kilka pytań od przedszkolaka;)

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

kilka pytań od przedszkolaka;)

Postautor: ronnie » poniedziałek, 13 lutego 2012, 15:22

Witam i od razu przejdę do rzeczy.Domyślam się że na wszystkie pytania są tu odpowiedzi ale jak by się komuś chciało to będę wdzięczny

Gdyby mnie ktoś wczoraj spytał co to są bitcoiny to bym stwierdził że pewnie jakieś żetony do automatu ;) ale tak wyszło że muszę przeprowadzić transakcje właśnie tą metodą.

Z tego co się dowiedziałem to - wpłacam kasę przelewem do jakiegoś kantoru, wymieniam na bitcoin i wysyłam na adres kontrahenta(wygenerowany ciąg cyfr i liczb).Pytania mam co do szczegółów.

1.Gdzie najlepiej wykonać przelew.Z tego co czytałem to na mtgox ale tam ponoć można i tydzień czekać na zaksięgowanie a zależy mi na czasie, więc chciałbym coś pewnego i szybszego - może być z gorszym kursem, oczywiście w granicach rozsądku.

2.Kasa wpłacona - wymieniam to na bitcoiny i czy ze strony mogę od razu przelać to na docelowy adres czy też muszę instalować jakieś oprogramowanie(portfel?), jeśli tak, to jak go skonfigurować.

3. Czy należy do pojedyńczej transakcji zastosować jakieś specjalne względy bezpieczeństwa, jeśli tak to jakie

4.Ile idzie taki 'przelew'

5.Czy ryzykuje jakąś nagłą zmianą kursu(nie chodzi mi tu o jakieś wahania w dłuższym okresie a w ciągu tych kilku dni)

To tyle chyba że jest jeszcze coś co powinienem wiedzieć.
pozdrawiam.

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: kilka pytań od przedszkolaka;)

Postautor: Prze_koles » poniedziałek, 13 lutego 2012, 16:26

1. Oprócz mtgoxa jest jeszcze Intersango.com - mają konto w BZWBK i zazwyczaj kasa dochodzi nazajutrz albo i wcześniej. Niestety o wiele mniejsza płynność rynku w porównaniu z mtgoxem, sprawdź najpierw czy się opłaca. Ja osobiście kupowałem na Intersango i nie było tak źle, po prostu wystawiłem dobrą ofertę i za kilka godzin była zrealizowana.

2. Możesz przelać na dowolny adres. Czyli może być kontrahenta. Nie musisz nic instalować.
3. Jedynie sprawdzić dokładnie adres i kwotę jaką się wpisuje, tak jak w przelewie bankowym :)
4. Transakcja rozgłaszana jest natychmiast, ale oczekuje na potwierdzenie. Niepotwierdzone transakcje możesz sprawdzić tutaj (ctrl + f i wpisujesz nr adresu na jaki wysłałeś Bitcoiny): http://bitcoincharts.com/bitcoin/txlist/
Pamiętaj, żeby ustawić skromną prowizję (chyba jest ustawiona domyślnie, ale nie pamiętam). 0.001 BTC prowizji powinno wystarczyć, jeżeli przelew jest spory. Malutkie transakcje, na dodatek bez prowizji, mają mały priorytet i mogą być zatwierdzane godzinami.
Żeby transakcja została potwierdzona, musi być wygenerowane kilka bloków. Nie musisz wiedzieć co to jest, to jest związane z generowaniem Bitcoinów. 1 blok pojawia się średnio co 10 minut. Teoretycznie po 60 minutach transakcja powinna być zatwierdzona. Niektórzy adresaci nie czekają aż transakcja zostanie potwierdzona przez 6 bloków, tylko wystarczą im 2-3. Zależy do kogo to wysyłasz.

5. Niestety tak. Zależy też co rozumiesz pod nagłą. Tutaj masz historię kursu (USD): http://bitcoincharts.com/charts/mtgoxUS ... 10zm2g25zv

Wróć do „Przedszkole”