Zaoszczedz na zasilaczach do koparek !!!

Wygadany
Posty: 452
Rejestracja: 24 czerwca 2012
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
5
Napiwki za post: 0 BTC

Zaoszczedz na zasilaczach do koparek !!!

Postautor: storzo » wtorek, 23 maja 2017, 19:07

Jak w temacie wchodze w to forum i widze ludzi piszacych glupoty o zasilaniu niczym ludzie bez ognia o ogniu .. ze to zlo!-zarcik

Nie chcem sie rozpisywać zbytnio ale zapraszam do forum sasiedniego:
https://bitcointalk.org/index.php?topic=888651.0
ludzie przerabiaja zasilacze serwerowe do swoich koparek. Ja to tez uczynilem i mysel ze to dobry aspekt oszczednosci zamiast kupywac drogie zasilacze po tysiace zlotych kupic takie male cacko 2x mocniejsze za 200-300zl
Jesli ktos nie umie lutowac ani nie zna sie na tym warto podleciec z takim zasilaczem i planami co sie chce do elektryka komputerowego on z latwoscia wszystko ci zrobi za drobna oplata 200-300zl

Suma sumarrum bedzie was to kosztowac max 500zl a dostaniecie 2000W zasilania na wszystkoe karty risery itd..

Ps. Panowie prosze o wyrozumialosc w tym temacie i nie pisanie ze nie mozna mieszac zasilania - to zabobon. Jest oczywiscie pare regol ale to extremalnie glupie no zasilac takim zasilaczem w raz z innym jedna kostke(podizelnosc kabli zasilajacych)... zreszta ludzie ktorzy to robia maja wieksza wiedze niz nie jeden Janusz Elektrotechniki.
Akcja zbiórka POMÓŻ: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=15&t=25547

Pomoglem doceń i oceń :D BTC: 17tXJF2cXpsVNhpGYJuKRwZkeUpGvibUAW Grosz dziś - jutro dla mnie będzie milionem :D

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 77
Rejestracja: 3 stycznia 2014
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zaoszczedz na zasilaczach do koparek !!!

Postautor: Flimbox » wtorek, 23 maja 2017, 19:27

Może się podzielisz gdzie kupiłeś zasilacz oraz kable z wtyczkami PCI-E do niego ?

Dyskutant
Awatar użytkownika
Posty: 289
Rejestracja: 8 lutego 2015
Reputacja: 113
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Zaoszczedz na zasilaczach do koparek !!!

Postautor: 91az » wtorek, 23 maja 2017, 19:35

Szlak!
Podejrzewałem, że te parę lat technikum i studiów to strata czasu, ale uzyskać potwierdzenie od specjalisty, to już sukces. Cały wątek powstał, żeby potwierdzić moje wątpliwości. Jeden post i prawo Ohma czy wymysły Kirchhoffa idą w piach. Tyle lat straconych na drutach i laborkach. Piszę do szkoły o zwrot kasy :shock:

Orator
Posty: 955
Rejestracja: 29 grudnia 2016
Reputacja: 198
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zaoszczedz na zasilaczach do koparek !!!

Postautor: krystian » wtorek, 23 maja 2017, 20:32

Te tanie zasilacze serwerowe mają kilka minusów.
Pierwszy, są głośne, trzeba przerabiać chłodzenie, jeśli kopiemy w pomieszczeniach mieszkalnych.
Drugi, trzeba przerabiać końcówki. Nie jest to skomplikowane, ale trzeba być bardzo dokładnym.
Jeden gorzej zaciśnięty pin i po jakimś czasie mamy upalone gniazdo na karcie.
Już nie chcę myśleć co sie może stać jeśli lutujący pomyli plus z minusem.

Tu zaoszczędzisz 500zł, a tu stracisz 1000zł. Coś za coś.

Jakby co posiadam taki zasilacz, jest ładnie wykonany, ale niestety głośny.

Wygadany
Posty: 452
Rejestracja: 24 czerwca 2012
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zaoszczedz na zasilaczach do koparek !!!

Postautor: storzo » wtorek, 23 maja 2017, 20:39

Flimbox pisze: Może się podzielisz gdzie kupiłeś zasilacz oraz kable z wtyczkami PCI-E do niego ?
Wtyczki piny oraz extractor tutaj: http://www.modding.bit-tech.pl/sklep/pl/5-wtyczki
91az pisze: Szlak!
Podejrzewałem, że te parę lat technikum i studiów to strata czasu, ale uzyskać potwierdzenie od specjalisty, to już sukces. Cały wątek powstał, żeby potwierdzić moje wątpliwości. Jeden post i prawo Ohma czy wymysły Kirchhoffa idą w piach. Tyle lat straconych na drutach i laborkach. Piszę do szkoły o zwrot kasy :shock:
myslisz ze ja nie chodzilem? co ma wspolnego to co powiedziales z tematem pokaz mi chodz jeden przyklad gdzie karta zasilana z innego zasilacza cokolwiek uszkadza?
Architektura kart graficznych ma wiele zabezpieczen w postaci condensatorow przepieciowek itd. jesli napiecie spadnie albo co o zgroza odwrotnie zostana podpiete zasilanie - z + pozamieniane... jedynie poprostu karta sie nie uruchomi...

Prawo ohma czy kirchofa dalej funkcjonuja ale nie w tak prostym przypadku jak 12V zasilanie i uziemienie.. tam nie ma obwodow skomplikowanych:
prawo oma jest tutaj i dobrze funkcjonuje grubosc kabli charakteryzuje ilosc A oraz ile W uzyskamy aby nie spalic nie trzeba znach ohma aby zastosowac odpowiedni przewod.. wystarczy standard AWG

Prawo kirchoffa tez niewiele ma jasne jest to ze jesli mamy przewod do rozgalezienia uzyc trzeba grubszy na poczatku np AWG8 potem moze isc w AWG12-16 wszystko to tabele...
Akcja zbiórka POMÓŻ: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=15&t=25547

Pomoglem doceń i oceń :D BTC: 17tXJF2cXpsVNhpGYJuKRwZkeUpGvibUAW Grosz dziś - jutro dla mnie będzie milionem :D

Orator
Awatar użytkownika
Posty: 837
Rejestracja: 25 grudnia 2013
Reputacja: 144
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Kraków

Zaoszczedz na zasilaczach do koparek !!!

Postautor: Bitcoiniak » wtorek, 23 maja 2017, 20:42

storzo pisze: condensatorow
Jest taki element? :D

I od kiedy kondensatory służą do zabezpieczania??
Archiwum czasopism z okresu PRL:
http://www.jaglarz.info/ja/czasopisma/iks186.php
Prośba o dofinansowanie projektu przez miłośników starych czasopism:
1GazetyC1AR8aBnCSPxMgjZVTbnD4toA8H lub Xt8Sy8Kgd9xmMgExk3RULqAqfn47WxfXaF

Wygadany
Posty: 452
Rejestracja: 24 czerwca 2012
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zaoszczedz na zasilaczach do koparek !!!

Postautor: storzo » wtorek, 23 maja 2017, 20:44

krystian pisze: Te tanie zasilacze serwerowe mają kilka minusów.
Pierwszy, są głośne, trzeba przerabiać chłodzenie, jeśli kopiemy w pomieszczeniach mieszkalnych.
Drugi, trzeba przerabiać końcówki. Nie jest to skomplikowane, ale trzeba być bardzo dokładnym.
Jeden gorzej zaciśnięty pin i po jakimś czasie mamy upalone gniazdo na karcie.
Już nie chcę myśleć co sie może stać jeśli lutujący pomyli plus z minusem.

Tu zaoszczędzisz 500zł, a tu stracisz 1000zł. Coś za coś.

Jakby co posiadam taki zasilacz, jest ładnie wykonany, ale niestety głośny.
1. Zaden lutujacy elektryk nawet mlodzian nie pomyli kabla czarny z zoltym! ja mowie o zaplaceniu specjaliscie nie robieniu chalupniczej roboty
2. zaciski? a slyszales o czym takim jak miernik? za kazdym razem sprawdza sie czy jest opornosc (om) jesli nie ma dobrze szostala kostka wykonana.
3. Przerabiac owszem kto powiedzial ze bedzie prosto ale tw wszystkie wiatraki co sa w serwerowych roznie pracuja, wystarczy na + okablowaniu dac opornik i po problemie.. jak ktos zna sie na robocie wie jak latwo to zrobic..Poza tym sa piny w kazdym zasilaczu opcjonalnosc polaczen jest przewidziana dla cichej pracy.
4 uzupenienie do 2 jak sie pomyli nic sie nie stanie karta wyrzuci takie napiecie (sprawdzone nawet na sockecie cpu zasilania)
5. nie zaoszczedzisz 500 a 1500 a to roznica ja mowie o zasilaczach lepszych od tych komercyjnych i majacych 2k+W

Ps proponuje wlutowac oponik w kabel(czerwony) od wentylatora bedzie cichszy:D

Dodano po 3 minutach 12 sekundach:
Bitcoiniak pisze:
storzo pisze: condensatorow
Jest taki element? :D

I od kiedy kondensatory służą do zabezpieczania??
Czepiaj sie C i K niektorzy maja nalot angielskiego:)

Chyba nie miales w reku zasilacza serwerowego kondensator magazynuje energie nawet naddatki aby zmniejszyc roznice, chroni to przed upaleniem i przed skokami napiecia. Rownierz sluzy do tzw. "PO" czyli po wylaczeniu jeszcze wszystko jest wygaszane powoli element po elemencie aby nie bylo pradu w ukladzie.
Akcja zbiórka POMÓŻ: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=15&t=25547

Pomoglem doceń i oceń :D BTC: 17tXJF2cXpsVNhpGYJuKRwZkeUpGvibUAW Grosz dziś - jutro dla mnie będzie milionem :D

Dyskutant
Awatar użytkownika
Posty: 289
Rejestracja: 8 lutego 2015
Reputacja: 113
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zaoszczedz na zasilaczach do koparek !!!

Postautor: 91az » wtorek, 23 maja 2017, 20:53

storzo pisze: Prawo ohma czy kirchofa dalej funkcjonuja ale nie w tak prostym przypadku jak 12V zasilanie i uziemienie.. tam nie ma obwodow skomplikowanych:
Uziemiasz 12V, zamykasz obwód 12V przez uziemienie?
Prawo Kirchoffa i Ohma działa wybiórczo w zależności od stopnia skomplikowania obwodów?

Chyba muszę poczekać z tym listem. Kolejne solidne argumenty czekają na odkrycie i wykorzystanie. :mrgreen:

Wygadany
Posty: 452
Rejestracja: 24 czerwca 2012
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zaoszczedz na zasilaczach do koparek !!!

Postautor: storzo » wtorek, 23 maja 2017, 21:00

91az pisze:
storzo pisze: Prawo ohma czy kirchofa dalej funkcjonuja ale nie w tak prostym przypadku jak 12V zasilanie i uziemienie.. tam nie ma obwodow skomplikowanych:
Uziemiasz 12V, zamykasz obwód 12V przez uziemienie?
Prawo Kirchoffa i Ohma działa wybiórczo w zależności od stopnia skomplikowania obwodów?

Chyba muszę poczekać z tym listem. Kolejne solidne argumenty czekają na odkrycie i wykorzystanie. :mrgreen:

lol GND czarny kabel jest to tzw uziemienie zwrotka chyba myslisz z okablowaniem uziemienia zoltozielonego lol:D my mowimy o czym innym ty mowisz o ogolach

Ps. wiesz co zreflektowalem sie masz w zupelnosci racje wszyscy z forum bitcointalk sie myla ty masz w zupelnosci racje a to co robia nie ma prawa egzystowac... tylko prosze wytlumacz mi dlaczego u mnie maszyny dzialaja nieprzerwanie przez 6 lat i nie upalilem ani jednej karty na takim zasilaczu? Dlaczego ludzie w dalszym ciagu przerabiaja i nie maja z tym problemow.. no chyba ze jestes Januszem ktory wszystko wie najlepiej bo ukonczyl technikum .... drogi kolego szkola bez praktyki nic ci nie da.. a tutaj rozwiazujemy problemy i podrzucamy pomysly a nie wszystko krytykujemy i sie czepiamy wszystkiego bedac upierdliwcami..
Akcja zbiórka POMÓŻ: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=15&t=25547

Pomoglem doceń i oceń :D BTC: 17tXJF2cXpsVNhpGYJuKRwZkeUpGvibUAW Grosz dziś - jutro dla mnie będzie milionem :D

Orator
Posty: 955
Rejestracja: 29 grudnia 2016
Reputacja: 198
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zaoszczedz na zasilaczach do koparek !!!

Postautor: krystian » wtorek, 23 maja 2017, 21:21

@storzo

Zmierzysz kabel, jest OK. Podłączysz kartę, odłączysz, i tak jeszcze z 2 razy. Przypadkowo pociągniesz za kabel zamiast za wtyk i masz większy spadek napięcia.

Z czasem zrozumiesz, że nieraz lepiej wydać większą kasę i mieć pewność że wszystko jest ok.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Posty: 289
Rejestracja: 8 lutego 2015
Reputacja: 113
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Zaoszczedz na zasilaczach do koparek !!!

Postautor: 91az » wtorek, 23 maja 2017, 21:23

@storzo
Wiesz to pewnie ta moja szkoła i Ci niedouczeni nauczyciele (lub co bardziej prawdopodobne moje nieuctwo) nie pozwalali mi używać w obwodach niskonapięciowych słowa uziemienie zamiast: masa, przewód masowy, przewód minusowy, dopóki nie pojawiał się przewód uziomu łączący galwanicznie jeden z punktów obwodu z uziomem. Żeby było śmieszniej upierali się, że uziemienie jako termin jest bezpieczniej (nomen omen) stosować w obwodach średniego i wysokiego napięcia (przemiennego, stałego) w celu jednoznacznego określenia punktu obwodu jako neutralnego (odniesienia) w kontekście określenia jednego z elementów ochrony przeciwporażeniowej.
Będę musiał sobie z nimi pogadać od serca. Tyle kasy niepotrzebnie wydanej na podręczniki z elektrotechniki trzeba będzie wywalić na podpałkę w kominku. :x

Pomyśleć, że tyle nieporozumień może się narodzić z powodu koloru izolacji na przewodzie. Ohm, Kirhoff ...

Wygadany
Posty: 452
Rejestracja: 24 czerwca 2012
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zaoszczedz na zasilaczach do koparek !!!

Postautor: storzo » wtorek, 23 maja 2017, 21:27

91az pisze: @storzo
Wiesz to pewnie ta moja szkoła i Ci niedouczeni nauczyciele (lub co bardziej prawdopodobne moje nieuctwo) nie pozwalali mi używać w obwodach niskonapięciowych słowa uziemienie zamiast: masa, przewód masowy, przewód minusowy, dopóki nie pojawiał się przewód uziomu łączący galwanicznie jeden z punktów obwodu z uziomem. Żeby było śmieszniej upierali się, że uziemienie jako termin jest bezpieczniej (nomen omen) stosować w obwodach średniego i wysokiego napięcia (przemiennego, stałego) w celu jednoznacznego określenia punktu obwodu jako neutralnego (odniesienia) w kontekście określenia jednego z elementów ochrony przeciwporażeniowej.
Będę musiał sobie z nimi pogadać od serca. Tyle kasy niepotrzebnie wydanej na podręczniki z elektrotechniki trzeba będzie wywalić na podpałkę w kominku. :x

Pomyśleć, że tyle nieporozumień może się narodzić z powodu koloru izolacji na przewodzie. Ohm, Kirhoff ...
ale wyrzyg:D powiedz mi dlaczego to jest masa opisywana GND? od czego to jest skrot? ang. masa (elektryczność) (GrouND) wiec jesli przetluamczysz na polski moze sie wydac ze nie jeden sie przejezyczy i powie ground uziemienie zamiast masy ale ty jestes widze poprawny w mowie i pismie wogole tak bardzo do tego przykladasz sie, ze jestes chodzaca poprawnosc. Powodzenia nieomylny 91az.

Ps.Szkoda tylko ze zamiast tej calej poprawnosci innych nie ulaskawisz nas swoja wiedza i nie pomorzesz ludzia:D wiem wiem latwo krytykowac:D niz cos samemu napisac:D
Ps. Dzieki bogu ze nie jestes poprawny w pismie bo bys mnie zbruzgal za brak ąćóżź- co nic nie wnosi do tematu jak i poprawnosc nazewnictwa w elektrotechnice..
Akcja zbiórka POMÓŻ: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=15&t=25547

Pomoglem doceń i oceń :D BTC: 17tXJF2cXpsVNhpGYJuKRwZkeUpGvibUAW Grosz dziś - jutro dla mnie będzie milionem :D

Dyskutant
Awatar użytkownika
Posty: 289
Rejestracja: 8 lutego 2015
Reputacja: 113
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zaoszczedz na zasilaczach do koparek !!!

Postautor: 91az » wtorek, 23 maja 2017, 21:32

storzo pisze: no chyba ze jestes Januszem ktory wszystko wie najlepiej bo ukonczyl technikum .... drogi kolego szkola bez praktyki nic ci nie da.. a tutaj rozwiazujemy problemy i podrzucamy pomysly a nie wszystko krytykujemy i sie czepiamy wszystkiego bedac upierdliwcami..
Widzisz różnicę pomiędzy sfajczoną chatą przez zasilacz "udało się 6 lat działa" a wiedzą "dlaczego tak to działa przez 6 lat"? Według mnie jesteś w pierwszej grupie i doradzasz innym używając argumentów z puli "milion much ...". Szacun.

Bardzo Zły Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 13255
Rejestracja: 16 kwietnia 2012
Reputacja: 1980
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Polska / Gorzów Wlkp.

Zaoszczedz na zasilaczach do koparek !!!

Postautor: rav3n_pl » wtorek, 23 maja 2017, 21:32

storzo pisze: pokaz mi chodz jeden przyklad gdzie karta zasilana z innego zasilacza cokolwiek uszkadza?
Kolego, to bardzo proste.
Jeżeli dwa zasilacze zasilają jeden obwód (jedno obciążenie) to zaczynają one ze sobą "walczyć".
Wszystko przez to, że ŻADEN zasilacz nie trzyma IDEALNIE 12v NIEZALEŻNIE od obciążenia (dla uproszczenia zakładam że przewody są z nadprzewodników). Zasilacz stabilizuje napięcie w następujący sposób: przy wzroście obciążenia (gdy napięcie spada) stabilizator podnosi napięcie, aby to skompensować. I odwrotnie - przy spadku obciążenia (napięcie zaczyna rosnąć) stabilizator zaczyna obniżać napięcie.
I teraz: mamy dwa zasilacze (stabilizatory) próbujące utrzymać napięcie w wyznaczonych zakresach niezależnie od obciążenia. Co się dzieje? Zasilacz o niższym napięciu wyjściowym wykrywa wyższe napięcie pochodzące od drugiego zasilacza, i co robi? Oczywiście obniża swoje napięcie jeszcze bardziej reagując na coś, co "widzi" jako spadek obciążenia. A co z drugim zasilaczem? No on w tym momencie musi zacząć podnosić swoje napięcie, aby skompensować mniejszy wydatek pierwszego zasilacza. Urządzenie działa. Do momentu, aż jeden z zasilaczy powie "mam dość", drugi będzie chciał utrzymać zasilanie i się spali (no bo przecież podłączamy większe obciążenie niż jeden zasilacz daje radę uciągnąć). Gdy drugi zasilacz pada, pierwszy się budzi próbując ratować sytuację i... też zdycha przeciążony.
W efekcie w najlepszym przypadku mamy zadziałanie zabezpieczeń i wyłączenie koparki. W najgorszym? Spalenie izolacji (przewody tak naprawdę NIE są z nadprzewodników i grzeją się pod obciążeniem) i pożar.
Piffko: PLC/BTC 1Rav3nkMayCijuhzcYemMiPYsvcaiwHni
Mój Skydrive; Trochę o P2pool; C#: RPC CoinControl, BIP39 Mnemonic z talii kart
Bitcoin Core 0.18.1
Rafał prostuje Bitcoina

Orator
Posty: 955
Rejestracja: 29 grudnia 2016
Reputacja: 198
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zaoszczedz na zasilaczach do koparek !!!

Postautor: krystian » wtorek, 23 maja 2017, 21:35

@storzo,

a powiedz mi jaką ten Twój zasilacz serwerowy za 150zł ma sprawność?

Dyskutant
Awatar użytkownika
Posty: 289
Rejestracja: 8 lutego 2015
Reputacja: 113
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zaoszczedz na zasilaczach do koparek !!!

Postautor: 91az » wtorek, 23 maja 2017, 21:38

storzo pisze: Szkoda tylko ze zamiast tej calej poprawnosci innych nie ulaskawisz nas swoja wiedza i nie pomorzesz ludzia:D wiem wiem latwo krytykowac:D niz cos samemu napisac:D
Ludzie. Pomogę Wam. Dajcie sobie spokój z oszczędnościami przez łączenie zasilaczy dopóki nie ogarniecie jaki to będzie miało skutek. Jeśli nie ogarniacie (bo to nie magia, tylko inżynieria która wymaga niemałej wiedzy) to kupcie zasilacze o mocy nominalnej dopasowanej do poboru prądu odbiornika + 10% zapasu i nie żałujcie kasy. Szkoda czasu.

Wygadany
Posty: 452
Rejestracja: 24 czerwca 2012
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zaoszczedz na zasilaczach do koparek !!!

Postautor: storzo » wtorek, 23 maja 2017, 21:40

rav3n_pl pisze: Jeżeli dwa zasilacze zasilają jeden obwód (jedno obciążenie) to zaczynają one ze sobą "walczyć".
:) zgadzam sie z toba ale karta jest jednym owodem chcesz mi powiedziec ze zasilaasz karte 2 zasilaczami? ja tak nawet nie robie... ja zawsze mowie karta moze byc podlaczona do koparki ktora jest zasilana jednym zasilaczem a drugim zasilaczem same karty np riser i karta/ lub sama karta a riser zasili zasilacz pierwszy z mobo. Obwody na karcie sa dwa:D jeden jest od glownego zasilania karty 6/8pin drugi to szyna lub riser. dlaczego? to sprobuj podlaczyc karte bez jednego z tych wymienionych czesci. Niestety nie uruchomi sie w pelni nie to ze brakuje zasilania ale to sa 2 oddzielne obwody. Zasilacz jak jeden i drugi reaguje na zmiany i stabilizuje napiecia bez problemu.

W skrocie jak juz powiedzialem wtyczka (glowna do karty zasilania) musi byc z 1 zasilacza.
ObrazekObrazek
Nigdy mi sie nie zdarzylo ani nie widzialem na forum aby ktos po podlaczeniu innego zasilacza powiedzmy zewnetrznego zasilajacego karty poprzez 6/8pin kostke upalil karty lub mu sie wylanczala koparka. Inna jest tego przyczynasilanych co bylo zmora minionych lat i miesiecy.
91az pisze:
storzo pisze: Szkoda tylko ze zamiast tej calej poprawnosci innych nie ulaskawisz nas swoja wiedza i nie pomorzesz ludzia:D wiem wiem latwo krytykowac:D niz cos samemu napisac:D
Ludzie. Pomogę Wam. Dajcie sobie spokój z oszczędnościami przez łączenie zasilaczy dopóki nie ogarniecie jaki to będzie miało skutek. Jeśli nie ogarniacie (bo to nie magia, tylko inżynieria która wymaga niemałej wiedzy) to kupcie zasilacze o mocy nominalnej dopasowanej do poboru prądu odbiornika + 10% zapasu i nie żałujcie kasy. Szkoda czasu.

LOL widziales link? dziekuje do widzenia... mowie i pisze chcesz jeszcze zdjecia moich koparek? jak dzialaja na zewnetrznym zasilaczu? statusy online? co jeszcze ? jezusa z nieba?

tu masz przyklad twojego myslenia: https://archive.litecointalk.org/index. ... ic=11826.0 gosc upalil riserami sloty w mobo i nie mialo nic wspolnego z 2 zasilaczem. Po riserach plyna prad 25W i wiecej wiec poupalal risery jak i sciezki na pcie
Akcja zbiórka POMÓŻ: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=15&t=25547

Pomoglem doceń i oceń :D BTC: 17tXJF2cXpsVNhpGYJuKRwZkeUpGvibUAW Grosz dziś - jutro dla mnie będzie milionem :D

Dyskutant
Awatar użytkownika
Posty: 289
Rejestracja: 8 lutego 2015
Reputacja: 113
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zaoszczedz na zasilaczach do koparek !!!

Postautor: 91az » wtorek, 23 maja 2017, 21:50

storzo pisze: widziales link
Tak. Wiele razy widziałem podobne konstrukcje. Kilka razy nawet złomowałem takie lub podobne instalacje pt "da się taśma izolacyjną i jakoś to będzie". Ciężko się pozbyć ze ścian smrodu usmażonego igielitu i elektroniki. Polecam odkuwanie tynku - to powinno załatwić sprawę.

Wygadany
Posty: 452
Rejestracja: 24 czerwca 2012
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zaoszczedz na zasilaczach do koparek !!!

Postautor: storzo » wtorek, 23 maja 2017, 21:52

91az pisze:
storzo pisze: widziales link
Tak. Wiele razy widziałem podobne konstrukcje. Kilka razy nawet złomowałem takie lub podobne instalacje pt "da się taśma izolacyjną i jakoś to będzie". Ciężko się pozbyć ze ścian smrodu usmażonego igielitu i elektroniki. Polecam odkuwanie tynku - to powinno załatwić sprawę.
:) wiesz nie tylko wina jest zly dobor podzespolow ale nie trzymanie sie norm AWG w okablowaniach czy wychodzenia poza zakres W czy A na zasilaczach:D na jedno babka wrozyla:D

Dodano po 2 minutach 56 sekundach:
krystian pisze: @storzo,

a powiedz mi jaką ten Twój zasilacz serwerowy za 150zł ma sprawność?
gdzie napisalem za 150zl?
storzo pisze: 2x mocniejsze za 200-300zl
trzyma powyzej 90 to sa serwerowe panie kolego lepsze od normalnych tutaj zastosowanie jest specyficzne:D to nie zaden powercolor:D
Link do zasilaczy i sprawdzenia (PE) wszystkie sa nowki ja mowie o uzywanych ktore sa z likwidacji serwerowni
https://www.newegg.com/Server-Power-Sup ... ory/ID-520
Ps zapomnialbym wspomniec o bardzo dobrych zasilaczach po S7 antminer :) tylko troszke drogich:D
rav3n_pl pisze: Urządzenie działa. Do momentu, aż jeden z zasilaczy powie "mam dość", drugi będzie chciał utrzymać zasilanie i się spali (no bo przecież podłączamy większe obciążenie niż jeden zasilacz daje radę uciągnąć). Gdy drugi zasilacz pada, pierwszy się budzi próbując ratować sytuację i... też zdycha przeciążony.
Nie raz tak mialem panie kolego ze odlaczylem przypadkowo zasilacz dodatkowy do glownego zasilania kart i co sie stalo? nic zawiesil sie system miner i nic nie kopalo poprostu nei ma napiecia:)
Akcja zbiórka POMÓŻ: https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=15&t=25547

Pomoglem doceń i oceń :D BTC: 17tXJF2cXpsVNhpGYJuKRwZkeUpGvibUAW Grosz dziś - jutro dla mnie będzie milionem :D

Orator
Posty: 955
Rejestracja: 29 grudnia 2016
Reputacja: 198
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zaoszczedz na zasilaczach do koparek !!!

Postautor: krystian » wtorek, 23 maja 2017, 22:16

@storzo
jaką sprawność mają te Twoje zasilacze serwerowe? kiepską

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość