Koparka 3x7950

Początkujący
Posty: 21
Rejestracja: 12 maja 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Koparka 3x7950

Postautor: wuntek » niedziela, 12 maja 2013, 21:38

Witam
Zabieram się powoli za składanie pierwszej koparki. Ogólnie ogarnąłem się z tematem, ale wolę się ostatecznie upewnić co do wyboru komponentów :)

Płyta: ASRock 970 EXTREME4
http://www.agito.pl/plyta-glowna-asrock ... 77168.html

CPU: AMD Sempron 145 AM3 BOX + 2(4)GB najtańszego ramu
http://www.agito.pl/procesor-amd-sempro ... =297-46743
Biorąc pod uwagę zamieszanie z ASIC i wzrostem trudności BTC, myślę raczej przyszłościowo o LTC. Czy nie warto by było wsadzić lepszego proca i ewentualnie jakiego?
Jak z RAMem? 2GB starczy czy lepiej coś dołożyć.

Zasilacz: XFX Core 850W 80+ SLI PSU
http://www.agito.pl/zasilacz-xfx-core-8 ... 403-310134
I tu pytanie. Czy da radę uciągnać ten setup bez problemu? Może z jakimś oc? bo na 4x7950 raczej nie ma szans?
Może lepiej od razu XFX Black Edition 1050W 80+ Gold
http://www.agito.pl/zasilacz-xfx-black- ... 27381.html

GPU: 3x Sapphire Radeon HD 7950 (11196-19-20G) Boost 3GB DDR5 PCI-E BOX
http://www.agito.pl/karta-graficzna-sap ... 01995.html

Do tego będzie jakiś dysk SATA ze złomu i otwarty stelaż homemade+wiatraki.
I ostatnia sprawa. Risery. Jakoś się nie mogłem doczytać na ten temat. Czy taki PCI-E x1: http://allegro.pl/riser-pci-e-express-x ... 20551.html zadziała z portami x16? Czy muszą być x16-x16?

Rozmowny
Posty: 54
Rejestracja: 29 kwietnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Poznań

Re: Koparka 3x7950

Postautor: mr. fix it » niedziela, 12 maja 2013, 22:27

Za mało RAM!
Jak chcesz kopać LTC lub cokolwiek innego opartego o na scrypt to musisz mieć tyle RAMu ile w karcie/kartach graficznych + conieco na system operacyjny. W Twoim przypadku 12GB było by rozsądnym minimum.

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 7421
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 4627
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Koparka 3x7950

Postautor: koparki » niedziela, 12 maja 2013, 23:00

zasilacz mocniejszy bierz zawsze , być może rozbudujesz swoją koparkę

Weteran
Posty: 1454
Rejestracja: 5 maja 2013
Reputacja: 1168
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Koparka 3x7950

Postautor: miluu » niedziela, 12 maja 2013, 23:11

za mały zasilacz, kup sobie zasilacz 1150 W (aerocool templarius jest tani , ok 550 zł i ma certyfikat 80+ GOLD)

Rozmowny
Posty: 54
Rejestracja: 29 kwietnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Poznań

Re: Koparka 3x7950

Postautor: mr. fix it » poniedziałek, 13 maja 2013, 00:19

Ten aerocool ma tylko jedną zaletę - pojedyncza linia 12V.
Niestety ma też trochę wad - ma tylko 4 wtyczki PCI-E 6+2 przez co 3-cią i wszystkie kolejne karty trzeba podłączać przelotkami przez molexy i zaczyna się hazard.
Poza tym jego 80+ nie jest potwierdzone tu http://www.plugloadsolutions.com/80Plus ... d=3&type=2 czyli wystawił je sobie sam producent, a nie zewnętrzna organizacja, która stworzyła te certyfikaty.

pm7
Moderator
Posty: 7894
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Koparka 3x7950

Postautor: pm7 » poniedziałek, 13 maja 2013, 11:47

mr. fix it pisze:Za mało RAM!
Jak chcesz kopać LTC lub cokolwiek innego opartego o na scrypt to musisz mieć tyle RAMu ile w karcie/kartach graficznych + conieco na system operacyjny. W Twoim przypadku 12GB było by rozsądnym minimum.
Masz na to jakiś dowód?
Bo ja kopię bez problemu, RAM nie jest potrzebny do kopania na kartach graficzny, używana jest pamięć karty graficznej, a nie komputera.
Wszędzie te plotki, a to jest marnowanie pieniędzy.
wuntek pisze: I ostatnia sprawa. Risery. Jakoś się nie mogłem doczytać na ten temat. Czy taki PCI-E x1: http://allegro.pl/riser-pci-e-express-x ... 20551.html zadziała z portami x16? Czy muszą być x16-x16?
Zadziała, ale:
-trzeba go spiłować, bo fizycznie nie da się włożyć do niego karty
-możliwe, że trzeba będzie połączyć jakimś kablem piny (A1-B17) , by płyta główna wykryła kartę
-nie będzie można grać przez risery :)

Dyskutant
Posty: 276
Rejestracja: 11 lutego 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Koparka 3x7950

Postautor: BoBi » poniedziałek, 13 maja 2013, 11:53

pm7 pisze:
mr. fix it pisze:Za mało RAM!
Jak chcesz kopać LTC lub cokolwiek innego opartego o na scrypt to musisz mieć tyle RAMu ile w karcie/kartach graficznych + conieco na system operacyjny. W Twoim przypadku 12GB było by rozsądnym minimum.
Masz na to jakiś dowód?
Bo ja kopię bez problemu, RAM nie jest potrzebny do kopania na kartach graficzny, używana jest pamięć karty graficznej, a nie komputera.
Wszędzie te plotki, a to jest marnowanie pieniędzy.
Tylko potwierdze, ja co prawda ramu mam multum w PC na ktorym kopie LTC ale lezy on podczas kopania odlogiem. Obstawiamz e to z czasow kopania na CPU, teraz ram NIE jest potrzebny.
Tez mam wlasnego noda p2pool, http://bobi.websignum.pl:9332
1BE79zjtUN3pP7kQofSo33Tvhp2akJRX4B Na datki :)

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 77
Rejestracja: 26 marca 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Koparka 3x7950

Postautor: marcin » poniedziałek, 13 maja 2013, 12:12

@BoBi
Mam jedną koparkę BTC z 1GB RAM i próba wydobycia LTC kończy się zawsze informacją "OFF" w miejscu prędkości wyświetlanym przez cgminera przy wszystkich kartach. Dołożenie kolejnej kości 2GB powoduje, że kopanie LTC rusza bez problemu.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3600
Rejestracja: 11 grudnia 2012
Reputacja: 167
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Koparka 3x7950

Postautor: hanti » poniedziałek, 13 maja 2013, 17:02

to moze 1GB bylo po prostu za malo jak na wiele innych rzeczy :P
@_# :P ;) :D
Polecam następujące giełdy BTC/LTC:

bitmarket.pl bitmaszyna.pl

Początkujący
Posty: 21
Rejestracja: 12 maja 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Koparka 3x7950

Postautor: wuntek » poniedziałek, 13 maja 2013, 18:39

Dzięki za podpowiedzi. Sprzęt już zamówiony. Wziąłem jednak ten PSU XFX 1050W i 2x2GB RAMU. Jak 2GB styknie to będę miał 2GB do następnej kopary :D

Początkujący
Posty: 21
Rejestracja: 12 maja 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Koparka 3x7950

Postautor: wuntek » wtorek, 21 maja 2013, 18:46

Szybkie pytanie z prośbą o szybką odpowiedź :D

Czy riser 1x-16x taki jak ten http://allegro.pl/pci-e-express-1x-to-1 ... 63603.html można wpiąć w gniazdo x16 na płycie? Nic się nie popier...? Czy muszę dokupić riser 16x-16x?

Wygadany
Posty: 501
Rejestracja: 14 marca 2012
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Koparka 3x7950

Postautor: Archos » wtorek, 21 maja 2013, 18:58

wuntek pisze:Szybkie pytanie z prośbą o szybką odpowiedź :D

Czy riser 1x-16x taki jak ten http://allegro.pl/pci-e-express-1x-to-1 ... 63603.html można wpiąć w gniazdo x16 na płycie? Nic się nie popier...? Czy muszę dokupić riser 16x-16x?
podłączyć,podłączysz jednak wiele płyt ma problemy z wykrywaniem kart na takich riserach, najlepiej wpinać to do portu x1 a na x16 po prostu kupować x16.
1Nc8dMLfbA1fQZ9Q9Rxvp7tpD29EDruW3a

Rozmowny
Posty: 92
Rejestracja: 13 maja 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Koparka 3x7950

Postautor: FunWorld » wtorek, 21 maja 2013, 18:58

Popatrz na mój temat:
http://forum.bitcoin.pl/co-do-poprawy-k ... t6848.html
Może ułatwi Ci temat w niektórych kwestiach, bo podobna konfiguracja.
Ten sprzęt teraz mi bierze około 900W, czasami skacze do 1050W na podkręconym taktowaniu. Watomierz podłączony przed przedłużką z koparką, monitorem 30W i wiatrakiem też około 30W.
Co do riserów, to używam dwóch 16x-16x. Próbowałem 1x-16x i 1x-1x ale u mnie nie działały pomimo drutowania pinów A1-B17. Podłączałem do gniazd x1 i x16 na płycie i bez skutku. Może to kwestia wybrednej płyty.
Jak masz czas zanim Ci dojdzie sprzęt to możesz pomyśleć nad jakimś chłodzeniem, bo z tego co widzę, to to jest największy problem w tej gałęzi biznesu.

Początkujący
Posty: 21
Rejestracja: 12 maja 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Koparka 3x7950

Postautor: wuntek » środa, 22 maja 2013, 00:48

No to odpaliłem. Wynik chyba całkiem niezły.

Obrazek

Rozmowny
Posty: 92
Rejestracja: 13 maja 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Koparka 3x7950

Postautor: FunWorld » środa, 22 maja 2013, 00:57

Według mnie bardzo dobry wynik. Ja mam stabilnie coś takiego:
Obrazek
Jakie flagi użyłeś?
Jakie masz odstępy między kartami? Używałeś dodatkowego chłodzenia?

Weteran
Posty: 1043
Rejestracja: 6 maja 2013
Reputacja: 61
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Koparka 3x7950

Postautor: Maggix » środa, 22 maja 2013, 08:29

FunWorld

Ciebie chyba ogranicza temperatura , wez poprawke ze czasami odczyty temperatury sa zanizone i jezeli masz ciut wiecej na gpu niz 83'c to moze ci sie wlanczac throtling stad nizsze osiagi.
Ja uznaje zdeczko inna zasade , chlodniej lepiej i docelowo mam ustawione tak zeby max temperatura gpu nie przekraczala 70'c .

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości