obudowa do koparki rev2.0

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 152
Rejestracja: 6 lutego 2018
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

obudowa do koparki rev2.0

Postautor: szczur333 » sobota, 2 czerwca 2018, 14:30

w swietle dziennym w koncu sie udało

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

m.m
Początkujący
Posty: 957
Rejestracja: 25 grudnia 2017
Reputacja: -21
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

obudowa do koparki rev2.0

Postautor: m.m » sobota, 2 czerwca 2018, 22:54

co to za mobo ?

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 152
Rejestracja: 6 lutego 2018
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

obudowa do koparki rev2.0

Postautor: szczur333 » sobota, 2 czerwca 2018, 23:41

b250c BTC
ebay/ali - pełno tego ;)

PS
waga budy 3,5-3,6kg (bez kólek) gumowe nozki , bez grilow, wentyli itp

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 152
Rejestracja: 6 lutego 2018
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

obudowa do koparki rev2.0

Postautor: szczur333 » wtorek, 5 czerwca 2018, 19:53

11x nitro 470

Obrazek

jakby ktos miał nitro 470 to chetnie zamienie za refa 470
doplace 50zl

Początkujący
Posty: 75
Rejestracja: 15 marca 2018
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

obudowa do koparki rev2.0

Postautor: Aizo » środa, 6 czerwca 2018, 00:33

@szczur333
skąd pomysł aby robić obudowy w pionie ? Kwestia zaoszczędzenia miejsca ?
I czy karty które sa na górze mają wyższe temperatury od tych które są w dolnej części obudowy ?

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 152
Rejestracja: 6 lutego 2018
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

obudowa do koparki rev2.0

Postautor: szczur333 » środa, 6 czerwca 2018, 04:55

Aizo pisze:Przejdź do cytowanego posta @szczur333
skąd pomysł aby robić obudowy w pionie ? Kwestia zaoszczędzenia miejsca ?
I czy karty które sa na górze mają wyższe temperatury od tych które są w dolnej części obudowy ?


tak, do tego latwiej to przeniesc, w razie czego mozna wyslac (jedna cala zlozylem i wyslalem do niemiec bez zadnego problemu doszlo cale)

dodatkowe zalety
- latwo wymienic zasilacze lub płyte, jak mi kiedys plyta w stelazu padła to kląłem na czym swiat stoi


co do temp - mam nizsze niz na stelazach - oczywiscie musi byc przewiew wentylatorow z przodu - bez wentyli faktycznie karty by sie podgrzewaly (ale mam tak 8x 1050ti w pionie bez przewiweu i daja rade

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 152
Rejestracja: 6 lutego 2018
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

obudowa do koparki rev2.0

Postautor: szczur333 » wtorek, 19 czerwca 2018, 22:05

Obrazek

msi gaming x - najlepsze karty ever - karty maja max 65-70*C w dzien - calosc praktycznie nieslyszalna, w nocy karty lecą poł pasywnie 55-58*C

z przodu noiseblockery na 5V (chociaz do 9V nieslyszalne są - musze w koncu regulator zrobic

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 152
Rejestracja: 6 lutego 2018
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

obudowa do koparki rev2.0

Postautor: szczur333 » piątek, 22 czerwca 2018, 01:10

cable managment lvl 90

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

plexa biała była akurat pod asusa z270-p - narazie dalem taka - potem zmienie moze na alu

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 152
Rejestracja: 6 lutego 2018
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

obudowa do koparki rev2.0

Postautor: szczur333 » piątek, 22 czerwca 2018, 17:59

kolejna w swiatle dziennym ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 152
Rejestracja: 6 lutego 2018
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

obudowa do koparki rev2.0

Postautor: szczur333 » poniedziałek, 25 czerwca 2018, 03:30

taki pomysł i fotoszopka

Obrazek

Obrazek

85 litrow objetosci - 21 litrow wiecej niz ta na 12 (tylko wymagałaby PSU po 1500-1600W po jednym na 12 kart

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 152
Rejestracja: 6 lutego 2018
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

obudowa do koparki rev2.0

Postautor: szczur333 » sobota, 30 czerwca 2018, 18:12

25 litrów ;), 12 gpu - kto da mniej


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1826
Rejestracja: 6 czerwca 2011
Reputacja: 127
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: UK - London SM4

obudowa do koparki rev2.0

Postautor: Bemx2k » sobota, 30 czerwca 2018, 18:40

szczur333

Trzeba przyznać że fajny sprzęt robisz.
DASH>ETH>LTC

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 152
Rejestracja: 6 lutego 2018
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

obudowa do koparki rev2.0

Postautor: szczur333 » sobota, 14 lipca 2018, 03:25

kolejna in progress

kable na wymiar

Obrazek

Dyskutant
Posty: 167
Rejestracja: 25 maja 2011
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

obudowa do koparki rev2.0

Postautor: Cezary » sobota, 14 lipca 2018, 14:37

Mam nadzieję, że docelowo pójdzie zasilanie na więcej niż tylko jeden pin we wtyczce? bo o ile kabel może dać radę przerzucić nawet ponad 12A to problem może być na styku pinów.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 152
Rejestracja: 6 lutego 2018
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

obudowa do koparki rev2.0

Postautor: szczur333 » sobota, 14 lipca 2018, 20:37

od pol roku stosuje przejsciowki 8pin @ 4x pci-e (zasilam tak risery) i wszystko dziala - czy to na nv czy na rx

tutaj obawialem sie wlasnie o złacze pci-e w karcie ale zmierzylem i z risera karta bierze niecale 4A, a z gniazda 5,2A

analizując dodatkowo - kiedys riserow nie bylo, kupowało sie plyte am3 790fx-gd70 i obsadzalo 4x r9 270x/280x/290
plyty te nie mialy dodatkowego złacza zasilania, wiec prąd dla kart ze slotow był tylko ze złacza ATX ktore ma tylko 2 przewody 12V

przyjmując nawet optymistyczny wariant ze karty ze slotow braly łacznie 150W to wychodzi 75W na pin (ponad 6A na pin) ale realnie szlo tamtedy 180-200W czyli okolo 8A

tu mam MAX 5,5A wiec nie ma strachu wg mnie


3 karty leciały cala noc i nic sie nie dzieje

Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1918
Rejestracja: 24 sierpnia 2011
Reputacja: 214
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

obudowa do koparki rev2.0

Postautor: slasta » poniedziałek, 23 lipca 2018, 08:52

szczur333 pisze:
analizując dodatkowo - kiedys riserow nie bylo, kupowało sie plyte am3 790fx-gd70 i obsadzalo 4x r9 270x/280x/290
plyty te nie mialy dodatkowego złacza zasilania, wiec prąd dla kart ze slotow był tylko ze złacza ATX ktore ma tylko 2 przewody 12V


Tak i nie rzadko kończyło się to upaleniem pinu, przez co później wymyślili risery taśmowe z dodatkowym zasilaniem. Sam tak upaliłem kiedyś, czasy gdy BTC kopało się na GPU, ze 2-3 płyty. Pomimo że przez pewien czas wszystko było OK, ale później zaczęły się restarty i zwiechy.

4xGPU na jednej wtyczce 8pin to IMO grube przegięcie. Już sam fakt że we wtyku 8pin masz tylko 3 żyły 12V powinno zwracać naszą uwagę że chyba jednak tych kart za dużo podłączamy. Nawet jak założymy że karty ciągną max 65W to przy 4 kartach mamy już 260W. Gdzie standard mówi o 150W na wtyczkę 8pin, a nawet na breakboardach do zasilaczy serwerowych mówi się że max obciążenie na pojedyncze gniazdko to 200W a ty przekraczasz to o przeszło 25%. Także IMO wcześniej czy później coś pójdzie z dymem.

Jeśli brakuje ci wtyczek PCIE dlaczego po prostu nie pójdziesz w zasilacze serwerowe. Masz u majfredów brakebordy z 10-12 , a nawet 17, gniazdami PCIE. Do tego spliter który rozdzieli ci zasilanie na GPU i riser i wszystko masz podłączone jak należy.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 152
Rejestracja: 6 lutego 2018
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

obudowa do koparki rev2.0

Postautor: szczur333 » poniedziałek, 23 lipca 2018, 17:05

zalezalo od chyba szczescia i samego PSU

za czasow btc mialem te 790fxa pod 4x hd5870 chyba 5 takich setów

potem za czasow LTC to samo - 790fxa i podlaczalem 4x r9 290/270x w slotach (tu juz mialem wiecej setow i tez 3 miesiace dzialalo) jak wylaczalem to nie bylo widac nic zeby bylo przypalone


w 8pin zalezy jaki PSU ale zwykle od strony gniazda w PSU są 4 piny 12V i 4x GND

od grudnia lece tak na kablach 8 pin @ 4x riser i wszystko dziala (w dodatku robilem z przejsciowek chisnkich)

teraz robie na 1mm miedzianym i sam zaciskam porzadnie wiec wg mnie bedzie dobrze)

serwerowek nie tykam bo mam duzo atx-ow pozatym mam to w domu wiec chce miec cisze

Początkujący
Posty: 1268
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 122
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

obudowa do koparki rev2.0

Postautor: redlumek » poniedziałek, 23 lipca 2018, 20:09

IMHO to bardziej jest bezpieczne 4x pci6 pin z 8pin do riserów, niż to co się stosuje teraz czyli sata do 2xpin6.

Bo i wszystko zależy jakie karty się stosuje i jak są skręcone. Bo np 1060 z PL 75W wytrzymają każdą konfigurację. Zaś do 1080ti już bym tego nie połączył.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1918
Rejestracja: 24 sierpnia 2011
Reputacja: 214
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

obudowa do koparki rev2.0

Postautor: slasta » poniedziałek, 23 lipca 2018, 21:30

@szczur333, 4pin 12V to może być w gnieździe od CPU ewentualnie jak gniazdo jest współdzielone CPU/GPU bo niektóre zasilacze też tak mają. Bo z dedykowanymi gniazdami 8pin pod GPU nie spotkałem się aby tam były 4piny 12V, bo i po co. Ale jeśli 1 pin 12V przypada na 1 kartę to ratuje to trochę sytuację. Myślałem że pod jeden pin podpięte masz 2xGPU. To już był by hardcore.

Dobrej jakości piny MiniFit Jr. 4,2mm , np Molexa, mają max 9A. 9A * 12V daje nam ponad 100W na pin. Ale jeden pin to nie 4 w kupie , nie mówiąc już o kilkunastu w kupie w zasilaczu. Także przy mniej prądożernej konfiguracje może to i podziałać bez problemów.

A co do zasilaczy serwerowych to nie muszą one być wcale głośne. Owszem te wyposażone w wysokoobrotowe turbinki do cichych nie należą. Ale zasilacz bez wbudowanego wentyla tylko z dołożonymi customami jest bardzo cichy. Sam mam zasilacze delta dps-2000 chłodzone przez 3x70mm i wentyle są praktycznie nie słyszalne a zasiłka dość chłodna.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 152
Rejestracja: 6 lutego 2018
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

obudowa do koparki rev2.0

Postautor: szczur333 » wtorek, 24 lipca 2018, 00:53

corsair
seasonic
fractal
te napewno po stronie zasilacza maja gniazda 8 PIN i są tam 4 piny GND i 4 piny 12V

wiec kabel EPS (cpu8pin) jest 1:1 - ale juz 6/8pon pci-e oryginalne wykorzystuje tylko 3 piny 12V wiec zwykle jeden zostaje pusty (zobacz org kabel corsaira lub seasonica) jest jeden pusty pin

silverstone i evga (nie wiem czy wszystkie evga) maja 8 pin pci-e 1:1 wiec w takim gniezdzie jest 3x 12V i 5x GND


ktorys antminer (s9?) ma 9 x 6pin i ciągnie chyba 1400W ponad wiec wychodzi 155W na wtyk (55Wpin - 4,3A)

wiec nie sądze zebym az tak przeciązał pina (skoro leci z risera ponizej 4A, a ze slotu max 6A)

do tego zamiast AWG18 jak pisalem stosuje elektryczne kable (awg18 ma 0,8mm - elektryczny 1mm)


Obrazek

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości