Z góry przepraszam, bo wiem że na forum pewnie były już dziesiątki takich tematów, więc mam nadzieję że nikogo za bardzo mój nie urazi, a zakładam go ponieważ nie mogę znaleźć odpowiedzi. Do sedna - od kilku miesięcy bawiłem się na Bittrexie w trading i w sumie całkiem nieźle mi to wychodziło, jednak muszę przyznać że jest to dla mnie dosyć stresujące i nie chciałbym już tej "zabawy" kontynuować. Przed rozpoczęciem hazardu na Bittrexie dla sportu bawiłem się w kopanie ETC na moim kompie, zmiany biosu, undervoltingi bla, bla i w sumie sprawiało mi to dosyć dużą frajdę i myślę przy okazji, że to stabilniejszy zysk niż giełda. Z racji tego, że odłożyłem sobie trochę pieniędzy, powiedzmy 25k chciałbym zainwestować to w jakąś koparkę - docelowo ETH/ETC. Tutaj moje pytanie: docelowo chciałem złożyć koparkę na 6 kart (pół roku temu kupiłem obudowę na taką ilość) i zastanawiam się nad wyborem odpowiedniej karty. Myślałem nad Sapphirami RX 580 4gb i 8gb, ale nie wiem którą wybrać jeżeli chodzi o długoterminową inwestycję (biorę pod uwagę 3-letnią gwarancję i fakt, że pewnie po 3 latach i tak się spalą). Powiedzcie mi proszę czy taka 4gb wystarczy na kilka lat kopania czy lepiej dorzucić na te 8gb? Czy różnica w miesięcznym zarobku będzie na tyle duża (o ile w ogóle będzie), że warto dopłacić do wersji 8gb? Wiem, że może moje pytanie jest mocno "januszowe", ale nie mam zamiaru się brać za minig bez odpowiedniej wiedzy. Dzięki z góry za pomoc.