Riser z dodatkowym zasilaniem.

Rozmowny
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Riser z dodatkowym zasilaniem.

Postautor: demeo » środa, 24 sierpnia 2011, 23:26

Witam,

Trafiłem na ofertę riserów, w których do slotu karty jest doprowadzone zasilanie oddzielnie zasilanie podłączane z zasilacza, niby ma to zabezpieczać kartę/płytę przed "jakimiś" uszkodzeniami w przypadku konfiguracji multi GPU.

Czy ktoś się z tym spotkał i może się wypowiedzieć na ten temat?

--
pozdrawiam,
demeo
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Wygadany
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Re: Riser z dodatkowym zasilaniem.

Postautor: KiLeRrosS » czwartek, 25 sierpnia 2011, 05:44

http://blog.zorinaq.com/?e=44
Ten Pan do tego doszedł. Dodatkowe zasilanie jest konieczne do poprawnej pracy kart dwurdzeniowych.
Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podania przyczyny.
Obrazek

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: qazmn » czwartek, 25 sierpnia 2011, 13:29

warto również to zrobić przy 4+ kartach 1 rdzeniowych.

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: crow » czwartek, 25 sierpnia 2011, 16:16

Karty graficzne są produkowane przy zachowaniu kompatybilności wstecz ze standardem Pcie 1.x (zdecydowana większość produkowanych obecnie kart) więc nie mogą pobrać więcej niż 75W ze slotu, głównym źródłem zasilania pozostają wtyczki z zasilacza 6 i 8 pinowe (6pin - 75W 8pin - 150W). Jeżeli karta przekracza specyfikację Pcie i pobiera sumarycznie więcej niż 300W to wtedy mogą się przydać dodatkowe źródła zasilania, tylko że większość markowych zasilaczy ma duży zapas mocy na wtyczkach Pcie żeby nigdy nie zdarzyły się niedobory mocy, nawet przy wysokim oc kart. Nie ma znaczenia czy podłączamy kartę do portu 1x czy 16x maksymalna moc pobierana ze slotu na płycie i tak nie może przekroczyć 75W więc risery z dodatkowym źródłem zasilania to zwykłe naciąganie nieświadomych osób.
Jeżeli ktoś ma nawet 4 karty podłączone do jednej płyty to jedyne o co może się martwić to żeby zasilacz wytrzymał obciążenie bo sloty pcie na płycie głównej na pewno poradzą sobie z dostarczeniem odpowiedniej mocy dla karty, producenci nie mogą sobie pozwolić na wypuszczenie płyty która nie spełnia warunków specyfikacji. Ważne też jest żeby nie podłączać kart przejściówkami tylko dedykowanymi kablami pcie z zasilacza bo tylko one gwarantują bezpieczeństwo naszej grafiki przy wysokim oc.
1CjQBD7Qv3GRebbjD9vnJ4swtBhvFXash9

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: crow » czwartek, 25 sierpnia 2011, 16:34

KiLeRrosS pisze:http://blog.zorinaq.com/?e=44
Ten Pan do tego doszedł. Dodatkowe zasilanie jest konieczne do poprawnej pracy kart dwurdzeniowych.
Z tego co pisze ten Pan wynika że nie zna specyfikacji ATX 2.x (albo zapomniał podłączyć 4 pinową wtyczkę do płyty głównej). Złącze ATX 24 pinowe dostarczy 144W i może nie spełni wymagań jego kart ale po podłączeniu wtyczki 4 pinowej ma dodatkowe 192W na linii +12V więc dużo więcej niż potrzeba.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: demeo » czwartek, 25 sierpnia 2011, 16:38

Chyba tam bardziej chodzi o to, że sloty pcie nie są zaprojektowane do ciągłej pracy ze sporym obciążeniem prądowym przez co następuje uszkodzenie i przegrzanie materiału.

--
pozdrawiam,
demeo

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: crow » czwartek, 25 sierpnia 2011, 17:04

Tylko że właśnie taki duży producent jak Gigabyte nie może sobie pozwolić na wypuszczenie sprzętu nie spełniającego specyfikacji, albo ten gość zapomniał podłączyć wtyczki 4 pinowej do płyty albo używa zasilacza serwerowego który nie ma takich wtyczek w standardzie. Nie ma takiej możliwości żeby płyta nie radziła sobie z dostarczeniem 75W na każdy slot a karta graficzna nigdy nie weźmie więcej.

Zauważyłem że na zdjęciach wtyczka 4pin nie jest podłączona do płyty więc nic dziwnego że pali mu się złącze 24pin. Jeżeli ktoś nie planuje podłączać dodatkowego zasilania do płyty to może sobie kupić takie risery ale taniej wyjdzie po prostu wpiąć tą wtyczkę :).

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: Boyd » czwartek, 25 sierpnia 2011, 17:38

To bedzie nieco offtopic, ale jakie risery globalnie polecacie ? Bylbym wdzieczny za jakowes rekomendacje + lokalizacje gdzie to mozna dostac ...

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Postautor: qazmn » czwartek, 25 sierpnia 2011, 20:22

Dostać? Przecież to można samemu zrobić w chwilę.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: demeo » czwartek, 25 sierpnia 2011, 21:02

qazmn pisze:Dostać? Przecież to można samemu zrobić w chwilę.
W jaki sposób domowy user może zrobić sobie risera w chwilę? :)

--
pozdrawiam,
demeo

Dyskutant
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: Adeq » czwartek, 25 sierpnia 2011, 22:03

specyfikacja specyfikacją ale przez takie malutkie styki idzie duży prąd, także będzie się nagrzewać, tym bardziej w riserze gdzie zastosowana jest linka o przekroju 0.5mm albo jeszcze mniej. 75W na 12V to jest ~6.25A raczej duży prąd na ten kabelek.

A kolega miał pewnie na myśli modyfikację risera, choć wykonanie też nie stanowi jakiegoś wyzwania :D Pod warunkiem posiadania dawcy na złącza PCIe 1x ew 16x.

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Postautor: demeo » czwartek, 25 sierpnia 2011, 23:03

Adeq pisze: A kolega miał pewnie na myśli modyfikację risera, choć wykonanie też nie stanowi jakiegoś wyzwania :D Pod warunkiem posiadania dawcy na złącza PCIe 1x ew 16x.

Dawca, dawcą ale wytłumacz komuś jak w domowych warunkach wylutować slot PCIE np. z zepsutej płyty głównej :D

P.S. Oczywiście się da, sam to praktykowałem...

--
pozdrawiam,
demeo

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: zwierzak » sobota, 27 sierpnia 2011, 23:45

crow pisze:Karty graficzne są produkowane przy zachowaniu kompatybilności wstecz ze standardem Pcie 1.x…
Z twojego postu brzmi jak by PCI-Express x1 było jakimś starszym standardem od PCI-Express x16, a tak nie jest! Jest to ten sam standard, ten sam sposób pakowania danych jedyną różnicą między x1, x4 a x16 jest szerokość szyny danych, a więc i większy przepływ danych. Przy okazji można założyć, że jeżeli urządzenie wykorzystuje wolniejszą szynę oznacza to, że wykonuje mniej obliczeń, a więc potrzebuje mniej prądu! Stąd tylko bierze się możliwość niedoboru zasilania na złączy PCIEx1.
Projekt MultiWallet
BitcoinNotify.com — czuj się zaproszony: 6wpM4JrFnN

Pomogłem? To postaw mi piwo: 1L7AeokogyuXGmUrx9SRTNhRPzYcmmghdo

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: crow » niedziela, 28 sierpnia 2011, 04:09

Pisałem o standardzie PCI-e, napisałem 1.x a nie x1 ;) może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem ale chodziło mi o to że nowsze standardy PCIe (2.0 i 3.0) pod względem elektrycznym są kompatybilne wstecz ze standardem 1.x (tzn że maksymalnie można dostarczyć 75W przez złącze PCie na płycie głównej i nie ma tu znaczenia prędkość czy jest x1, x4 czy x16).

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: Rafi » wtorek, 22 listopada 2011, 19:37

demeo pisze:
Adeq pisze: A kolega miał pewnie na myśli modyfikację risera, choć wykonanie też nie stanowi jakiegoś wyzwania :D Pod warunkiem posiadania dawcy na złącza PCIe 1x ew 16x.

Dawca, dawcą ale wytłumacz komuś jak w domowych warunkach wylutować slot PCIE np. z zepsutej płyty głównej :D

P.S. Oczywiście się da, sam to praktykowałem...

--
pozdrawiam,
demeo
Jeśli nie masz stacji hot-air zawsze można użyć opalarki :) do wylutowania złącza ale widząc cene risera na allegro 11zł to chyba szkoda zachodu.

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”