Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Początkujący
Posty: 149
Rejestracja: 22 marca 2013
Reputacja: -23
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: Adolf_H » czwartek, 31 października 2019, 00:37

sranie w banie żeby to było dochodowe trzeba mieć koparkę za max 5000zł która generuje 200mega hashyi pobiera 600,700 wataów a więc musi być specjalny bios i olbrzymi know how i prąd poniżej 40 groszy brutto ze wszystkimi opłatami pobocznymi w praktyce nie realne chyba że na olbrzymią skalę rachunki po 15 k miesięcznie .Dolar zysku przy maksymalnej optymalizacji jest nie opłacalnym zwrotem co innego jeśli cena wzrośnie ale to już spekulacja i lepiej chyba kupić krypto za 5000zł niż bawić się w kopanie .Żeby to było opłacalne naprawdę prąd musi być po 5 centów $ jak na Ukrainie ale wtedy trzeba się liczyć z lokalnymi mafiami i bandytami powodzenia !.

Początkujący
Posty: 1971
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 558
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: adiqq » czwartek, 31 października 2019, 06:08

Zobacz po ile chodzą P106...z używanego sprzętu bez problemu poskładasz coś o czym piszę w tej cenie i takich parametrach jak piszę...nie trzeba do tego żadnego specjalnego biosu...ani olbrzymiego know how....
jeśli o mnie chodzi, to wolałbym zainwestować w energię odnawialna, niż wywozić sprzęt na ukraine/białoruś
Jak ma się odpowiednie warunki i wiedze, to można niedrogim kosztem znacząco obniżyć sobie średnią cenę prądu...ale to już inny temat

Początkujący
Posty: 149
Rejestracja: 22 marca 2013
Reputacja: -23
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: Adolf_H » czwartek, 31 października 2019, 16:00

ja się upieram przy swoim

https://enerad.pl/porownywarka-kalkulat ... 9/0/1/5/0/

realna cena KWH przy taryfie dla śmiertelnika w nowej umowie to 60 groszy za kwh na rok 2020

więc takie będą ceny w 2020 roku jeśli ktoś ma taniej niech się podzieli wiedzą gdzie w trójmieście można kupić najtańszy prąd ale nie od firmy krzak jak energetyczne centrum tylko firmy państwowe wchodzą w grę ci którzy mieli umowy z krzakami wiedzą że umowy są tak konstruowane żeby cie ojebać i zniszczyć kto czytał swoją umowę o prąd ręka do góry ? przedsiębiorcy którzy mieli umowy z ,,tanimi firmiami" którę mają budowę bardziej piramidy ponziego niż uczciwego przedsiębiorstwa ten wie że tani prąd nie istnieje i można ostro popłynąć w tym temacie setki przedsiębiorców popadło w długi z tego powodu albo im prąd odcięli a później na umowę ,,zapasową" gdzie nie ma limitów w dojeniu he he
jak człowiek pomyśli jak dziki to jest kraj to się odechciewa inwestować. Kopanie przy cenie powyżej 40 groszy z wszystkimi opłatami jest nieopłacalne koniec i kropka. Co innego żeby się pobawić zebrać wiedzę i zainwestować w ten biznes gdzieś gdzie prąd jest tani to co innego i tu myślę że Polacy będą mieli możliwości . Gdybym miał milion dolarów i ludzi inwestowałbym w kopalnie tam gdzie jest stabilnie i bezpiecznie ,więc zostaje tylko USA ,albo jeśli ktoś zna rosyjski/ukraiński i ma znajomych tam to trzeba stawiać kopalnie u naszych słowiańskich braci poza komuchounią.

Początkujący
Posty: 1971
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 558
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: adiqq » czwartek, 31 października 2019, 16:54

Adolf_H pisze: czwartek, 31 października 2019, 16:00ja się upieram przy swoim

https://enerad.pl/porownywarka-kalkulat ... 9/0/1/5/0/

realna cena KWH przy taryfie dla śmiertelnika w nowej umowie to 60 groszy za kwh na rok 2020


To że się upierasz przy najdroższej z taryf (G11) to wcale nie znaczy, że nie można taniej...upieraj się dalej :lol:
A Ta porównywarka jest bez sensu, jest G12, ale nie uwzględnia najkorzystniejszej wersji -->G12w, (G13 możemy pominąć, bo jest chyba tylko w Tauronie)
Odejmij też na potrzeby porównania wszelkiego rodzaju handlowe i stałe, bo posiadając przyłącze energetyczne do budynku i tak je płacisz.

Dodano po 1 minucie 25 sekundach:
Adolf_H pisze: czwartek, 31 października 2019, 16:00Kopanie przy cenie powyżej 40 groszy z wszystkimi opłatami jest nieopłacalne koniec i kropka.

mam ci fakturę pokazać, na której widać jak być, że cena jest niższa??
będziesz jak niewierny Tomasz? :P

Początkujący
Posty: 149
Rejestracja: 22 marca 2013
Reputacja: -23
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: Adolf_H » czwartek, 31 października 2019, 20:48

Chcesz powiedzieć że po doliczeniu wszystkich opłat (handlowych,pośrednich,zapasowych i całego tego złodziejstwa) w taryfie G12 ablo G13 lub w cena za kwh jest na poziomie 40 groszy brutto ? jak podzielisz cały rachunek przez liczbę KWH to wyjdzie max 40 groszy wiadomo im mniej tym lepiej .Jeśli tak to jakie trzeba mieć zużycie żeby taką cenę uzyskać w kwh ???. Ja się nie chcę sprzeczać ja chcę tylko wiedzieć jak uzyskać cenę poniżej 40 groszy za kwh w 2020 roku i 2021 później sprzęt się zaczyna zwracać :))

Początkujący
Posty: 1971
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 558
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: adiqq » czwartek, 31 października 2019, 22:00

ehhh, coraz więcej tych Tomaszów...smutne to...i mam wrażenie, że nie potrafią oni liczyć ani myśleć...przecież podałem ci prawie wszystko na tacy... :cry:
Zużycie za okres 1.01.2019 - 22.02.2019
Obrazek
z opłatami stałymi wychodzi 0,35183zł /1kwh
zużycie w T1=633kwh
zużycie w T2=2042kwh
%T2=76,3%
ale tak jak pisałem bez sensu jest liczenie do tego opłat stałych, bo jeśli jest to dom w którym i tak mieszkamy, to te opłaty są tak czy siak. Chyba, że jest to inny przypadek...
w przypadku sprzętu działającego non stop(G12w - np. koparka), taniej taryfy jest 58,3%, czyli średnia cena 1kwh wyjdzie około 0,417zł/1kwh, chyba, że w godzinach drogiej taryfy będziemy czasami sprzęt wyłączać
Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie, że już o tym wszystkim pisałem... :twisted:

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 6456
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 4174
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: koparki » piątek, 1 listopada 2019, 06:09

adiqq pisze: czwartek, 31 października 2019, 22:00chyba, że w godzinach drogiej taryfy będziemy czasami sprzęt wyłączać


Analizowałeś Ty lub ktoś inny czy przypadkiem nie jest tak, że przerywany w taki sposób mining jest w poolu mniej korzystnie liczony? mam na mysli największe poole.

Początkujący
Posty: 1971
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 558
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: adiqq » piątek, 1 listopada 2019, 06:53

nie robiłem takich analiz, ale na dużych poolach nie powinno to być problemem. Przy przemiale jaki jest np. na ETH/Ethermine....Na małym poolu to byłby problem...

Co z tego, że prąd w taniej taryfie będzie po 0,25zł, jak tania taryfa to tylko 58,3% czasu w tygodniu?? Święta w tygodniu tak jak dzisiaj to bonus :)
O wiele ciekawiej wygląda to w przypadku G13, tam wyłączając na 9% czasu, uzyskuje się oszczędności około 18% (pisze z pamięci, w którymś wątku pisałem o tym, jak komuś bardzo na tym zależy, to mogę temat odkopać)
Ale i tak wolę połączenie G12w+PV. PV produkują (w moim przypadku) około 60% czasie drogiej taryfy, więc znacząco obniża mi to koszt 1kwh.

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 6456
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 4174
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: koparki » piątek, 1 listopada 2019, 11:42

adiqq pisze: piątek, 1 listopada 2019, 06:53O wiele ciekawiej wygląda to w przypadku G13, tam wyłączając na 9% czasu


5godzin musiałbyś wyłączyć

Początkujący
Posty: 1971
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 558
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: adiqq » piątek, 1 listopada 2019, 11:59

w zależności czy akurat jest wiosna-lato czy jesień-zima
adiqq pisze: poniedziałek, 15 lipca 2019, 15:07W przy padku taryfy G13 wygląda to jeszcze inaczej. Tutaj zmieniają się godziny trwania stref taryfowych w zależności od miesięcy. Dla sprzętów pracujących non-stop średnie ceny wyglądają następująco
1.04 - 30.09 -->0,3737
1.10 - 31.03 -->0,343

ale przy takich cenach średnich jak w cytacie, to i tak już jest nieźle...zaraz sprawdzę dokładnie te godziny taryfowe i dopiszę

Dodano po 8 minutach 6 sekundach:
tytułem uzupełnienia - co obiecalem wyżej
1.04-30.09
1T=szczyt przedP 7-13 6h 30 17,9%
2T=szczyt POP 19-22 3h 15 8,9%
3T=tania taryfa 13-19+22-7+weekendy+święta 123 73,2%

1.10-31.04
1T=szczyt przedP 7-13 6h 30 17,9%
2T=szczyt POP 16-21 5h 25 14,9%
3T=tania taryfa 13-16+21-7+weekendy+święta 113 67,3%
czyli, od 1.04-30.09 trzeb by wyłaczać na 3h dziennie, a od 1.10-31.04 na 5h dziennie

oszczedności
28,1% Jesień-Zima średnia cena=0,3737 zł/kwh
34% Wiosna-Lato średnia cena=0,343 zł/kwh
w porównaniu do G11 :lol:

Dodano po 3 minutach :
koparki pisze: piątek, 1 listopada 2019, 11:425godzin musiałbyś wyłączyć

jesien-zima na 5h, czyli w skali tygodnia 14,9% czasu pracy, a wiosna-lato 3h czyli w skali tygodnia 8,9% czasu pracy

Moderator
Awatar użytkownika
Posty: 6456
Rejestracja: 17 listopada 2011
Reputacja: 4174
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: koparki » piątek, 1 listopada 2019, 12:31

Tylko że to juz absolutnie końcówka takich cen. Podwyżki będą od nowego roku niemal pewne

Początkujący
Posty: 1971
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 558
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: adiqq » piątek, 1 listopada 2019, 12:49

dla mnie zaczna się od gdzieś od września (umowa z gwarancją ceny) - ale wiem też z długoletniego doświadczenia z taryfami strefowymi, że wszystkie podwyżki zawsze są najbardziej odczuwalne w taryfie G11. Poprzez wykorzystywanie z znaczniej mierze tanich taryf z G12w/G13 znacząco obniża się wpływ podwyżki na cenę końcową. Były i przypadki, że cena w G11 wzrosła, cena T1 wzrosła, ale T2 spadła, co w sumie dało wręcz obniżkę ceny końcowej, dzięki dużemu wykorzystaniu T2 (taniej taryfy). No ale pożyjemy, zobaczymy.

Wygadany
Posty: 588
Rejestracja: 16 lipca 2017
Reputacja: 71
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: marimach77 » wtorek, 14 stycznia 2020, 09:26

@Morbias - czy aktualna wersja HIVEOS obsługuje karty AMD RX5700 i RX5700XT?

Początkujący
Posty: 1971
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 558
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: adiqq » wtorek, 14 stycznia 2020, 11:03

z tego co tutaj przeczytałem
https://hiveos.farm/changelog/
to tak
trzeba tylko przygotować wersję OS z najnowszymi sterownikami

Wygadany
Posty: 588
Rejestracja: 16 lipca 2017
Reputacja: 71
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: marimach77 » wtorek, 14 stycznia 2020, 13:31

Ogarnąłem to. Jest wersja beta tego systemu dla GPU i na razie działa OK z tego co widzę.

Początkujący
Posty: 1971
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 558
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: adiqq » wtorek, 7 lipca 2020, 13:49

w sumie dziwię się, że dalej ma status beta...bo wychodzą do niej tak samo aktualizacje jak dla normalnej wersji...

Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 18 sierpnia 2020
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: lysek504 » wtorek, 18 sierpnia 2020, 11:22

Witam wszystkich tych bardziej i mniej doświadczonych w temacie krypto. Na początek, jestem świeży w tym zagadnieniu. Szukając po necie za bardzo nie znalazłem info mojego problemu. Chciałbym tu zaciągnąć niezależnej opinii otóż jestem podłączony do Hive OS. Wczoraj sprzęt przez jakiś czas kopał (pola pracownicy, GPU na zielono, statystyki również pokazywały wykres) natomiast po kilku godzinach pojawiły się na czerwono co w mojej opinii znaczy, że sprzęt stoi. Czy tak jest faktycznie czy tylko ja nie mam połączenia z farmą, pracownikiem. Sprzęt stoi w kolokacji i namacalnie nie mogę tego sprawdzić. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenie?

Początkujący
Posty: 1971
Rejestracja: 23 grudnia 2018
Reputacja: 558
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: adiqq » wtorek, 18 sierpnia 2020, 12:09

nie stoi na twoim koncie HiveOS, tylko na czyimś i kopie na twoje konto? dobrze rozumiem? nie masz na niego podglądu? Jeśli tak jest, to załóż na swojego maila konto na HiveOS i poproś o dodanie twojego konta w trybie monitorowania. Nie będziesz miał dostępu do żadnych opcji, nic nie będziesz mógł zmienic, ale będziesz mieć podgląd...
Aplikacji Checkpool używasz? Na większosci pooli jest też po wpisaniu adresu podgląd czy sprzęt pracuje i statystyki....

Dodano po 41 sekundach:
lysek504 pisze: wtorek, 18 sierpnia 2020, 11:22Wczoraj sprzęt przez jakiś czas kopał (pola pracownicy, GPU na zielono, statystyki również pokazywały wykres) natomiast po kilku godzinach pojawiły się na czerwono
wklej może jakieś zdjęcie, bo nie końca jestem pewny, co przez to rozumiesz

Dodano po 1 minucie 28 sekundach:
marimach77 pisze: wtorek, 14 stycznia 2020, 13:31 Ogarnąłem to. Jest wersja beta tego systemu dla GPU i na razie działa OK z tego co widzę.
swoją drogą - za to ma Hive dużego minusa - wyszła niedawno nowa wersja, która nie obsługuje 5700 w ogóle, żeby odpalać te karty trzeba dalej korzystać z beta. Nie jest to wielki problem, ale trochę to mnie irytuje....

Orator
Posty: 721
Rejestracja: 3 marca 2012
Reputacja: 111
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: Bult » wtorek, 18 sierpnia 2020, 17:08

lysek504 pisze: wtorek, 18 sierpnia 2020, 11:22 Witam wszystkich tych bardziej i mniej doświadczonych w temacie krypto. Na początek, jestem świeży w tym zagadnieniu. Szukając po necie za bardzo nie znalazłem info mojego problemu. Chciałbym tu zaciągnąć niezależnej opinii otóż jestem podłączony do Hive OS. Wczoraj sprzęt przez jakiś czas kopał (pola pracownicy, GPU na zielono, statystyki również pokazywały wykres) natomiast po kilku godzinach pojawiły się na czerwono co w mojej opinii znaczy, że sprzęt stoi. Czy tak jest faktycznie czy tylko ja nie mam połączenia z farmą, pracownikiem. Sprzęt stoi w kolokacji i namacalnie nie mogę tego sprawdzić. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenie?
Jeśli stoi w kolokacji, to pisz do nich niech sprawdzą. Jak na czerowno widzisz i nie możesz sprawdzić to przyczyn może być tyle co wymieniłeś + dodatkowe. Jest tam na miejscu jakiś serwis może być uszkodzenie HW (riser, karta, plyta, zasilacz, brak prądu) SW ( brak internetu, wysypał się system itd.)
Swoja drogą musi być ktoś na miejscu kto pilnuje i sprawdza czy wszystko działa.
Oprogramowanie do miningu CryptoMine.pl - Zapraszam

Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 18 sierpnia 2020
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Hive OS - Gotowy system do kopania na GPU i ASIC

Postautor: lysek504 » piątek, 21 sierpnia 2020, 13:51

Dzięki za sugestie i porady gdzie człek już deko jest mądrzejszy. Tu chciałem zaciągnąć niezależnej opinii bo co dwie głowy to nie jedna. W rezultacie (taka wersja) karta zawiesiła sprzęt i stąd brak możliwości ponownego zdalnego rozruchu przez platformę. Jak na chwilę obecną śmiga.
Mam kolejne kwestie i z pewnością nie ostatnie. Pierwsza - czym może być spowodowany "Invalid shares"? W necie za wiele nie ma, chyba sześć pozycji sensownych znalazłem, w których podają aby bawić się voltami, Hz riser, GPU wadliwe. Mam po jednej pozycji (przy działaniu około 30 godzin) przy dwóch kartach. Jak to interpretować? W danym momencie, interwale np. 10min karta nie była efektywna ale już jest czy nadal jest z nią problem i nie pracuje jak powinna. I co ważniejsze czy można to zdiagnozować? Ale nie na zasadzie prób i błędów a efektywnym usunięciu usterki.
Kolejny niuans to czy u Was również interwał (zielony na górze) np. ETHASH przebiega z małymi spadkami w większych lub mniejszych odstępach czasowych? Z chęcią bym wstawił zdjęcie ale nie mam takiej opcji (po prawej IMG wyłączony).
Mały update dotyczący "Invalid shares", których już się sześć pojawiło:
https://zapodaj.net/c9207f419400f.jpg.html

oraz zielonego interwału, i że jedna karta zaczęła świecić na czerwono pokazując 82%:
https://zapodaj.net/01b80892a1ed5.jpg.html

Wersja, na której obecnie śmiga to: 0.6-151@200812 i pojawił się komunikat o dostępnej nowszej 0.6-152@200819, czy to może w jakimś stopniu zniwelować niedogodność i czy sam z poziomu platformy mogę to zrobić?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 24 sierpnia 2020, 20:52 przez lysek504, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Kopacze (miners)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość