Nowy kupuje sprzęt

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 316
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Nowy kupuje sprzęt

Postautor: Bemx2k » sobota, 2 lipca 2011, 17:23

Omen

Zdecydowanei radki 5850 , ewentualnie 5830 ale te drugie przy zblizonym OC i slabszych osiagach zreja tyle samo i nawet wiecej papu. Co przy dluzszym uzytkowaniu moze troche bolec .

Przytocze przyklad :

obecnie Radeon 6990 w UK to koszt 600funto moc obliczeniowa z ustawieniami uber 880MHz to okolo 780MHash/s

3x Radeon 5850 to 400 funtow za pozostale 200funtow plyta cpu psu i 2 risery PCI-E x1 z lekkim oc moc obliczeniowa zestawu to okolo 960MHash/s

Na kontre trzeba dodac ze przy obecnych i nadchodzacych trudnosciach w wydobyciu w/w karty beda sie splacac miesiacami :/

Update

Wlasnie mialem dokupic 4 karty zeby zapodac nowa koparke a tu cena BTC w dol leci na ryj a tuz za rogiem kolejny skok trudnosci o jakies 25% :(

m a s a k r a
BTC>ETH

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: wolf » środa, 13 lipca 2011, 09:47

Opłaca się w to w ogóle wchodzić z 800 pln?
Jeszcze chciałem na codziennie używanym komputerze to odpalać, a dodam, że potrafię przed nim ze 12 godzin przesiadywać, dość intensywnie czasem procka zużywając.
Nie rozsadzi go przypadkiem? Zwróci się z 800 pln ten interes w ogóle? Chciałem kupować 2x SAPPHIRE AMD RADEON HD5830 Xtreme. Koszt jakieś 850 pln.

AMD Athlon(tm) II X4 640 Processor (4 CPUs), ~3.0GHz
4096MB RAM
NVIDIA Geforce GT 430 (chciałbym ją trzymać jako 3-cią kartę, do użytku poza kopalnią)
ASUS Crosshair IV Formula AMD 890FX
HDD 1 TB
Łącze 20 Mb/s
Windows 7 Ultimate 64-bit

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: pixi » środa, 13 lipca 2011, 10:00

kopanie na "normalnym kompie" jest bezsensu,musisz miec koparke,ja sobie docelowo dolozylem 5770 do kopania i porazka :D ani spac przy tym ani uzywac kompa (wnerwiajacy szum) a mialem tylko jedna karte i to "chlodna" :D , geforca mialem do normalnego uzytku.
2x5830 do normalnego kompa to porazka,ale uzywac sie da jakby co ;)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: wolf » środa, 13 lipca 2011, 10:02

Tyle, że kupienie komputera tylko do kopania to koszt jakiegoś tysiąca złotych - nie licząc nawet koparek. Zanim mi się to zwróci to nas dosięgnie kometa z 2012 roku. A mimo wszystko, chciałbym chociaż na zero wyjść przed apokalipsą :)

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: crow » środa, 13 lipca 2011, 14:41

wolf pisze:Opłaca się w to w ogóle wchodzić z 800 pln?
Jeszcze chciałem na codziennie używanym komputerze to odpalać, a dodam, że potrafię przed nim ze 12 godzin przesiadywać, dość intensywnie czasem procka zużywając.
Nie rozsadzi go przypadkiem? Zwróci się z 800 pln ten interes w ogóle? Chciałem kupować 2x SAPPHIRE AMD RADEON HD5830 Xtreme. Koszt jakieś 850 pln.

AMD Athlon(tm) II X4 640 Processor (4 CPUs), ~3.0GHz
4096MB RAM
NVIDIA Geforce GT 430 (chciałbym ją trzymać jako 3-cią kartę, do użytku poza kopalnią)
ASUS Crosshair IV Formula AMD 890FX
HDD 1 TB
Łącze 20 Mb/s
Windows 7 Ultimate 64-bit
Jak masz taką płytę to aż prosi się żeby wrzucić kilka dodatkowych kart :). Praktycznie nic nie ryzykujesz bo jak Ci się nie będzie podobać kopanie to 5830 sprzedasz prawie za tą samą cenę a 2 takie karty dają około 0,5 BTC na dobę więc już kilka dni kopania wystarczy żeby pokryć wszelkie straty. Jedyny problem to hałas (jeżeli wszystkie 3 grafiki będą w obudowie) ale po wyprowadzeniu jednej na zewnątrz wykorzystując do tego risera wentylatory nie powinny przekroczyć 60 procent obrotów a przy tym można już spokojnie spać. Jedyny problem to zasilacz bo każdy 5830 potrafi bez problemu pociągnąć 200W więc trzeba to wziąć pod uwagę przed rozbudową kompa.
1CjQBD7Qv3GRebbjD9vnJ4swtBhvFXash9

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: wolf » środa, 13 lipca 2011, 15:34

Pozwolę sobie przytoczyć wypowiedź Muńka, z innego tematu:
Muniek pisze:
wolf pisze:Moc 600Mhs/s = powiedzmy 150 dolarów, z czego prąd wyniesie jakieś 100 dolarów zapewne, jak podepnę 2x HD5830. Po 100 złotych miesięcznie, będą mi się rok chyba zwracały.
Dobra, raz mogę zrobić dokładną rozpiskę (dla samych kart, nie liczę kosztów innych szpejów):
koszt zakupu karty: 419 zł
wydajność karty: 290 Mhash/s (bez przeciągania powyżej 900 mhz żeby nie stracić gwarancji)

dzienne wydobycie: ฿0.19
aktualny kurs: 41 zł
dzienny przychód: 7,79 zł

5830 przy konfiguracji 900/300 bierze ze ściany 200 watów (nie tyle sama karta, co karta + 1/4 reszty zestawu - zakładając że mamy koparkę z 4 kartami, konfiguracja reszty: sempron, 2 gb ramu, brak dysków, całość z pendrive na linuksie).

200W = 0,2kW
1kW = 0,62 zł

dzienne zużycie prądu przez kartę - 4,8 kW
dzienny koszt prądu - 2,98 zł

dzienny zysk dla pojedynczej karty - 4,81 zł

Główne czynniki które mają wpływ na opłacalność tej inwestycji to cena BTC oraz trudność kopania, która cały czas rośnie.

Przy podanych parametrach zwrot kosztu zakupu karty wynosi 88 dni (nie licząc wzrostu trudności ani ewentualnej zmiany ceny).
5 złotych zysku niecałe, to jakieś raczej 0,2 BTC na dobę, czy coś w tym guście. A nawet x2 to jest 800 PLN do odzyskania. Byle cholera wyjść na zero, odrobić, to mogę sobie "kozaczyć", zbierać na koparki i tak dalej. Byle nie stracić.

Też muszę nad chłodzeniem pomyśleć. Jedni ściągają w ogóle obudowę, inni tylko niektóre części. Znam człowieka, który twierdzi, że najlepiej jej nie ściągać, tylko zamontować wentyle, et cetera. żeby ciąg jak w kominie był. Hmm.

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: pixi » środa, 13 lipca 2011, 18:10

:D
poziom trudnosci to sprawa kluczowa ,jesli nawet sie jest optymista to trudnosc wzrosnie,kurs mozna liczycz ze nie spadnie ^^
pozatym wydobycie jest zaj***biscie losowe
szkoda ze nie wiedzialem teg na poczatku moj biznes plan bylby inny :P
zreszta kup sobie co chcesz bo ja tu diagnozuje goraczke zlota :P
potem sie przekonasz co to znaczy obudowa,co to znaczy brak piwnicy,co to znaczy uzywanie koparki to normalnej pracy,co to znaczy zaislacz i pobor pradu w perspektywie dluzszej niz miesiac,co to znaczy brak riserow,co to znaczy zlacza pciex ktore sa w odleglosci "1 pci odstepu" itd,itd have fun ;)

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: crow » środa, 13 lipca 2011, 20:35

crow pisze:5 złotych zysku niecałe, to jakieś raczej 0,2 BTC na dobę, czy coś w tym guście. A nawet x2 to jest 800 PLN do odzyskania. Byle cholera wyjść na zero, odrobić, to mogę sobie "kozaczyć", zbierać na koparki i tak dalej. Byle nie stracić.

Też muszę nad chłodzeniem pomyśleć. Jedni ściągają w ogóle obudowę, inni tylko niektóre części. Znam człowieka, który twierdzi, że najlepiej jej nie ściągać, tylko zamontować wentyle, et cetera. żeby ciąg jak w kominie był. Hmm.

0,2 BTC na dobę z jednej karty to jest przy założeniu że rdzeń będzie chodził na 900Mhz a te karty bez problemu chodzą w okolicach 980-1000Mhz bez podnoszenia napięcia. Z własnego doświadczenia wiem że 0,5 to minimum ile dostaje z dwóch 5830 ale też nie korzystam z płatnych pooli. Nie zapomnij też odliczyć kosztów prądu bo na gorszym zasilaczu zabiorą one sporą część zysków (zasilacz klasy gold to moim zdaniem konieczność).

Nie ma szans na normalne temeratury przy zamkniętej obudowie i 3-4 kartach, jak chcesz mieć w miarę cicho i rozsądne temperatury to z 1 ścianką obudowy musisz się pożegnać :).

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: Muniek » środa, 13 lipca 2011, 21:47

crow pisze:0,2 BTC na dobę z jednej karty to jest przy założeniu że rdzeń będzie chodził na 900Mhz a te karty bez problemu chodzą w okolicach 980-1000Mhz bez podnoszenia napięcia.
O utracie gwarancji słyszałeś? I nie mów że wyciągasz więcej pod windowsem - tam używasz dedykowanych narzędzi dostarczonych przez producenta sprzętu. Naprawdę uważasz że te narzędzia nie zapisują na karcie informacji o tym że włączyłeś "nieoficjalny tryb podkręcania"?

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: zwierzak » środa, 13 lipca 2011, 21:56

Muniek: wystarczy zrobić to co robiły osoby, którym psuło się PSP z CFW po wgraniu kolejnej wersji. Tak długo flashowali PSP, że nic nie dało się odczytać z pamięci (niektórzy nawet klucze szyfrujące podmieniali na inne) i wtedy w serwisie nic nie byli w stanie udowodnić, że konsola nie działa z powodu CFW, bo nie ma możliwości odczytania Firmware.
Projekt MultiWallet
BitcoinNotify.com — czuj się zaproszony: 6wpM4JrFnN

Pomogłem? To postaw mi piwo: 1L7AeokogyuXGmUrx9SRTNhRPzYcmmghdo

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: crow » środa, 13 lipca 2011, 23:17

Muniek pisze:O utracie gwarancji słyszałeś? I nie mów że wyciągasz więcej pod windowsem - tam używasz dedykowanych narzędzi dostarczonych przez producenta sprzętu. Naprawdę uważasz że te narzędzia nie zapisują na karcie informacji o tym że włączyłeś "nieoficjalny tryb podkręcania"?
Nie używam dedykowanych narzędzi producenta sprzętu bo Sapphire nie umie zrobić nic porządnego do podkręcania ale chyba nie wierzysz że program spod windowsa zapisuje coś w biosie? Nie wiem skąd się wziął taki mit że jak przekroczysz 900Mhz to tracisz gwarancję (to jest tylko ograniczenie sterownika), poproszę o wiarygodne źródło tej informacji. Nie ma takiej możliwości żeby cokolwiek było zapisywane ponieważ bios karty przed oc jak i po oc jest identycznej wielkości co do 1 bajta. Żeby utracić gwarancję trzeba co najmniej wymienić bios bo wtedy zawsze zostają śmieci nawet jak się później wgra oryginalny (chociaż zdarza się że takie karty są też przyjmowane w ramach gwarancji).
Wysyłałem do serwisu min. kartę Asusa kręconą powyżej 1000Mhz (prawie 300MHz więcej niż oryginalne taktowanie) i reklamacja została uznana bez najmniejszych problemów. Mitów nie brakuje na przykład ciągle ktoś pisze że 90 stopni zabije kartę graficzną, tylko że osoby to piszące nie zdają sobie sprawy że producenci testują karty przez kilka tygodni w temperaturze otoczenia 90 stopni (i grafiki na pewno nie mają 90 stopni w takich warunkach tylko sporo więcej :)).

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: lukadd » czwartek, 14 lipca 2011, 21:09

Najlepsze jest to z 90 stopniami. Moj Gainward 8800 GTS staruszek juz 4 letni pod obciazeniem bagatelka pracuje tak dla core 94 stopnie i dla otoczenia 75 i tak sobie cisnie non stop od tygodnia :D. Kiedys w moim x800pro@xt pe padl wentylatorek. Temperatura 130 stopni i tak dawal rade przez kilka dni. Po zreperowaniu smigielka karta dzialala u mnie przez 2 lata nastepnie u kumpla przez dwa lata i teraz mam nadzieje, ze dalej u kogos dziala :D

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: pixi » czwartek, 14 lipca 2011, 21:28

jest takie przyslowie ....lepiej dmuchac na zimne ,dlatego u mnie wentyle sa ustawione na sztywno a nie auto :P

zreszta wychodze z zalozenia ze 10-20mhaszy na sztuce mnie nie zbawi i tak w rzeczywistosci te sharesy roznie liczy,wole miec pewnosc ze grafa generuje 100% poprawnych obliczen,a jak by jakas zdechla to z 3tyg w plecy z kopaniem

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: dukee » piątek, 15 lipca 2011, 18:34

pixi pisze:jest takie przyslowie ....lepiej dmuchac na zimne ,dlatego u mnie wentyle sa ustawione na sztywno a nie auto :P

zreszta wychodze z zalozenia ze 10-20mhaszy na sztuce mnie nie zbawi i tak w rzeczywistosci te sharesy roznie liczy,wole miec pewnosc ze grafa generuje 100% poprawnych obliczen,a jak by jakas zdechla to z 3tyg w plecy z kopaniem
nie dalej jak wczoraj zastanawiałem się jak ustawić pod windows działanie wiatraczków na 100%. przy ciągłej pracy na 100% nie dostaną za bardzo po dupie?

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: Omen » piątek, 15 lipca 2011, 20:55

dukee pisze: przy ciągłej pracy na 100% nie dostaną za bardzo po dupie?
Dostałyby, jakbyś je podłączył po 15V, tak spokojnie dadzą radę ;)
Recenzje sprzętu komputerowego - http://www.oclab.pl
Forum o sprzęcie komputerowym - http://www.ocforum.pl

Uznaniowe wpłaty proszę kierować na 1DEXfZw2TFUPNCcwkQT3g8MpGhzJeTMTd2 :)

Obrazek

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”