Kto ma jaki sprzęt do miningu?

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja: 256
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Kto ma jaki sprzęt do miningu?

Postautor: Mahkul » wtorek, 15 lutego 2011, 15:55

Do zaczęcia tego tematu popchnął mnie fakt, że właśnie siedzę i piłuję dziurę w jednej obudowie, bo niestety mój nowo nabyty Radeon 5970 nie mieści się do niej.

Piszcie czy generujecie sami monety i jeśli tak to na jakim sprzęcie? Ja niebawem postaram się wrzucić fotki mojego sprzętu.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: -19
Reputacja postu: 
0

Re: Kto ma jaki sprzęt do miningu?

Postautor: smok » wtorek, 15 lutego 2011, 20:26

Ja na swoim GEFORCE GTX 260 we wrześniu wygenerowałem kilka bloczków ;) ale wtedy BTC były po 5 centów teraz się nie opłaca bo tylko 39Mhash/s a z tego co słyszałem niektórzy naprawdę kombajny kupują :geek:

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Postautor: M4v3R » wtorek, 22 lutego 2011, 09:38

Ktoś na angielskim forum policzył, że mając sprzęt za 2000$ (dwa dość potężne GPU spięte razem) i wliczając w to koszty prądu po jakimś miesiącu czy dwóch taka inwestycja powinna się zwracać i to solidnie.
Bitalo - bezpieczniejsza giełda i portfel Bitcoin.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Opoj » wtorek, 22 lutego 2011, 12:03

Ktoś na angielskim forum policzył, że mając sprzęt za 2000$ (dwa dość potężne GPU spięte razem) i wliczając w to koszty prądu po jakimś miesiącu czy dwóch taka inwestycja powinna się zwracać i to solidnie.
Inwestycja typu high risk high zysk ;) (duży zysk, ale obarczona pewnym ryzykiem) bo jednak w tym wyliczeniu jest kilka zmiennych:
1.koszt prądu (można pominąć w takim czasie wiele się nie zmieni)
2.malejące tempo generowania monet - można przewidzieć, wkalkulować
3.cena BTC na rynku - tu widzę największy problem, wystarczy spojrzeć jak potrafi się zmienić z dnia na dzień, nie mówiąc o miesiącach.

Ale na dziś dzień to na pewno opłacalne, zwłaszcza że dobry GPU może się też przydać nie tylko do miningu :D
Obrazek

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » wtorek, 22 lutego 2011, 12:12

Ja mogę potwierdzić, że w grudniu kupiłem dwie karty Sapphire 5850 i już mi się zwróciły z nawiązką (nawet biorąc pod uwagę ostatni spadek ceny BTC). Oczywiscie mining mam odpalony na nich non stop, podkręcone na ~307Mhash/s każda.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Leniwiec » wtorek, 22 lutego 2011, 12:46

Jak tak dalej pójdzie i uda mi się dołączyć do jakiejś grupy pool miningu, to też może zakupię jakiś sprzęt dedykowany. Mam rozumieć, że obie karty włożyłeś w jedną maszynę??
Zen pls: 1AcHe5WAMw5C5CiFYjHkMz95vYznx5scts

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » wtorek, 22 lutego 2011, 12:52

Tak, obie siedzą w jednej maszynie na Linuxie Ubuntu - i całkiem nieźle sobie radzą, temperatura nie przekracza 73 stoni.

Dla porównania tamta karta 5970 w tej obudowie, którą piłowałem osiąga niestety aż 83 stopnie na każdym procku. Ale system chłodzenia jest iście amatorski:

Obrazek

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: M4v3R » wtorek, 22 lutego 2011, 12:57

@Mahkul: Jest opcja, żebyś pokrótce opisał jak je konfigurowałeś (jakieś specjalne drivery?) i którego programu do GPU miningu z jakimi parametrami użyłeś? Wiem, że dużo wymagam, ale pewnie sporo osób byłoby wdzięcznych za te informacje :).

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » wtorek, 22 lutego 2011, 13:02

Jeśli ktoś używa tylko jednej karty w jednym kompie (i nie jest to dwu-procesorowa 5970) to może skorzystać z mojego poradnika:

http://www.bitcoin.org.pl/index.php?opt ... Itemid=109

Na Windzie niestety jest ciężka przeprawa z więcej niż jedną kartą, bo nie da się wyłączyć Cross-Fire, a niewielu się udało ustawić to wszystko, żeby działało z Cross Fire (chociaż znam takie przypadki - mnie się nie udało).

Już niebawem umieszczę na stronie drugi poradnik - dla więcej niż jednego procesora w jednym systemie na Linuxie Ubuntu. Może dam radę dziś.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: M4v3R » wtorek, 22 lutego 2011, 21:36

W tym tygodniu powinien przyjść mój sprzęt do miningu. Radeon 5850 (fabrycznie podkręcany, firma XFX). Będę przeznaczał na to cały komputer, prawdopodobnie na Linuksie bez żadnego GUI. Będę tylko się z nim łączył po SSH i wydawał komendy :). Jak się uda wszystko zrobić to opiszę wrażenia.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » wtorek, 22 lutego 2011, 21:42

Ja tak właśnie mam - łączę się przez ssh a miner wysyła mi maile jak znajdzie blok. :)

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: M4v3R » wtorek, 22 lutego 2011, 21:56

Mahkul: Czyli rozumiem że nie bawisz się w "cooperative mining" i działasz na własną rękę? Jestem ciekawy jak wypada wydajność miningu w poolu w stosunku do miningu samemu.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » wtorek, 22 lutego 2011, 22:09

Do pool-a podpinam się tylko kartą, która wyciąga 38Mhash/ - co daje ponad 1BTC dziennie. Pozostałe (4860, 5850 czy 5970) robią same na siebie. ;)

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: M4v3R » wtorek, 22 lutego 2011, 22:29

Zainwestowałeś w 5970? Jejku, to już widzę poważna sprawa. Ta karta kosztuje majątek :D. Nie było problemu z konfiguracją jej do miningu mimo, że ma dwa GPU?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Leniwiec » wtorek, 22 lutego 2011, 22:50

No właśnie... Ta sprawa z dwoma GPU jest dość ciekawa i może ją nam opiszesz?:> Ale koszt tej karty jest nieziemski...

EDIT:
Możesz przy okazji napisać jakie inne podzespoły posiada pudło, w które włożyłeś tę kartę.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » wtorek, 22 lutego 2011, 23:11

M4v3R pisze:Zainwestowałeś w 5970? Jejku, to już widzę poważna sprawa. Ta karta kosztuje majątek :D.
Admin musi świecić przykładem na forum. :) Kupiłem dwie takie, ale jedna ma zepsuty wiatrak. :/ Będę się jutro bawił z podłączeniem jej bezpośrednio do zasilacza, muszę trochę poczytać jakie ten wiatrak bierze zasilanie. Może ktoś wie jak to zrobić, żebym nie marnował jutro czasu?

Co do kosztów faktycznie, drogo, ale przy obecnym poziomie trudności karta generuje średnio 50 BTC na dwa dni (a kiedy ją kupowałem poziom ten był o 30% niższy), co, zaokrąglając daje 50 USD na dwa dni. Przyjmując 600 dolarów amerykańskich za cenę karty, zwraca się ona po niespełna miesiącu. Oczywiscie dochodzi do tego cena prądu, ale nadal ROI oscyluje wokół jednego miesiąca.
Nie było problemu z konfiguracją jej do miningu mimo, że ma dwa GPU?
Był na Windzie; mordowałem się i doszedłem do momentu, kiedy oba GPU generowały, ale jeden po paru sekundach wywalał jakieś błędy. Dałem sobie spokój i zainstalowałem Ubuntu. Niestety drivery zainstalowane przez Update Managera się nie nadawały, więc musiałem zainstalować z repozytorium ppa. Też się ostro męczyłem i bez pomocy ludzi z forum męczyłbym się pewnie jeszcze dłużej. Postaram się wrzucić ten poradnik jak najszybciej.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Leniwiec » środa, 23 lutego 2011, 00:02

No zasadniczo musisz ją podłączyć pod molexa z wiązki zasilacza: czarne do czarnego (masa), czerwone do czerwonego (zasilanie) i powinno się kręcić ;). Będziesz pewnie musiał rozebrać jedną z tych wtyczek i zewrzeć kabelki. Teoretycznie jest to proste, ale nie wiem jak to wygląda na tej karcie. I powtórzę moje pytanie: jaka jest konfiguracje sprzętowa tego pudła, w którym masz tę kartę?:>

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » środa, 23 lutego 2011, 00:10

Leniwiec pisze:No zasadniczo musisz ją podłączyć pod molexa z wiązki zasilacza: czarne do czarnego (masa), czerwone do czerwonego (zasilanie) i powinno się kręcić ;). Będziesz pewnie musiał rozebrać jedną z tych wtyczek i zewrzeć kabelki. Teoretycznie jest to proste, ale nie wiem jak to wygląda na tej karcie. I powtórzę moje pytanie: jaka jest konfiguracje sprzętowa tego pudła, w którym masz tę kartę?:>
Podłączałem już w ten sposób do molex-a nie raz wiatraki od obudowy etc. - ale czy ten od 5970 jest na takim samym zasilaniu i czy te kabelki są podłączone do karty czy przylutowane?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: Leniwiec » środa, 23 lutego 2011, 00:17

Wiatraki są bankowo na napięciu 12V, więc kwestia jest tylko taka żeby dobrać się do kabelków. Nie wiem jak są zamontowane, bo w życiu tej karty nie widziałem. Trzeba by to rozmontować i zobaczyć.

Orator
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Mahkul » środa, 23 lutego 2011, 00:21

Spoko, jutro rozbiorę i dowiem się na własnej skórze. Może wrzucę jakieś fotki w celach edukacyjnych dla forumowiczów. :)

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”