Rafi, smiech doprawdy mnie bierze.....
proste jak cep: mniej ciepla = mniej pobranych W. bo W to W, czy w cieple, czy w pradzie, to zawsze W.
sa takie rzeczy jak zasady zachowania czegos. jedna z nich mowi, ze ilosc W wejsciowych = ilosci W wyjsciowych.
czesc W pobranych z gniazdka idzie na prace wykonana przez HDD, CPU, GPU, wentyle, a czesc zostaje wydzielona w postaci ciepla, jako straty.
jesli zauwazalnie mam mniejsze temperatury na GPU, z powodu obnizonych taktow pamieci do 150, 50, 300, ile sobie zyczysz, to musi za tym isc oszczednoscpradu.
teraz do przytoczonych przez ciebie 5870.
stockowa lata na 850@1.212 lub 850@1.164(nowszy rev) - pamieci pomijam. osobiscie mam jeszcze matrixa co lata na 1.175. pewnie sa jeszcze inne wariacje napiec, ale ja spotkalem sie z takimi.
zwiekszajac czestotliwosc rdzenia, nie ruszajac napiecia, zwiekszasz zurzycie pradu liniowo. zwiekszajac napiecie, zurzycie pradu zwieksza sie w kwadracie ! pomniejszajac napiecie, zmniejszasz zurzycie pradu kwadratowo?? ;P
moje 5970 biora z gniazdka ok 175W i daja mi 650Mhashy i nie sa wielce zoptymalizowane.
polecam:
http://allegro.pl/licznik-zuzycia-energ ... 86162.html
latwo i przyjemnie i w cenie ok 3 BTC w wysylka....
ja mam 3 i uzywam madrze.
czy jeszcze jakies pytania ??
nakrece ci filmik z kopalenki, gdzie bedzie monitor, uruchomione graficzki i na koncu liczniczek...pasi ??