Dobór karty

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Dobór karty

Postautor: Kryptoholik » piątek, 26 stycznia 2018, 08:46

Heyah,

Z góry przepraszam, bo wiem że na forum pewnie były już dziesiątki takich tematów, więc mam nadzieję że nikogo za bardzo mój nie urazi, a zakładam go ponieważ nie mogę znaleźć odpowiedzi. Do sedna - od kilku miesięcy bawiłem się na Bittrexie w trading i w sumie całkiem nieźle mi to wychodziło, jednak muszę przyznać że jest to dla mnie dosyć stresujące i nie chciałbym już tej "zabawy" kontynuować. Przed rozpoczęciem hazardu na Bittrexie dla sportu bawiłem się w kopanie ETC na moim kompie, zmiany biosu, undervoltingi bla, bla i w sumie sprawiało mi to dosyć dużą frajdę i myślę przy okazji, że to stabilniejszy zysk niż giełda. Z racji tego, że odłożyłem sobie trochę pieniędzy, powiedzmy 25k chciałbym zainwestować to w jakąś koparkę - docelowo ETH/ETC. Tutaj moje pytanie: docelowo chciałem złożyć koparkę na 6 kart (pół roku temu kupiłem obudowę na taką ilość) i zastanawiam się nad wyborem odpowiedniej karty. Myślałem nad Sapphirami RX 580 4gb i 8gb, ale nie wiem którą wybrać jeżeli chodzi o długoterminową inwestycję (biorę pod uwagę 3-letnią gwarancję i fakt, że pewnie po 3 latach i tak się spalą). Powiedzcie mi proszę czy taka 4gb wystarczy na kilka lat kopania czy lepiej dorzucić na te 8gb? Czy różnica w miesięcznym zarobku będzie na tyle duża (o ile w ogóle będzie), że warto dopłacić do wersji 8gb? Wiem, że może moje pytanie jest mocno "januszowe", ale nie mam zamiaru się brać za minig bez odpowiedniej wiedzy. Dzięki z góry za pomoc. :) PS. Chyba, że ktoś ma jakąś inna alternatywę dla tych nie wiem np. jakąś 11gb (o ile jest sens. ;) ) Pozdro.

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 360
Reputacja postu: 
0

Dobór karty

Postautor: tonyxxl » piątek, 26 stycznia 2018, 10:00

Kryptoholik pisze: Myślałem nad Sapphirami RX 580 4gb i 8gb
Podstawowe pytanie: masz te karty do kupienia gdzieś w normalnej cenie?
Bo o tych kartach to akurat pewnie 90% kopaczy nie myśli, tylko je wykupuje na pniu.
A co do kart to 4GB ci wystarczy na jakieś następne 3 lata do ETH/ETC. Jak masz zamiar kopać co najmniej 2 lata to śmiało bierz 4GB.

Początkujący
Reputacja: 15
Reputacja postu: 
0

Dobór karty

Postautor: ElPiocho » piątek, 26 stycznia 2018, 13:26

biorąc pod uwagę trudną dostępność kart przydało by się zrobić jakieś aktualne zestawienie ... cena trudność etc
trafił ktoś na coś takiego aktualnego ?
a jeśli nawet taki Sapphirami RX 580 4gb/8gb był by nie dostępny czy RX 580 Asusa czy MSI tak samo by kopał - z tą samą wydajnością ? czy to też ma znaczenie ?

Początkujący
Reputacja: 3
Reputacja postu: 
0

Dobór karty

Postautor: AzioCorleone » sobota, 27 stycznia 2018, 12:04

Przecież możesz porównać parametry danych kart, jeżeli są bardzo zbliżone to można wyciągnąć wniosek, że będzie miała taką samą wydajność albo prawie taką samą.
Dla przykładu do pierwszej koparki wkładałem GTXY 1070 od MSI, natomiast w kolejnych wkładałem już Gigabyte'y 1070 - tylko dlatego, że gigabyte podłącza się 1 kablem 8 pin. Karty mają taką samą wydajność, jedyne do czego mogę się przyczepić to do głośności i jakości wykonania (gigabyte jak zwykle robi fuszerke)

Początkujący
Reputacja: 15
Reputacja postu: 
0

Dobór karty

Postautor: ElPiocho » niedziela, 28 stycznia 2018, 00:25

a co najlepsze tak patrzac cena do wydajnosci ...
chodzi o to zeby w miare szybko sie zwrocila i robila zyski : )
wiadomo ze jeszcze dochodzi prad i kursy ale omijajac te sprawiny
??

m.m
Początkujący
Reputacja: -21
Reputacja postu: 
0

Dobór karty

Postautor: m.m » niedziela, 28 stycznia 2018, 02:21

ElPiocho pisze: a co najlepsze tak patrzac cena do wydajnosci ...
chodzi o to zeby w miare szybko sie zwrocila i robila zyski : )
wiadomo ze jeszcze dochodzi prad i kursy ale omijajac te sprawiny
??
po raz milionowy... whattomine.com

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”