Pytanie o rentowność udziałów w kopaniu BTC . 6mc WSTECZ

Weteran
Reputacja: 251
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Pytanie o rentowność udziałów w kopaniu BTC . 6mc WSTECZ

Postautor: topnetdeal » czwartek, 9 stycznia 2014, 17:14

skrzypu pisze:
topnetdeal pisze:Kupując 0,88 BTC za ok. 225 PLN i nie wydając tego na zakup mocy, dzisiaj miałbyś ok. 836 USD, czyli 2550 PLN.
Dzisiaj nie sprzedasz 0,88 BTC za 836 USD
@skrzypu - nie wiem czy zwróciłeś uwagę na godzinę o której pisałem mój post ? Ale wyjaśniam: była godzina 11:03, a kurs przebijał wtedy kwotę 950 USD/BTC.
Wróżką niestety nie jestem i mogłem wykonać obliczenia jedynie na godzinę pisania postu, a nie na czas za kilka godzin i ewentualne pojawienie się Twojego :mrgreen:

Źródło wyceny o godzinie 11:03 dnia 2014.01.09 : http://bitcoinwisdom.com/markets/mtgox/btcusd
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 stycznia 2014, 17:22 przez topnetdeal, łącznie zmieniany 1 raz.

Wygadany
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0

Postautor: Turturek » czwartek, 9 stycznia 2014, 17:19

Nikt przy zdrowych zmysłach nie kupuje sprzętu do kopania BTC który wykopie ich mniej niż można było ich kupić w momencie inwestycji.

Proponuję powyższe sobie wydrukować i powiesić nad łóżkiem, bo rozważania co niektórych na temat opłacalności są mocno groteskowe. Opłacalność sprzętu czy udziałów kopiących BTC liczymy tylko i wyłącznie w BTC, wszelkie inne obliczenia to łapanie naiwnych lub pocieszanie się wrobionych. Tak trudno to zrozumieć?

Zatem przy kupowaniu sprzętu czy udziałów warto policzyć ile BTC może taka inwestycja zwrócić przy założonym wzroście trudności o X%. Przy czym za X warto podstawić trochę większą wartość niż notowana dotychczas. Oczywiście przy wejściu na rynek nowej fali super wydajnych sprzętów, trudność zaczyna wzrastać dużo bardziej i to jest moment w którym niedoszacowanie powoduje spore straty. Dla przykładu z moich inwestycji w FPGA, USB Eruptery oraz udziały w KnCminer, żadna się nie zwróciła, gdybym nic nie kupował zamiast 5 BTC z wydobycia (no może 5,5 bo jeszcze pracują) miałbym 15 BTC jakie zapłaciłem za sprzęt. A kupowane były przecież po okazyjnych cenach tu na forum. Traktuję je jednak jako koszt nauki i udział w historycznym przedsięwzięciu. Jedyne co się zwróciło z nawiązką to kupione na początku GPU.

Dyskutant
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: antekh » czwartek, 9 stycznia 2014, 17:58

Mnie interesuje podobna kwestia: Jak wygląda zwrot inwestycji dla osób które zakupiły w okolicach kwietnia 2013 Blade Eruptery? Z tego co pamiętam to sprzęt kosztował ok 10BTC, czy przez ten czas się zwrócił?

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: lucky777 » czwartek, 9 stycznia 2014, 18:29

antekh pisze:Jak wygląda zwrot inwestycji dla osób które zakupiły w okolicach kwietnia 2013 Blade Eruptery? Z tego co pamiętam to sprzęt kosztował ok 10BTC, czy przez ten czas się zwrócił?
Ile kosztowa? Przecież w kwietniu 10BTC to by się po dwóch tygodniach zwróciło.

https://bitcointalk.org/index.php?topic=178275.0 Jedno z pierwszych zamówień Bladów. Cena 76BTC
Dane jakie przyjąłem:
Start kopania: 16.04.2013 czyli w dniu ogłoszenia, w rzeczywistości było później.
Hashrate: 13GH/s

Do dnia dzisiejszego powinien ukopać ok 57BTC

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: antekh » czwartek, 9 stycznia 2014, 19:20

Dzięki - czyli z Twoich obliczeń wynika że zakupione wtedy Blade eruptery nie odkopały zainwestowanych BTC (i raczej nie odkopią),

Przeprowadziłem obliczenia dla inwestycji w 10BTC na http://minercharts.com/pl/mctwc i jeszcze te kupione po 10BTC (mogły się zwrócić od czerwca/lipca), ale nie pamiętam po ile wtedy można było je kupić.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 1663
Reputacja postu: 
0

Postautor: maky » czwartek, 9 stycznia 2014, 19:24

antekh pisze:...i jeszcze te kupione po 10BTC (mogły się zwrócić od czerwca/lipca), ale nie pamiętam po ile wtedy można było je kupić.
?
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.

KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: antekh » czwartek, 9 stycznia 2014, 19:53

maky pisze:
antekh pisze:...i jeszcze te kupione po 10BTC (mogły się zwrócić od czerwca/lipca), ale nie pamiętam po ile wtedy można było je kupić.
?
:) Chodziło mi o cenę Blade Eruptera w czasie oraz o to ile on dotychczas wykopał BTC.

Jak pokazał lucky777, Blade Eruptery zakupione w kwietniu za 76BTC wykopałyby dotychczas około 57BTC. -> nie odkopały inwestycji
Natomiast z mojego linka wynika, że te zakupione za 10BTC w lipcu odkopały trochę powyżej 16-17BTC. -> odkopały inwestycję

Przyjąłem żałożenie że BE można było kupić w lipcu za 10BTC, co nie musi być prawdą ale nie mogę na szybko znaleźć ceny BE z tego czasu.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: grubounce » poniedziałek, 13 stycznia 2014, 22:20

Hej:)

Widzę tu wiele postów apropo rentowności i nie wiem dlaczego z tego wywiązała się dyskusja. W tym przypadku rentowność to sprawdzalna w 100% stała mająca dwie ruchome składowe, które dają nam zarobek lub stratę.

Gra jest prosta.

Kupując lub kopiąc (lub jedno i drugie na raz) BC otwieramy długą (na wzrost) pozycję na parze walut BC/PLN - jak na forexie.
W zależności od poruszania się kursu względem złotówki (lub innej waluty która nas interesuje - ale jest to na szczęście skorelowane) zarabiamy lub tracimy. Różnica pomiędzy forexem, a BC jest taka, że za dodatkowe pieniądzę (które należy doliczyć do początkowej kwoty inwestycji) możemy otworzyć coś na wzór kontraktu na autonomiczne kopanie własną koparką, w chmurze, w udziale...itp (de facto jakby drukujemy swoje pieniądze). I tutaj zmienną będzie ilość, którą wykopiemy w danym okresie, bo ta zależy od mocy koparki i trudności wydobycia w danym okresie.

W podsumowaniu. Jeśli chcemy zarabiać musimy wziąć pod uwagę:

1. KURS BC/PLN (lub innej waluty) i antycypacja tego ruchu
2. Relację: CENA KOPARKI/ILOŚĆ BC KTÓRE WYDOBĘDZIEMY W X OKRESIE CZASU
2'. Zmieniająca się trudność kopania.

Mój przykład.

Celuje w 200-250GH/S, która teoretycznie da mi 2-2,5 BC na miesiąc (około 5000zł), ale tylko przy tym kursie i tej trudności. Stałą tracącą mam jedną - TRUDNOŚĆ ona będzie coraz większa i z każdym miesiącem będę kopał coraz mniej BC. Jeśli kurs się dodatkowo obsunie będę tracił podwójnie, jeśli urośnie będzie mi równoważył stratę na zwiększającej się trudności lub ją przeskakiwał dając jeszcze większy zwrot. Ale to wielka ruletka:) Jeśli mało zmieni może będę miał zwrot w 3-4 m-ce (cena koparki (12-17 tyś), potem tylko zarabiam. Jeśli kurs poszybuję w dół np: do 1 dolara (co może się stać) stracę wszystko w momencie wymiany BC na PLN. Będę miał po prostu zamrożone pieniądze w BC i będę dalej kopał, licząc, że kiedyś kurs powróci na wyższe poziomy... może nigdy się to nie stanie, więc będzie strata, ale gra może być warta świeczki!

Pytanie mam do kolegów o trudność. Ile procentowo z miesiąca na miesiąc zwiększa się ona w tej chwili? Myślę, że to jest teraz kluczowa sprawa do minerów.

pozdr, :)

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: lucky777 » poniedziałek, 13 stycznia 2014, 22:30

Założenie, że tą mocą wykopiesz 2-2,5BTC w miesiąc jest słuszne ale przy jednym warunku - dwie następne zmiany trudności wyniosą 0%. Warunek niemożliwy do spełnienia.

Mniej będziesz kopał co 10-12 dni a nie co miesiąc.

Tu masz historię zmian trudności.
http://bitcoinwisdom.com/bitcoin/difficulty

Wygadany
Reputacja: 9
Reputacja postu: 
0

Postautor: Turturek » poniedziałek, 13 stycznia 2014, 22:36

grubounce pisze:Hej:)
W podsumowaniu. Jeśli chcemy zarabiać musimy wziąć pod uwagę:

1. KURS BC/PLN (lub innej waluty) i antycypacja tego ruchu
2. Relację: CENA KOPARKI/ILOŚĆ BC KTÓRE WYDOBĘDZIEMY W X OKRESIE CZASU
2'. Zmieniająca się trudność kopania.

Pomieszałeś dwie rzeczy.

1. Zarobek na spekulacji kursem.
2. Zarobek na kopaniu.

W pierwszym wypadku tylko kurs jest istotny, a trudność czy dostęp do urządzeń jest tylko przesłanką mogącą mieć wpływ na zmianę kursu.
W drugim zmiana kursu nie ma żadnego znaczenia, cena urządzenia wyrażona w BTC musi się po prostu odkopać. Jeżeli urządzenie wykopie mniej niż kosztowało w BTC, to jest nieopłacalne.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: grubounce » poniedziałek, 13 stycznia 2014, 22:44

Jak mówicie. Widzę, że problem trudności jest główną przyczyną problemów, a trudność pewnie będzie się proporcjonalnie zwiększać... ciężko, ciężko:)

Wróć do „Pomoc”