Kto ma jaki sprzęt do miningu?

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Kto ma jaki sprzęt do miningu?

Postautor: Leniwiec » środa, 23 lutego 2011, 00:32

Ehh gdybym miał trochę oszczędności to chyba bym zainwestował w maszynę do miningu, a tu portfel biednego studenta świeci pustkami :(.
Zen pls: 1AcHe5WAMw5C5CiFYjHkMz95vYznx5scts

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 256
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » środa, 23 lutego 2011, 12:17

Rozebrałem kartę i... okazało się, że wiatrak luźno siedział na łożysku! Poprawiłem i śmiga pięknie. :D Także obyło się bez cięcia kabli.

Tak ku ogólnej informacji, od wiatraka odchodzą cztery kable: żółty, czarny, czerwony i niebieski. Trzy pierwsze to zapewne standard - a niebieski pewnie służy do sygnalizowania prędkości czy coś w tym rodzaju.

Tak czy siak, właśnie instaluję Ubuntu na kolejnym kompie. :D

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Leniwiec » środa, 23 lutego 2011, 23:05

Do sterowania obrotami konkretnie ;).
Zen pls: 1AcHe5WAMw5C5CiFYjHkMz95vYznx5scts

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Opoj » sobota, 26 lutego 2011, 21:59

Producenci kart graficznych powinni zasponsorować rozwój społęczności bitcoinmaniaków ;) serio mógłby się np. w poczytnej prasie ukazać jakiś artykuł o rewelacyjnym nowym pieniądzu i przy okazji wzmianki o generowaniu monet konkretne przykłady ile można wyciągnąć na danym modelu (taki product placement).
Obrazek

Zawsze mam rację
Awatar użytkownika
Reputacja: 4513
Reputacja postu: 
0

Postautor: ShadowOfHarbringer » wtorek, 15 marca 2011, 17:54

Opoj pisze:Producenci kart graficznych powinni zasponsorować rozwój społęczności bitcoinmaniaków ;) serio mógłby się np. w poczytnej prasie ukazać jakiś artykuł o rewelacyjnym nowym pieniądzu i przy okazji wzmianki o generowaniu monet konkretne przykłady ile można wyciągnąć na danym modelu (taki product placement).
Spokojna twoja rozczochrana. Na 100% jak tylko AMD połapie się że na Bitcoinie może zrobić biznes przez duże "$", to na pewno będą reklamować karty do "platform wiertniczych".

Jak na razie Bitcoin jest jeszcze zbyt nie-mainstreamowy żeby coś takiego im się opłacało, ale jak się bardziej rozkręci to pewnie się połapią że można trzepać na tym hajs.
Gotówka P2P da światu wolność. To są jej wrogowie: Bitcoin Core, Blockstream, Lightning Network.
Ocenzurowane i zmanipulowane fora: /r/Bitcoin, /r/CryptoCurrency, BitcoinTalk
Klucze GPG/PGP: [3072D/F92EDBA4]

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » wtorek, 15 marca 2011, 17:57

W zasadzie to to może być dobry temat na artykuł na wykop.pl - może gracze podłapią temat i zainteresują się Bitcoin.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: upersofos » piątek, 18 marca 2011, 05:12

ShadowOfHarbringer pisze:Spokojna [...] rozczochrana. Na 100% jak tylko AMD połapie się że na Bitcoinie może zrobić biznes przez duże "$", to na pewno będą reklamować karty do "platform wiertniczych".
[...] ale jak się bardziej rozkręci [bitcoin] to pewnie się połapią że można trzepać na tym hajs.
Jeden z najfajniejszych terminów (jak i komentarzy w całości) - nieźle się uśmiałem. No i ta piękna wieloznaczność i adekwatność. Cud malina, palce lizać! :)

Uznanie+

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mroczny Nelu » piątek, 25 marca 2011, 20:29

To i ja się pochwalę ;)
Na jednym kompie mam Phenoma X4@3,4GHz - puddinpop's miner wyciąga na nim ~12Mhash/s, ale najczęściej zajęta jest karta graficzna - HD5770 512MB, który wyciąga ~150Mhash/s (karta jest podkręcona na 900MHz z 850, ale niestety daje się we znaki tylko 512MB pamięci - do obliczeń w OpenCL 1GB byłby mile widziany ;))
No i jeszcze w akademiku puddinpop's miner na Athlonie X2@3,375 GHz (koło 6Mhash/s) - wolno, ale tutaj za prąd nie płacę ;)
1MYnAE9vVc5FKyQDa2WRrY3C9AGGU6Nwtz mroczny portfel :E

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: -19
Reputacja postu: 
0

Postautor: smok » sobota, 26 marca 2011, 09:18

Link do filmiku przedstawiającego komputer-miner chłodzony wodą http://www.youtube.com/watch?v=zcYuxRde ... re=related

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: orka » środa, 30 marca 2011, 18:51

Dzisiaj podłączyłem radka 5850, niestety nie wiem jak mocniej podkręcić, 775 MHz to jakiś limit, ale 240 Mhash wyciąga.
Procka nie włączam, bo się nie opłaca (bierze dodatkowe 70W w stresie a daje marne 6 Mhash - phenom ii X4 945).
Ale w najbliższym tygodniu zamierzam dokupić jeszcze ze 3 karty i włożyć to wszytko w jakąś płytę z 4 gniazdami, mam nadzieje że da radę :lol:

edit: pokręciłem go na 900 MHz co daje 280 Mhash :) zużycie energii wzrosło o niecałe 20W
edit2: 940 MHz rdzeń, pamięć 700 MHz (nic nie daje większa), temperatura 56 st. i 296 Mhash :)
Ostatnio zmieniony środa, 30 marca 2011, 19:38 przez orka, łącznie zmieniany 1 raz.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » środa, 30 marca 2011, 19:30

orka pisze:Dzisiaj podłączyłem radka 5850, niestety nie wiem jak mocniej podkręcić, 775 MHz to jakiś limit, ale 240 Mhash wyciąga.
Procka nie włączam, bo się nie opłaca (bierze dodatkowe 70W w stresie a daje marne 6 Mhash - phenom ii X4 945).
Ale w najbliższym tygodniu zamierzam dokupić jeszcze ze 3 karty i włożyć to wszytko w jakąś płytę z 4 gniazdami, mam nadzieje że da radę :lol:

edit: pokręciłem go na 900 MHz co daje 280 Mhash :) zużycie energii wzrosło o niecałe 20W
Szczerze to nie polecam upychania więcej niż dwóch kart do jednej płyty, chyba, że chłodzisz wodą. U mnie max dwie karty w jednej płycie rezydują.

Jakie karty będziesz kupował, 5850?

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: orka » środa, 30 marca 2011, 19:44

Tak, skoro udało mi się wyciągnąć z nich prawie 300Mhash to mam 900 Mhash za cenę tej za 1700 zł, chłodzenie na razie daje radę ale faktycznie może lepiej nie dawać tyle (widziałem też płytki z 6 gniazdami ale na razie drogie, to tam by się dało np x3 i by był luz), ew. jakieś naprawdę tanie kupić z prockiem P4 za kilkadziesiąt złotych, wszytko kwestia ceny.

Mam taki zestaw della GX280 w pudle (kiedyś do biura potrzebowałem), tam jest PCI Express x16 ale niestety zasilacz tylko 160W więc nie podoła, a szkoda bo są dosyć tanie.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Adeq » piątek, 1 kwietnia 2011, 18:09

Nie wiele drożej można dostać 5870, biorą co prawda troszkę więcej prądu ale spokojnie wyciągają 330M/s na taktowaniu standardowym i nawet 380M/s przy 980MHz (tyle mi się udało osiągnąć bez zmiany napięcia rdzenia). Zawsze można zmniejszyć taktowanie dla pamięci - nie ma to dużego wpływu na generowanie "udziałów" (shares) a zmniejszają się lekko temp. i karta jest stabilniejsza (w przypadku OC).

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: orka » piątek, 1 kwietnia 2011, 18:43

Ja kupowałem za 525 zł (niestety już poszły wszystkie) , karta ma 1440 SP a ta 5870 ma 1600 SP a nie mogłem znaleźć tańszej niż 740 zł (+25 zł wysyłki). To w takim przypadku lepiej jest już kupić 5970 z 3200 SP (da rade za 1500 zł) i wsadzić to w jedno gniazdo, pozostaje tylko kwestia energii (co jest dosyć istotne)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: janusz » poniedziałek, 11 kwietnia 2011, 01:51

Czy warto kupować płytę główną z czterema slotami PCIe, żeby podłączyć do niej 4 karty graficzne? Mam na myśli np. płytę MSI 790FX-GD70.
Podejrzewam, że może być wtedy kłopot z chłodzeniem...

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: orka » poniedziałek, 11 kwietnia 2011, 03:20

Te z dmuchawą powinny dać rady, wygląda na oko że odległość jest dostateczna.

Zobacz tą maszynę http://blog.zorinaq.com/?e=42

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: janusz » poniedziałek, 11 kwietnia 2011, 10:01

A czy może się zdarzyć, że chipset płyty głównej jakoś nie będzie potrafił obsłużyć takiej ilości GPU? Czy jeśli są 4 gniazda PCIe 16x, to musi chodzić?

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: M4v3R » poniedziałek, 11 kwietnia 2011, 15:05

Nie jestem pewien jeśli chodzi o ilość kart, ale jeśli chodzi typ to może być jakakolwiek płyta z jakimkolwiek chipsetem z tego co się orientuję. Ja kupiłem najtańszą jaka tylko była z PCI-E x16 (wersja jakaś stara) i hula :).
Bitalo - bezpieczniejsza giełda i portfel Bitcoin.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mroczny Nelu » poniedziałek, 11 kwietnia 2011, 23:45

Jeśli są 4 gniazda to na 99% będzie chodzić. Rzecz w tym, że tylko najdroższe płyty uciągną 4 karty graficzne przy prędkości pci-express x16 dla każdej karty - tańsze płyty będą zwalniały do x8, x4 często nawet x1 (bardzo dużo budżetowych płyt ma mechaniczne złącze pci-e x16 - czyli to długie - ale elektrycznie jest to tylko x4). Niestety nigdy nie widziałem testów sprawdzających wydajność obliczeń OpenCL w zależności od szybkości złącza (teoretycznie nie powinno to mieć znaczącego wpływu).

Przy okazji - niegłupim pomysłem jest tworzenie farm opartych na płytach z procesorem Intel Atom bądź AMD E-350 - procesor, płyta i RAM pobiera minimalne ilości energii, w IDLE często poniżej 20W - można powiedzieć, że prąd pobiera tutaj tylko karta graficzna.

EDIT: w sumie to nie doczytałem :D - ten MSI jest na chipsecie 790FX czyli po podpięciu 4 kart każda będzie chodzić z pci-e @x8 czyli będzie OK.
1MYnAE9vVc5FKyQDa2WRrY3C9AGGU6Nwtz mroczny portfel :E

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » poniedziałek, 11 kwietnia 2011, 23:55

Mroczny Nelu pisze:Jeśli są 4 gniazda to na 99% będzie chodzić. Rzecz w tym, że tylko najdroższe płyty uciągną 4 karty graficzne przy prędkości pci-express x16 dla każdej karty - tańsze płyty będą zwalniały do x8, x4 często nawet x1 (bardzo dużo budżetowych płyt ma mechaniczne złącze pci-e x16 - czyli to długie - ale elektrycznie jest to tylko x4). Niestety nigdy nie widziałem testów sprawdzających wydajność obliczeń OpenCL w zależności od szybkości złącza (teoretycznie nie powinno to mieć znaczącego wpływu).

Przy okazji - niegłupim pomysłem jest tworzenie farm opartych na płytach z procesorem Intel Atom bądź AMD E-350 - procesor, płyta i RAM pobiera minimalne ilości energii, w IDLE często poniżej 20W - można powiedzieć, że prąd pobiera tutaj tylko karta graficzna.

EDIT: w sumie to nie doczytałem :D - ten MSI jest na chipsecie 790FX czyli po podpięciu 4 kart każda będzie chodzić z pci-e @x8 czyli będzie OK.
W/g testów przeprowadzonych na oficjalnym forum Bitcoin, prędkość złącza nie ma żadnego wpływu na efektywność miningu (albo minimalne). Także x4 też będzie OK.

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”