Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Początkujący
Posty: 457
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 168
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: adiqq » poniedziałek, 25 marca 2019, 08:17

od niedawna testuję HiveOS i system jest rewelacyjny jak dla mnie. Jedno pytanie mam - jak pod tym modować biosy? Bo po pobieżnym przejrzeniu tematu, doszedlem do wniosku, że lepiej zrobić to na stanowisku z win10, zgrać bios, zmienić, a potem dopiero wrzucić do riga z HiveOS :)
chyba że mnie ktoś przekona, ze pod Hive można to zrobić lepiej i szybciej, to jestem otwarty ;)

Weteran
Posty: 1512
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 230
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: redlumek » poniedziałek, 25 marca 2019, 14:37

Pod hiveos możesz ściągnąć i potem "wgrać" bios. Modyfikujesz go u siebie na komputerze.

Początkujący
Posty: 457
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 168
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: adiqq » poniedziałek, 25 marca 2019, 16:08

czyli tak jak myślałem, ale dzięki za potwierdzenie

Weteran
Posty: 1512
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 230
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: redlumek » poniedziałek, 25 marca 2019, 16:25

Zrozumiałem że chcesz wyjąć karte włożyć do win10 i tam się bawić a potem przełożyć do hiveos.
To się mija z celem bo możesz pobrać i zrobić upload zdalnie bez integracji fizycznej w koparkę.

Początkujący
Posty: 457
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 168
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: adiqq » poniedziałek, 25 marca 2019, 18:44

zazwyczaj to inaczej wygląda. mam stanowisko windowsowe. Po zakupie nowej karty, wkładam do stanowiska, zgrywam oryginalny bios, robię co trzeba i daję do koparki. To żaden problem.

Ale niewykluczone, że masz rację. Mam jeszcze uruchomiony rig testowy z 1 kartą, będę się bawić :)
Aha, podczas wgrywania biosu, trzeba wyłączyć kopanie manualnie, czy nie ma to znaczenia?

Dodano po 21 sekundach:
No, przyznaję rację. To faktycznie banalnie proste jest i wygodniejsze :)

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 19 marca 2019
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: Damcio » środa, 29 maja 2019, 20:32

Witam
mam mały problem może poorzecie mianowicie
Hive os na dysku ale go nie botuje płyta asus mining expert nawet dysku nie widzi.
wkładam w ta sama płytę dysk z win 10 działa botuje wszystko ładnie i win10 widzi dysk z OSm
o czym zapomniałem ??

Weteran
Posty: 1512
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 230
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: redlumek » środa, 29 maja 2019, 21:18

W biosie ustaw legacy boot

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 19 marca 2019
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: Damcio » środa, 29 maja 2019, 22:19

Ok widzi dysk ale os się wiesza i nie uruchamia do końca ps właśnie się dowiedziałem ze moje ip w huve jest zablokowane czy to ma coś wspólnego próbuje rozwiązać ten problem pisałem już do huve w sprawie ip

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 17 maja 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: Zbimos » niedziela, 9 czerwca 2019, 09:50

Witam. gdzie w hive znajdę "stop miner"?

Początkujący
Posty: 457
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 168
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: adiqq » niedziela, 9 czerwca 2019, 10:56

zaznaczasz koparkę/koparki, ikonka kilofa

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 17 maja 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: Zbimos » niedziela, 9 czerwca 2019, 11:32

dzięki. już wszystko jasne ;)

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 17 maja 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: Zbimos » czwartek, 13 czerwca 2019, 22:33

Witam ponownie. Zakupiłem karty rx580 8GB gigabyte gaming. Tylko że hive pokazuje sporo wyższe zużycie prądu niż inne moje koparki 85W. Kopanie 30,15. Jak zgrać bios z jednej karty aby sprawdzić czy bios jest odpowiednio zmodyfikowany? Czy ktoś mógłby zerknąć na taki bios?

Początkujący
Posty: 457
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 168
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: adiqq » piątek, 14 czerwca 2019, 05:57

bios zgrywasz z poziomu hive, potem otwierasz go w edytorze biosów....
zużyciem prądu przez hive się nie sugeruj, on często pokazuje głupoty. Liczy się tylko pobór ze ściany.

Weteran
Posty: 1512
Rejestracja: 3 grudnia 2017
Reputacja: 230
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: redlumek » piątek, 14 czerwca 2019, 09:37

Zbimos pisze:Witam ponownie. Zakupiłem karty rx580 8GB gigabyte gaming. Tylko że hive pokazuje sporo wyższe zużycie prądu niż inne moje koparki 85W. Kopanie 30,15. Jak zgrać bios z jednej karty aby sprawdzić czy bios jest odpowiednio zmodyfikowany? Czy ktoś mógłby zerknąć na taki bios?
To jak masz ustawione inne koparki że RX 580 biorą ci mniej niż 85W? 120W to taka średnia z tej karty.

Początkujący
Posty: 457
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 168
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: adiqq » piątek, 14 czerwca 2019, 12:50

w Hive może i tyle pokazuje....co nie zmienia faktu, że ma to niewiele wspólnego z prawdą...

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 17 maja 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: Zbimos » piątek, 14 czerwca 2019, 17:54

To gdzie jest opcja do pobrania biosu w hive?

Początkujący
Posty: 457
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 168
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: adiqq » piątek, 14 czerwca 2019, 18:41

adiqq pisze: piątek, 14 czerwca 2019, 12:50 w Hive może i tyle pokazuje....co nie zmienia faktu, że ma to niewiele wspólnego z prawdą...
Tak sobie porównałem
mieszany rig - 6xAMD+3xNV - wg Hive około 710W, ze ściany około 1130W (!)
rig 12xNV - wg Hive 894W, ze ściany około 1030W. Tutaj to nawet pasuje, bo 12kart x75W daje 900W...a te 130W to bierze rig....

Dodano po 2 minutach 37 sekundach:
Zbimos pisze: piątek, 14 czerwca 2019, 17:54 To gdzie jest opcja do pobrania biosu w hive?
wchodzisz na konkretną koparkę / podkręcanie(OC) / pobierz bios karty
analogicznie potem zapisujesz bios edytowany (aktualizuj VBIOS)

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 17 maja 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: Zbimos » piątek, 14 czerwca 2019, 23:51

Ok. Dziękuję. Jutro zadziałam

Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 17 maja 2019
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: Zbimos » czwartek, 27 czerwca 2019, 18:32

Witam ponownie. przed zgraniem biosu karty złożyłem dwie koparki w jedną. Zakupiłem płyte asroch h110 na 13 kart i podłączyłem do niej 6 kart gigabyte rx580 8g hynix oraz sapphire rx480 4gb samsung. pierwszy zasilacz obsługuje płyte gł oraz rx580 i ze ściany pobiera ok 935w. Drugi zasilacz i rx480 ze ściany ciągnie 940w (bez płyty). w hive ustawienia takie same na wszystkie karty. Co może być przyczyną tak dużego poboru? Dodam ze rig na 8x rx470 mining pobiera 1080W a rig 3xrx570 400W

Dodano po 1 minucie 58 sekundach:
core 1100 napięcie 870 mem 2025

Dodano po 9 minutach 12 sekundach:
ps. pobieram bios i nie wiem gdzie się zapisał na dysku

Początkujący
Posty: 457
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 168
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: adiqq » sobota, 29 czerwca 2019, 06:20

Zbimos - pobór masz duży, bo to karty masz ostawione oszczędnościowo, tylko ma maksymalny uzysk z tego co widzę.
Inaczej będzie jak dasz core 1000 850V i mem 1850 a inaczej jak twoje ustawienia lub jeszcze wyżej.
Mam 1 riga z AMD - 2x470, 4x570 i 3xP106, całośc bierze ze ściany około 1100W w trybie maksymalnego uzysku (a ja mam tam tylko 6xAMD,modowane (!), P106 biorą po 80-85W!)
Jak masz karty nie modowane, to jak najbardziej mozliwe, że ci tyle będzie brało...AMD są prądożerne...

Jak pobierasz bios, to wyskoczy ci komunikat, że bios pobrany, klikasz na niego i zapisujesz plik w odpowiednim katalogu i potem go obrabiasz.

Wróć do „Kopacze (miners)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość