Mam pytanko o zasadę działania:
1. Skąd wiadomo ile jest bitcoinów aktualnie "odkopanych" ? Np link: http://blockexplorer.com/q/totalbc
Skąd oni to wiedzą jeśli system jest zdecentralizowany ?
Bo na moje oko to jedyna możliwość to to, że każdy węzeł w tej sieci p2p musi mieć WSZYSTKIE informacje o wszystkich bitcoinach - to jest zupełnie nieskalowalne

2. Co jeśli dwóch niezależnych userów odkopie tego samego bitcoina (odpowiadające klucze prywatne będą takie same) ?
Kto to weryfikuje ? Jeśli sieć p2p - to znowu wątpliwość, kto będzie szybszy ? A co jeśli taki "Egipt" zostanie na jakiś czas odłączony od netu i potem z powrotem podłączony ?
3. W jaki sposób po sprzedaży bitcoina jest zapewniana (kryptograficznie) weryfikacja że userX który sprzedał bitcoiny nie jest już ich właścicielem ? (przecież posiadał i dalej może posiadać klucz prywatny tego bitcoina więc może nim podpisywać co i jak chce)
4. I co z dzieleniem waluty ? Rozumiem, że klucz prywatny jest dla jednego BC, a jak wygląda transakcja (kryptograficznie) jeśli moje jedno BC chcę przelać 10 znajomym, każdemu po 0,1BC ? Jakie klucze oni otrzymają ? (te same? tylko każdy będzie podpisany ich loginem BC ?)
Pozdrawiam