczego mieliby z tego rezygnować i jeszcze za taką usługę dopłacać?

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 54
Reputacja postu: 
2

Postautor: fraktal » piątek, 23 czerwca 2017, 09:50

Legamedary pisze: Tak to tylko tu zostawię: https://futurism.com/why-the-gdax-ether ... or-crypto/

Co prawda jest opisane na przykładzie ETH, ale może mieć kolosalny wpływ również na BTC i resztę krypto.

Oznaczałoby to koniec arbitrażu i zrównwnie cen na wszystkich giełdach.
Równie dobrze LTC może robić za takiego balansera kursów. Najlepsze jest w nim to, że on już za to może robić a nie trzeba czekać na jakąś firmę która to zrobi. Ostatnio Bitstamp wprowadził LTC co wg mnie pokazuje wlasnie jak to bedzie wygladalo do momentu w ktorym BTC bedzie mialo wlasną lightning network po wprowadzeniu SegWita
Fractals! Fractals everywhere!

Weteran
Reputacja: 1369
Reputacja postu: 
4

Postautor: sha256 » piątek, 23 czerwca 2017, 12:17

@novymivo,
Tak sobie myślę, że to z czym mamy do czynienia od 12.06 może być korektą płaską.
Co w związku z tym?
To, że powinniśmy mieć jeszcze falę spadkową w postaci trójki lub piątki. Ta fala nie będzie jakaś spektakularna, bo co najwyżej może utworzyć podwójne dno z dołkiem z 15.06 ale nie sadzę aby ta fala miała taką siłę. Raczej takie flaki z olejem z ewentualnymi mocniejszymi ruchami.
Gra na tak mało dynamicznej fali korekcyjnej mnie osobiście nie cieszy, bo może przynieść więcej strat niż oczekiwanych zysków ale spadek w wartościach liczbowych może być nie do pogardzenia dla wielu inwestorów.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 11355
Reputacja postu: 
16

Postautor: Wymazywanie » piątek, 23 czerwca 2017, 15:23

Dla wszystkich nowych wchodzących na forum, którym sen z powiek spędza zastanawianie się nad wchodzenie teraz w longterm/otwieraniem farmy koparek/braniem pożyczek na BTC i XYZ coiny - tak humorystycznie, ale mocno oparte na faktach; warto wyjść poza ten schemat:

Obrazek
d4d5 c4dxc4 Nc3Nc6 d5Ne5 e4Nf6 b3cxb3 Qxb3e6 Nge2Nd3+ Kd2Nxf2 Rg1N6g4 h3Nh2 Ng3exd5 exd5g6 Ba3Qg5+ Kc2 Bf5+ Kb2Qd2+ Qc2Qxc2#

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: anagamidev » piątek, 23 czerwca 2017, 15:27

Wymazywanie pisze: Dla wszystkich nowych wchodzących na forum, którym sen z powiek spędza zastanawianie się nad wchodzenie teraz w longterm/otwieraniem farmy koparek/braniem pożyczek na BTC i XYZ coiny - tak humorystycznie, ale mocno oparte na faktach; warto wyjść poza ten schemat:

Obrazek
Hehe. No szersza perspektywa jest wskazana :)
Ale z drugiej strony ta smutna minka wg. mnie trwała tylko kilka miesięcy :) A od drugiego kwartału 2015 roku kąciki ust zaczęły się podnosić :D

rha
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: rha » piątek, 23 czerwca 2017, 18:44

Parę miesięcy? A nie prawie dwa lata?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 2772
Reputacja postu: 
0

Postautor: amneziahaze » piątek, 23 czerwca 2017, 18:49

rha pisze: Parę miesięcy? A nie prawie dwa lata?
na moje wyczucie to zaczęło się tak naprawdę od połowy 2016.

mozna by wytypowac teraz wejscie nastepnej banki, 2018, 2019? wie ktos cos?
Ostatnio zmieniony piątek, 23 czerwca 2017, 18:51 przez amneziahaze, łącznie zmieniany 1 raz.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: anagamidev » piątek, 23 czerwca 2017, 18:50

rha pisze: Parę miesięcy? A nie prawie dwa lata?
To zależy jak na to spojrzeć, ale wykres przecież nie był iście płaski :) Dla 'inwestorów długoterminowych' to pewnie było piekło i z tym się zgodzę ;)

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 309
Reputacja postu: 
1

Postautor: wizardking76 » piątek, 23 czerwca 2017, 18:55

ja mam nadzieję że wreszcie będzie się czego bać czyli najpierw zobaczymy panic buy.....

Początkujący
Reputacja: 18
Reputacja postu: 
0

Postautor: Olsp » piątek, 23 czerwca 2017, 20:55

Cisza... jak makiem zasiał...

Wróć do „Przedszkole”