Działanie - co z kolizjami i centralnym serwerem ?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Działanie - co z kolizjami i centralnym serwerem ?

Postautor: highlander » poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 08:43

Witam

Mam pytanko o zasadę działania:
1. Skąd wiadomo ile jest bitcoinów aktualnie "odkopanych" ? Np link: http://blockexplorer.com/q/totalbc
Skąd oni to wiedzą jeśli system jest zdecentralizowany ?
Bo na moje oko to jedyna możliwość to to, że każdy węzeł w tej sieci p2p musi mieć WSZYSTKIE informacje o wszystkich bitcoinach - to jest zupełnie nieskalowalne :(

2. Co jeśli dwóch niezależnych userów odkopie tego samego bitcoina (odpowiadające klucze prywatne będą takie same) ?
Kto to weryfikuje ? Jeśli sieć p2p - to znowu wątpliwość, kto będzie szybszy ? A co jeśli taki "Egipt" zostanie na jakiś czas odłączony od netu i potem z powrotem podłączony ?

3. W jaki sposób po sprzedaży bitcoina jest zapewniana (kryptograficznie) weryfikacja że userX który sprzedał bitcoiny nie jest już ich właścicielem ? (przecież posiadał i dalej może posiadać klucz prywatny tego bitcoina więc może nim podpisywać co i jak chce)

4. I co z dzieleniem waluty ? Rozumiem, że klucz prywatny jest dla jednego BC, a jak wygląda transakcja (kryptograficznie) jeśli moje jedno BC chcę przelać 10 znajomym, każdemu po 0,1BC ? Jakie klucze oni otrzymają ? (te same? tylko każdy będzie podpisany ich loginem BC ?)

Pozdrawiam

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Re: Działanie - co z kolizjami i centralnym serwerem ?

Postautor: zwierzak » poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 11:14

Wszystkie komputery sieci posiadają kopię jej zawartości. Więc wystarczy, że w sieci będzie istniał chociaż 1 komputer z bitcoin, który umożliwi odtworzenie całej sieci.
Projekt MultiWallet
BitcoinNotify.com — czuj się zaproszony: 6wpM4JrFnN

Pomogłem? To postaw mi piwo: 1L7AeokogyuXGmUrx9SRTNhRPzYcmmghdo

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: highlander » poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 11:27

Dzięki zwierzak, cześć wątpliwości rozwiana ale pozostają:

1. Każdy klient bitcoina musi mieć zakodowany adres IP centralnego serwera do którego się łączy.
Czy te adresy są powrzechnie znane i kto kontroluje te serwery ? (odpowiednik supernodów z sieci p2p, czy trackera z sieci BT)

2. Co z ułamkowymi częściami BC ? Jak jest wtedy z kluczami ? Są te same dla każdej cząstki BC ?

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: zwierzak » poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 12:23

Widzę, że całkowicie błędnie rozumiesz zasadę funkcjonowania bitcoin.

Supernode nie musi istnieć, bo w celu szybszego rozruchu klient przy 0 konfiguracji (zimny start) łączy się on do kanału IRC, gdzie nody ogłaszają swoje dane kontaktowe. Z tego co pamiętam, serwery te miały inną nazwę. Oczywiście istnieje lista zapasowych adresów, a każdy z nas w dodatku może samodzielnie podać jakie nody mają znaleźć się na liście.

O tym w jaki sposób zapewniane jest to, że to na 100% ty wysłałeś pieniądze, a nie ktoś próbuje się podszyć pod ciebie działa na zasadzie kluczy prywatnych i publicznych. I uwaga, masz całkowicie błędne myślenie, klucz prywatny nigdy nie może opuścić twojego komputera, bo w tym momencie każdy mógł by wydać twoje pieniądze. Jak działa poprawny transfer pieniędzy? Dane jak od kogo do kogo uzupełniasz w strukturze, która tobie może przypominać formularz w banku. Po uzupełnieniu całość jest podpisywana twoim kluczem prywatnym, tak, że można sprawdzić czy suma kontrolna danych zgadza się z twoim podpisem. Oczywiście elementem weryfikującym jest twój adres bitcoin (który jest powiązany z kluczem publicznym, a jak wiadomo klucz publiczny wywodzi się z klucza prywatnego, dlatego dla każdego adresu istnieje tylko jedna para klucza publicznego i prywatnego) wraz z poprawnym podpisem. Jeżeli podpis się nie zgadza to taka transakcja jest szybko odrzucana przez sieć podczas próby weryfikacji jej (minery tym się zajmują).

Klucze nie są powiązane z pieniędzmi, a kontem na nich. Twoi znajomi żadnych kluczy nie dostaną. Wszystkie wiadomości w sieci BTC są publiczne z wglądem dla każdego, więc automatycznie narażał byś znajomych na utracenie gotówki poprzez opublikowanie ich pieniędzy.

Jeszcze raz powtarzam, musisz poczytać jak funkcjonuje waluta Bitcoin, bo każda osoba, która zna choć podstawy zabezpieczania sieci i o algorytmach wykorzystywanym w tym wie, że sieć nigdy nie mogła by tak bezpiecznie istnieć, bo utraciło by się zarazem prywatność sieci (dane, które trzeba wysłać do konkretnego IP) i nawet zastosowanie najsilniej zaszyfrowanych kanałów bez problemów dało by się złamać w celu odczytu zawartych tam danych.
Projekt MultiWallet
BitcoinNotify.com — czuj się zaproszony: 6wpM4JrFnN

Pomogłem? To postaw mi piwo: 1L7AeokogyuXGmUrx9SRTNhRPzYcmmghdo

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: highlander » poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 12:45

Dzięki Zwierzak, teraz już wszystko jasne :) - ma to prawo działać :)

Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: r50zyry5 » poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 12:46

Wszytko wyjaśnione temat zamknięty.

Pozdrawiam
r50zyry5
https://bitcurex.com - Polska Giełda Bitcoin
BitMessage: BM-2cTXYRTBw6rptJ2qHqSdQe8tHztRBhYdMA
Moje komentarze na forum

Wróć do „Przedszkole”