GTX1060 nie reaguje na ustawiony PowerLimit

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1847
Rejestracja: 24 sierpnia 2011
Reputacja: 185
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX1060 nie reaguje na ustawiony PowerLimit

Postautor: slasta » poniedziałek, 26 marca 2018, 13:43

Czy ktoś spotkał się z przypadkiem że GTX1060 pod kontrolą HiveOS nie reagował na ustawiony Power Limit. Przykładowo zdany PL 85W a karta dalej ciągnie 100W.
Obrazek
Ostatnio zmieniony wtorek, 24 kwietnia 2018, 08:12 przez slasta, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Posty: 184
Rejestracja: 12 kwietnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX1060 nie reaguje na ustawiony PowerLimit

Postautor: siwol » poniedziałek, 23 kwietnia 2018, 17:11

Czesc mam takie karty które niestety nie chcą ciągnąc 80w takie energetyczne pijoki:) Problem głównie dotyczy niektórych z wtyczkami na 8pin ja im 80 a one sobie jadą 100w i nic się nie da zrobić

Początkujący
Posty: 1160
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 106
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX1060 nie reaguje na ustawiony PowerLimit

Postautor: redlumek » poniedziałek, 23 kwietnia 2018, 18:16

Fotka się nie odpala. Pokazuje więcej w nvidia-smi czy że ściany na watomierzu?

Dyskutant
Posty: 164
Rejestracja: 25 maja 2011
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX1060 nie reaguje na ustawiony PowerLimit

Postautor: Cezary » poniedziałek, 23 kwietnia 2018, 19:01

To chyba nie problem hiveos tylko konkretnych kart, mam kilka 1060, które pomimo zmieniania PL ciągną tyle samo czy to windows czy linux.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1847
Rejestracja: 24 sierpnia 2011
Reputacja: 185
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX1060 nie reaguje na ustawiony PowerLimit

Postautor: slasta » wtorek, 24 kwietnia 2018, 08:17

@redlumek, Wynik z nvidia-smi ale i watomierz w gniazdu to potwierdza. Karty to Palit GTX1060 Jetstream.

Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 4 marca 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX1060 nie reaguje na ustawiony PowerLimit

Postautor: Retro » piątek, 11 maja 2018, 22:16

Witam
Tez zakupilem 2x palit 1060 ale stormx i maja ten sam problem
Mam jeszcze 2 pality 1070 super jet stream i w tym przypadku problemu nie ma
A probowales softa do podkrecania ze strony palit?

Początkujący
Posty: 1160
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 106
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX1060 nie reaguje na ustawiony PowerLimit

Postautor: redlumek » sobota, 23 czerwca 2018, 18:00

slasta pisze:Przejdź do cytowanego posta @redlumek, Wynik z nvidia-smi ale i watomierz w gniazdu to potwierdza. Karty to Palit GTX1060 Jetstream.


I jak rozwiązałeś problem? Bo trafiły mi się te karty i pracują na 100W i nic mniej.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1847
Rejestracja: 24 sierpnia 2011
Reputacja: 185
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX1060 nie reaguje na ustawiony PowerLimit

Postautor: slasta » sobota, 23 czerwca 2018, 21:05

@redlumek, nie rozwiązałem, nadal jedzą tyle prądu. IMO to prawdopodobnie kwestia BIOSU karty, a tego w Nvidii nie ruszysz.

Początkujący
Posty: 98
Rejestracja: 6 sierpnia 2017
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX1060 nie reaguje na ustawiony PowerLimit

Postautor: bars33 » niedziela, 24 czerwca 2018, 14:12

W nowym Claymore możecie ustawiać przecież wszystkie potrzebne do undervoltingu parametry, także do kart nvidii.

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Początkujący
Posty: 1160
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 106
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX1060 nie reaguje na ustawiony PowerLimit

Postautor: redlumek » niedziela, 24 czerwca 2018, 14:13

Ale nie w hiveos. Pod Windowsem inna bajka.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1847
Rejestracja: 24 sierpnia 2011
Reputacja: 185
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX1060 nie reaguje na ustawiony PowerLimit

Postautor: slasta » poniedziałek, 25 czerwca 2018, 07:16

@bars33, A czytał kolega w czym problem? Przecież PL jest ustawiony tylko karta go nie stosuje. I nie ma tu znaczenia ani system bo tak samo jest i pod Windą i pod HiveOS i pod SimpleMining, ani miner.

Początkujący
Posty: 1160
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 106
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX1060 nie reaguje na ustawiony PowerLimit

Postautor: redlumek » poniedziałek, 25 czerwca 2018, 08:30

@slasta nowy claymore pod Windowsem czyni cuda. Aż sam się zdziwiłem że to działa.
Obrazek

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1784
Rejestracja: 6 czerwca 2011
Reputacja: 110
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: UK - London SM4

GTX1060 nie reaguje na ustawiony PowerLimit

Postautor: Bemx2k » poniedziałek, 25 czerwca 2018, 11:56

redlumek


Na jakich pamięciach sąte gtx'y 1060 ? po wydajności zgadujeże microny ale mogę się mylić.
DASH>ETH>LTC

Początkujący
Posty: 1160
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 106
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX1060 nie reaguje na ustawiony PowerLimit

Postautor: redlumek » poniedziałek, 25 czerwca 2018, 12:18

Tak microny

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1847
Rejestracja: 24 sierpnia 2011
Reputacja: 185
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX1060 nie reaguje na ustawiony PowerLimit

Postautor: slasta » poniedziałek, 25 czerwca 2018, 12:49

redlumek pisze:Przejdź do cytowanego posta @slasta nowy claymore pod Windowsem czyni cuda. Aż sam się zdziwiłem że to działa.

Nowy? Mówisz o ver. 11.8 ? SimpleMining nie reaguje na parametr -powerlim w minerze, tylko wrzuca własne ustawienie.
A jaką wersję sterownika masz ? To też może być istotne, bo linux pod tym względem jest trochę opóźniony.

Początkujący
Posty: 1160
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 106
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX1060 nie reaguje na ustawiony PowerLimit

Postautor: redlumek » poniedziałek, 25 czerwca 2018, 13:03

Pod linuxem niestety nie działa - cały czas 100W - a pod Windowsem już tak. W weekend nie miałem za dużo czasu się bawić w dopieszczanie ustawień - pewnie zajade jeszcze z 10% z wat i zostanę na Windowsie.
Do tego karty mniej się grzeją i wiatraki są zupełnie ciche i chlodne. (a moja wersje są z jednym wiatrakiem)

Dyskutant
Posty: 164
Rejestracja: 25 maja 2011
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX1060 nie reaguje na ustawiony PowerLimit

Postautor: Cezary » środa, 4 lipca 2018, 18:56

Zmieniłem minera z dstm na claymore w hiveos, pobór na palitach jetstream oraz dual wzrósł z 90W na 100W, oczywiście nie reagują na zmianę PL(próbowałem nawet przez dodatkowy parametr w claymore), inne karty gigabyte czy zotac nie mają z tym problemu, chyba będę musiał przesiąść się na windowsa, bo ponad 20W więcej na karcie to dużo.

Początkujący
Posty: 1160
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 106
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX1060 nie reaguje na ustawiony PowerLimit

Postautor: redlumek » środa, 4 lipca 2018, 19:32

Pod Windowsem 72W na kartę. W hiveos niestety nie działa.

Dyskutant
Posty: 164
Rejestracja: 25 maja 2011
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX1060 nie reaguje na ustawiony PowerLimit

Postautor: Cezary » piątek, 6 lipca 2018, 18:09

Sprawdziłem na w8.1 ze starymi sterownikami z tamtego roku 388 i claymore 11.8/10.2 i mogłem maksymalnie obniżyć do 80W, zrobiłem update do najnowszych 398.36 i teraz mogę ustawić nawet 60W, także rozwiązaniem problemu nie jest najnowszy claymore, a sterowniki. W hiveos jest niby wersja 390.59, a poniżej 95W nie da rady zejść.

Początkujący
Posty: 1160
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 106
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX1060 nie reaguje na ustawiony PowerLimit

Postautor: redlumek » piątek, 6 lipca 2018, 18:40

U mnie w Windowsie przez msi afterburner zmniejszenie power limit nie działa, zaś przez claymore już tak.
W hiveos claymore nie może zmniejszyć power limitu gdyż ta opcja działa tylko pod windowsem.

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość