Alerty SMS kiedy koparka/karta/asic padnie

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Alerty SMS kiedy koparka/karta/asic padnie

Postautor: krasnolud » środa, 29 stycznia 2014, 21:00

Jest kilka sposobów, żeby otrzymywać SMSy w przypadku awarii sprzętu do kopania.
Opisuję sposób, który sam wymyśliłem i który dla mnie się sprawdza.
Opiera się on na wykorzystaniu usługi monitoringu dostępności stron www (jest sporo takich usług).

1. Udostępnij stronę ze statusem w Internecie.
Uzywam cgminera pod Linuxem, więc zrobiłem to według tej instrukcji: Remotely monitoring your CGMiner Mining Rig with Miner.php on Ubuntu

2. Zamów usługę monitoringu stron i skonfiguruj ją.
Używam Super Monitoring, ale możesz wybrać dowolną usługę z opcją monitorowania treści.
Ustaw usługę tak, żeby monitorowała adres URL Twojej strony ze statusem (patrz wyżej) i żeby szukała frazy "Dead" na stronie.
Dostaniesz alert o każdej awarii gpu/asic, ale również o niedostępności poola.
Jeżeli nie chcesz dostawać powiadomień o awarii poola (bo używasz failover), wpisz zamiast tego "Dead<whatever>POOL".
To sprawi, że fraza "Dead" spowoduje wysłanie alertu tylko jeżeli zostanie wyświetlona przed "POOL", czyli przed tytułem kolumny w tabeli z poolami.

Alerty SMS będą wysyłane również w przypadku awarii całej koparki - kiedy Twoja strona ze statusem stanie się niedostępna.

Ja używam cgminera 2.11.4.
Jeżeli używasz innej wersji cgminera albo w ogóle innego minera, prawdopodobnie będziesz musiał wprowadzić inną frazę do monitorowania.

bmL
Początkujący
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0

Re: Alerty SMS kiedy koparka/karta/asic padnie

Postautor: bmL » poniedziałek, 3 marca 2014, 21:48

Nie głupie.
A ja głupi kombinowałem od 2 strony, z w bfgminer jest bodaj opcja żeby wywołało komendę jak coś padnie. No i wywoływałem sobie skrypt w php, który odpytywał zdalna usługę wysyłającą sms'y. Nawet działało ale nie wykupiłem ostatecznie puli smsów po tym jak dostałem spam 50x SICK pod rząd... ;/

Gaduła
Awatar użytkownika
Reputacja: 19
Reputacja postu: 
0

Postautor: krasnolud » wtorek, 4 marca 2014, 10:55

Jest taki sprytny skrypt, który wykonuje restart w przypadku problemów: https://bitcointalk.org/index.php?topic=353436.0.
Ale on wiele nie pomoże jak padnie łącze albo cała koparka.

mcb
Wygadany
Reputacja: 1
Reputacja postu: 
0

Postautor: mcb » wtorek, 4 marca 2014, 11:00

Są urządzenia w kwocie około 300-400 złotych restartujące koparkę (wyłączające prąd na chwilę) jeśli kopara nie odpowiada na ping, nie będzie to lepszym rozwiązaniem ?

pm7
Weteran
Reputacja: 969
Reputacja postu: 
0

Postautor: pm7 » wtorek, 4 marca 2014, 12:03

Koparka może odpowiadać na ping, ale może nie być możliwości zalogowania się do niej.
Co nie zmienia tego, że tego typu urządzenia są bardzo przydatne - sam takich używam.

Wygadany
Reputacja postu: 
0

Postautor: deathmul » wtorek, 4 marca 2014, 13:58

mcb pisze:Są urządzenia w kwocie około 300-400 złotych restartujące koparkę (wyłączające prąd na chwilę) jeśli kopara nie odpowiada na ping, nie będzie to lepszym rozwiązaniem ?
Możesz polecić jakieś konkretne urządzenie?

Admin
Awatar użytkownika
Reputacja: 5211
Reputacja postu: 
0

Postautor: Bitmar » wtorek, 4 marca 2014, 14:06

Jest takie urządzenie nawet tanie: http://tinycontrol.ats.pl/pl/kontroler, ... er,167,363

http://www.ledon.pl/pl/gsm/2641-lan-kontroler-v20.html - 150zł, do tego zestaw 5 przekaźników http://www.ledon.pl/pl/kontrolazasilani ... 5v-ac.html i za 200 mamy kontrolę 6 urządzeń :)

Jest też wersja GSM nieco droższa: http://www.ledon.pl/pl/kontrolazasilani ... sm-v2.html

Urządzenie ma watchdoga, więc jak nie idzie ping to resetuje.

Gaduła
Reputacja: 6
Reputacja postu: 
0

Postautor: arturs » wtorek, 4 marca 2014, 14:24

tylko lankontroler z nowym firmware.. stare troszkę czasem niedomagały.. mam parę takich i czasem problemy robiły..
można użyć też np. modułu SMS typu Ropam czy Elmes i resetować zdalnie przez SMS

Dyskutant
Reputacja postu: 
0

Postautor: acid-ef » wtorek, 4 marca 2014, 20:05

jak ktos kopie w kopalni to nie ma jakiegos specjalnego problemu aby zrobic takie powiadomienie smsem.
mialem sam cos takiego jak kopalem na polmine

zrobilem programik ktory sprawdzal mi co 1 minute ile kopie dana kopara
jesli przez 5 kolejnych sprawdzen predkosc byla mniejsza od zadanej wartosci wysylal do mnie smsa z powiadomieniem

Wróć do „Kopacze (miners)”