fuohs pisze:megaevga: więcej pokory. Wprawdzie jeszcze nic nie krytykowałem, bo póki co przyglądałem się wszystkiemu z boku (przy okazji testując), ale skoro wyzywasz
wszystko działa stabilnie i szybko, a wszelkie wpisy o tym że cokolwiek się zacina to po prostu wredne i nieprawdziwe pomówienia
http://imageshack.us/f/638/polmine.jpg/
Czy według Ciebie wczytywanie się podstrony zajmującej 2.5kb na łączu 25mbit/s ponad 11s to szybkie działanie?

:P Jeżeli tak to sorry, ale masz chyba małe pojęcie o aplikacjach webowych, bazach danych lub chociażby o cacheowaniu zapytań i treści (chociaż przy tak małej liczbie użytkowników nie powinno to być jeszcze przyczyną). Tym gorzej to wygląda biorąc pod uwagę liczbę osób korzystających z poola. 142 osoby? A ile w jednej chwili może korzystać online?

Przy tak małym ruchu, nawet na bardzo kiepskim serwerze, zapytania do bazy nie powinny zajmować więcej niż ułamek sekundy. Jedyne sensowne wytłumaczenie takiego stanu rzeczy, to wrzucenie sleep(11) do kodu php ;D
Żeby nie było: sytuacja ta powtarza się notorycznie, nie tylko na komputerze i łączu, z którego aktualnie piszę.
Z poola nadal korzystam i życzę mu jak najlepiej, choć niektóre Twoje wypowiedzi co raz bardziej mnie zniechęcają. Widzę, że średnio uznajesz coś takiego jak konstruktywna krytyka, więc nie mam pomysłu w jaki sposób chcesz go rozwijać?
Wydaje mi się się, że powinieneś dobrze przyglądnąć się strukturze bazy danych. Czy na pewno wszystkie tabele mają odpowiednio zdefiniowane klucze? Czy pola często wyszukiwane posiadają odpowiednie indeksy? Czy zapytania łączące tabele korzystają z odpowiednich kluczy? Czy da się zmniejszyć liczbę zapytań? Włącz logowanie slow queries i szukaj. Dodaj EXPLAIN przed zapytania i popatrz, co podpowiada baza itd.
W razie czego służę pomocą na PM.
no to ja lubię konkretnie piszesz

a krytyki się nie boimy więc już pisze:
0. "Czy według Ciebie wczytywanie się podstrony zajmującej 2.5kb na łączu 25mbit/s ponad 11s to szybkie działanie?"
tutaj nie chodzi o wielkość stronki, stronka to dodatek. chyba nie jest celem działania strona ? tylko bezproblemowe kopanie ?
pracujemy nad przyśpieszaniem strony i generowania statystyk, a dokładniej co i jak opisane jest poniżej
1. policz sobie ile danych generuje się nawet przy tych 150 - 200 osobach wtedy będziesz wiedział o czym tutaj rozmawiamy to, że to wygląda prosto - to nie jest prosto pod spodem, baza dziennie przyrasta o jakieś 500-600 mega, a trzeba to wszystko przetwarzać i generować statystyki , miałeś może doświadczenia z takimi projektami ? możesz podać konkrety

? bardzo chętnie poznam skoro uważasz, że możesz nam coś pomóc w rozwoju
2. już o tym było pisane wielokrotnie , ponieważ danych jest dość sporo rzeczy są cachowane a statystyki idą z cache czasami, a czasami się odświeżają. miło by było jak byś trochę bardziej przyłożył się do testów naszej strony wtedy byś zauważył, że sytuacja "długiego" generowania strony zdarza się bardzo rzadko (przy pierwszym wejściu?) potem działa wszystko błyskawicznie bo idzie z cache
oczywiście wszystko jest dalej rozwijane i przygotowujemy się na większy ruch
chciałem też zwrócić uwagę, że celem działania poola nie jest pokazywanie ładnej stronki (chociaż jest to niewątpliwie pomocne)
ale nieprzerwana możliwość kopania
3. nie uznaje konstruktywnej krytyki ? hmm bardzo chętnie odpowiadam jak jest na co (nawet jak muszę po raz 10 pisać to samo niestety....) a tak konkretnie to o so chodzi ? bo jak widać na konkretne pytania są konkretne odpowiedni, na niekonkretne zaczepki ciężko coś odpowiadać...
4. klucze obce i nie obce, explain hmm ..... zostało to zrobione już dawno, (zresztą już o tym z 3 razy było pisane, i prowadziliśmy już na forum ten temat rozmowy co można zoptymalizować, zapraszam jak najbardziej do konkretnych wypowiedzi, ale też zapoznaj się jak możesz z tym co już było pisane, abyś nie musiał po raz 10 odkrywać ameryki) proponuje policzyć tak jak w pierwszym punkcie pisałem z jakiego rodzaju problemami mamy tutaj do czynienia,
a) spora ilość insertów na sekundę
b) generowanie z tego statystyk możliwie onlineowych
potworzone są też odpowiednie tabele cachujące i agergujące dane (odpalone w cronie przeliczanie wszystkiego co parę minut)
wiem, że każdy się zna najlepiej, a inni to pacany którzy się na niczym nieznają , ale nie uważam, że drużyna która działa teraz nad polem
oraz osoby które wspomagają nas na forum to banda kretynów i amatorów (w sumie doświadczenie mamy spore i tak jak by posumować to i z 200 lat (w sumie wszystkich osób) doświadczenia w informatyce by się uzbierało, ato chyba coś znaczy ?
Temat nie jest prosty i tyle. Wymaga trochę bardziej zaawansowanych optymalizacji niż dokładanie kluczy i używania explaina (czasami dokładanie indeksów tak na prawdę zwalnia przetwarzanie danych, ale to zapewne wiesz

np jeśli jest dużo inertów)
już teraz przez 90% czasu jest poniżej 5% używanych procesora (bo większość rzeczy idzie z cache) jak nie trafi z cache, albo ktoś wchodzi pierwszy raz na stronę to skacze na parę sekund moc i potem znowu spokój
powtórzę jeszcze raz i się nie wycofuje
wszystko działa stabilnie i stosunkowo szybko (jak na ilość danych jaka jest przetwarzana)
nie twierdze też, że nie można szybciej na pewno można i będziemy robić wszystko, aby było dużo zapasu na procesorze
planujemy też dołożenie pamieci w najbliższych dniach (do 16 GB) aby było sporo zapasu na przyszłość
bo planujemy dalszy rozwój i rozpropagowanie poola na cały internet
zapraszamy też wszystkich chętnych do kopania,
krytyki się nie boimy , przecież po to jest forum, aby każdy pisał co uważa za stosowne ? co nie ?
jeśli są konkretne uwagi i pomysły do polmine.pl to zapraszamy też do nas na forum i zapoznania się wcześniej z postami (bo bardzo często już ktoś wcześniej poruszał tematy o których się pisze )
pozdrawiam i życzę dużych urobków
czekam na dalszą konstruktywną krytykę
dziękuje i na każdą krytykę chętnie odpowiem (bo się jej nie boimy !)