Chlodzenie coincraft desk 1th

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Chlodzenie coincraft desk 1th

Postautor: jackssss » niedziela, 22 czerwca 2014, 13:14

Witam wszystkich.. jako ze po zakupie i wrzuceniu do officu 10 sztuk nie dalo sie wysiedziec nie mowiac juz o komfortowej pracy zrobilem sobie aircondition :)

Wrzucilem 3 turbiny o wydajnosci 32m kw.kazda , gdzie czesc wydzielona na kopary ma okolo 10m.

Dwie ustawilem na wyciaganie powietrza z pomieszczenia a 3 na wdmuchiwanie. Efekt temp spadla o 20st a tu juz znaczaco poprawia komfort. i do tego sa nieslyszalne.:) Koszt okolo 1000zl.

Teraz czas na wodne chlodzenie blokow , zajmie mi to ze dwa tygodnie ale podziele sie doswiadczeniem i opisze caly proces. Ten temat to dla tych ktorzy wymiekaja zwlaszcza podczas upalow:)

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Re: Chlodzenie coincraft desk 1th

Postautor: accept » poniedziałek, 23 czerwca 2014, 06:26

Da się to podziwiać? Wrzuć ze dwie foty. 20 st. mniej...szok ;) a raczej fizyka, jednak szokujące dla mnie jest to, że stały się bezgłośne.

Moderator
Awatar użytkownika
Reputacja: 220
Reputacja postu: 
0

Postautor: GetBitCoin_pl » poniedziałek, 23 czerwca 2014, 09:20

Pewnie chodziło o to że dmuchawy je zagłuszają :P
Też chętnie zobaczę zdjęcie jeżeli to nie problem ;)
Polecam Złoto, srebro i diamenty za BTC Flyingatom.gold

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: jackssss » poniedziałek, 23 czerwca 2014, 20:31

Ziomki to nie dmuchaawy tylko turbiny :) wyciagajace powietrze i wdmuchujace ktore sa umieszczone w suficie kazda o wydajnosci 30m2 i to one sa bezglosne :).. dla lepszego zrozumienia tak jak w hotelach slychac leciutki szum. Jednostki na chwile obecna ciagle bucza jak szalone ale priorytetem bylo obnizenie temp. w pomieszczeniu. Jesli chodzi o chlodzenie samych jednostek do musze zaczekac az bloki beda przygotowane. aaa do sterowania turbinami wykorzystuje raspberry :) fotki oczywiscie zamieszcze i na szybkim schemacie wrzuce jak powietrze pracowalo u mnie w pomieszczeniu

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: bitdreamer » wtorek, 24 czerwca 2014, 08:54

To ile jest tych turbin?
jackssss pisze:Wrzucilem 3 turbiny (...) Dwie ustawilem na wyciaganie powietrza z pomieszczenia a 3 na wdmuchiwanie.
I czy ich wydajność to nie są przypadkiem m3/h zamiast m2?
jackssss pisze:turbiny o wydajnosci 32m kw.kazda
jackssss pisze:Ziomki to (...) turbiny (...) w suficie kazda o wydajnosci 30m2
Przykładowo zwykły wentylator (nie wiatrak!) komputerowy o średnicy 120 mm przy prędkości 1100 obr/min. ma wydajność ok. 100 m3/h.

Ta część na kopary ma 10 m2 powierzchni, czy może to klitka 2m x 2m x 2,5 m, czyli 10 m3?
jackssss pisze:czesc wydzielona na kopary ma okolo 10m
Dobrze, że będą fotki :)

jackssss pisze:Teraz czas na wodne chlodzenie blokow , zajmie mi to ze dwa tygodnie ale podziele sie doswiadczeniem i opisze caly proces. Ten temat to dla tych ktorzy wymiekaja zwlaszcza podczas upalow:)
Ciekawe czy pokusisz się o wykorzystanie takiej chłodnicy jak kolega ikari80 w koparce #3 https://forum.bitcoin.pl/post163431.html#p163431 jak pisał inspirowanej tym: http://forum.benchmark.pl/topic/57221-p ... aner-1980/

Powodzenia w dalszym ulepszaniu zestawu.

svd
Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: svd » wtorek, 24 czerwca 2014, 11:06

czekam na fotki, gratulacje :)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: jackssss » środa, 25 czerwca 2014, 21:53

czytam i sam sie smieje masz racje, pisalem na szybko i tak jak dzisija znowu po 19 godzinach pracy.

Teraz pracuja trzy male i jedna duza o naprawde dobrej wydajnosci. Mozna juz spokojnie wejsc do pomieszczenia i spedzic troche czasu nie czujac sie jak w saunie. Temp koparek podczas ciaglej pracy to przedzial miedzy 49-57 stopni wiec nie jest najgorzej. Co do chlodzenia ciecza to czekam na informacje z firmy ktora moze wykonac takie bloki. pozniej zajme sie reszta.

poki co czas odpoczac
http://www.pooletourism.com/go.php?stru ... 55F721525B zapraszam :)

Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: lenny » środa, 25 czerwca 2014, 23:41

@jackssss:

Kiedy wrzucisz zdjęcia tego twojego chłodzenia? Bo narazie dużo pisania a nie widać efektów twojej pracy :)

Jesteś z Dorset? Byłem w niedzielę na plaży w West Lulworth - Durdle Door:

http://www.dorset-beaches.co.uk/jurassi ... r-west.htm

Obrazek

Świetny wypoczynek. Polecam:)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: jackssss » czwartek, 26 czerwca 2014, 09:32

Mialem byc :) ale slyszalem o korkach.. tak jestem z dorset:) Od wtorku wieczora pracowalem do wczoraj. A dzis znowu mnostwo do roboty. I w office bede dopiero jutro wieczorem wiec wtedy bede mogl zrobic foty.

ps.. do durdle door mam pol godz:) do stonehenge prawie tyle samo, wiec jak bedziesz w przyszlosci znowu mozna cos zorganizowac :)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: jackssss » czwartek, 26 czerwca 2014, 21:37

A czy jest moze jakas aplikacja przez ktora online moge sprawdzac temp koparek? na smartphone lub kompa?

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: jackssss » wtorek, 15 lipca 2014, 09:13

Czy ktos moze wie jakiej pasty uzyc aby nalozyc na chipy tak zeby poprawic odprowadzenie ciepla a przy tym aby radiatory ladnie przylegaly i nie odpadaly:)? dzieki z gory za odp.

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » wtorek, 15 lipca 2014, 11:42

Ja mogę polecić Coollaboratory Liquid Pro, ale są pewne warunki, które muszą być spełnione jeżeli chcemy zastosować tą pastę.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: jackssss » wtorek, 15 lipca 2014, 17:12

A czy moglbys napisac jakie warunki nalezy spelniac? wiem ze trzeba porzadnie wyczyscic podloze zanim ja sie nalozy i trzeba uwazac aby sie nie rozlala, to tyle mojej wiedzy, mozesz mi powiedziec cos o wydajnosci?

I dzisiaj mam ciezki przypadek jeden z moich coincraftow pozwala wprowadzic ustawienia dla kopaczy, pokazuje tem, obciazenie natomiast za cholere nie rusza z kopaniem a wiatraki nie kreca..... moze ktos cos wie? wgralem na nowo soft ale efekt podobny. hmmm chyba ze switch walniety albo router nie puszcza wiecej.

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » wtorek, 15 lipca 2014, 19:13

Rozlała? Liquid Pro ma konsystencje rtęci, trochę ciężko byłoby to "rozlać".
Wymogi są takie, że musi być osłona na rdzeniu (pasta przewodzi prąd) i lepiej, żeby osłona, ani radiator nie były aluminiowe - coś słyszałem, że wtedy też można użyć tej pasty, ale już nie oddzielimy radiatora :)

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: jackssss » wtorek, 15 lipca 2014, 19:57

uzywales jej, jak z wydajnoscia :)? dzieki za odp.

pm7
Weteran
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » wtorek, 15 lipca 2014, 20:01

A może wpisz w Google'u "Liquid Pro" i poczytaj? O wszystko mnie pytasz, a to naprawdę jest w Internecie.
Używam jej, nie mam porównania. Mogę jedynie wierzyć testom, że to jedna z najlepszych past termoprzewodzących.

svd
Orator
Reputacja postu: 
0

Postautor: svd » wtorek, 15 lipca 2014, 20:26

jackssss pisze:A czy moglbys napisac jakie warunki nalezy spelniac? wiem ze trzeba porzadnie wyczyscic podloze zanim ja sie nalozy i trzeba uwazac aby sie nie rozlala, to tyle mojej wiedzy, mozesz mi powiedziec cos o wydajnosci?

I dzisiaj mam ciezki przypadek jeden z moich coincraftow pozwala wprowadzic ustawienia dla kopaczy, pokazuje tem, obciazenie natomiast za cholere nie rusza z kopaniem a wiatraki nie kreca..... moze ktos cos wie? wgralem na nowo soft ale efekt podobny. hmmm chyba ze switch walniety albo router nie puszcza wiecej.
sprobuj podmienic zasilacz albo odlaczyc zasilanie z 4 blade i zostawic jeden
prawdopodobnie psu zdechlo.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: jackssss » środa, 16 lipca 2014, 10:44

svd pisze:
jackssss pisze:A czy moglbys napisac jakie warunki nalezy spelniac? wiem ze trzeba porzadnie wyczyscic podloze zanim ja sie nalozy i trzeba uwazac aby sie nie rozlala, to tyle mojej wiedzy, mozesz mi powiedziec cos o wydajnosci?

sprobuj podmienic zasilacz albo odlaczyc zasilanie z 4 blade i zostawic jeden
prawdopodobnie psu zdechlo.
dzieki wielkie sprobuje dzisiaj, a jesli faktycznie by padly mozna zastapic innymi czy konkretnie tej firmy musi byc psu? dzieki z gory za info
Ostatnio zmieniony środa, 16 lipca 2014, 12:32 przez jackssss, łącznie zmieniany 1 raz.

Początkujący
Awatar użytkownika
Reputacja postu: 
0

Postautor: jackssss » środa, 16 lipca 2014, 10:46

pm7 pisze:A może wpisz w Google'u "Liquid Pro" i poczytaj? O wszystko mnie pytasz, a to naprawdę jest w Internecie.
Używam jej, nie mam porównania. Mogę jedynie wierzyć testom, że to jedna z najlepszych past termoprzewodzących.
poczytalem w internecie gdzie wyczyytalem wlasnie o mozliwosci rozlania sie pasty co skutkuje zwarciem. zapytalem poniewaz ja poleciles i sam uzywasz wiec wydawalo mi sie ze orientujesz sie czy jest bardziej wydajna w porownaniu do stanu przed.. Na tym polega dialog :) ale spoko dzieki za info

Wróć do „Sprzęt (hardware) do miningu”