Hej:)
Widzę tu wiele postów apropo rentowności i nie wiem dlaczego z tego wywiązała się dyskusja. W tym przypadku rentowność to sprawdzalna w 100% stała mająca dwie ruchome składowe, które dają nam zarobek lub stratę.
Gra jest prosta.
Kupując lub kopiąc (lub jedno i drugie na raz) BC otwieramy długą (na wzrost) pozycję na parze walut BC/PLN - jak na forexie.
W zależności od poruszania się kursu względem złotówki (lub innej waluty która nas interesuje - ale jest to na szczęście skorelowane) zarabiamy lub tracimy. Różnica pomiędzy forexem, a BC jest taka, że za dodatkowe pieniądzę (które należy doliczyć do początkowej kwoty inwestycji) możemy otworzyć coś na wzór kontraktu na autonomiczne kopanie własną koparką, w chmurze, w udziale...itp (de facto jakby drukujemy swoje pieniądze). I tutaj zmienną będzie ilość, którą wykopiemy w danym okresie, bo ta zależy od mocy koparki i trudności wydobycia w danym okresie.
W podsumowaniu. Jeśli chcemy zarabiać musimy wziąć pod uwagę:
1. KURS BC/PLN (lub innej waluty) i antycypacja tego ruchu
2. Relację: CENA KOPARKI/ILOŚĆ BC KTÓRE WYDOBĘDZIEMY W X OKRESIE CZASU
2'. Zmieniająca się trudność kopania.
Mój przykład.
Celuje w 200-250GH/S, która teoretycznie da mi 2-2,5 BC na miesiąc (około 5000zł), ale tylko przy tym kursie i tej trudności. Stałą tracącą mam jedną - TRUDNOŚĆ ona będzie coraz większa i z każdym miesiącem będę kopał coraz mniej BC. Jeśli kurs się dodatkowo obsunie będę tracił podwójnie, jeśli urośnie będzie mi równoważył stratę na zwiększającej się trudności lub ją przeskakiwał dając jeszcze większy zwrot. Ale to wielka ruletka:) Jeśli mało zmieni może będę miał zwrot w 3-4 m-ce (cena koparki (12-17 tyś), potem tylko zarabiam. Jeśli kurs poszybuję w dół np: do 1 dolara (co może się stać) stracę wszystko w momencie wymiany BC na PLN. Będę miał po prostu zamrożone pieniądze w BC i będę dalej kopał, licząc, że kiedyś kurs powróci na wyższe poziomy... może nigdy się to nie stanie, więc będzie strata, ale gra może być warta świeczki!
Pytanie mam do kolegów o trudność. Ile procentowo z miesiąca na miesiąc zwiększa się ona w tej chwili? Myślę, że to jest teraz kluczowa sprawa do minerów.
pozdr,