Podzespoły do koparki

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 24
Rejestracja: 10 stycznia 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Podzespoły do koparki

Postautor: Husarzyk » sobota, 18 stycznia 2014, 11:56

hi,
chciałbym złożyć sobie koparkę do własnego użytku do różnych walut.
Na razie stoję na dobieraniu podzespołów.

AMD Sempron 145
ASUS M4A87TD EVO
700W CHIEFTEC GPS-700A8
SAMSUNG 4GB PC10600 DDR3 1333MHZ
2x Karta graficzna Sapphire R9 280X TOXIC 3GB DDR5 PCI-E 384BIT
lub 2x SAPPHIRE RADEON R9 280X 3072MB 384BIT LITE
http://www.krsystem.pl/sapphire_amd_rad ... 27687.html

Co jest źle? Co byście zmienili. Proszę o wyrozumiałość :)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 stycznia 2014, 01:51 przez Husarzyk, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Posty: 41
Rejestracja: 7 stycznia 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Podzespoły do koparki

Postautor: pierwszy » sobota, 18 stycznia 2014, 15:53

plyta droga.

Karty kup te tansze, nie bedzie tak naprawde roznicy w ich predkosciach a masz 100zł na karcie, czyli 200zł do przodu.

Brakuje hdd, i jak by nie patrzec jakiejs obudowy.

Tak sie zastanawiam czy te 700W wystarczy, bo widze ze celujesz plyta pod ewentualna rozbudowe, wiec moze zasilacz jakis wiekszy. Ale to w sumie nie napisales co ewentualnie dalej.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Posty: 161
Rejestracja: 14 grudnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Poznań

Re: Podzespoły do koparki

Postautor: Vesper » sobota, 18 stycznia 2014, 15:57

Płyta M487TD EVO mój drogi ma 3 złącza PCI-e więc jak podłączysz 4 karty? A wiem bo dokładnie taka płyte właśnie sprzedałem

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 142
Rejestracja: 17 grudnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Podzespoły do koparki

Postautor: Vixen » sobota, 18 stycznia 2014, 16:04

Podstawowe pytanie, jaką kwotę chcesz przeznaczyć na zakup?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3237
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 409
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Re: Podzespoły do koparki

Postautor: powered » sobota, 18 stycznia 2014, 16:11

Zasilacz może być za słaby
Podkręcona R9 280X może wziąć z 300W

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 24
Rejestracja: 10 stycznia 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Podzespoły do koparki

Postautor: Husarzyk » sobota, 18 stycznia 2014, 16:34

pierwszy pisze:plyta droga.

Karty kup te tansze, nie bedzie tak naprawde roznicy w ich predkosciach a masz 100zł na karcie, czyli 200zł do przodu.

Brakuje hdd, i jak by nie patrzec jakiejs obudowy.

Tak sie zastanawiam czy te 700W wystarczy, bo widze ze celujesz plyta pod ewentualna rozbudowe, wiec moze zasilacz jakis wiekszy. Ale to w sumie nie napisales co ewentualnie dalej.
#Płyta
Jakiś zamiennik proponujesz?
#Karta
W sumie masz racje ale każdy pcha sie po tą droższą :)
#HDD
Mam od starego komputera, więc nie pisałem.
#Obudowa
Wykonam ja sam :)
#Zasilacz
Juz celuje bardziej w http://www.salurion.pl/product/204374/S ... I_PSU.html
Vesper pisze:Płyta M487TD EVO mój drogi ma 3 złącza PCI-e więc jak podłączysz 4 karty? A wiem bo dokładnie taka płyte właśnie sprzedałem
Nie napisałem, że 4 karty tylko 2 te albo 2 te :)
powered pisze:Zasilacz może być za słaby
Podkręcona R9 280X może wziąć z 300W
Dziękuje za uwage :)


@all
Finalnie chce mieć 3x R9 280X, dlatego wybrałem tą płytę. Czyli jaki zasilacz teraz a jaki pod 3x karty?

Gaduła
Posty: 347
Rejestracja: 9 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Podzespoły do koparki

Postautor: Icefrag » sobota, 18 stycznia 2014, 18:46

Więc tak, płyta główna:

http://www.kurtmedia.pl/product-pol-324 ... H-ATX.html

4x PCI-e x1 i 1x PCI-e x16, którego nie testowalem go dokładnie, gdy podpiąłem pod nie jedną karte, a drugą pod x1 to ta na x16 się strasznie grzała, być może to wadliwy riser, nie wiem :) W każdym bądź razie 2 karty na slotach PCI-e X1 chodzą na niej poprawnie i na 99% 4 również pójdą

Procesor: też mam tego Semprona 145, mało mocy pobiera i działa stabilnie (sama koparka z dyskiem twardym 40GB, Ram DDR3 1333 i Sempron 145, pobiera około 70W podczas kopania) z tym, że ten link prowadzi do wersji bez wentylatora (OEM), mają w ofercie wersję z wentylatorem (BOX) za 119zł. Jakbyś zdecydował się na zakup w alternate to prosiłbym o informację ile trwała realizacja zamówienia, gdyż osobiście nie jestem przekonany do tego sklepu (uważaj też na Jello.pl, mają na allegro semprony 145 za 149zł, ale na zamówienie które mialo zostać zrealizowane w ciagu 3 dni roboczych, czekałem około 10...) Jakbyś miał problemy ze znalezieniem semprona to polecam http://www.ceneo.pl/16055582 Athlon X2 240E, również 45W TDP, z tym że 135-140zł i musiałbyś dołożyć z 30-40zł na wiatrak.

Zasilacz mam taki sam, z tym, że moje 2 karty 7790 pobierają 50W sztuka, łącznie z koparką 170W, więc no nie mogę się tutaj wiele o nim wypowiedzieć :) W każdym bądź razie działa stabilnie, chociaż co ciekawe gdy odłączy się go nagle od prądu to włączy się dopiero po kilku minutach (możliwe też, że jest to jakieś zabezpieczenie płyty głównej)

No i zapomniałeś również o Riserach :)


P.S Ewentualnie możesz próbować złożyć coś na socket 1155, na procku G1610T - TDP 35W, aczkolwiek to w razie gdybyś nie mógł znaleźć płyty pod AM3 lub odpowiedniego procka.

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 24
Rejestracja: 10 stycznia 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Podzespoły do koparki

Postautor: Husarzyk » sobota, 18 stycznia 2014, 19:53

Icefrag pisze:Więc tak, płyta główna:

http://www.kurtmedia.pl/product-pol-324 ... H-ATX.html

4x PCI-e x1 i 1x PCI-e x16, którego nie testowalem go dokładnie, gdy podpiąłem pod nie jedną karte, a drugą pod x1 to ta na x16 się strasznie grzała, być może to wadliwy riser, nie wiem :) W każdym bądź razie 2 karty na slotach PCI-e X1 chodzą na niej poprawnie i na 99% 4 również pójdą

Procesor: też mam tego Semprona 145, mało mocy pobiera i działa stabilnie (sama koparka z dyskiem twardym 40GB, Ram DDR3 1333 i Sempron 145, pobiera około 70W podczas kopania) z tym, że ten link prowadzi do wersji bez wentylatora (OEM), mają w ofercie wersję z wentylatorem (BOX) za 119zł. Jakbyś zdecydował się na zakup w alternate to prosiłbym o informację ile trwała realizacja zamówienia, gdyż osobiście nie jestem przekonany do tego sklepu (uważaj też na Jello.pl, mają na allegro semprony 145 za 149zł, ale na zamówienie które mialo zostać zrealizowane w ciagu 3 dni roboczych, czekałem około 10...) Jakbyś miał problemy ze znalezieniem semprona to polecam http://www.ceneo.pl/16055582 Athlon X2 240E, również 45W TDP, z tym że 135-140zł i musiałbyś dołożyć z 30-40zł na wiatrak.

Zasilacz mam taki sam, z tym, że moje 2 karty 7790 pobierają 50W sztuka, łącznie z koparką 170W, więc no nie mogę się tutaj wiele o nim wypowiedzieć :) W każdym bądź razie działa stabilnie, chociaż co ciekawe gdy odłączy się go nagle od prądu to włączy się dopiero po kilku minutach (możliwe też, że jest to jakieś zabezpieczenie płyty głównej)

No i zapomniałeś również o Riserach :)


P.S Ewentualnie możesz próbować złożyć coś na socket 1155, na procku G1610T - TDP 35W, aczkolwiek to w razie gdybyś nie mógł znaleźć płyty pod AM3 lub odpowiedniego procka.
#Płyta
Druga osoba już doradza ten model.
#Procesor
Wezmę jednak AMD Sempron 145 za 120 :)
#Zasilacz
Rozumiem, że 700W CHIEFTEC GPS-700A8 tak?
#Riserach
Pamietam ale do tego nie potrzebowałem konsultacji.

Gaduła
Posty: 347
Rejestracja: 9 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Podzespoły do koparki

Postautor: Icefrag » sobota, 18 stycznia 2014, 20:36

Tak, Chieftec GPS-700A8 :)

Dwie 280x uciągnie, trzy już raczej nie (przeciętne OC - 250W , przy większym OC nawet lekko ponad 300W)

Dyskutant
Awatar użytkownika
Posty: 161
Rejestracja: 14 grudnia 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: Poznań

Re: Podzespoły do koparki

Postautor: Vesper » sobota, 18 stycznia 2014, 20:43

Toxic przy oc potrafi do 350Wat zjeść także pomyśl dobrze nad wyborem zasilacza

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 24
Rejestracja: 10 stycznia 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Podzespoły do koparki

Postautor: Husarzyk » sobota, 18 stycznia 2014, 22:05

GA-780T-D3L
AMD Sempron 145
4GB PC10600 DDR3 1333MHZ
2x Arctic Cooling F12 120mm
2x Riser 1x-16x MOLEX 25cm
XFX XXX 850W Modular
2x Sapphire R9 280X TOXIC

Finalny zestaw. Coś byście zmienili?
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 stycznia 2014, 01:48 przez Husarzyk, łącznie zmieniany 1 raz.

Gaduła
Posty: 347
Rejestracja: 9 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Podzespoły do koparki

Postautor: Icefrag » sobota, 18 stycznia 2014, 22:38

Myśle, że jest ok, planujesz podpinać monitor do koparki czy łączyć się po sieci?

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3237
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 409
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Re: Podzespoły do koparki

Postautor: powered » sobota, 18 stycznia 2014, 22:54

Wentylatorek który wybrałeś jest stworzony aby nie robić za dużo hałasu.
Jeżeli zamierzasz podkręcać karty i potrzebujesz zrobić mały tajfun w koparce to proponuje wentylatorki na 230V
http://allegro.pl/wentylator-osiowy-230 ... 75974.html
http://allegro.pl/wentylator-120x120x25 ... 88089.html
http://allegro.pl/wentylator-120x120x38 ... 88066.html
Ewentualnie na 12V ale taki co ma 5-10 W (0,5-1 A)

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 24
Rejestracja: 10 stycznia 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Podzespoły do koparki

Postautor: Husarzyk » sobota, 18 stycznia 2014, 23:04

powered pisze:Wentylatorek który wybrałeś jest stworzony aby nie robić za dużo hałasu.
Jeżeli zamierzasz podkręcać karty i potrzebujesz zrobić mały tajfun w koparce to proponuje wentylatorki na 230V
http://allegro.pl/wentylator-osiowy-230 ... 75974.html
http://allegro.pl/wentylator-120x120x25 ... 88089.html
http://allegro.pl/wentylator-120x120x38 ... 88066.html
Ewentualnie na 12V ale taki co ma 5-10 W (0,5-1 A)
Dziękuje za cenną uwagę :) Rozważę kupno i myślę, że to dobry pomysł.

Wygadany
Awatar użytkownika
Posty: 576
Rejestracja: 13 października 2013
Reputacja: 32
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Podzespoły do koparki

Postautor: radez9 » niedziela, 19 stycznia 2014, 01:18

Wg moich obliczeń ten Arctic cooling ma większy przepływ niż ten osiowy Papst.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 24
Rejestracja: 10 stycznia 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Podzespoły do koparki

Postautor: Husarzyk » niedziela, 19 stycznia 2014, 01:39

radez9 pisze:Wg moich obliczeń ten Arctic cooling ma większy przepływ niż ten osiowy Papst.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
PAPST - 55 m3/h
Arctic Cooling - 57*1,7=96,9m3/h
1 CFM = 1,7 m3/h
Czy ja coś źle policzyłem?

Dyskutant
Posty: 228
Rejestracja: 3 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Podzespoły do koparki

Postautor: Mocu » niedziela, 19 stycznia 2014, 04:33

Ja polecam http://www.angela.pl/p4622,scythe-120mm ... l12sh.html

Posiadam je z 3,5 roku, teraz używam dwa wentylatory i spokojnie potrafią schłodzić 7950 i 7970, które są 2/3 cm od siebie. Oczywiście skręcone na 50 %, bo aż takiego huraganu nie potrzebuję, ale na cieplejsze dni odpowiedni zapas się przydaje.

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 3237
Rejestracja: 4 sierpnia 2011
Reputacja: 409
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Napiwki: 1AqwNEzAp5GE46jebmZYqvq3tXt19iChJN

Re: Podzespoły do koparki

Postautor: powered » niedziela, 19 stycznia 2014, 15:05

Te podawane przepływy powietrza są wyssane z palca :) Przestałem już zwracać uwagę na te wartości, a patrzę tylko jaką moc ma wentylator i ile prądu pobiera.
Arctic Cooling - 1.8W
PAPST - 9W (na allegro jeden z parametrów błędnie jest podany 230V * 0,11A = 25W )
Oprócz przepływu powietrza ważne jest jeszcze ciśnienie jakie wentylator może wytworzyć.
Przewinęło się u mnie dużo wentylatorków i z tych na 12V został tylko jeden: Bestfan 1A 12W. Pozostałe które mam są już na 230V i mają 10 - 20W i grubość 35mm.
Różnica jest wielka w wydajności jak i w hałasie, z tym się trzeba liczyć że one mogą być głośniejsze od karty graficznej.
W taki zwykły z małą mocą wentylatorek na 12V jak się mocniej w niego dmuchnie to można go zatrzymać :) Taki co ma z 10W to potrafi już się unosić nad ziemią :)

Te silniejsze wentylatorki mają większą średnice silnika - po tym można je szybko wzrokowo wyłapać z długiej listy jak na allegro.

Dyskutant
Posty: 228
Rejestracja: 3 listopada 2013
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Podzespoły do koparki

Postautor: Mocu » niedziela, 19 stycznia 2014, 16:09

Nie zmienia to faktu, że są to jedne z najwydajniejszych wentylatorów. :)
I wieją bardzo mocno.


Początkujący
Awatar użytkownika
Posty: 24
Rejestracja: 10 stycznia 2014
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Podzespoły do koparki

Postautor: Husarzyk » środa, 22 stycznia 2014, 02:51

Jeśli kupowałbym od razu 3x Sapphire Radeon TOXIC R9 280X 3GB GDDR5 z myślą o rozbudowie do 5 kart, jaki zasilacz kupić, a jaki dokupić?
Myślałem aby Aerocool Templarius Imperator 1150W 80Plus Gold pod 3 pierwsze karty a potem 2 karty i AEROCOOL VP-750 ATX 750W, 80Plus aktywne PFC, ''BOX''. Co o tym sądzicie?

Czy oba muszą być 80 Plus Gold?

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość