Początki i upgrade PC

Rozmowny
Posty: 104
Rejestracja: 22 stycznia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Początki i upgrade PC

Postautor: ZenekPOLSKA » sobota, 23 marca 2013, 22:45

a mają być spięte taśmą crossfire ?

bo gdzies w necie wyczytałem że bez tego są potrzebne jakies zaślepki że niby podłączony jest monitor.

pm7
Moderator
Posty: 7886
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 968
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Początki i upgrade PC

Postautor: pm7 » sobota, 23 marca 2013, 22:48

O ile słyszałem, wręcz nie powinny być połączone Crossfire.
Zworki to niezła myśl, brak monitora może być przyczyną.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13077
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1838
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Re: Początki i upgrade PC

Postautor: rav3n_pl » niedziela, 24 marca 2013, 07:39

CF zupełnie nie potrzebny a możliwe że drivery będą szaleć. NIE podłączać.
Zworka nie potrzebna od 11.8 driverów bodaj.
Ostatnio podłączałem 6770 i 7870 bez niczego (monitor pod jedną) pod windą kopały obie.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1

Rozmowny
Posty: 104
Rejestracja: 22 stycznia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Początki i upgrade PC

Postautor: ZenekPOLSKA » niedziela, 24 marca 2013, 12:48

Dalej są problemy...

Sprawdziłem karty, wszystkie działają.

Natomiast jak podłącze karte do drugiego lub trzeciego slotu to nawet nie wykrywają monitora ale się kręcą, natomiast na pierwszym slocie działa.

Wie ktoś oco kaman ? ;/

u brata na kompie przy tej samej płycie głownej karty działają i wykrywa od razu dodatkowe karty.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1953
Rejestracja: 24 sierpnia 2011
Reputacja: 233
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Początki i upgrade PC

Postautor: slasta » niedziela, 24 marca 2013, 13:09

sprawdź na sterownikach 12.8, u mnie od nimi 7970 normalnie wykrywa i nie potrzeba dummy plugów

Rozmowny
Posty: 104
Rejestracja: 22 stycznia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Początki i upgrade PC

Postautor: ZenekPOLSKA » niedziela, 24 marca 2013, 13:15

próbowałem juz chyba na pięciu wersjach catalysta i nic .. ;/

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1953
Rejestracja: 24 sierpnia 2011
Reputacja: 233
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Początki i upgrade PC

Postautor: slasta » niedziela, 24 marca 2013, 13:32

a na płycie masz najnowszy BIOS? resetowałeś go ustawień fabrycznych? może coś tam jest namieszane ?

Rozmowny
Posty: 104
Rejestracja: 22 stycznia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Początki i upgrade PC

Postautor: ZenekPOLSKA » niedziela, 24 marca 2013, 16:22

Już wiem co było przyczyną.

Zamiast Celerona 2x2,6ghz wsadziłem i3 i od razu wykryło drugą karte graficzną.

Kolejny problem jest z trzecią karta. trzecia karta jest podłączona na riserze. Wiatraki się kręcą i jest podobna sytuacja jak wcześniej, z tym że teraz mam dwie działające karty i trzecią której nie wykrywa.

Czyżby znowu procek był za słaby żeby obsługiwać 3 x HD 7970 Gigabyte ???

Rozmowny
Posty: 104
Rejestracja: 22 stycznia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Początki i upgrade PC

Postautor: ZenekPOLSKA » niedziela, 24 marca 2013, 20:14

Eh, ustawiłem na dwie karty z intelem i3-2100. Ucieszyłem sie że chociaż dwie pójdą ... zaniosłem do kuchni odpalam . patrze na temaviwer i jest 1 karta ... myślałem że mnie chuj strzeli ....

w efekcie przez weekend złożyłem kompa od podstaw, wziołem z moejgo kompa procek i3 i wsadziłem go do koparki. zamiast 3 kart, chodzi 1 .....

Doszedłem do wniosku że jednak zaniose to komuś kto mi to ogarnie bo ja już niemam siły....

Jak się umęczę to pokazuje dwie karty ... a po chwili pokazuje jedną bo druga niema sterowników niby i winda niewie co to jest ....

Wniosek taki że to nie takie proste jak myślałem a Celeron nie podoła 3 kartom HD 7970. Szkoda że nikt tego na forum mi wcześniej nie napisal.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13077
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1838
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Re: Początki i upgrade PC

Postautor: rav3n_pl » niedziela, 24 marca 2013, 20:23

A jaka winda? Z tego co pamiętam jest jakiś limit ilości GPU obsługiwanych przez windę, a każda 7970 ma przecież 2 gpu?

pm7
Moderator
Posty: 7886
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 968
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Początki i upgrade PC

Postautor: pm7 » niedziela, 24 marca 2013, 20:24

Nie widzę powodu, by Celeron ograniczał liczbę kart graficznych.
Polecam Linuksa.

Rozmowny
Posty: 104
Rejestracja: 22 stycznia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Początki i upgrade PC

Postautor: ZenekPOLSKA » niedziela, 24 marca 2013, 20:26

na linuksie wszystko zaczeło mi się wieszać....

coś musi być u mnie nie tak bo przez chwiel były dwie karty... a na drugim kompie chodzą mi normalnie 2 x hd 7970 winda 7...

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13077
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1838
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Re: Początki i upgrade PC

Postautor: rav3n_pl » niedziela, 24 marca 2013, 20:56

Może zasiłka nie wyrabia i karta nie startuje? Co mówi cgminer -n ?

Rozmowny
Posty: 104
Rejestracja: 22 stycznia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Początki i upgrade PC

Postautor: ZenekPOLSKA » niedziela, 24 marca 2013, 21:06

1200W nie wyrabia nawet na 2 karty ? ;/ to nic z tych rzeczy. aktualnie na drugim na 850W chodza mi 2x 7970 .


no nic psotawiłem koparke z 1 x 7970 w kuchni . po serwisie będą 3 jak mi naprawią...

Akutalnei w obudowie mam 1 duży wiatrak z góry. drugi na dole mi nie działą po krótki kabel był do płyty ;/

przy otwartych oknach temperaturka 55-60 stopni :) ale troche zimno w kuchni ;p

Dyskutant
Posty: 211
Rejestracja: 16 marca 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Początki i upgrade PC

Postautor: sawek » niedziela, 24 marca 2013, 21:34

Skoro juz nie masz pomyslow jak to ogarnac zrob kopie dysku lub partycji od braciaka np clone hdd lub innym programem i srprawdz czy smiga albo podepnij jego dysk i odpal koparke bedziesz wtedy wiedzial czy to windows czy plyta glowna.

Rozmowny
Posty: 104
Rejestracja: 22 stycznia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Początki i upgrade PC

Postautor: ZenekPOLSKA » niedziela, 24 marca 2013, 21:39

Tak zrobie ale dopiero jutro po pracy bo po tym weekendzie jestem gorzej wyjeb**y niż w robocie :P

Rozmowny
Posty: 104
Rejestracja: 22 stycznia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Początki i upgrade PC

Postautor: ZenekPOLSKA » piątek, 29 marca 2013, 21:23

Okazało się że płyta była uszkodzona, wymienili mi na nową i teraz tak :

2 karty 7970 wykrywa mi bez problemu, natomiast jest problem z trzecią kartą bo jej nie wykrywa.( tez 7970 )

1,2 slot działa. riser działa. karty działają... Niewiem co może być przyczyną ? znowu mi dali walniętą karte z myślą ze nie bede tam nic montowal ??

Proszę o rady.

Rozmowny
Posty: 104
Rejestracja: 22 stycznia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Początki i upgrade PC

Postautor: ZenekPOLSKA » piątek, 5 kwietnia 2013, 18:52

Jakby ktoś kiedyś szukał odpowiedzi na moje problemy to już mówię :

Płyta główna MSi z77 mpower , zeby wsadzić do 3 slotu pcie 16x karte potrzeba procka trzeciej generacji.

Sprawe rozwiązałem na tanim Celeronie, 2 x pcie 16x i trzecią kartę na riserze 1x to 16x i wszystko pięknie hula.

w koparce są 3 x 7970.


Obrazek

Rozmowny
Posty: 145
Rejestracja: 26 sierpnia 2011
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Początki i upgrade PC

Postautor: egoniasty » piątek, 5 kwietnia 2013, 19:11

Mam parę pytań odnośnie Twojej konfiguracji:
1. Jakie masz takty w tych kartach
2. Jakie temperatury
3. Jak to obudowa
4. Kopara pracuje przy zamkniętej czy otwartej budzie
Dzięki

Rozmowny
Posty: 104
Rejestracja: 22 stycznia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Początki i upgrade PC

Postautor: ZenekPOLSKA » piątek, 5 kwietnia 2013, 19:37

1 . tu dokładny opis kart które kupiełm http://www.morele.net/karta-graficzna-g ... gd-449959/
Taktowanie rdzenia 1000.

2. Temperatury kart od 60 do 80 stopni.
Najchłodniej ma ta na samej górze pod wielkim wiatrakiem. Najgorzej w środku.

3. obudowa - Obudowa Aerocool PGS XPREDATOR

4. koparka pracuje przy otwartej obudowie, Stoi w kuchni.

Ogólnie wszystko mnie kosztowało 6200 zł

Moc : 3 x 595 Mhash/s = 1,78 Ghash/s

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość