GTX 1060 6pin vs 8pin

Początkujący
Posty: 45
Rejestracja: 6 czerwca 2017
Reputacja: -2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX 1060 6pin vs 8pin

Postautor: Raban » poniedziałek, 19 czerwca 2017, 17:21

Cześć wszystkim,

Dopiero co dotarło do mnie, że zamówiłem GPU z zasilaniem na 6 pin'ów (GTX 1060 6GB OC). Doczytałem się też, że nie będę mógł tych kart podkręcać bo na 6 pin'ach jest 75W, na 8 pin'ach jest 150W. Mógłby ktoś to potwierdzić i ewentualnie powiedzieć co mogę zrobić żeby jednak wykorzystać całą moc GPU? Da się w ogóle coś takiego zrobić czy trzeba wymieniać karty?

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: 28 grudnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX 1060 6pin vs 8pin

Postautor: kristofer55 » sobota, 30 grudnia 2017, 22:03

Podbijam pytanie. Czy to prawda ?

Początkujący
Posty: 53
Rejestracja: 25 czerwca 2017
Reputacja: 2
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX 1060 6pin vs 8pin

Postautor: Alwego » sobota, 30 grudnia 2017, 22:29

Zależnie od kryptowaluty, podkręca się pamięci, albo rdzeń, ale generalnie napięcia i tak się obniża, więc wtyczka 6 pinowa i tak wystarczy. te brakujące waty, zostaną pociągnięte z zasilania podłączonego do risera

m.m
Początkujący
Posty: 848
Rejestracja: 25 grudnia 2017
Reputacja: -29
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX 1060 6pin vs 8pin

Postautor: m.m » niedziela, 31 grudnia 2017, 01:46

najwięcej prądu jedzą shadery a tych nie "kopiesz".

Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: 28 grudnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX 1060 6pin vs 8pin

Postautor: kristofer55 » poniedziałek, 1 stycznia 2018, 01:09

To jeszcze od razu mam pytanie o podpięcie wszystkiego do zasilacza. Kupiłem zasilacz modularny: SilentiumPC 750W Supremo FM2 Gold. Jak to wszystko spiąć z 4 kartami GTX1060 6pin oraz 4 risery ?
W komplecie mam kable pcie 8pin z wyjściem na 6+2 pin to podłączam do 1 grafiki.
Drugi i trzeci komplet mam 8pin z wyjściem 2x na 6+2 pin, czy pod ten kabel mogę podpiąć 2 grafiki ?
Czym podpiąć risery? Mają wyjścia 6pin z przejsciowkami na sata, z tego co wyczytałem że mogą się spalić na tych przejsciowkach, więc teraz nie wiem skąd mam wziąć dla nich zasilanie ? Trzeba dokupić kolejne jakieś kable / przejściówki ?

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Początkujący
Posty: 148
Rejestracja: 1 lipca 2014
Reputacja: 12
Reputacja postu: 
1
Napiwki za post: 0 BTC

GTX 1060 6pin vs 8pin

Postautor: bauzer-komp » poniedziałek, 1 stycznia 2018, 01:47

6 i 8 pin w kopaniu nie ma roznicy, raczej do gier jak chcesz krecic np rowno rdzen i memki to przy 6 pin karta cie nie pusci wyzej bo pcb bedzie mialo ograniczenie w sciezkach itp

risery - zasadą jest - jedna wiazka do jednej karty, ze tak powiem przy nvidii i rx570 obojetne czy sata/molex/pci-e, przy serii RX4xx polecam molex albo pci-e 6pin

(nvidia bierze mniej pradu ze slotu - mnie np dwie 1070 dzialaly bez problemu na jednej wiązce molex (kabel był bardzo ciepły i nie polecam, no ale dzialalo tak u mnie 2 miesiace

Weteran
Awatar użytkownika
Posty: 1738
Rejestracja: 6 czerwca 2011
Reputacja: 94
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: UK - London SM4

GTX 1060 6pin vs 8pin

Postautor: Bemx2k » poniedziałek, 1 stycznia 2018, 03:22

Skąd wy się ludzie bierzecie ? z przypadku chyba .
Posiadem 48 kart gtx 1060 różnych producentów i nigdy nie widziałem gtx 1060 z wtyczką 8pin
jeżeli takowe istnieją to muszą być jakieś odpady z procesu produkcji gpu.
Dodam że te najgorsze gtx 1060 z pamięciami hynixa osiągają 1950MHz na gpu bez podbijania napięcia a nawewt z jego obniżeniem.
Więc skąd wy bierzecie te teorie ?? chyba od sołtysa.
DASH>ETH>LTC

Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: 28 grudnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX 1060 6pin vs 8pin

Postautor: kristofer55 » poniedziałek, 1 stycznia 2018, 10:51

Czy mogę tak podłączyć jak na zdjęciu ?
1-4 - czerwone grafika gtx1060 - kabel wyjście 8 pin, grafika podłączenie 6 pin
1-4 - pomarańczowe - risery- kabel wyjście 8 pin, riser podłączenie 6 pin

W Zestawie do zasilacza mam tylko 2 kable (2x 6+2), ale planuje dorobić nowe kable z wtyczkami. Czy jestem w stanie w ogóle dorobic kable do takiego zasilacza z części że sklepu :
http://www.modding.bit-tech.pl/
Obrazek

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Początkujący
Posty: 161
Rejestracja: 30 maja 2016
Reputacja: 11
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX 1060 6pin vs 8pin

Postautor: KONAn » poniedziałek, 1 stycznia 2018, 12:01

MAsz 8 gniazd ale mozesz tylko 6 wkorzystac bo dwa sa zarezerwowane dla CPU (o ile masz w zasilaczu dwa kabelki dla CPU)

Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: 28 grudnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX 1060 6pin vs 8pin

Postautor: kristofer55 » poniedziałek, 1 stycznia 2018, 14:09

Deczko się przeliczylem odnośnie stworzenia kabli modularnych :-), wtyki do zasilacza nigdzie niedostępne, więc teraz prośba o potwierdzenie czy tak podłączone będzie działać stabilnie i nic się nie popali:
1. PCI-E - 8 pin, wyjście na 2x 6+2 pin wpinam 2 karty gtx 1060
2. To samo na drugim slocie PCI-E - 8 pin, wyjście na 2x 6+2 pin wpinam 2 karty gtx 1060
3. Gniazdo 1 IDE/SATA 6 pin podłączam przez końcówki Sata 2 risery
4. Gniazdo 2 IDE/SATA 6 pin podłączam przez końcówki Sata 2 risery
5. Pozostaje 1 kabel 6 pin: z wyjsciami 3x Molex i 1 Sata,
2 kable dla CPU

Czy taka konfiguracja jest Ok?


Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Dodano po 9 minutach 52 sekundach:
bauzer-komp pisze:6 i 8 pin w kopaniu nie ma roznicy, raczej do gier jak chcesz krecic np rowno rdzen i memki to przy 6 pin karta cie nie pusci wyzej bo pcb bedzie mialo ograniczenie w sciezkach itp

risery - zasadą jest - jedna wiazka do jednej karty, ze tak powiem przy nvidii i rx570 obojetne czy sata/molex/pci-e, przy serii RX4xx polecam molex albo pci-e 6pin

(nvidia bierze mniej pradu ze slotu - mnie np dwie 1070 dzialaly bez problemu na jednej wiązce molex (kabel był bardzo ciepły i nie polecam, no ale dzialalo tak u mnie 2 miesiace
Nie mam jak podpiąć 1 Riser jedna wiązka :/

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: 28 grudnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX 1060 6pin vs 8pin

Postautor: kristofer55 » poniedziałek, 1 stycznia 2018, 14:19

bauzer-komp pisze:6 i 8 pin w kopaniu nie ma roznicy, raczej do gier jak chcesz krecic np rowno rdzen i memki to przy 6 pin karta cie nie pusci wyzej bo pcb bedzie mialo ograniczenie w sciezkach itp

risery - zasadą jest - jedna wiazka do jednej karty, ze tak powiem przy nvidii i rx570 obojetne czy sata/molex/pci-e, przy serii RX4xx polecam molex albo pci-e 6pin

(nvidia bierze mniej pradu ze slotu - mnie np dwie 1070 dzialaly bez problemu na jednej wiązce molex (kabel był bardzo ciepły i nie polecam, no ale dzialalo tak u mnie 2 miesiace
Nie mam jak podpiąć 1 Riser jedna wiązka :/

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Początkujący
Posty: 148
Rejestracja: 1 lipca 2014
Reputacja: 12
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX 1060 6pin vs 8pin

Postautor: bauzer-komp » poniedziałek, 1 stycznia 2018, 15:46

Bemx2k pisze:Przejdź do cytowanego posta Skąd wy się ludzie bierzecie ? z przypadku chyba .
Posiadem 48 kart gtx 1060 różnych producentów i nigdy nie widziałem gtx 1060 z wtyczką 8pin
jeżeli takowe istnieją to muszą być jakieś odpady z procesu produkcji gpu.
Dodam że te najgorsze gtx 1060 z pamięciami hynixa osiągają 1950MHz na gpu bez podbijania napięcia a nawewt z jego obniżeniem.
Więc skąd wy bierzecie te teorie ?? chyba od sołtysa.


to mało widziales, 8 pin maja m.in msi gaming x, armor, gb auros (odpady?)
nie wiem ile to 1950 bo operuje na zasadzie afterburnera i reguły nie ma, mam 1060 na micronach ktore robią +520-540 (wyzej skutkuje wywalaniem sterownika, 1070 jedna evga to samo (micron), a noektore tez na micronach robiły mi 700-750 nawet (wyzej nie sprawdzalem)

inna kwesia to 1050ti - tutaj mialem ich sporo kazda na micronach i kazda +1000 robi, i tak nie ma sensu na tyle puszczac bo optymalnie dziala na pwr limit 73 (wersja bez zasilania wtyczką) i wtedy juz wystarczy mem +800-830 bo hash sie nei zmienia duzo

Nie mam jak podpiąć 1 Riser jedna wiązka :/

warunkowo mozesz sprobowac podpiąc 2 risery jedną wiązką, i sprawdzac czy wtyki/wiązki nie są gorące - ja mialem tak podlaczone i dzialalo ale ODRADZAM na dluzszą mete

PS ten zasilacz akurat ma wiecej wtyków niz kabli, mozesz dokupic kable od producenta (napisz do cooling.pl) ewentualnie mozesz dokupic wtyczki piny juz zarobione z kablami w sklepie bit-tech, lub jesli masz jakies stare kable/przejsciowki mozesz tez sam polutowac

edit//
jesli masz 2x EPS 8 pin to mozesz dokupic jedna przejsciowke na 2x 6-8pin pci-e wiec zyskasz dodatkowe dwa gniazda zasilania

ja osobiscie bede robił adapter z jednego EPS na 4x 12V pci-e (na 4 risery)

m.m
Początkujący
Posty: 848
Rejestracja: 25 grudnia 2017
Reputacja: -29
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX 1060 6pin vs 8pin

Postautor: m.m » poniedziałek, 1 stycznia 2018, 17:44

bauzer-komp pisze:Przejdź do cytowanego posta jesli masz 2x EPS 8 pin to mozesz dokupic jedna przejsciowke na 2x 6-8pin pci-e wiec zyskasz dodatkowe dwa gniazda zasilania

można je kupić w Polsce ? widziałem tylko jakiegoś mega chinola na morele.

Początkujący
Posty: 148
Rejestracja: 1 lipca 2014
Reputacja: 12
Reputacja postu: 
2
Napiwki za post: 0 BTC

GTX 1060 6pin vs 8pin

Postautor: bauzer-komp » poniedziałek, 1 stycznia 2018, 19:20

m.m pisze:Przejdź do cytowanego posta
bauzer-komp pisze:Przejdź do cytowanego posta jesli masz 2x EPS 8 pin to mozesz dokupic jedna przejsciowke na 2x 6-8pin pci-e wiec zyskasz dodatkowe dwa gniazda zasilania

można je kupić w Polsce ? widziałem tylko jakiegoś mega chinola na morele.


nie wiem, ogolnie na chinskie tez trzeba uwazac, zamowilem 8 pin EPS @ 2x 6+2pin pci-e z 3 roznych zrodeł (były tez rozne zdjecia) i dostalem adaptery ktore są 1:1 czyli podlaczajac 8pin do kart poszloby zwarcie bo w pci-e jest 5xGND + 3x12V a w eps jest 4x12V i 4xGND wiec do jednej masy w pci-e poszlo by 12V

tak czy inaczej mozna podlaczyc bez tych dodatkowych 2 pinów i bedzie ok, sam tak mam podłaczone w tej chwili


jak napisalem wczesniej (jesli z molexa leci 12V (dwie zyly) to w teorii z EPS (8zył) powinno dac rade 4x pci-e, kupilem za grosze zasilacz bez kabli (mam tylko atx i 3x EPS 8pin) wiec adapter w przygotowaniu, dam znac za 1-2tyg czy da rade

m.m
Początkujący
Posty: 848
Rejestracja: 25 grudnia 2017
Reputacja: -29
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX 1060 6pin vs 8pin

Postautor: m.m » poniedziałek, 1 stycznia 2018, 21:11

no to ładne kwiatki.. takiego czegoś się nie spodziewałem.. w pl bezproblemowe tylko eps -> molex

http://www.playtool.com/pages/psuconnec ... ml#atx12v4 trochę prądu daje, szkoda by się miało marnować.

Początkujący
Posty: 148
Rejestracja: 1 lipca 2014
Reputacja: 12
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX 1060 6pin vs 8pin

Postautor: bauzer-komp » wtorek, 2 stycznia 2018, 18:57

ktos sprawdzał ile prądu leci przez kabel 5V na riserze molexowym?

mysle czy z EPS 8 pin daloby rade zasilic 4x molex @ 12V i z jednej wiązki molex 4x molexy na 5V

m.m
Początkujący
Posty: 848
Rejestracja: 25 grudnia 2017
Reputacja: -29
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX 1060 6pin vs 8pin

Postautor: m.m » wtorek, 2 stycznia 2018, 20:55


Początkujący
Posty: 17
Rejestracja: 28 grudnia 2017
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

GTX 1060 6pin vs 8pin

Postautor: kristofer55 » poniedziałek, 8 stycznia 2018, 09:14

Żeby zasilić Riser przez molex trzeba wpiac się taka podwójna przejściówka w jeden kabel ?

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6943579289

Pomocy! Jestem lamerem i nie wiem jak wyłączyc podpis w Tapatalku. Proszę o instrukcję na PW. SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość