Na wstępie chciałbym napisać coś o sobie - jestem osobą związaną z fizyką i innymi naukami pokrewnymi. Studiuję sobie czasem coś ciekawego uda mi się wykombinować i grywam w SC2

Jako tak, zauważyłem, że BTC cierpi na parę upierdliwych rzeczy:
1. Ginące portfele wraz z BTC na nich.
2. Prawdopodobnie ginące BTC po wysłaniu ich na na nieistniejący adres.
3. W przyszłości za słabe szyfrowanie.
4. Słabiutki klient

5. Marne zachęcanie do opłat transakcyjnych.
6. Marne zachęcanie do trzymania uruchomionego węzła w sieci.
Wykombinowałem zatem parę upgrade dla BTC - czyli defacto nowej kryptowaluty, którą nazywam roboczo Cryptocoin - CC
I teraz należałoby napisać czym się będzie różnić CC od BTC - zarówno od strony klienta jak i ogólnie sposobu działania sieci.
Wypiszę to w punktach aby sobie ułatwić pracę:
1. Wygasanie nieaktywnych portfeli:
Sieć monitoruje portfele - aby portfel nie wygasał należy:
a) portfel musi być aktywny - tj musi mieć połączenie z siecią przez miesiąc lub:
b) co wykonać przynajmniej jedną operację typu out w miesiącu
Co to da?
Nie będzie - zamrożonych w sieci CC. Wymusi to ruch pieniądza. Portfele nieaktywne sieć będzie "łupić" z zawartości. CC "złupione" będą iść do puli "unused". <-wygląda to trochę nieuczciwie - ale co zrobić? Pozbyć się anonimowości? Nie da rady

2. Sieć może dostać możliwość sprawdzenia czy druga strona to strona o którą nam chodzi - za pomocą odpowiedniego klucza czy też pinu bądź też bez pinu.
a) działać to ma w ten sposób, że przelew bez pinu jest możliwy, ale zalecany jest przelew z pinem. User A kontaktuje się za pomocą środków zewnętrznych z Userem B aby dostać PIN. User B generuje sobie losowy PIN, po czym User A dostaje adres i pin - Oba muszą się zgadzać inaczej sieć nie zaakceptuje transakcji i ją cofnie. Środki wysłane w sieć, do zaakceptowania nie będą widoczne u Usera B do czasu zaakceptowania transakcji.
Cel - ułatwienie bezpiecznych transakcji ze sklepami - User B czyli sklep wie, że nie zostanie wyrolowany (co już jest działające), a User A wie, że adres, który dostał na bank musi należeć do Usera B.
Może jest to niepotrzebne, jednakże nie jest to zbyt skomplikowane.
3. Sieć wykorzysta lepsze szyfrowanie - silniejszy algorytm (a co!) - dojdzie prawdopodobnie kolejna warstwa. Np warstwa komunikacyjna wbudowana w protokół sieci (coś aka jabber, gdzie serwerem ma być za każdym razem klient)
4. W klienta wbudowany zostanie moduł szyfrujący dane - prawdopodobnie wykorzysta się po trochu elementy truecrypta. Zasadniczo myślałem nad połączeniem jednego i drugiego aby portfel był szyfrowany na bieżąco.
5. Klient będzie posiadał opcję łatwiejszego zarządzania portfelem.
6. Utracone środki z puli "unused" będą losowane za pomocą odpowiedniego algorytmu jako odpowiedni bonus przy wykonaniu transakcji, bądź też wykonaniu nowego bloku. Ogólnie sieć będzie wchłaniać CC, które w sieci BTC byłyby utracone na zawsze. Stosunek przydzielania bonusu transakcje/generowanie będzie zależeć od ilości wykonywania opłat transakcyjnych. Jednym słowem więcej opłat transakcyjnych tym większa szansa na bonus.
No to chyba tyle z tego co na tę chwilę wykombinowałem.
Co myślicie na ten temat?
Pozdrawiam