Karty ATI serii 7xxx

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Karty ATI serii 7xxx

Postautor: jacubo » poniedziałek, 15 sierpnia 2011, 11:02

Witam,

Czy znane są jakieś przecieki/plotki kiedy ta seria pojawi się na rynku? Obecny poziom trudności powoduje w mej ocenie, że zakup kart 5xxx/6xxx nie ma zbyt wielkiego sensu. Sytuacja może radykalnie się zmienić jeśli nowa seria byłaby dużo szybsza od 6xxx.

Weteran
Reputacja postu: 
0

Re: Karty ATI serii 7xxx

Postautor: lenny » poniedziałek, 15 sierpnia 2011, 11:53

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: botanix » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 15:43

"Obecny poziom trudności powoduje w mej ocenie, że zakup kart 5xxx/6xxx nie ma zbyt wielkiego sensu."

Wg mojej oceny Twoja ocena jest błędna. Owszem zwracać się będzie z 5 miesięcy ale to i tak chyba lepsze od lokaty, czyż nie? Gdzie indziej zarobisz ponad 100% rocznie?

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 316
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bemx2k » poniedziałek, 22 sierpnia 2011, 19:12

botanix

Zgadza sie , przedcietna lokata w UK to jakies 7-8% we skali roku z czego polowe zezre ''inhfalcyja'' :(
Banki i ich wlasciciele to legalni zllodzieje inwetsuja nasza kase przy odrobinie szczescia maja minimum +30 % w skali roku ,a za kozystanie z naszych pieniedzy placa marne 3-4% powyzej ''inflacyji'

dla przykladu
Zainwestowalem w koparki juz ponad 3tys Funtow i przy marnych wiatrach w skali roku zyskam na czysto +40%
ewentualnie jak system padnie bede w plecy okolo polowy zainwestowanej sumy :/

Wracajac do tematu i seri Radeon 7xxx , tak naprawde nic nie wiadomo o wydajnosci OpenCL :( jedynie plotki o ogolnej wydajnosci 3D , gdzie znowu ponoc przy tym samym poborze pradu bedzie jakies 30% szybciej .
Nowa rodzina Radeonow powinna pojawic sie koncem Pazdziernika tego roku .
BTC>ETH

Weteran
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0

Postautor: Prze_koles » wtorek, 23 sierpnia 2011, 13:09

Nawet jak będą przykładowo 30% szybsze, to większość kopaczy wymieni swoje stare (karty) na serię 7xxx, trudność wzrośnie o 30% i nici z dodatkowego zysku ;) Oczywiście trochę to potrwa, więc przez parę tygodni kopanie będzie bardziej opłacalne.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: jacubo » środa, 24 sierpnia 2011, 14:55

Dużo zależy od tego ile płacisz za prąd. Jeśli ktoś ma dobrą cenę albo darmowy (choć ostatecznie i tak ktoś za to musi zapłacić) wówczas zyskowność jest dużo wyższa. W moim przypadku prąd mam drogi, więc jest to jeden z powodów takiej a nie innej oceny sytuacji.
botanix pisze:"Obecny poziom trudności powoduje w mej ocenie, że zakup kart 5xxx/6xxx nie ma zbyt wielkiego sensu."

Wg mojej oceny Twoja ocena jest błędna. Owszem zwracać się będzie z 5 miesięcy ale to i tak chyba lepsze od lokaty, czyż nie? Gdzie indziej zarobisz ponad 100% rocznie?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: jacubo » środa, 24 sierpnia 2011, 15:00

@Bemx2k: 7-8 procent w skali roku w banku to i tak nieźle. Można wiedzieć w jakim banku?

Co do inwestycji w koparki mam zamiar zacząć skromnie i zobaczyć jak to działa. Nie jestem jakimś wielkim optymistą, bo konkurencja ma dostęp do tańszego prądu i sprzętu, ale jeśli będzie ok to najwyżej zwiększę farmę ;)

Przed końcem października mówisz seria 7xxx? Termin ma sens, bo na pewno chcą zdążyć przed świętami.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 316
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bemx2k » środa, 24 sierpnia 2011, 18:46

jacubo

Najnowsze wiesci mowia ze karty z seri 7xxx zalicza opoznienie do poczatku 2012 :/
zeby nei byla jak z Buldozerem co sie poslizgnol pare miesiecy
BTC>ETH

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: botanix » środa, 24 sierpnia 2011, 20:53

@Bemx2k: 7-8 procent w skali roku w banku to i tak nieźle. Można wiedzieć w jakim banku?
A inflacja?

Kopię od miesiąca z hakiem, w ciągu tego czasu odrobiłem 30% tego co włożyłem. Gdybym chciał teraz sprzedać sprzęt dostałym tle co za niego dałem. Czy więc 7-8% rocznie minus inflacja to nieźle? No nie wiem...

Wróć do „Przedszkole”