Modyfikacja rx580 4gb Aorus

Początkujący
Posty: 65
Rejestracja: 29 czerwca 2017
Reputacja: -2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja rx580 4gb Aorus

Postautor: redi » czwartek, 12 października 2017, 18:41

Witam, posiadam Aorus rx580 4gb na pamięciach Elpida, bez modyfikacji biosu karta osiąga maksymalnie 24Mh/s , po modyfikacji biosu tzn po skopiowaniu timing value z 1500 na 1625, 1750, 2000mhz, karta na standardowych ustawieniach osiąga 24Mh/s, a po dźwignięciu pamięci na 2000mhz osiąga 26,6Mh/s, po obniżeniu taktowania rdzenia z 1365 na 1250 hashrate spada do 25,5Mh/s. Piszę z zapytaniem czy da się tę kartę jakiś inny sposób zmodyfikować, ponieważ spodziewałem się wydajności na poziomie 28-30Mh/s i poborze prądu w granicach 130W a jest to wydajność na poziomie max 27Mh/s i poborze mocy ok.220W. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 761
Rejestracja: 10 czerwca 2017
Reputacja: 85
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja rx580 4gb Aorus

Postautor: tonyxxl » czwartek, 12 października 2017, 19:31

Skąd masz ten odczyt 220W i czy w dualu czy solo?
580tka przy 2000/1250 powinna osiągać bez problemu 28-29.
Moja Sapphire nitro+ 580 4GB przy 1125/2010 wyciąga w dualu 29,1 w DBIX (tak samo w ETH) i 83,5 Mh/s w LBRY.

Początkujący
Posty: 65
Rejestracja: 29 czerwca 2017
Reputacja: -2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja rx580 4gb Aorus

Postautor: redi » czwartek, 12 października 2017, 19:42

220W pokazał mi watomierz, normalnie 2x460 i 1x560 pobierają razem ok. 200-225W a razem z tą kartą pobierały ok.425W, 26,6Mh/s było na samym kopaniu eth za pomocą "Claymore's Dual Ethereum+Decred_Siacoin_Lbry_Pascal AMD+NVIDIA GPU Miner v9.6" i na sterowniku 9.14.10.01261 Crimson ReLive 17.5.2

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 761
Rejestracja: 10 czerwca 2017
Reputacja: 85
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja rx580 4gb Aorus

Postautor: tonyxxl » czwartek, 12 października 2017, 20:00

zainstaluj te sterowniki i będziesz miał koło 30Mh na tych ustawieniach:
http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/Radeon-Software-Crimson-ReLive-Edition-Beta-for-Blockchain-Compute-Release-Notes.aspx
a zasilacz to pewnie masz jakiś bez certyfikatu?

Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 12 października 2017
Reputacja: -6
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja rx580 4gb Aorus

Postautor: eloziom » czwartek, 12 października 2017, 20:03

Jakie karty na rynku są w tej chwili najwydajniejsze? :D Obrazek
Ostatnio zmieniony piątek, 13 października 2017, 05:30 przez eloziom, łącznie zmieniany 2 razy.

Początkujący
Posty: 65
Rejestracja: 29 czerwca 2017
Reputacja: -2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja rx580 4gb Aorus

Postautor: redi » czwartek, 12 października 2017, 20:17

Mój zasilacz supremo fm2 750W gold kupiłem go ok.3 miesiące temu

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 761
Rejestracja: 10 czerwca 2017
Reputacja: 85
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja rx580 4gb Aorus

Postautor: tonyxxl » czwartek, 12 października 2017, 20:27

Wgraj te sterowniki, to podstawa. Bez nich będziesz miał z każdym nowym DAG'iem gorsze osiągi. Potem w MSI AB zjedź z napięciem core na max i zmniejszaj taktowanie rdzenia aż zobaczysz większe spadki w Mh/s, myślę że do 1150 możesz zejść spokojnie bez straty więcej jak 0,5-1 Mh/s co w zamian przełoży się na zmniejszenie poboru na tej karcie do jakiś 140-150 W ze ściany.

Początkujący
Posty: 65
Rejestracja: 29 czerwca 2017
Reputacja: -2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja rx580 4gb Aorus

Postautor: redi » czwartek, 12 października 2017, 21:54

Po wgraniu tych sterowników po restarcie, widać tylko "zapraszamy" a potem nie wyświetla się pulpit.
I karty rx 460 i rx560 mają błąd sterownika 43.

Proszę o pomoc

Początkujący
Posty: 46
Rejestracja: 17 czerwca 2017
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja rx580 4gb Aorus

Postautor: artyleria » czwartek, 12 października 2017, 22:35

redi pisze:Przejdź do cytowanego posta Po wgraniu tych sterowników po restarcie, widać tylko "zapraszamy" a potem nie wyświetla się pulpit.
I karty rx 460 i rx560 mają błąd sterownika 43.

Proszę o pomoc


Na jakim systemie tych sterowników używasz? Wiem, że po wydaniu tych sterowników AMD w ogóle na Windows7 nie działały (mimo, że jest wersja specjalnie przeznaczona dla W7). Tylko na W10.

Początkujący
Posty: 65
Rejestracja: 29 czerwca 2017
Reputacja: -2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja rx580 4gb Aorus

Postautor: redi » czwartek, 12 października 2017, 22:56

Używam Windows 7, dzięki za informacje jutro przeinstaluje system .

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 761
Rejestracja: 10 czerwca 2017
Reputacja: 85
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja rx580 4gb Aorus

Postautor: tonyxxl » piątek, 13 października 2017, 09:40

redi pisze:Przejdź do cytowanego posta I karty rx 460 i rx560 mają błąd sterownika 43

oczywiście patchera uruchomiłeś?

Początkujący
Posty: 65
Rejestracja: 29 czerwca 2017
Reputacja: -2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja rx580 4gb Aorus

Postautor: redi » piątek, 13 października 2017, 14:15

tonyxxl pisze:Przejdź do cytowanego posta
redi pisze:Przejdź do cytowanego posta I karty rx 460 i rx560 mają błąd sterownika 43

oczywiście patchera uruchomiłeś?

Chodzi o instalację sterowników ?

Początkujący
Posty: 51
Rejestracja: 7 sierpnia 2017
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja rx580 4gb Aorus

Postautor: wienia81 » piątek, 13 października 2017, 14:36

musisz ściągnąć i zainstalować atikmdag-patcher-1.4.5 bo inaczej jeśli modowałeś karty to nić z tego nie będzie

Początkujący
Posty: 65
Rejestracja: 29 czerwca 2017
Reputacja: -2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja rx580 4gb Aorus

Postautor: redi » piątek, 13 października 2017, 16:16

wienia81 pisze:Przejdź do cytowanego posta musisz ściągnąć i zainstalować atikmdag-patcher-1.4.5 bo inaczej jeśli modowałeś karty to nić z tego nie będzie

Dzięki, za pomoc, już nie ma tego błędu. Niestety nie mogę teraz podkręcać karty w msi afterburner, widzi on karty ale nie da się przesuwać suwaków, proszę o pomoc.


Edit: Już sobie z tym poradziłem
Edit2: Dzięki wszystkim za pomoc, udało mi się uzyskać 29.3Mh/s przy poborze z ściany ok. 140-160W

Początkujący
Posty: 65
Rejestracja: 29 czerwca 2017
Reputacja: -2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja rx580 4gb Aorus

Postautor: redi » środa, 18 października 2017, 20:23

Witam ponownie, dziś ok. godziny 1:30 pojawił się dziwny problem rx580, nagle zaczął kopać z prędkością 26Mh/s mimo tego że kopał 4 dni bez przerwy z prędkością 29.3Mh/s. Zmieniałem zegary pamięci/rdzenia lecz ni to nie dało. Proszę o pomoc.

Początkujący
Posty: 65
Rejestracja: 29 czerwca 2017
Reputacja: -2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja rx580 4gb Aorus

Postautor: redi » czwartek, 19 października 2017, 13:45

Proszę o pomoc, wie ktoś co mogło spowodować taki spadek Mh/s?

Początkujący
Posty: 65
Rejestracja: 29 czerwca 2017
Reputacja: -2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja rx580 4gb Aorus

Postautor: redi » czwartek, 19 października 2017, 18:51

No mam pojęcia, stało się to nagle o ok.0-2 w nocy, zmniejszył się również pobór prądu, czy ktoś to posiada rx580 doświadczył tego samego? Jak włączę dual Ming z dcr to kopie eth 25/27,5 a na samym eth ciągle 25,4

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 761
Rejestracja: 10 czerwca 2017
Reputacja: 85
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja rx580 4gb Aorus

Postautor: tonyxxl » czwartek, 19 października 2017, 19:54

na Rx'ach nie zmniejszyła się prędkość. Coś masz z ustawieniami. Może karta ci się przegrzewa i zrzuca zegary, albo sterownik się wywalił i wrócił do ustawień domyślnych. Zrestartuj i ustaw przed kopaniem poprzednie parametry.

Początkujący
Posty: 65
Rejestracja: 29 czerwca 2017
Reputacja: -2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja rx580 4gb Aorus

Postautor: redi » czwartek, 19 października 2017, 22:37

Karta miała max 70stopni , restartowałem koparkę, ze sterownikiem nic nie robiłem. Nie mam pojęcia czemu tak się zmieniło, jutro przeinstaluje bios, może to pomoże.

Początkujący
Posty: 65
Rejestracja: 29 czerwca 2017
Reputacja: -2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Modyfikacja rx580 4gb Aorus

Postautor: redi » wtorek, 24 października 2017, 13:59

Witam, mam kolejny problem, próbowałem szukać odpowiedzi w google lecz nie wiem jak go dokładnie nazwać. Problem polega na tym że gdy podepnę więcej niż 4 karty graficzne RX to miner uruchamia się na ok.1min po czym gaśnie monitor i przestają się kręcić wentylatory w kartach, na 4 kartach jest wszystko w porządku, według Watomierza komputer nie pobiera więcej niż 600W, mój zasilacz to 750W supremo fm2. Początkowo występował problem który związałem tym poradnikiem https://www.youtube.com/watch?v=ZL0m7tVt_DU , bez względu którą kartę odepnę koparka działa lecz gdy jest 5 kart gaśnie ekran i dzieje się to co opisałem wyżej. Proszę o pomoc.

Wróć do „Pomoc”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości