Chciałem w celach edukacyjnych, powalczyć z nowo wypuszczonym forkiem Bitcoina. Wiadome, nic nie jest trudnego w miningu, jak się kopie, coś co jest stabilne, długo na rynku i tak dalej, dlatego chciałem się zmierzyć z BCX (BitcoinX).
Aby wykopywać solo, bez żadnych poolów (aktualnie nawet żadnych nie ma, ale ktoś kopie, sami devowie zapewne robią premine), najpierw przebrnąć musiałem przez mozolne ściąganie full node. Kombinowania, żeby to się szybciej pobierało było ogrom. Finalnie i tak nic nie pomagało i zajęło to niestety 2 dni zanim uzyskałem pełną synchronizację BitcoinX QT. Wiadome, nie da się kopać solo, bez w pełni zsynchronizowanego QT portfela, z opcją -serwer, dlatego tego kroku nie mogłem pominąć

No i po zsynchronizowaniu, ustawieniu odpowiednich parametrów w Bitcoinx.conf, ustawieniu minera, natknąłem się na błąd, przez który nie mogę przebrnąć. Podejrzewam, że rozwiązanie okaże się idiotycznie proste. No ale cóż, nie mogę przez to przebrnąć, a rozwiązania z Google to najczęściej "żeby olać to" ponieważ ludziom pomimo tych błędów kopie. Mi niestety nie kopie.
Tak wygląda ten błąd. Wyskakuje on, kiedy wiadome mam odpalony -serwer czyli bitcoinxQT i cudaminer przez plik.bat

A tutaj błąd już trochę inny, kiedy zmieniłem polecenie w minerze, bez "stratum"

A tutaj, udowodnienie sobie samemu, że jest połączenie między minerem, a moim bitcoinqt serwerem. Włączyłem po prostu klienta po odpaleniu pliku.bat - przed włączeniem było failed to connect, a potem zaczęło sypać tym standardowym błędem "JSON decode failed(1)[...}"

Pliki konfiguracyjne:
BitcoinX.conf -
miner.bat - cudaminer -o stratum+tcp://127.0.0.1:9333 -O Ulysseys:password
Może ktoś coś wie?