Ubuntu, 5830 i integra 8200 - która primary w BIOSIE?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Ubuntu, 5830 i integra 8200 - która primary w BIOSIE?

Postautor: zapamietasz » wtorek, 5 lipca 2011, 10:47

witam
mam pytanie jak wystartowac z GPU minerem na Ubuntu 11.04
mam na płycie głównej (M3N78-VM) grafikę NVIDIA GeForce 8200
do tego na pcie Radeon 5830

czy podczas instalacji ubuntu 11.04 amd64 z iso mam miec ustawioną w BIOSIE jako primary kartę z plyty czy Radeona? pytam się ponieważ wykonałem już jedną próbe i po apt-get update i zainstalowaniu sterowników do grafy system mi się nie podniósł. Czy jesli zrobię w ten sposób iż monitor podłączę do primary 8200, a 5830 tylko do miningu, to jakie stery do grafy instalować w systemie? czy nie będzie jakiegoś konfliktu? czy lepiej wogóle wyłączyć integrę?
dzięki
zapamietasz

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Re: Ubuntu, 5830 i integra 8200 - która primary w BIOSIE?

Postautor: zwierzak » wtorek, 5 lipca 2011, 17:51

Sterowniki w Linuksie nigdy się nie zakleszczają. Możesz pracować na zintegrowanej karcie na sterowniku nvidia (oficjalnym) i mieć uruchomioną kartę ati na sterownikach od AMD.

W Linuksie nie istnieje coś takiego jak primary card.
Projekt MultiWallet
BitcoinNotify.com — czuj się zaproszony: 6wpM4JrFnN

Pomogłem? To postaw mi piwo: 1L7AeokogyuXGmUrx9SRTNhRPzYcmmghdo

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Re: Ubuntu, 5830 i integra 8200 - która primary w BIOSIE?

Postautor: zapamietasz » środa, 6 lipca 2011, 22:52

Ok, primary ustawiam w biosie, nie w systemie.
Moze przyda sie innym:
ustawiając primary kartę integrę, instalacja ubuntu odbyła sie bez problemu, ale po krokach z http://forum.bitcoin.org/index.php?topic=7514.0 system nie wstał, zainstalowane w tym manualu stery nie obsłużyły karty pokładowej. Oczywiście nie instalowałem żadnych innych sterowników z tych propoowanych przez ubuntu, gryż wszelkie manulale proponuje nie instalowanie niczego innego. Przełączenie biosu i monitora -w tej instalce- na Radeona nie załatwiło sprawy, czarny ekran. wejście w tryb recovery przy bootowaniu wprawdzie pozwalało na odpalanie systemu w trybie graficznym, ale miner nie startował.
Natomiast ustawienie Radeona na primary i podłączenie do niego monitora u mnie zaraz po instalce ubuntu skutkowało problemami z xwindows: brak kursora. wyjsciem było logowanie bez unity i nauka pracy pod ubuntu tylko z klawiaturą, bez myszki :) ale po wykonaniu wszystkich kroków w powyższego manuala wszystko ok :) miner działa, kursor pojawił się po instalacji sterów.
pozdro

Wróć do „Pomoc”