Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 102
Rejestracja: 4 kwietnia 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: knapol96 » czwartek, 9 czerwca 2011, 19:49

Witam!

Przyszły do mnie nowe 5830 Sapphire Xtreme i zastanawiam się jaki będzie optymalny Overclocking do miningu.

Może ktoś się orientuje?
Pomoc Finansowa : 1EqFA7yL76cDtxZutEXyCTbmMZoAy948kw

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 92
Rejestracja: 13 maja 2011
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: filet187 » czwartek, 9 czerwca 2011, 19:55

Moja chodzi na 1000/300Mhz i wyciąga 315Mhas/s
Gdybym miał jeszcze gotówki zakupił bym 2-3 takie :p

Dyskutant
Posty: 167
Rejestracja: 25 maja 2011
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: Cezary » czwartek, 9 czerwca 2011, 20:10

U mnie tak samo śmiga, tylko niestety przy takich ustawieniach potrafi się wykrzaczyć...

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 92
Rejestracja: 13 maja 2011
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: filet187 » czwartek, 9 czerwca 2011, 20:28

Moja bez problemu działa bios zmodyfikowany na 1020mh/z tylko ta temperatura 85C jak postawiłem kompa pod klimą to 5830 miała 71C a 5870 która chodzi na 1000mhz/300 65C.

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 102
Rejestracja: 4 kwietnia 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: knapol96 » czwartek, 9 czerwca 2011, 22:12

a napiecie ruszacie ?
no i jakim minerem tak osiagacie ?
Pomoc Finansowa : 1EqFA7yL76cDtxZutEXyCTbmMZoAy948kw

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 92
Rejestracja: 13 maja 2011
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: filet187 » czwartek, 9 czerwca 2011, 22:17

bez ruszania napięcia
miner to phoneix z parametrami VECTORS BFI_INT AGGRESSION=13 -k phatk

Dyskutant
Posty: 162
Rejestracja: 19 maja 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja:

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: presha » czwartek, 9 czerwca 2011, 22:20

filet187 pisze:Moja bez problemu działa bios zmodyfikowany na 1020mh/z tylko ta temperatura 85C jak postawiłem kompa pod klimą to 5830 miała 71C a 5870 która chodzi na 1000mhz/300 65C.

uwazaj bo 83 na rdzeniu to moze byc jakies ~90 na shaderach.. a czytalem juz o kilku, ktore umarly w tej temperaturze

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 102
Rejestracja: 4 kwietnia 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: knapol96 » czwartek, 9 czerwca 2011, 22:24

filet187 pisze:bez ruszania napięcia
miner to phoneix z parametrami VECTORS BFI_INT AGGRESSION=13 -k phatk

a jaka predkosc kopania ?
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 czerwca 2011, 22:30 przez knapol96, łącznie zmieniany 2 razy.
Pomoc Finansowa : 1EqFA7yL76cDtxZutEXyCTbmMZoAy948kw

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 92
Rejestracja: 13 maja 2011
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: filet187 » czwartek, 9 czerwca 2011, 22:25

310-315

Dzięki za info pochodzi tak do jutra kupie dwa wentylatory to powinno zjechać z temperatury

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 102
Rejestracja: 4 kwietnia 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: knapol96 » czwartek, 9 czerwca 2011, 22:30

a podkrecasz w biosie, tak?
czy moze jakims program do overclockingu
Pomoc Finansowa : 1EqFA7yL76cDtxZutEXyCTbmMZoAy948kw

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 92
Rejestracja: 13 maja 2011
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: filet187 » czwartek, 9 czerwca 2011, 22:39

Najpierw podkręcałem tym programem http://www.sapphiretech.com/ssc/TriXX/
ale później przerzuciłem się na bios

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 102
Rejestracja: 4 kwietnia 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: knapol96 » czwartek, 9 czerwca 2011, 23:06

A ile ty masz kart w jednym kompie.
Bo ja mam 4, i jakos nie idzie podkrecic wszystkich Sapphirem TriXX.
Nie widzi innych. Jak polacze w CrossFire to moge 2 podkrecic, ale kolejne 2 siedza niepodkrecone... ;/
Oczywiscie probowalem podlaczac monitor do reszty kart, ale i tak podkrecajac, podkreca pierwsze 2...
Pomoc Finansowa : 1EqFA7yL76cDtxZutEXyCTbmMZoAy948kw

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 92
Rejestracja: 13 maja 2011
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: filet187 » czwartek, 9 czerwca 2011, 23:12

Mam dwie bo płyta ma tylko Pci-e x16 i x1
A AMD GPU Clock Tool testowałeś ??

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 102
Rejestracja: 4 kwietnia 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: knapol96 » czwartek, 9 czerwca 2011, 23:23

Ok, wypróbuje jutro.
Pomoc Finansowa : 1EqFA7yL76cDtxZutEXyCTbmMZoAy948kw

Wygadany
Awatar użytkownika
Posty: 557
Rejestracja: 11 maja 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: KiLeRrosS » czwartek, 9 czerwca 2011, 23:40

knapol96
próbowałeś ClockTweak? Ja mam 3 grafiki na jednej płycie i nie ma problemu. Nie bardzo chce podnosić napięcia, ale z zegarami nie ma problemu.
Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podania przyczyny.
Obrazek

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Dyskutant
Posty: 167
Rejestracja: 25 maja 2011
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: Cezary » piątek, 10 czerwca 2011, 00:04

U mnie przy hd5830 w clocktweaku nie mogę dać więcej niż 900mhz, natomiast w amd gpu clock tool daję ile tylko chce...

Co do temperatury na samym GPU bym się nie sugerował, bo większość programów tylko z jednego czujnika podaje, gdy np. w aida, pojawiają się 2 dodatkowe czujniki na mem i shaderach, które mają zazwyczaj więcej o 5-7* od temp na GPU.

Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 6 czerwca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: malin » piątek, 10 czerwca 2011, 01:33

witam
sie wtrace apropos kart wymienionych w temacie.
czy to mozliwe zeby carbon 620w nie pociagnal 2 sztuk lekko podkreconych? Myslalem ze zapas jeszcze bede mial a wylacza mi sie komp jak dochodze do 850 mhz :/
a moze to nie zasilacz?

Dyskutant
Posty: 167
Rejestracja: 25 maja 2011
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: Cezary » piątek, 10 czerwca 2011, 02:56

Z tego co widzę, ten zasilacz ma max. 470W na linii 12v i jest to wystarczająca wartość, ale na porządnym zasilaczu, niestety teraz MC w nazwie to już nie dawne MC, a zwykły feel 3.

Dyskutant
Posty: 162
Rejestracja: 19 maja 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja:

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: presha » piątek, 10 czerwca 2011, 06:12

u mnie korsarz 520W trzymal 2 radki 5850 podkrecone do 1020/300 i 920/300 przez 2 tygodnie 24/dobe .. takze powinno byc ok :)

Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 6 czerwca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Sapphire 5830 XTREME -> Overclocking

Postautor: malin » piątek, 10 czerwca 2011, 08:20

Dzieki,
Widocznie to jakas gorsza sztuka :/ Na razie kopie bez krecenia (~420mh/h) juz pare godzin i zyje, tylko zasilacz goracy jak cholera. Jak tylko pobawie sie parametrami wydobycia (zeby kopal te 240 na sztuke) albo podkrece ktoras karte to zaraz sie wylacza...
Takze dla potomnych: z carbona 620 wyciagamy max 420 mh/s. A mnie niestety czeka przyspieszona inwestycja w zasilke (mialem wymienic dopiero przy 3 karcie)
Ktos z was pisal ze na korsarzu 850tx chodza mu 3 karty, to byly krecone 5830? probowal juz ktos czy mi sie cos przewidzialo?
W sumie to moze warto otworzyc osobny watek o zasilaczach :)
pozdr.

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość