RX 470 pytanko odnośnie ustawienia i kopania.

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 6 listopada 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

RX 470 pytanko odnośnie ustawienia i kopania.

Postautor: welli » środa, 6 listopada 2019, 21:49

Witam wszystkich. Piszę ten post, bo może ktoś doradzi na start. Nie kopałem jeszcze, ale zawsze mnie to ciekawiło i ogólnie lubię się bawić sprzętem komputerowym. Postanowiłem, że łyknę trochę wiedzy i doświadczenia w miningu (parę kompów leży w kącie i się kurzy). Z racji iż zawsze bałem się inwestować, chcę tylko spróbować tej przygody na jednej karcie rx 470. Na jak największych zarobkach mi nie zależy (jestem na studiach aktualnie, więc nie kalkulujmy zużycia prądu).

Jako bazę wezmę stary komputer, który aktualnie stoi bezużyteczny i aż przykro patrzeć. Dokupiłem mało używanego Corsaira cx500 w dobrej kondycji (napięcia trzyma dobrze pod obciążeniem). Do tego jutro prawdopodobnie przyjedzie kurier z rx'em 470 4gb.

.1. I teraz dwa pytanka. Odnośnie sprzętu kiedyś gdzieś słyszałem, że zaczęto kopać na 60% wykorzystania karty dla przedłużenia żywotności. Jak to ma się do faktów i czy też mogę ustawić kartę, aby stabilnie pracowała, a nie była obciążona w 100%? Chcę żeby ta karta trochę pochodziła, a nóż wykorzystam ją kiedyś do czegoś innego. Oraz ze względów bezpieczeństwa jak zostawię komputer parę godzin bez nadzoru. Czy da się ustawić max load np na 60-70% itd?. Czy zostaje tylko obniżenie zegarów, oraz undervolting? Może ktoś z was ma ustawienia na długą żywotność karty? Oczywiście fajnie by było, gdyby można było wykonać operację bez podmiany biosu.

.2. Drugie pytanie z kolei w sumie proste. Czy eksperymentując warto mi się bawić w giełdy mocy typu nicehash, minergate itp?

PS. Wracając do ustawień karty trochę już szperałem po internecie i znalazłem:

Z tego co widzę typek ma 53 na karcie więc super wynik jak na mój gust (tylko nie wiem w jakim stopniu jest obciążona).

Początkujący
Posty: 627
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 218
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

RX 470 pytanko odnośnie ustawienia i kopania.

Postautor: adiqq » czwartek, 7 listopada 2019, 06:01

z 1 kartą to faktycznie można się hobbystycznie tylko pobawić...i tak będziesz kopać na minus
https://whattomine.com/
a jak już bardzo chcesz to
https://mining.help/
starsza strona, ale wiele rzeczy dalej aktualnych

Wygadany
Posty: 659
Rejestracja: 3 marca 2012
Reputacja: 39
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

RX 470 pytanko odnośnie ustawienia i kopania.

Postautor: Bult » czwartek, 7 listopada 2019, 09:28

Nie słyszałem aby ktoś ustawiał karty na 60 % mocy, karta ma pracować i tyle. Najlepszym (najstabilniejszym ) sposobem jest modyfikacja biosu. Jeśli zostawisz komputer włączony i dobrze skonfigurowany nic się nie stanie w akademikach wstawiają koparki na wielu kartach i pracują jak należy.
Oprogramowanie do miningu CryptoMine.pl - Zapraszam

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 4493
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 2866
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

RX 470 pytanko odnośnie ustawienia i kopania.

Postautor: koparki » czwartek, 7 listopada 2019, 11:31

welli pisze: środa, 6 listopada 2019, 21:49Może ktoś z was ma ustawienia na długą żywotność karty? Oczywiście fajnie by było, gdyby można było wykonać operację bez podmiany biosu.


Jeśli rdzeń będzie dostawał ok 0.83 - 0.86v(zależy czy rx5xx czy rx4xx) ,przy zegarze ok 1070-1080 a pamięci o ile są to Samsung to poniżej 2000(zależnie od egzemplarza nawet 1930) wtedy karta nie będzie się zużywała, to są wartości efektywne (jak dasz wyżej to uzyskasz tylko 5% lepiej) .Ośmielam się twierdzić, że karta będzie w stanie niepogorszonym przez dekadę takiej pracy. Jest kilka warunków : mówimy tu o karcie dobrej jakości z solidnym chłodzeniem, dotyczy to obecnego algorytmu ETH(są inne algorytmy które katują kartę), kolejna sprawa - należy ustawić termostat tak aby utrzymywał kartę na poziomie ok 62 stopnie ale jednocześnie wiatraki nie powinny przekraczać 60% prędkości.

Daj sobie spokój z jedną kartą, nazbieraj te kilka złotówek każdego miesiąca do świnki skarbonki i kup sobie ETH w kantorze.

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 6 listopada 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

RX 470 pytanko odnośnie ustawienia i kopania.

Postautor: welli » czwartek, 7 listopada 2019, 15:29

Dziękuję za odpowiedzi. Dziś przyszła karta, trzeba będzie trochę ją wyczyścić, ew. zmiana pasty, termopadów itp. Z rad na pewno skorzystam podesłane stronki już przeglądam. Na pewno się odezwę jak wszystko poskładam i wgram co trzeba.

Co do opłacalności kopania to tak jak wspominałem wyżej. Jakbym chciał zarabiać to pewnie zainwestowałbym pewnie w asic (mówię to jako newbie). Na razie chcę się trochę zapoznać ze światem kryptowalut, szczególnie od tej strony technicznej związanej z kopaniem. A nóż mi się tak bardzo spodoba, że zacznę inwestować.

PS. Tak z ciekawości koledzy wspominali u góry, że kopanie na jednej karcie nie opłacalne. Przy aktualnej sytuacji rynkowej ile osoba kopiąca musiałaby posiadać kart, aby coś na tym zarobić? Oczywiście przyjmijmy, że karty są dobrze skonfigurowane (duża wydajność, stabilne, mały pobór mocy).

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 4493
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 2866
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

RX 470 pytanko odnośnie ustawienia i kopania.

Postautor: koparki » czwartek, 7 listopada 2019, 16:06

welli pisze: czwartek, 7 listopada 2019, 15:29ile osoba kopiąca musiałaby posiadać kart, aby coś na tym zarobić?


Jak już ktos ma sprzet kupiony kiedyś to nie pozostaje mu nic innego tylko kopać lub sprzedać natomiast odradzam rozpoczynanie takiego biznesu zwłaszcza że podwyżki prądu w PL są nieuniknione a sprzęt sie dewaluuje.
Wiedza dot miningu GPU jest mało przydatna w innych dziedzinach(może nieco potrenujesz OC a raczej "DC" i będziesz lepszym monterem komputerów, reszta to zwykłe ustawienia programu)

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 6 listopada 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

RX 470 pytanko odnośnie ustawienia i kopania.

Postautor: welli » czwartek, 7 listopada 2019, 19:34

Wiedza z zakresu OC, a raczej jak powiedziałeś DC się przyda. O ile komputerów trochę złożyłem w swoim życiu, to jakoś OC unikałem. A spróbować czegoś nowego nie zaszkodzi. Widziałem też projekty, gdzie można udostępniać przestrzeń dyskową (takie kopanie, po przez dysk na chłopski rozum), też ciekawe, ale nie o tym teraz.

Przyjrzałem się teraz bliżej karcie, którą zakupiłem i mam pytanko, ponieważ trochę zawaliłem, nie popatrzyłem co to dokładnie za model. Jest to RX 470 4gb mining od Sapphire (myślałem, że gamingowa wersja, ale cóż). Ma tylko jedno ukryte wyjście hdmi. Podsyłam parę fotek z bliska i co mogę powiedzieć, nie wiem jak się za nią zabrać. Ponoć karta pracowała niecały miesiąc w koparce, potem pc, następnie leżakowała nieużywana. Karta wygląda jakby wróciła z kopalni, ale węgla. Możliwe, że leżała gdzieś w piwnicy bo backplate jest czysty, czego nie można powiedzieć o reszcie. Zwykłe dmuchanie tu nie wystarczy, co polecacie? PCB potraktować WD40, czy jak w takiej sytuacji (nie miałem jeszcze tak ciężkiego przypadku u siebie)? Niestety termopadów nie mam pod ręką aktualnie, jedynie zmienię pastę (Hydronaut).

https://zapodaj.net/b276c6f91efff.jpg.html
https://zapodaj.net/e720c38745cc0.jpg.html
https://zapodaj.net/8ada3e921d215.jpg.html
https://zapodaj.net/60edcfa2fc745.jpg.html
https://zapodaj.net/4127496e5caf8.jpg.html

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 4493
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 2866
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

RX 470 pytanko odnośnie ustawienia i kopania.

Postautor: koparki » czwartek, 7 listopada 2019, 21:23

welli pisze: czwartek, 7 listopada 2019, 19:34Ponoć karta pracowała niecały miesiąc w koparce


Ze zdjęć wyglądają na cięzki mining przez 3lata bez czyszczenia. Jak juz zdjąłeś radiator to lepiej zmień termopady na pamięciach, kupisz na allegro, jak chcesz ta kartę do gier to wyszukaj takie o lepszej przewodności cieplnej. W tym modelu o ile dobrze pamietam są beznadziejnie duże odległości między kościami ram a radiatorem wiec zanim kupisz pady zmierz te odległości. Wyczyścisz kompresorem tylko zdejmij wiatraki abyś ich nie uszkodził.

Początkujący
Posty: 304
Rejestracja: 3 lipca 2018
Reputacja: 166
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: https://tippin.me/@fervi36341408
Napiwki: https://www.zapread.com/user/fervi

RX 470 pytanko odnośnie ustawienia i kopania.

Postautor: fervi » piątek, 8 listopada 2019, 02:29

welli pisze: czwartek, 7 listopada 2019, 19:34Przyjrzałem się teraz bliżej karcie, którą zakupiłem i mam pytanko, ponieważ trochę zawaliłem, nie popatrzyłem co to dokładnie za model. Jest to RX 470 4gb mining od Sapphire (myślałem, że gamingowa wersja, ale cóż). Ma tylko jedno ukryte wyjście hdmi. Podsyłam parę fotek z bliska i co mogę powiedzieć, nie wiem jak się za nią zabrać. Ponoć karta pracowała niecały miesiąc w koparce, potem pc, następnie leżakowała nieużywana. Karta wygląda jakby wróciła z kopalni, ale węgla. Możliwe, że leżała gdzieś w piwnicy bo backplate jest czysty, czego nie można powiedzieć o reszcie. Zwykłe dmuchanie tu nie wystarczy, co polecacie? PCB potraktować WD40, czy jak w takiej sytuacji (nie miałem jeszcze tak ciężkiego przypadku u siebie)? Niestety termopadów nie mam pod ręką aktualnie, jedynie zmienię pastę (Hydronaut).
Nigdy nie kupuj kart pominingowych. Często nadają się tylko do śmieci

Chyba, że wierzysz, że miner płakał jak sprzedawał XD

Początkujący
Posty: 627
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 218
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

RX 470 pytanko odnośnie ustawienia i kopania.

Postautor: adiqq » piątek, 8 listopada 2019, 05:44

fervi pisze: piątek, 8 listopada 2019, 02:29Nigdy nie kupuj kart pominingowych. Często nadają się tylko do śmieci

to zależy kto i jak (w jakich warunkach) eksploatowal.

Początkujący
Posty: 304
Rejestracja: 3 lipca 2018
Reputacja: 166
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: https://tippin.me/@fervi36341408
Napiwki: https://www.zapread.com/user/fervi

RX 470 pytanko odnośnie ustawienia i kopania.

Postautor: fervi » piątek, 8 listopada 2019, 17:20

adiqq pisze: piątek, 8 listopada 2019, 05:44 to zależy kto i jak (w jakich warunkach) eksploatowal
Jasne, ale myślisz, że przeciętnego minera obchodzi jakieś dbanie o sprzęt?

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 4493
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 2866
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

RX 470 pytanko odnośnie ustawienia i kopania.

Postautor: koparki » piątek, 8 listopada 2019, 17:30

Nawet nie chodzi o dbanie bo to kwestia rachunku ekonomicznego, przy kopaniu ETH po prostu najbardziej opłaca się obniżyć napięcie w okolice 0.8x v, jak ktoś był partaczem i katował na wysokich ustawieniach w jakieś zakurzonej norze z wysokim napięciem i wentylatorami ustawionymi na 100% to faktycznie aż strach kupować , sygnałem że jest źle jest przebarwiony laminat od temperatury i odgłos zużytych wiatraczków, pół biedy jak jest tylko brudna.
Gdyby ktos kupił moją kartę miałby niemal nieodbiegajacą od nowej, powyżej opisałem w jakich warunkach pracowały, viewtopic.php?f=25&t=33108&p=612322#p611963

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 6 listopada 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

RX 470 pytanko odnośnie ustawienia i kopania.

Postautor: welli » piątek, 8 listopada 2019, 18:54

Kartę aktualnie podłączyłem. W sumie w trzech kompach już była. Cicho chodzi, wentylatory sprawne, łożyska w dobrym stanie po odczuciach słuchowych. Jest widziana przez system, sterowniki da się zainstalować, ale niestety obrazu nie wyświetla. Rozumiem, że ten model tak ma? Zaraz sprawdzę jaką wydajność ma w kopaniu.

EDIT: Na razie na szybko zainstalowałem nicehash, żeby zobaczyć czy karta wgl. działa itd... Zamieszczam foto:
https://zapodaj.net/bd4843fe4f5da.png.html

Co do kopania nie wiem jaki wynik (wchodzę dopiero w ten świat).
Co do samej karty temp w miarę ok jeszcze (na razie pasta nie była zmieniona).
Ostatnio zmieniony piątek, 8 listopada 2019, 19:34 przez welli, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Posty: 627
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 218
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

RX 470 pytanko odnośnie ustawienia i kopania.

Postautor: adiqq » piątek, 8 listopada 2019, 19:29

fervi pisze: piątek, 8 listopada 2019, 17:20
adiqq pisze: piątek, 8 listopada 2019, 05:44 to zależy kto i jak (w jakich warunkach) eksploatowal
Jasne, ale myślisz, że przeciętnego minera obchodzi jakieś dbanie o sprzęt?
przeciętny to nie wiem, ale każdy myślący na pewno będzie dbać o sprzęt, a sprzęt będzie pracować długo i bezawaryjnie.
Moje karty nigdy tak nie wyglądały...wystarczy eksploatować sprzęt w pomieszczeniu gdzie nie ma zapylenia, przedmuchać co jakiś czas sprężonym powietrzem, jak wentyle głośno chodzą, to przesmarować.
Obrazek
to i tak są wysokie temperatury u mnie, zwykle są niższe...

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 6 listopada 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

RX 470 pytanko odnośnie ustawienia i kopania.

Postautor: welli » sobota, 16 listopada 2019, 01:54

Witam ponownie. Zaszły małe zmiany aktualnie mam RXa 580 4gb nitro+. Kolega wyżej podał ustawienia za co bardzo dziękuję. Aktualnie włożyłem kartę do mojego osobistego kompa. Przy teście na funmark uzyskałem max 52 stopnie przy ustawieniach: 1200 rdzeń - 850mV, oraz 2000 pamięci - 900mV. Pobór mocy w okolicach 120 wat. Pytanie odnośnie tego modelu, bo już ta karta zostaje. Jakie ustawienia najlepsze, aby nie zniszczyć karty? Dodam, że pamięci są elpidy. Samą kartę jeszcze przeczyszczę na dniach i zmienię pastę :).

PS. Karta niewiadomego pochodzenia, ale ta przyszła w miarę czysta, a wentylatory jak nowe, więc na razie ok (co do biosu nie dostałem informacji).

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 4493
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 2866
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

RX 470 pytanko odnośnie ustawienia i kopania.

Postautor: koparki » sobota, 16 listopada 2019, 02:09

welli pisze: sobota, 16 listopada 2019, 01:54co do biosu nie dostałem informacji
obecnie w sofcie do miningu claymore jest chyba opcja w której mozna podrasowac timingi pamieci bez modyfikacji biosu , sprawdź sam i daj znać ... skoro jest taka opcja to nie modyfikuj biosa. Póki co króluje w miningu ETH w wypadku AMD, jak sie to zmieni to wtedy bedziesz myślał o modyfikacji biosa (claymore rozwija aktualnie tylko soft do ETH).
Może kolejnym kojnem który będzie modny w miningu gdy ETH przejdzie na POS będzie GRIN

Początkujący
Posty: 627
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 218
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

RX 470 pytanko odnośnie ustawienia i kopania.

Postautor: adiqq » sobota, 16 listopada 2019, 06:33

koparki pisze: sobota, 16 listopada 2019, 02:09Może kolejnym kojnem który będzie modny w miningu gdy ETH przejdzie na POS będzie GRIN

to już się dzieje......teraz od niedawna - dla kart które gorzej radzą sobie z ethash - grin był i jest najlepszą opcją. Nawet jeśli jakiś coin wychodzi w whattomine lepiej niż grin, to grin jest z nich napewniejszym coinem, ma największą kapitalizację. I najlepiej rokuje na przyszłość :)
Na teraz te karty są drogie i nie ma to wielkiego sensu, ale za jakiś czas, to kto wie...

Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 6 listopada 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

RX 470 pytanko odnośnie ustawienia i kopania.

Postautor: welli » niedziela, 17 listopada 2019, 04:49

Może głupie pytanie co do biosu, ale w tym wypadku nie wiem jak to działa. Jeżeli bios zostanie zmodowany (zmienione timingi), można później wgrać oryginalny, np: przy zmianie zastosowania karty, bądź sprzedaży?

Początkujący
Posty: 627
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 218
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

RX 470 pytanko odnośnie ustawienia i kopania.

Postautor: adiqq » niedziela, 17 listopada 2019, 06:06

Tak, bez problemu

Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 6 listopada 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

RX 470 pytanko odnośnie ustawienia i kopania.

Postautor: polleck » niedziela, 17 listopada 2019, 10:08

adiqq pisze: piątek, 8 listopada 2019, 19:29
fervi pisze: piątek, 8 listopada 2019, 17:20
adiqq pisze: piątek, 8 listopada 2019, 05:44 to zależy kto i jak (w jakich warunkach) eksploatowal
Jasne, ale myślisz, że przeciętnego minera obchodzi jakieś dbanie o sprzęt?
przeciętny to nie wiem, ale każdy myślący na pewno będzie dbać o sprzęt, a sprzęt będzie pracować długo i bezawaryjnie.
Moje karty nigdy tak nie wyglądały...wystarczy eksploatować sprzęt w pomieszczeniu gdzie nie ma zapylenia, przedmuchać co jakiś czas sprężonym powietrzem, jak wentyle głośno chodzą, to przesmarować.
Obrazek
to i tak są wysokie temperatury u mnie, zwykle są niższe...
Cześć.
Jaki program pokazuje takie staty jak w zamieszczonym obrazku gdzie widać ładnie 12x 106-100??

Pozdrawiam,
Rafał.

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość