Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Dyskutant
Posty: 167
Rejestracja: 25 maja 2011
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: Cezary » niedziela, 12 czerwca 2011, 21:33

Tylko ten test zapewne bez OC był, u mnie po zjechaniu na taktach na gpu z 990mhz na standardowe 765mhz zaowocowało spadkiem o ok. 40W, natomiast zjechanie z pamięciami na 300mhz odejmuje 20W, więc coś w 310W nie wierze ;)(same grafiki powinny więcej brać).

OFFTOP:
czy invalid block na poolach to inaczej rejected w phoenixie ?

Początkujący
Posty: 44
Rejestracja: 13 czerwca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: ofroudoviec » środa, 15 czerwca 2011, 12:30

Panowie - spytam bo jestem trochę zdezorientowany. (sorki za laickie pytanie)

Czy da się połączyć 3x5830 Xtreme w crossfire?
Wspierają niby CrossfireX ale karta posiada tylko jeden port crossfire.
Na jakimś anglosaskim forum znalazłem informację że nie da się spiąć 3/4 takich kart właśnie z tego powodu
(no ale przecież wspierają CFX) no i widzę że koledzy tutaj na forum piszą o maszynach opartych na 3 takich kartach.

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź bo nie wiem czy jakby co kupić 3cią szt czy nie.

A w temacie to moja 5830 xtreme chodzi na 1000/300 (Trixx) i kopie 300-306MH/s pocąc się na 68-70'C.
https://cex.io/r/1/ofroudoviec/0/ - Moc obliczeniowa za polecenia - 1GHs za każdego aktywiste :)

na R/C Heli: 16oD9C3hzmxXd4Cdqq338LGX4eVdR5WpWB

Dyskutant
Posty: 156
Rejestracja: 8 czerwca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: Tanner » środa, 15 czerwca 2011, 13:31

Crossfire nie jest potrzebny do kopania.
Obrazek

Początkujący
Posty: 44
Rejestracja: 13 czerwca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: ofroudoviec » środa, 15 czerwca 2011, 13:39

tzn ? potraktować karty niezależnie jako urządzenia pod dwa oddzielne monitory ?
Przepraszam za laickie pytanie ale zazwyczaj jedna karta mi wystarczała na moje potrzeby.
https://cex.io/r/1/ofroudoviec/0/ - Moc obliczeniowa za polecenia - 1GHs za każdego aktywiste :)

na R/C Heli: 16oD9C3hzmxXd4Cdqq338LGX4eVdR5WpWB

Dyskutant
Posty: 156
Rejestracja: 8 czerwca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: Tanner » środa, 15 czerwca 2011, 13:51

Szukaj, szukaj, czytaj, wszystko jest.
Teorytycznie musisz podlaczyc do kazdej karty monitor, kazda jest traktowana osobno i na kazdej odpalasz oddzielnie program do kopania. Jak nie podlaczysz monitorow to karty w sterownikach beda nieaktywne. Aby stery wykryly monitor bez podlaczania musisz zrobic dummy plug, poczytaj :)
Obrazek

Początkujący
Posty: 34
Rejestracja: 23 maja 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: Wicky » środa, 15 czerwca 2011, 17:22

Odpalając program AMD GPU Clock Tool 0.9.8 pojawia mi się poniższy komunikat:
Obrazek
W czym problem, skoro dwie karty kopią bez przeszkód? Dodam, że jedna jest już podkręcona w Trixie, a druga miała być właśnie w Clock Tool'u.

Dyskutant
Posty: 222
Rejestracja: 15 czerwca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: Omen » środa, 15 czerwca 2011, 20:15

Spróbuj Afterburner.
Recenzje sprzętu komputerowego - http://www.oclab.pl
Forum o sprzęcie komputerowym - http://www.ocforum.pl

Uznaniowe wpłaty proszę kierować na 1DEXfZw2TFUPNCcwkQT3g8MpGhzJeTMTd2 :)

Obrazek

Gaduła
Posty: 420
Rejestracja: 21 maja 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: lubelskie

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: tlewap » czwartek, 16 czerwca 2011, 21:35

Ja na mojej HIS 5830 osiągam jakieś 310Mhash/s, 1000/500Mhz, phoenix, temperatura nie przekracza 60stopni :D

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 2996
Rejestracja: 14 marca 2011
Reputacja: 515
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: maky » czwartek, 16 czerwca 2011, 21:41

Też mam HIS. W obudowie czy 'luzem'? Ile napięcia?

970/300 GUIminer 285 Mhash/s 68-71 C
Bądź zmianą, którą prag­niesz uj­rzeć w świecie.
Be the chan­ge you want to see in the wor­ld.
KURSYBTC - kursy BTC przeliczone na PLN/USD/EUR + alarmy; vultr.com - serwery pod masternody

Dyskutant
Posty: 167
Rejestracja: 25 maja 2011
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: Cezary » czwartek, 16 czerwca 2011, 21:44

Wicky pisze:Odpalając program AMD GPU Clock Tool 0.9.8 pojawia mi się poniższy komunikat:
Obrazek
W czym problem, skoro dwie karty kopią bez przeszkód? Dodam, że jedna jest już podkręcona w Trixie, a druga miała być właśnie w Clock Tool'u.
Pobierz nowszą wersje, stara nie wykrywa tych kart.

Gaduła
Posty: 420
Rejestracja: 21 maja 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: lubelskie

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: tlewap » czwartek, 16 czerwca 2011, 21:46

maky pisze:Też mam HIS. W obudowie czy 'luzem'? Ile napięcia?

970/300 GUIminer 285 Mhash/s 68-71 C
Napięcie bez mian, zmiany szybkości taktowania dokonywane w msiafterburner. Karta jest w obudowie.
Ciekawe jest to, że jeszcze wczoraj mogłem zmniejszyć taktowanie pamięci do 300, dziś minimum to 500.
W międzyczasie przeinstalowałem Drivery. Jak będę przed kompem wrzucę tu dokładne parametry phoenixa.

Rozmowny
Posty: 95
Rejestracja: 21 maja 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: driver » czwartek, 16 czerwca 2011, 23:29

LordFury pisze:
Adeq pisze:Mało prawdopodobne, no chyba że karty działają na pół gwizdka na oszczędnym profilu
Bo ja wiem... http://www.kitguru.net/components/graph ... sfirex/18/
Po umiarkowanym OC bez zmiany napięcia + pamięć w dół obstawiam okolice 120-130W na kartę (nasze minery to nie FurMark). Jeśli reszta sprzętu to jakieś energooszczędne minimum, a Auron faktycznie ma to deklarowane >90% sprawności (to obciążenie powinno ładnie trafiać na wykresie sprawności w okolicach maksimum), to wg mnie jest to do osiągnięcia.
Ostatnie ustawienia na jakich pracuje mój górnik: 2x5850 z zegarami 910/300, 1x5830 śmigający na 900/300. Napięcia default. Ze ściany ciągnie mi poniżej 480W. Brak hdd, chodzi pod ubuntu z pena. Niestety nie potrafię zwiększyć prędkości 5830 ponad 900 - AMDOverdriveCtrl mi więcej nie pozwala, próbowałem przeflashować bios ale nadal było max 900. Może ktoś zna jakiś przepis?

Początkujący
Posty: 44
Rejestracja: 13 czerwca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: ofroudoviec » czwartek, 16 czerwca 2011, 23:37

Trixx - u mnie 5830 Xtreme idzie 1000/300 i kopie 305MH/s
Nie zmieniałem napięć.
https://cex.io/r/1/ofroudoviec/0/ - Moc obliczeniowa za polecenia - 1GHs za każdego aktywiste :)

na R/C Heli: 16oD9C3hzmxXd4Cdqq338LGX4eVdR5WpWB

Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 9 czerwca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: Ceypl » czwartek, 16 czerwca 2011, 23:42

2x HD5830 @ 1000/300
AsRock 870 Extreme3
Corsair TX750

Windows 7 x64
Catalyst 11.5 + SDK 2.4 (było w zestawie)
AMD GPU Clock Tool
phoenix 1.50 -k phatk VECTORS AGGRESSION=11 BFI_INT

310 mhash/s na każdej karcie.

Chyba więcej nie da się wyciągnąć przy takim taktowaniu.
Przy 1020 mhz karty są już niestabilne, a nie chce im podnosić napięcia, mają domyślne.

Nawet nie wiem jakie w tej chwili temperatury, ale do tej pory miałem 65-70 stopni w zależności od tego jak gorąco jest w pokoju.

Rozmowny
Posty: 70
Rejestracja: 11 czerwca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: dukee » czwartek, 16 czerwca 2011, 23:47

AMD GPU Clock Tool po zainstalowaniu wywala mi, że nie może rozpoznać moich Szafirków ( 4x5830 ), wiecie dlaczego?

aiv
Początkujący
Posty: 20
Rejestracja: 7 czerwca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: aiv » czwartek, 16 czerwca 2011, 23:58

Ceypl pisze:2x HD5830 @ 1000/300
AsRock 870 Extreme3
Corsair TX750

Windows 7 x64
Catalyst 11.5 + SDK 2.4 (było w zestawie)
AMD GPU Clock Tool
phoenix 1.50 -k phatk VECTORS AGGRESSION=11 BFI_INT

310 mhash/s na każdej karcie.

Chyba więcej nie da się wyciągnąć przy takim taktowaniu.
Przy 1020 mhz karty są już niestabilne, a nie chce im podnosić napięcia, mają domyślne.

Nawet nie wiem jakie w tej chwili temperatury, ale do tej pory miałem 65-70 stopni w zależności od tego jak gorąco jest w pokoju.
Dodaj "worksize=256" lub worksize="128"

Dyskutant
Posty: 151
Rejestracja: 13 czerwca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: volv » piątek, 17 czerwca 2011, 00:39

dukee zmień wersję programu.
Ja używam tej (do 5870): http://downloads.guru3d.com/AMD-GPU-Clo ... -2383.html

Początkujący
Posty: 11
Rejestracja: 9 czerwca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: Ceypl » piątek, 17 czerwca 2011, 00:46

Zwiększa wam to WORKSIZE wydajność w przypadku HD 5830?
Próbowałem dziś na pewno 128 i z tego co pamiętam było 10 mhash/s mniej. Te ustawienia to wynik pół godziny zabawy i testowania różnych konfiguracji, . Teraz już nie chce mi się bawić, ale jutro spróbuje 256.

Początkujący
Posty: 12
Rejestracja: 11 czerwca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: bachor » piątek, 17 czerwca 2011, 00:49

Na moim 5830 Xtreme nie mogę zmienić vGPU - w Afterburner suwak jest zablokowany a TRIXX przywraca cały czas standardowe napięcie. Miał ktoś podobny problem?

Dyskutant
Posty: 191
Rejestracja: 28 maja 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: Muniek » piątek, 17 czerwca 2011, 00:54

Jak w ogóle jest z podkręcaniem powyżej 900 mhz? Idzie to zrobić pod linuksem bez zmiany biosu?

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość