zdalny reset komputera/koparki

Początkujący
Posty: 24
Rejestracja: 27 lipca 2013
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0.0001 BTC

zdalny reset komputera/koparki

Postautor: tytanick » niedziela, 27 listopada 2016, 21:23

Witajcie,
Jak już bazgrole na każdym forum to i tutaj napiszę:P
Mam już na ukończeniu sprzęt fizyczny do resetowania rigów.
Wszystkie informacje są zawarte w linku poniżej, nie będę się tutaj rozpisywać bo wolę jedną stronę aktualizować z informacjami.
https://simplemining.net/page/simpleRigResetter

PreOrdery będą za 1-2 tygodnie.
Obecnie dopracowywujemy oprogramowanie i zbieramy opinie od forumowiczów.
Dodam tylko do siebie, że wysyłka do Polski będzie w granicach 20 zł a nie 20$ i będzie również kurierem.

Dajcie znać co sądzicie.
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 września 2017, 14:53 przez pm7, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmiana tytułu

Admin
Awatar użytkownika
Posty: 9389
Rejestracja: 13 sierpnia 2011
Reputacja: 2166
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Simple Rig Resetter - hardware z simplemining.net

Postautor: Bitmar » niedziela, 27 listopada 2016, 23:20

Fajne, ale są gotowe rozwiązania po LANie i z watchdogiem i termometrem: http://lankontroler.pl/lan-kontroler/ w cenie z płytką rozszerzającą do w sumie 10 urządzeń za około 50$ a nie 150-180 jak zapowiadasz.

Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: 10 stycznia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Simple Rig Resetter - hardware z simplemining.net

Postautor: CryptoManiac » wtorek, 10 stycznia 2017, 12:00

Hej. Fajna sprawa. Na pewno zakupię tylko mam jedno pytanie. Moje koparki są postawione głównie na dyskach magnetycznych przez co system odpala się kilka minut. Na stronie znalazłem taką informację:
When RigResetter wont receive few keep allive messages within 90 seconds it will restart rig automatically.
Czyli jeżeli w ciągu tych 90 sekund system się nie podniesie to zostanie zresetowany? Można będzie w ustawieniach zwiększyć ten czas?

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 210
Rejestracja: 15 lipca 2017
Reputacja: 8
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Sterowanie zdalne koparkami

Postautor: dyziok » niedziela, 24 września 2017, 11:28

Cześć, kiedyś czytałem o takim sprzęcie, którym można sterować koparkami, nadzorować to czy kopią, czy może się zwiesiły. Nie umiem tego teraz znaleźć i nie wiem jak się nazywa. Wiecie o czym mówię? Ktoś używa czegos takiego?

Początkujący
Posty: 558
Rejestracja: 4 lipca 2017
Reputacja: 203
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Sterowanie zdalne koparkami

Postautor: Harey » niedziela, 24 września 2017, 11:48

Takie?

Kod: Zaznacz cały

https://shop.simplemining.net/ssrv2.html
When RigResetter wont receive any keep allive messages within configured by you delay (for example 120 seconds) it will restart rig automatically.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 210
Rejestracja: 15 lipca 2017
Reputacja: 8
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Sterowanie zdalne koparkami

Postautor: dyziok » niedziela, 24 września 2017, 11:54

Harey pisze: Takie?

Kod: Zaznacz cały

https://shop.simplemining.net/ssrv2.html
When RigResetter wont receive any keep allive messages within configured by you delay (for example 120 seconds) it will restart rig automatically.
O coś takiego mi chodziło. Ktoś tego używa?

Dodano po 4 minutach 18 sekundach:
Znalazłem na forum jeszcze coś takiego

Kod: Zaznacz cały

http://lankontroler.pl/lan-kontroler/

Początkujący
Posty: 34
Rejestracja: 17 czerwca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

włącznik i chłodzenie

Postautor: majkel » niedziela, 24 września 2017, 12:36

W niektórych koparkach na allegro jest napisane, że mają one automatyczne włączniki/resetery, które w przypadku braku odpowiedzi resetują PC. Nie wiecie co to za urządzenia i gdzie można je kupić?
Ostatnio zmieniony niedziela, 24 września 2017, 15:26 przez pm7, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: post przeniesiony do odpowiedniego tematu

Początkujący
Posty: 425
Rejestracja: 1 lipca 2017
Reputacja: 64
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Sterowanie zdalne koparkami

Postautor: gofer » niedziela, 24 września 2017, 12:55

@Dyziok Jak kopiesz ETH to można wszystko ustawić w jednej linii pliku tekstowego. Jak np. moja koparka kopie 200MH/s to ustawiam restart pc jeżeli kopie z predkością poniżej 195 przez ost. 5 minut.

pm7
Moderator
Posty: 7886
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 968
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Sterowanie zdalne koparkami

Postautor: pm7 » niedziela, 24 września 2017, 14:33

@gofer, różnica jest taka, że zewnętrzne urządzenie jest w stanie wykryć zawieszenie się systemu i zareagować.

@dyziok, był już na forum wątek o takich urządzeniach.

Dodano po 19 minutach 16 sekundach:
Simple Rig Resetter - hardware z simplemining.net
Połączyłem z istniejącym tematem. Ponadto można zajrzeć tu:
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=24&t=13064
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=5&t=991

Początkujący
Posty: 425
Rejestracja: 1 lipca 2017
Reputacja: 64
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

zdalny reset komputera/koparki

Postautor: gofer » niedziela, 24 września 2017, 14:56

@pm7 czyli de facto watchdog, zastanawiałem się czy nie ma może czasem takiej listwy zasilającej, która resetuje gniazdko jeżeli te pobiera mniej W niż koparka, która kopie. Dla przykładu koparka z 6x 1060 bierze 650W a na listwie ustawimy, że ma resetować gniazdko jeżeli pobór jest < 500W.

pm7
Moderator
Posty: 7886
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 968
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

zdalny reset komputera/koparki

Postautor: pm7 » niedziela, 24 września 2017, 15:00

Na pewno możesz coś takiego zrealizować na Fibaro, które wspomniałem w jednym z tematów, które zalinkowałem w poprzednim poście. Niestety, wyjdzie raczej drogo :)

Jak ktoś się zna na elektronice, powinien być w stanie sam coś takiego zrobić.
W przeciwnym razie, niestety trzeba szukać, czy jakieś gotowe rozwiązanie ma takie funkcje.

Przykładowo, niby Ubiquiti mPower ma pomiar zużywane prądu. Czy można na tej podstawie utworzyć regułę automatycznego restartu to już nie wiem.

Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 12 maja 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

zdalny reset komputera/koparki

Postautor: Strusland » sobota, 12 maja 2018, 13:09

Witam

Myślę ,że to urządzenie powinno spełnić funkcję:
Tinycontrol - kontroler LAN V2 - cyfrowe I/O / 1-wire
Podłączyć No wyjście do resetu, i ustawić LAN watchdog na koparkę.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 11
Rejestracja: 9 maja 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zdalne włączanie/wyłączanie zasilania

Postautor: ULTINET » środa, 19 września 2018, 11:32

Od dłuższego czasu sprzęt działa mi niezawodnie i nieprzerwanie od wielu tygodni nie mam żadnych awarii.
Ale miałem już taki przypadek, że podczas wyjazdu straciłem zdalną łączność z koparką. Jedyne co mogłem zrobić to podejrzeć ją na kamerze IP. Nie mogłem się z nią połączyć, zresetować, ani wyłączyć zasilania. Dzięki podglądowi z kamery słyszałem tylko, że wentylatory wręcz wyją na najwyższych obrotach. Po nieplanowanym, pilnym powrocie okazało się, że sterownik kart się wysypał. Na szczęście nie doszło do żadnego pożaru ani poważniejszej lub trwałej awarii.

To tyle długim wstępem, a teraz konkretne pytanie.

Zastanawiam się nad urządzeniem, którym można zdalnie włączyć i wyłączyć zasilanie. Takim, które wpinam do gniazdka sieciowego i mogę się z nim połączyć zdalnie bez potrzeby nawiązania połączenia z komputerem.

