Zasilacz 900W Tacens Valeo V a 3 karty GTX 1080 Ti

Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Postautor: gmin » poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 23:07

Posiadam zasilacze Tacens Valeo V 900W:
Obrazek

20+4 PIN x 1
12V 4+4 PIN x 1
Molex 4 PIN x 3
FDD x 1
SATA x 8
PCIe 6+2 PIN x 4

http://www.tacens.es/power-supplies/pow ... s/valeo-v/

Obrazek

900W wskazywałoby że obsłuży spokojnie 3 x GTX 1080 Ti, które to karty potrzebują max. 250W na kartę.
Nic bardziej mylnego, 3 karty na tym jednym zasilaczu można powiedzieć, że nie startują w ogóle. Podłączając dwie muszę ograniczyć softwarowo pobór mocy do 200W na kartę. Kopię na nvOC: https://bitcointalk.org/index.php?topic=1854250.0 więc mogę to zrobić. Jeżeli tylko Power Limit ustawię na 250W na kartę, to miner i cały system się zawiesza, restartuje.

Oczywiście jedna karta GTX 1080 Ti ma dwa gniazda PCIe 8 pinowe. Więc korzystam z takich adapterów Delock 83433:
Obrazek

Dlaczego taka słaba ta wydajność zasilacza? Można to jakoś inaczej obejść? Według specyfikacji na 12V szynie powinien podać 804W. Obecnie na takim zasilaczu zamiast zakładanych 3 kart chodzi mi 2 na 75% mocy.

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 23:36

Nie słyszałem o takiej marce zasilacza.
Co z poborem płyty głównej? Procesor i inne może pobrać ze 100W na linii 12V (co razem z trzema kartami po 250W raczej przekracza 800W).
Jeżeli używasz tego zasilacza wyłącznie do kart graficznych, to może zachodzić problem starszych/gorszych zasilaczy ATX, że pełna moc linii 12V nie jest dostępna jeżeli nie ma pewnego minimalnego obciążanie na liniach 3.3V oraz 5V. Wskazuje na to fakt, że pełna moc zasilacz jest zauważalnie wyższa niż moc linii 12V. W dobrych zasilaczach moc linii 12V powinna być zbliżona do mocy samego zasilacza (to wskazuje, że linie 3.3V i 5V są generowane przetwornicą DC-DC i nie trzeba ich obciążać, żeby zasilacz dobrze działał).

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: gmin » wtorek, 22 sierpnia 2017, 11:17

Założenie było takie: 3 x ten zasilacz 900W i 9 kart GTX 1080 Ti.
Jeden zasilacz na płytę i 3 karty, oraz dwa pozostałe zasilacze po 3 karty.
Po różnych próbach ostatecznie jak pisałem chodzi tak, że 1 zasilacz płyta i 2 karty, dwa pozostałe zasilacze po 2 karty. I wszystkie 6 kart chodzi na 180W / kartę. Podwyższenie natężenia powoduje zwis.

Czy jest jakiś sposób na minimalne obciążenie linii 3.3V oraz 5V, o którym piszesz?

Jakie zasilacze polecacie "nowszej generacji", które macie przetestowane i nie mają problemu z pełną wydajnością zasilacza tylko na linii 12V?

Dodano po 11 godzinach 29 minutach 29 sekundach:
Znalazłem obecnie dostępny duży zasilacz ATX Enermax Platimax EPM1700EGT 1700W, 80 PLUS Platinum.
http://www.enermax.pl/power-supplies/platimax/

Ma 10 szt. PCI-E 6+2 PIN z tym że na 5 kablach.
Czyli spokojnie powinienem podłączyć 5 kart GTX 1080 Ti, które biorą po 250W.

Tylko niestety nie ma 1 linii tylko 6 po 30A z czego w sumie 141A.
Chociaż w karcie katalogowej jest 4x30A i 2x20A. Więc 20A linia nie pociągnie mi 250W.... Taki wielki a chyba nie da rady.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: ZbychuZ » wtorek, 22 sierpnia 2017, 16:36

Potrzebujesz 9 x 250W + 150W + mały zapas mocy ~ 2500-2600W ( mowa o mocy na linii 12V ).
Każdy nowszy zasilacz z firm Chieftec, Corsair, EVGA, BeQuiet, LC-Power i każdego producenta nie no-name będzie ok. Ważne, żeby przy tym poborze miał/y cert GOLD + Zatem może być jeden zasilacz 1000W ( karty + mobo i proc ) i dwa po 800-850W.
Ja wybrałbym LC-POWER ZASILACZ 1000W LC1000 V2.4 PLATINUM SERIES / Corsair RMX Series 1000 Modular 80Plus GOLD + 2x Corsair CS Series 850W Modular 80+ GOLD . Takie przykłady podałem bo mają niezłą cenę.

Po tym twoim edicie widać, że jednak sporo wiesz.. aż dziwne, że pytasz :)
Bierz co jest dostępne i z miejsc, gdzie masz pewną gwarancję. Uwzględnij jeszcze tylko wcześniejsze założenia odnośnie obciążenia lini 12V i problem rozwiązany.

Nawet się nie nastawiaj, że znajdziesz jeden zasilacz, który to ogarnie. Od razu celuj w 2 lub 3 - to nic strasznego.

Jeśli chcesz mam dostęp do kilku hurtowni i mogę Ci podesłać aktualne cenniki. Mogę Ci zamówić w cenie hurtowej ( choć to niewiele taniej niż na morelach, KTR, x-kom itd )

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: gmin » wtorek, 22 sierpnia 2017, 18:26

ZbychuZ pisze: Bierz co jest dostępne i z miejsc, gdzie masz pewną gwarancję.
Idąc tym tropem zakupiłem 3 szt. x 900W gdzie na 1 linii 12V jest 67A i 804W. I dupa... :D nie wydala, jak pisałem w pierwszym poście.

Dzięki za wskazówki. przejrzę internet z Twoich propozycji i wrócę.

Początkujący
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0

Postautor: KONAn » wtorek, 22 sierpnia 2017, 19:19

Podłącz to na dwoch zasilaczach 1x 1200W - 4 x1080Ti i 1x 1500W - 5x1080ti + plyta glowna ale tutaj cenowo moze byc slabo wiec moze lepiej 3x https://www.morele.net/zasilacz-chiefte ... c-1438241/ albo ew. 2x https://www.morele.net/zasilacz-corsair ... eu-976268/ + jakis tani 500W

I taka rda - nie kupuj Tacensow i innych wynalazkow. Twoj pewny wybr to Corsair/Evga/BeQuiet/Superflower/Enermax i wbrew pozoorom Cheftec (ale te maja tylko 2 lata gwarancji0

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: ZbychuZ » wtorek, 22 sierpnia 2017, 19:53

gmin pisze:
ZbychuZ pisze: Bierz co jest dostępne i z miejsc, gdzie masz pewną gwarancję.
Idąc tym tropem zakupiłem 3 szt. x 900W gdzie na 1 linii 12V jest 67A i 804W. I dupa... :D nie wydala, jak pisałem w pierwszym poście.

Dzięki za wskazówki. przejrzę internet z Twoich propozycji i wrócę.

Bo to no name. "Firmówka" o tej mocy powinna pociągnąć 3 karty bez mobo. Ale na dłuższą metę zasilacz 800W ( na linii 12V ) dostanie w dupę przy ciągłej pracy.. Jak masz okres 14 dni to zwróc sprzedawcy ten złom :p

Weteran
Awatar użytkownika
Reputacja: 403
Reputacja postu: 
0

Postautor: slasta » środa, 23 sierpnia 2017, 08:16

@KONAn, Zasilacze marki Corsair i BeQuiet , pomimo że to dobre zasilacze , to do kopania niezbyt się nadają bo napięcie 12V rozdzielone mają na kilka linii. Zalinkowany przez ciebie HX1200 posiada ich aż 8.

@gmin,
Przy konfiguracji 9x 1080TI poszedł bym raczej w zasilacze serwerowe. Dał bym 2x2kW i masz zasilacze które przystosowane są do ciągłej pracy i obciążone będą w ok 50-60% więc będą działały z najwyższa sprawnością. Cenowo pewnie też wyjdzie lepiej niż zasilacze ATXowe.

Dodano po 2 minutach 39 sekundach:
slasta pisze: @KONAn, Zasilacze marki Corsair i BeQuiet , pomimo że to dobre zasilacze , to do kopania niezbyt się nadają bo napięcie 12V rozdzielone mają na kilka linii. Zalinkowany przez ciebie HX1200 posiada ich aż 8.

@gmin,
Przy konfiguracji 9x 1080TI poszedł bym raczej w zasilacze serwerowe. Dał bym 2x2kW i masz zasilacze które przystosowane są do ciągłej pracy i obciążone będą w ok 50-60% więc będą działały z najwyższa sprawnością. Cenowo pewnie też wyjdzie lepiej niż zasilacze ATXowe.
a używanie takiego adaptera
Obrazek
to proszenie się o kłopoty. 2x 8pin z 6pin :shock: to nie może działać. 6pinowa wtyczka ma wg standardu limit 75W a ty chcesz przez nią pobrać 250W.
Jak myślisz kiedy ten adapter pójdzie z dymem?

Początkujący
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitman666 » środa, 23 sierpnia 2017, 17:02

Też mam te zasilacze i jak podłączam 5x 280x i 2xPSU i kopie zcash to wszystko siada(znika obraz i wszystko się wyłącza) a nawet na 4x280x też tak robi. Monero jako tako udaje mi się kopać na tym zestawieniu tzn właśnie wczoraj testowałem i jakoś szło przez noc. ETH idzie bez problemu ale ETH sie nie opłaca na 280x kopać. U mnie też widać migający ekran podczas kopania na zcash i 5x280x i generalnie podejrzewałem płyte główną i jej sekcję zasilania ale skoro też masz problemy to pewnie te zasilacze felerne.

Początkujący
Reputacja: 12
Reputacja postu: 
0

Postautor: Baki » środa, 23 sierpnia 2017, 20:09

gmin pisze: Jakie zasilacze polecacie "nowszej generacji", które macie przetestowane i nie mają problemu z pełną wydajnością zasilacza tylko na linii 12V?
Najlepiej serwerowe. Zachęcam do zapoznania się z moją ofertą.
https://forum.bitcoin.pl/viewtopic.php?f=81&t=22404

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: KONAn » czwartek, 24 sierpnia 2017, 01:05

slasta pisze: @KONAn, Zasilacze marki Corsair i BeQuiet , pomimo że to dobre zasilacze , to do kopania niezbyt się nadają bo napięcie 12V rozdzielone mają na kilka linii. Zalinkowany przez ciebie HX1200 posiada ich aż 8
Zasilacze Corsair to klasa sama w sobie a twoj argument o kilku linich 12V nie trafiony gdyż można go przełaczyć w single rail mode (ponizej zdjecia "tylu" zasilacza HX1200 a BeQuiet Dark Power Pro 1200W zamiast przelacznika ma zworke - OCK):

Obrazek
Obrazek

slasta pisze: a używanie takiego adaptera
Obrazek
to proszenie się o kłopoty. 2x 8pin z 6pin :shock: to nie może działać. 6pinowa wtyczka ma wg standardu limit 75W a ty chcesz przez nią pobrać 250W.
Jak myślisz kiedy ten adapter pójdzie z dymem?
Przejrzyj sobie dokladnie specyfikacje PCIe (aaa sorry nie da sie bo nie jest ogolnodostepa i trzeba za nia zaplacic)...i zobacz czym sie rozni wtyczka 6 pin d 8pin...liczba kabli +12V jest ta sama a jedynie wtyczka 8pin posida dodatkowo dwa kabelki "masowe" ltore sluza producentom kart do wykrywania czy jest podlaczona wtyczka 8pin (i to tez nie zawze bo mozesz karty z wtyczka 8 pin zasilac wtyczka 6 pin...prad i tak plynie przez taka sama ilosc kabli i pinow +12v i nawet wraca tez taka sama iloscia kabli masowych...zauwaz ze wtyczka 8 pin ma te dwa dodatkowe kabelki masowe podlaczone do pozostalych kabli masowych wiec do zasilacza idzie taka sama ilosc kabli +/-12v niezaleznie od tego czy to jest wtyczka 6 czy 8 pin) co oznacza ze zarowno 6 pin jak i 8 pin jest w stanie dostarczyc taka sama ilość pradu. Oczywiscie to nie jest zapisane w specyfikacji PCIe i taki zabieg zostal prawdopodobnie zrobiony po to zeby moznabylo nas klientow dymac na tym polu ale to sa tylko moje przypuszczenia. Zeby jeszcze zamieszac Tobie w glowie to mamy tez sytuacje ze producenci zasilaczy na jednej wiazce przewodow maja dwa wtyki 8 pin co by oznaczalo ze mozesz dostarczyc ta wiazka 300W...niezaleznie czy bedziesz to robil przez 6 pin czy 8 pin...
A odnosnie powyzszego rozgaleziacza to fakt ze najslabszym ogniwem jest tutaj polaczenie wtyczka - wtyczka bo piny musza przeniesz 2x150W jesli podlaczymy dwie karty na tym dlatego tez tak sie nie robi i ten rozzdzielacz idealnie nadaje sie do zasilania np risera i karty (2x6pin) a nie do dwoch kart 1080Ti.

swr
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: swr » czwartek, 24 sierpnia 2017, 20:15

chodzilo mu o to, ze z jednego 6pin nie da sie (bezpiecznie!) zrobic 2x 6pin za pomoca tego typu adaptera (a tym bardziej 2x 8pin za pomoca tego delocka)

teorie, ze w 6pin i 8pin jest taka sama ilosc przewodow +12, a wiec dostarczaja tyle samo pradu - jest bledna, a ten adapter to syf (gdyby tak bylo, to zlacza 6+2 w zasilaczach wygladalyby dokladnie tak samo, jak w tym adapterze - nie jest tak, a argument, ze to po to, aby producent zbieral dodatkowe $ jest chybiony: para miedzi to zaden koszt przy cenie zasilacza)

nie wiem o jakiej platnej specyfikacji mowisz, ale tu jest wszystko ladnie napisane http://www.tomshardware.co.uk/power-sup ... 38-12.html
i np 6pin+8pin to nie 225W, jak komus mogloby sie wydawac, a 300W (bo np w jaki sposob referenty 1080ti 6+8pin mialyby chodzic na TDP 120%)

...slowem - bzdury piszesz i wprowadzasz na mine - sprawdz sobie, ile kabli sense jest w 6pin, a ile w 8pin. w 8pin masz dodatkowy przewod z GND i jesli wg ciebie wystarczy go sobie przedluzyc w tak zalosny sposob, jak robi to delock w tym przypadku, to gratuluje

co do glownego tematu to 3x 250W (1080ti) = 750W wiec nie wiem jakim cudem mialo sie to miescic na zasilaczu 800W (to jest 900, ale na +12 jest 800) - zapomniales o plycie glownej i dysku, a przede wszytkim o zostawieniu zapasu na zasilaczu (osobiście staram sie nie przekraczac 75% mocy nominalnej, co jest i tak duzym obciazeniem)

Tacens to taka sobie marka, mam 600W tej firmy i obsluguje to tylko 2x 1050ti (nie ufam tej marce i nie bede go wysilal)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: KONAn » czwartek, 24 sierpnia 2017, 22:12

swr pisze: chodzilo mu o to, ze z jednego 6pin nie da sie (bezpiecznie!) zrobic 2x 6pin za pomoca tego typu adaptera (a tym bardziej 2x 8pin za pomoca tego delocka)
Zalezy od zasilacza i przejsciowki. Jesli wtyczka 6 pin ma trzy kable +12V podlaczone (wiekszosc ma bo obecnie producenci zasilaczy tak robia zeby z wtyczki 6 pin zrobic 8 pin to musza byc trzy kable +12V podlaczone) to mozna z 1x6pin bezpiecznie zrobic 2x 6pin jesli tylko adapter ma dobrej jakosci piny.
teorie, ze w 6pin i 8pin jest taka sama ilosc przewodow +12, a wiec dostarczaja tyle samo pradu - jest bledna
Sam sobie zaprzeczasz bo w linku ktory podales jest to dokladnie opisane i jest uwaga ze wtyczka 6 pin nie musi ale moze miec 3 kable +12V podlaczone..i tak jak wyzej napisalem wiekszosc ma jesli na jednym kablu od zasilacza sa dwie wtyczki 6+2pin bo inaczej jakby tak nie bylo to bys nie mogl z nich zrobic 2x8pin.
nie wiem o jakiej platnej specyfikacji mowisz, ale tu jest wszystko ladnie napisane http://www.tomshardware.co.uk/power-sup ... 38-12.html
i np 6pin+8pin to nie 225W, jak komus mogloby sie wydawac, a 300W (bo np w jaki sposob referenty 1080ti 6+8pin mialyby chodzic na TDP 120%)
No i widzis zkolego teraz to ty bzdury wypisujesz bo zapomniales o 75W ktore idzie z plyty glownej (75W 6pin + 150W 8pin + 75W slot PCIe x16)...a jesli producent zastosuje lepszej jakosci piny we wtykach to i wiecej wat sie wycisnie z wtyczek 6 i 8 pin

...slowem - bzdury piszesz i wprowadzasz na mine - sprawdz sobie, ile kabli sense jest w 6pin, a ile w 8pin. w 8pin masz dodatkowy przewod z GND i jesli wg ciebie wystarczy go sobie przedluzyc w tak zalosny sposob, jak robi to delock w tym przypadku, to gratuluje
No i kolego kolejne bzdury piszesz. 6 pin ma jeden kabel sense a 8 pin dwa z czego jeden jest w dodatkowych dwoch pinach. Producent karty moze ale nie musi zastosowac mechanizmow sprawdzajacych jaki rodzaj wtyczki jest podlaczony (Asus sprawdza) wiec jak podlaczysz wtyk 6 pin do gniazda 8 pin nadal bedziesz w stanie dostarczyc 150W mocy bo one sa ELEKTRYCZNIE ZGODNE (przy zalozeniu ze wtyczka 6 pin ma trzy kable +12V podlaczone bo jak nie ma to nie dostarczy tyle mocy). Dodatkowy przewod GND we wtyczce 8pin to pic na wode...on jest podlaczony do przewodu GND w pinie obok...gdybys czytal to co jest napisane w linku ktory mi wyslales to bys wiedzail ze wtyk 6 pin jest elektrycznie zgodny z 8 pin a kabel zasilajacy ktory idzie od zasilacza ma zawsze 3 przewody +12V i 3 GND ktore sa w sumie razem w stanie dostarczyc 300W mocy a jesli zastosuje piny z lepszej stali i grubsze przewody zasilajace np 16 AWG to i ponad 400W da rade zasilic. Wszystko to opisalem we wczesniejszym poscie ale chyba nie zrozumiales tego. Nie wprowadzam tez na mine bo wyraznie napisalem ze za pomoca tej przejsciowki mozna podlaczyc riser i np. 6/8 pin wtyk w karcie graficznej co sumarycznie da 225W obciazenia. Kombinacja u mnie przetestowana na dziesiatkach koparek i ni bylo dotychczas zadnego problemu.

co do glownego tematu to 3x 250W (1080ti) = 750W wiec nie wiem jakim cudem mialo sie to miescic na zasilaczu 800W (to jest 900, ale na +12 jest 800) - zapomniales o plycie glownej i dysku, a przede wszytkim o zostawieniu zapasu na zasilaczu (osobiście staram sie nie przekraczac 75% mocy nominalnej, co jest i tak duzym obciazeniem)
uwaga nie do mnie bo ja Tacensow nigdy nikomu nie polecilem bo to syf jest a nie zasialcz. Odnosnie obciazenia zasilacza to znowu zalezy od producenta. Kazdy gwrantuje ze zasilacz bedzie dzialal na 100% ciaglej mocy jesli tylko zachowasz odpowiednie warunki pracy takie jak temp otoczenia nie wieksza niz 45 stopni. Oczywiscie jest to juz troche extremalny zakres pracy i skroci zylo iwotnosc zasilacza ale wcale nie oznacza ze zasilacz tego nie pociagnie. Gdyby bylo inaczej to producenci zasilaczy by o tym pisali w warunkach gwrancji etc...

swr
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: swr » czwartek, 24 sierpnia 2017, 23:05

no tak, faktycznie zapomnialem o szynie, ale 75W ciagna tylko karty bez zewn zasilania (inne +/- 50)

a wiec zgodnie z moim linkiem:

300 Watts
One eight-pin connector + one six-pin connector

mam taka karte (1080ti) 8+6 w plycie pci-e 2.0 (max 50W, a nie 75, jak piszesz wyzej) i dziala, i to na TDP 120% - w takim razie jak? (retoryczne)

co do reszty - facepalm :) podlaczaj sobie jak chcesz ;) mi wystarcza efekty sfilmowane i wrzucone na youtube / opisane na bitcointalk

mam wrazenie, ze nie do konca rozumiesz to, czym jest GND i wyglada na to, ze myslisz, ze gdy +12V dojdzie sobie do karty, to wyparowuje, dlatego GND mozesz sobie podlaczyc do najblizszego innego GND (bo twierdzisz, ze jest elektrycznie zgodne). Piny nie sa ze stali lol, a o 16 awg na razie nikt w wątku nie wspominal (nie bardzo sie tyczy tematu i nie wiem na co to jest dowod)

oczywiscie jesli producent zasilacza zrobi cala wiazke z 16awg (albo nizej) i da w takich warunkach mniej wtyczek 6/8pin niz moglby dac, to mozna sobie dobrej jakosci przejscowkami samemu rozdzielac nawet bardziej, niz wskazuje to spec, no ale to chyba nie sa powszechne przypadku (ani ten wątek, ani przejsciowki delock, ani tani badziew marki tacens - bo o tym chyba rozmawiamy, nie?)
sam stosuje przejsciowki wylacznie 16 awg (na wyrost), ktore w kraju nie bardzo idzie kupic i sprowadzam z chin (bede wdzieczny za polski link)
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 sierpnia 2017, 23:28 przez swr, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: KONAn » czwartek, 24 sierpnia 2017, 23:26

swr pisze: no tak, faktycznie zapomnialem o szynie, ale 75W ciagna tylko karty bez zewn zasilania (inne +/- 50)

co do reszty - facepalm :) podlaczaj sobie jak chcesz ;) mi wystarcza efekty sfilmowane i wrzucone na youtube / opisane na bitcointalk
Nie wrzucaj prosze wszystkich do jedneg worka...to ze komus sie cos zapalilo i wybuchlo nie oznacza ze tobie sie to przytrafi. Przy dobrze dobranych przekrojach/wtykach/gniazdkach itp itd nic zlego sie nei wydarzy.
mam wrazenie, ze nie do konca rozumiesz to, czym jest GND i wyglada na to, ze myslisz, ze gdy +12V dojdzie sobie do karty, to wyparowuje, dlatego GND mozesz sobie podlaczyc do najblizszego innego GND.
Oswiec mnie prosze...prad wraca GND do zasilacza a GND z 8 pin nie ja podlaczaczam do najblizszego innego tylko specyfikacja PCie...dlatego tez tlumacze, że liczy się liczba kabli +12V i GND wychodzacych z zasilacza oraz ich przekroj.
Piny nie sa ze stali lol, a o 16 awg na razie nikt w wątku nie wspominal (nie bardzo sie tyczy tematu i nie wiem na co to jest dowod)

sam stosuje przejsciowki wylacznie 16 awg (na wyrost), ktore w kraju nie bardzo idzie kupic i sprowadzam z chin (bede wdzieczny za polski link)
Racja piny sa aluminiowe. Wzmianka o 16AWG tyczy sie wiekszej mocy dostarczane przez kable/wtyczki PCIe....udawadniac nic tym nie trzeba, po prostu tak jak napisales sa na wyrost i jesli producent zasialcza je zastosuje to tylko o nim dobrze swiadczy .

Edytowales post po mojej odpowiedzi ale nadal widze ze nadal blednie interpretujesz dnane

Piszesz ze Pcie 2.0 to juz 50W co jest nieprawda.
PCI Express 225 W/300 W High Power Card Electromechanical Specification—Published in March 2008, this standard defines an eight-pin (2x4) auxiliary power connector capable of supplying an additional 150 W of power, for a total of either 225 watts (75+150) or 300 watts (75+150+75) of available power.

Jak sam widzisz to co powyzej to dane z 2008r a wtedy jeszcze nie bylo Pcie 3.0...i nawet gdyby bylo tak jak piszesz to jak mas zkarte graficzna z wtykiem 6+8pin i ustawisz na 120% to dodatkowy prad pojdzie tymi wtykami...
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 sierpnia 2017, 23:34 przez KONAn, łącznie zmieniany 2 razy.

swr
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: swr » czwartek, 24 sierpnia 2017, 23:37

KONAn pisze: dlatego tez tlumacze, że liczy się liczba kabli +12V i GND wychodzacych z zasilacza oraz ich przekroj.
nie chce sie przepychac ale twierdzisz ze 8pin i 6pin sa elektrycznie zgodne wiec ten delock jest spoko (bo gnd mozna zewrzec do najblizszego innego gnd bo tak twierdzi specyfikacja - ktora czyta ktos, kto nie rozumie przeplywu pradu) - skoro w koncu przyznajesz, ze przekroj gnd tez ma znaczenie, to moze jednak łączenie z najblizszym innym pinem gnd nie jest najmadrzejsze?

Ta przejsciowka to najwiekszy badziew jaki jest
KONAn pisze: Piszesz ze Pcie 2.0 to juz 50W co jest nieprawda.
stary dzieki, faktycznie - cale zycie bylem w bledzie :)

Dodano po 5 minutach 47 sekundach:
KONAn pisze: to jak mas zkarte graficzna z wtykiem 6+8pin i ustawisz na 120% to dodatkowy prad pojdzie tymi wtykami...
tak, retorycznie pytalem
Ostatnio zmieniony czwartek, 24 sierpnia 2017, 23:42 przez swr, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: KONAn » czwartek, 24 sierpnia 2017, 23:41

Odnsnie tego delocka juz napisalem co mozna z niego wykrzesac...2x6pin spokojnie da rade zrobic. Inne kombinacje moga (ale nie musza) byc juz problmatyczne. Duzo zalezy tez od tego jak jest rozwiazane zasilanie na karcie graficznej.

swr
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: swr » czwartek, 24 sierpnia 2017, 23:45

zedytowalem wyzej jedna rzecz - oswieciles mnie w czyms
KONAn pisze: wiec jak podlaczysz wtyk 6 pin do gniazda 8 pin nadal bedziesz w stanie dostarczyc 150W mocy bo one sa ELEKTRYCZNIE ZGODNE (przy zalozeniu ze wtyczka 6 pin ma trzy kable +12V podlaczone bo jak nie ma to nie dostarczy tyle mocy). Dodatkowy przewod GND we wtyczce 8pin to pic na wode...
czyli co, jednak nie? gdy nie masz super zajebistego zasilacza i przewodow 16awg bezposrednio do karty, to dupa?

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: KONAn » piątek, 25 sierpnia 2017, 00:05

swr pisze: zedytowalem wyzej jedna rzecz - oswieciles mnie w czyms
KONAn pisze: wiec jak podlaczysz wtyk 6 pin do gniazda 8 pin nadal bedziesz w stanie dostarczyc 150W mocy bo one sa ELEKTRYCZNIE ZGODNE (przy zalozeniu ze wtyczka 6 pin ma trzy kable +12V podlaczone bo jak nie ma to nie dostarczy tyle mocy). Dodatkowy przewod GND we wtyczce 8pin to pic na wode...
czyli co, jednak nie? gdy nie masz super zajebistego zasilacza i przewodow 16awg bezposrednio do karty, to dupa?
Nie dupa, to jest wartosc dodana, nie musi byc 16AWG ale jak jest to tylko sie cieszyc bo Tacens na pewno by ci takiego prezentu nie sprawil. Nawet na przewodach 20AWG dotarczysz potrzebna moc do kart graficznych. Beda sie lekko grzaly ale tez dostarcza wymagana moc.

Odnosnie twojego postu dot przejsciowki delock i laczenia pinu sense z gnd. Nie moge teraz na to specki znalezc ale widzialem przynajmniej jeden artykul traktujacy ten temat i bylo napisane, ze sense to tak naprawde GND (o tu jest...no prosze sam antec to napisal...
http://www.antec.com/PSU/
"NOTE: The additional pins of the 6+2-pin PCI-E connector are both ground, and not additional +12V cables as is commonly thought."

cowiecej jako bonus tu masz jeszcze drobne info co antec mysli o twoim "nie dla zasilaczy multi-rail co to niby nie nadaja sie do kopania bo maja tyyyle lini +12V

To summarize: The only reason why any power supply is limited to certain graphics cards is simply the total power output of the power supply, something that’s true with any power supply vendor and not a feature of any particular single- or multi-rail design. And there is no way Antec’s multi-rail power supplies could overload from today’s graphics card setups. If there’s no difference between the capabilities of single- and multi-rail power supplies, and you can gain an important safety advantage by choosing a multi-rail power supply, why wouldn’t you?

Sprawdzilem tez zasilacze jakei mam w domu (EVGA, Corsair) maja te kabelki poprowadzone bezposrednio do wtyku w zasliaczu ale juz np BeQuiet Dark Power Pro 1200W ma te dwa kable polaczone tak jak ten adapter DeLocka co sugeruje ze twoje obawy o laczenie kabla pinu sense z GND sa nieuzasadnione....no bo jak to tak...BeQuiet robi zasilacze niezgodne z norma PCIe a Antec wypisuje bzdury ??

nie chce sie przepychac ale twierdzisz ze 8pin i 6pin sa elektrycznie zgodne wiec ten delock jest spoko (bo gnd mozna zewrzec do najblizszego innego gnd bo tak twierdzi specyfikacja - ktora czyta ktos, kto nie rozumie przeplywu pradu) - skoro w koncu przyznajesz, ze przekroj gnd tez ma znaczenie, to moze jednak łączenie z najblizszym innym pinem gnd nie jest najmadrzejsze?
Dobre to..nie zauwazylem tego wpisu wczensiej...juz odpowiadam..prad plynie tam gdzie jest roznica potencjalow...to ze jeden przewod GND jest podlaczony do pinu GND obok nie znaczy ze ten pin bedzie mocniej obciazony. Jest to poprawne rozwiazanie bo na karcie graficznej GND jest wspolne dla wszystkich przewodow z wtyczki pcie i prad poplynie do zasialcza trzema przewodami GND...te dwa dodatkowe piny sluza karcie do sprawdzenia jaki wtyk jest podlaczony.
Ostatnio zmieniony piątek, 25 sierpnia 2017, 00:27 przez KONAn, łącznie zmieniany 1 raz.

swr
Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: swr » piątek, 25 sierpnia 2017, 00:27

KONAn pisze: to ze jeden przewod GND jest podlaczony do pinu GND obok nie znaczy ze ten pin bedzie mocniej obciazony. Jest to poprawne rozwiazanie bo na karcie graficznej GND jest wspolne dla wszystkich przewodow
nie, niestety nie - od kilku postow usiluje ci tlumaczyc - to, ze gnd jest i w zasilaczu, i w karcie wspolne nie znaczy jeszcze, ze jest tak jak piszesz (ze ten pin nie bedzie bardziej obciazony)
KONAn pisze: te dwa dodatkowe piny sluza karcie do sprawdzenia jaki wtyk jest podlaczony.
nie - gdybys rzucil okiem na rysunki z linku, ktory wkleilem, i na ktory powolales sie juz ze dwa razy, to zobaczysz, ze z tych dwoch dodatkowych tylko jeden odpowiada za sense, a drugi to dodatkowe gnd (pisalem juz to)

co do bequiet - doskonaly przyklad slabego zasilacza (przynajmniej nie pod mining). antec tez raczej nie pisal o konfigach pod mining
Ostatnio zmieniony piątek, 25 sierpnia 2017, 00:34 przez swr, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”