Problem z OC pod Ubuntu

Rozmowny
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Problem z OC pod Ubuntu

Postautor: demeo » niedziela, 31 lipca 2011, 17:20

Witam,

Na swojej skromnej koparce mam problem z OC mojej kary ati 5870.

Otóż wszystko robię jak przykazano

$ aticonfig --initial -f --adapter=all
restart
$ aticonfig --od-enable
$ aticonfig --odsc 950,300

i tutaj dostaję komunikat:

ADL_Overdrive5_ODPerformanceLevels_Set failed.

Natomiast na dystrybucji LinuxCoin kart się podkręcają bez problemu, używam SDK v 2.1 z tego co się orientuję na LinuxCoin jest wersja 2.4.

Sterowniki mam w wersji 11.7, czy aby zejść do wersji 11.6 wystarczy je ściągnąć i zainstalować? Ponoć wersja 11.6 nie robi problemów przy schodzeniu z taktowaniem pamięci, czy podnoszeniem taktowania gpu poza "bezpieczny" zakres?

Jak z linii komend sprawdzić wersję sterowników?

--
pozdrawiam,
demeo

Rozmowny
Reputacja postu: 
0

Re: Problem z OC pod Ubuntu

Postautor: demeo » poniedziałek, 1 sierpnia 2011, 02:52

demeo pisze:Witam,

Na swojej skromnej koparce mam problem z OC mojej kary ati 5870.

Sterowniki mam w wersji 11.7, czy aby zejść do wersji 11.6 wystarczy je ściągnąć i zainstalować? Ponoć wersja 11.6 nie robi problemów przy schodzeniu z taktowaniem pamięci, czy podnoszeniem taktowania gpu poza "bezpieczny" zakres?

Jak z linii komend sprawdzić wersję sterowników?

--
pozdrawiam,
demeo
Skoro wszyscy się tak podniecają bitomatem i nie mają czasu by zajrzeć na inne podfora to odpowiem sobie sam :)

Otóż przeinstalowanie sterowników na wersję 11.6 rozwiązuje problem z oc i kartę można kręcić poza bezpieczny zakres.
Mały przepis na przeinstalowanie sterowników do wersji 11.6:

Kod: Zaznacz cały

wget http://www2.ati.com/drivers/linux/ati-driver-installer-11-6-x86.x86_64.run
sudo sh ati-driver-installer-11-6-x86.x86_64.run --buildpkg Ubuntu/natty
sudo dpkg -i *.deb
sudo apt-get -f install
sudo aticonfig -f --initial --adapter=all
sudo reboot
i teraz możemy kartę oraz pamięć kręcić w prawo i lewo.

występuje tylko mały problem z poleceniem
$sudo aticonfig --odgc --adapter-all gdyż polecenie to nie jest w stanie odczytać poprawnie zegarów nawet jeśli karta nie była kręcona.

Jeśli komuś pomogłem będę wdzięczny za pare bitcentów na adres: 1K9ZyaqZGfNF74tSyKpvDzr81Gab6RU1ZW :D

Ja swoją 5870 skręcilem na 1000/300 i generuje mi ona spokojnie 460Mhash/s przy temp 63st. wentylatory oczywiście na 100%, jako ciekawostkę powiem że ludziska tyle z tej karty wyciskają bawiąc się napięciem, a tutaj napięcie nie ruszane :-).

--
pozdrawiam,
demeo

Początkujący
Reputacja postu: 
0

Re: Problem z OC pod Ubuntu

Postautor: mainframe » poniedziałek, 26 września 2011, 18:02

Dzięki za rozwiązanie problemu!
Co do polecenia wyświetlającego taktowanie rdzeni, u mnie działa ono poprawnie (znak "=" zamiast "-")
aticonfig --odgc --adapter=all

zakres nominalny częstotliwości, pokazywany jest taki jakie są limity zaimplementowane w biosie karty, natomiast wskazania aktualnej częstotliwości wyświetlają zadaną częstotliwość.
np.
Current Clocks : 157 300
Current Peak : 1040 300
Configurable Peak Range : [600-960] [1200-1445]

Zastanawia mnie natomiast graniczna wartość częstotliwości rdzenia do jakiem możemy kręcić karty i sposób w jaki ją zdeterminować pod linux.
W Windows są to artefakty, wykrzaczenie sterowników lub zawieszenie systemu. Jak to zrobić pod linuxem ?

Wróć do „Kopacze (miners)”