Zasilacz 900W Tacens Valeo V a 3 karty GTX 1080 Ti

Początkujący
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: KONAn » piątek, 25 sierpnia 2017, 00:33

nie - gdybys rzucil okiem na rysunki z linku, ktory wkleilem, i na ktory powolales sie juz ze dwa razy, to zobaczysz, ze z tych dwoch dodatkowych tylko jeden odpowiada za sense, a drugi to dodatkowe gnd (pisalem juz to)
No widzisz ty swoje a producenci zasilaczy swoje. BeQuiet robi tak jak Delock i mu wszystko dziala. Corsair i EVGA doprowadza dodatkowy kabelek bezposrednio z zasilacza i tez dziala. Delock robi tak jak BeQuiet i wg. ciebie to blad.

Odpowied zmi w takim razie czy jesli nie bedzie tego dodatkowego kabla GND to czy bedzie to blad ??....wszak wtyczka 6pin go nie ma a jest w stanie dostarczyc taka sama ilosc pradu co wtyczka 8pin...3 kable +12V i 3 kable GND...sumaryczny przekroj ten sam...we wtyczce 8 pin plynacy prad bedzie ten sam a jedynie dodatkowy kabel GND bedzie odciazal inne kable co i tak nie ma sensu bo one sobie spokojnie dadza rade z tym obciaeniem. Problemem przejsciowki DeLocka jest tylko i wylacznie jakosc polaczenia wtyczek..jesli tam na styku pin-pin bedzie lekki luz etc to moze to wywolac dodaktowe opory przepluwu i doprowadzic do przegrzania sie wtyczki...
Ostatnio zmieniony piątek, 25 sierpnia 2017, 00:36 przez KONAn, łącznie zmieniany 1 raz.

swr
Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: swr » piątek, 25 sierpnia 2017, 00:35

nie wiem jacy producenci, ja nie mam zadnego zasilacza, ktory ma doklejone te dwa dodatkowe kable do najblizszych pinow we wtyczce - jak ten delock
zadziala? oczywiscie, ze zadziala (przeciez napisalem ze karta nie odpali wiec nie rozumiem na co mam ci odpowiadac) - powodzenia - 8pin zrobione z drucikow doklejonych do 6pin to nie jest 8pin.

co do bequiet napisze jeszcze raz - przez wlasnie takie gowniane patenty ta marka jest synonimem zlomu w miningu - tak, wg mnie to błąd, to wlasnie usiluje ci naswietlic; mimo moich usilnych staran twierdzisz, ze skoro gnd jest wspolne na karcie, to dodatkowego przewodu nie potrzeba (nie wiem na co to jest dowod ale po prostu nie rozumiesz tego jak plynie prad)

do dodatkowych kabelko (jako, ze oba to tylko czujki) juz sie nie odnosisz - zaraz zedytuje z obrazkami
Obrazek

jak ktos ma jedna karte w kompie to spoko. jak ktos ma w koparce takie smoki jak 7970 czy 7990, to praktykowanie tego co piszesz = pożar
Ostatnio zmieniony piątek, 25 sierpnia 2017, 00:46 przez swr, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: KONAn » piątek, 25 sierpnia 2017, 00:46

Kolego mam 8x1080Ti na dwoch BeQuiet 1200W i wszystko smiga bez zajakniecia od kilku misiecy. Sprawdzilem tez zasilacz Enermax 1700W i on ma taki sam patent jak BeQuiet. Dziala na nim 11xGtx 1070 od kilku miesiecy i tez nie ma problemu. Kazdy z tych producentow musi stosowac sie do norm Pcie bo inaczej nie moglby sprzedawac swojego produktu.
powodzenia - 8pin zrobione z drucikow doklejonych do 6pin to nie jest 8pin.
Zeby rozwiac wszelkie watpliwosci nalezaby rozebrac zasilacz ktory nie ma tego "patentu" i zobaczyc jak jest podlaczony sense i GND na plytce zasilacza..zapewne bedzie to GND...w koncu sam Antec (zacytowalem) to potwierdzil na swojej stronie internetowej...

swr
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: swr » piątek, 25 sierpnia 2017, 00:51

wczesniej pisales ze testowales na kilkudziesieciu koparkach a teraz sie okazuje ze masz 3 zasilacze z czego bequiet wysilony max na 80% wiec nie wiem jakim cudem mialbys nie miec zapasu na przewodach

przeciez takie zasilace maja po 8x kabli pci-e wiec o czym mowa, ze wsadzasz do tego 4 karty?? a jesli masz mniej (bo jakis stary model), to ze rozdzielasz?? no niesamowite - 1200W na 4 karty nominalnie 250W (w praktyce 200W)

i jeszcze pewnie placisz za prad, takze te 1080ti biora w maksie 800W i na zasilaczu 1200W to mozesz sobie rozdzielac na 4 karty niemal byle czym (ani konfiguracja nie jest wysilona, ani nie wiem po co ci te 16awg), do tego 1080ti bierze 50W z plyty, wiec sobie odejmij i zobacz co masz faktycznie na przewodach

przypomne, ze rozmawialismy o konfiguracji z tego wątku i o przejsciowkach delock, a nie o twojej konfiguracji, ktora jak sie okazuje, nie ma nic do rzeczy
KONAn pisze: zobaczyc jak jest podlaczony sense i GND na plytce zasilacza..zapewne bedzie to GND
o popatrz, a 12V przypadkiem nie tak samo, szczegolnie jesli jedna szyna? o czym ty mowisz - liczy sie OPÓR miedzy karta a zasilaczem i dla 12V i dla GND - to, ze karta ma wspolne gnd dla kazdego 12v nie ma znaczenia takiego, jak ty to rozumiesz)
koncze, dobranoc
Ostatnio zmieniony piątek, 25 sierpnia 2017, 01:06 przez swr, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: KONAn » piątek, 25 sierpnia 2017, 01:06

swr pisze: wczesniej pisales ze testowales na kilkudziesieciu koparkach a teraz sie okazuje ze masz 3 zasilacze z czego bequiet wysilony na 80% wiec nie wiem jakim cudem mialbys nie miec zapasu na przewodach
Kolego testowac nie oznacza ze jestem wlascicielem tych koparek. Sprzedalem tego kilkadziesiat sztuk i nie mialem z zadna problemow. Aktualnie w domu mam z 15 zasilaczy roznych producentow i opisalem ci jak wyglada to podlaczenie u kazdego z nich.
KONAn pisze: zobaczyc jak jest podlaczony sense i GND na plytce zasilacza..zapewne bedzie to GND
o popatrz, a 12V przypadkiem nie tak samo, szczegolnie jesli jedna szyna?
koncze, dobranoc
+12V nie ma tu nic do rzeczy . Rozmawiamy nt. sense i GND ktore wg. ciebie nie moze byc podlaczone tak jak to zrobil DeLock pomimo ze czesc producentow zasilaczy tak robi...najwidoczniej nie mieli okazji z toba tego skonsultowac i popelniaja kardynalny blad ktory okazuje sie ze mimo wszystko jest zgodny ze specyfikacja Pcie...znaczy sie BeQuiet robi zle, Enermax tez sie nie zna a Antec na swojej stronie internetowej pisze bzdury..a ty kolego sie naczytales jak to jacys nieduacznicy zle popodlaczali swoje sprzety i im popalilo karty a moze i cale chalupy a tu popatrz tez mam wg. ciebie zle podlaczone bo GND na krotkich przewodach do pinow GND we wtyczce zamiast do GND bezposednio w zasilaczu...
o popatrz, a 12V przypadkiem nie tak samo, szczegolnie jesli jedna szyna? o czym ty mowisz - liczy sie OPÓR miedzy karta a zasilaczem i dla 12V i dla GND - to, ze karta ma wspolne gnd dla kazdego 12v nie ma znaczenia takiego, jak ty to rozumiesz)
Jasne ciekawe jaka roznica oporu bedzie pomiedzy konfguracja Delock a np Corsair...spadki napiec beda tak znikome ze te twoje podlaczenie bezposrednio do zasilacza nie bedzie mialo zadnej przewagi nad polaczeniem ala Delock.
Ostatnio zmieniony piątek, 25 sierpnia 2017, 01:10 przez KONAn, łącznie zmieniany 1 raz.

swr
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: swr » piątek, 25 sierpnia 2017, 01:07

czlowieku przestan pisac o tej specyfikacji pcie bo nie rozumiesz jak plynie prad. to, ze sobie porozdzielales nie znaczy, ze kazdy tak moze zrobic - masz mega zapas na wiązce i zasilaczu

nie pisz kolejny raz o tym antecu bo juz ci na to odpowiedzialem, marka bequiet na ktora sie powolujesz rowniez nie maja zadnej renomy

Obrazek

takie przypadki biora sie wlasnie z takich praktyk, wpisz sobie w googlach pci melt
Ostatnio zmieniony piątek, 25 sierpnia 2017, 01:13 przez swr, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: KONAn » piątek, 25 sierpnia 2017, 01:14

Dobra koncze. Jesli dla Ciebie zasilacze Bequiet, Enermax albo Antec to kicha to rzeczywiscie nie ma o czym pisac.

Dobranoc...wracam liczyc zyski z 8 koparek ktore mam w garazu zanim sie spala a przewody sie stopia...

Z mojej strony EOT.

Dodano po 1 minucie 16 sekundach:
swr pisze: czlowieku przestan pisac o tej specyfikacji pcie bo nie rozumiesz jak plynie prad. to, ze sobie porozdzielales nie znaczy, ze kazdy tak moze zrobic - masz mega zapas na wiązce i zasilaczu

nie pisz kolejny raz o tym antecu bo juz ci na to odpowiedzialem, inne marki na ktore sie powolujesz rowniez nie maja zadnej renomy

Obrazek

takie przypadki biora sie wlasnie z takich praktyk, wpisz sobie w googlach pci melt
To sie bierze ze zlej jakosci polaczenia pomiedzy pinami wtyczek

swr
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: swr » piątek, 25 sierpnia 2017, 01:21

KONAn pisze: bo GND na krotkich przewodach do pinow GND we wtyczce zamiast do GND bezposednio w zasilaczu...
**rwa lol
zrob doswiadczenie - skoro do wtyczki 8pin idzie 3x GND to utnij z tych tzech dwa przewody i zobacz co sie stanie (i nie pomyl z przewodami sense) - przeciez gnd jest wspolne na zasilaczu i na kartach

albo doloz jeszcze jedna (mniejsza) karte - wtedy okazaloby sie, ze te rzeczy maja zajebiste znaczenie
i koniecznie napisz jutro jak juz policzysz te zyski (nie martw sie, biorac 800W z zasilacza 1200W niczego nie stopisz)

Dodano po 2 minutach 51 sekundach:
KONAn pisze: Jasne ciekawe jaka roznica oporu bedzie pomiedzy konfguracja Delock a np Corsair...spadki napiec beda tak znikome
no to sobie wez ohmomierz i sprawdz a potem policz te spadki napiec

piszesz, ze masz kilkanascie zasilaczy roznych marek, a konkretnie powolujesz sie na dwie czy trzy z nich - i nagle one sa spoko, nie cala reszta, ktora nie zaluje na przewody (bequiet hehe nie mam pytan)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: KONAn » piątek, 25 sierpnia 2017, 01:36

Późno juz. Klade se spac na moich bitcoinach i zostawiam temat w spokoju. Wole liczyc zyski z kopania na wadliwych zasilaczach anizeli dalej kontynuowac ta dyskusje.

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”