Zapewne macie w tym temacie jakąś wiedzę i coś możecie polecić i podpowiedzieć jak to się sprawdza.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3630
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 2046
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: śląskie dolnośląskie małopolska

Zdalne włączanie/wyłączanie zasilania

Postautor: koparki » środa, 19 września 2018, 11:54

istnieją zdalne włączniki GSM , ale musiałbyś się zastanowić nad modyfikacją przekaźnika, ponoć trzeba dodać stycznik który nie będzie miał tendencji do przyklejania się przy sporych prądach podczas włączenia się koparki.

Sam jestem ciekaw czy ktoś przerobił temat styczników i włącznika gsm w praktyce ?

Orator
Awatar użytkownika
Posty: 834
Rejestracja: 25 grudnia 2013
Reputacja: 144
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Kraków

Zdalne włączanie/wyłączanie zasilania

Postautor: Bitcoiniak » środa, 19 września 2018, 12:21

Po co styczniki? Wystarczy dobrać przekaźnik na odpowiedni prąd z zapasem.
Archiwum czasopism z okresu PRL:
http://www.jaglarz.info/ja/czasopisma/iks186.php
Prośba o dofinansowanie projektu przez miłośników starych czasopism:
1GazetyC1AR8aBnCSPxMgjZVTbnD4toA8H lub Xt8Sy8Kgd9xmMgExk3RULqAqfn47WxfXaF

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 11
Rejestracja: 9 maja 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zdalne włączanie/wyłączanie zasilania

Postautor: ULTINET » środa, 19 września 2018, 13:02

Chłopaki, ja mam na myśli coś na styl przepływowego miernika poboru prądu, którym można zarządzać przez internet i móc włączyć lub wyłączyć zdalnie zasilanie.

Początkujący
Posty: 26
Rejestracja: 19 lutego 2018
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Zdalne włączanie/wyłączanie zasilania

Postautor: przemek12311 » środa, 19 września 2018, 13:12


Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 11
Rejestracja: 9 maja 2018
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Zdalne włączanie/wyłączanie zasilania

Postautor: ULTINET » środa, 19 września 2018, 14:59

O to właśnie mi chodziło, nie wiedziałem jak to nazwać :)
Testowałeś to? Masz jakieś doświadczenie?

Edytuję post, ponieważ wyżej wymienione urządzenie jest raczej nigdzie niedostępne. Poza tym jedna z recenzji na YouTube mówi, że aplikacja tego urządzenia wymaga irracjonalnych uprawnień w telefonie.

Znalazłem jeszcze poniższe modele. Może ktoś miał z nimi już styczność.

Edimax SP-2101W V2
Ferguson Smart Wi-Fi Plug FS2PG

Dyskutant
Posty: 167
Rejestracja: 25 maja 2011
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

Zdalne włączanie/wyłączanie zasilania

Postautor: Cezary » poniedziałek, 8 października 2018, 10:09

Zainteresuj się sonoff pow r2 (przekaźnik i monitorowanie poboru prądu) , łatwa konfiguracja, 10A przepuści i można kupić za 10$

pm7
Moderator
Posty: 7886
Rejestracja: 20 maja 2012
Reputacja: 968
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

zdalny reset komputera/koparki

Postautor: pm7 » poniedziałek, 8 października 2018, 20:29

Połączyłem tematy, sugeruję przejrzeć. Zagadnienie było już przerabiane.
ULTINET pisze: Na szczęście nie doszło do żadnego pożaru
Jeżeli masz taką obawę, może powinieneś rozważyć instalację przeciwpożarową? :)
Urządzenie do zdalnego odcięcia prądu nie zapobiegnie pożarowi.

Sonoff to niezła sugestia. Jeżeli chodzi o bardziej "gotowe" urządzenia, jest wspomniane już gdzieś Ubiquiti mFi mPower.
https://www.senetic.pl/product/MPOWER (120V AC?)
https://www.ubnt.com/mfi/mpower/
To mierzy pobór, może odciąć zasilanie na życzenie użytkownika bądź automatycznie (na bazie wcześniej ustalonych reguł).
Wersje 1/3/6 gniazdek.
UWAGA: teraz zauważyłem, że to jest niby tylko na 120V AC, a nie na Polskie 230V AC.

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość