Dlaczego NIE powinieneś się pakować w kopanie kryptowalut
http://walczak.it/pl/blog/dlaczego-nie- ... ryptowalut
Postautor: walec51 » środa, 1 listopada 2017, 19:38
walec51
Postautor: Bit-els » środa, 1 listopada 2017, 22:45
Bit-els
Postautor: Samuel » piątek, 3 listopada 2017, 08:20
To dość względne pojęcia, co oznacza tani prąd?Kopanie może być dobrym pomysłem na startup jeżeli masz czas na pozyskanie wiedzy z tej dziedziny oraz masz, albo dostęp do taniego sprzętu, albo do taniego prądu
Samuel
Postautor: Bult » piątek, 3 listopada 2017, 12:12
Bult
Postautor: slasta » piątek, 3 listopada 2017, 13:15
Twoje założeni są to mocno błędne.Bult pisze:
Kupując koparkę za tą kwotę
- po odliczeniu prądu zarabiamy ~ 1000 zł miesięcznie ( oczywiście w niektórych miesiącach więcej w niektórych mniej ) ale biorę pod uwagę ostatnie 3.
- załóżmy utratę wartości sprzętu na 20 % rocznie. Po 4 miesiącach jesteśmy na zero jeśli mining by się skończył.
Podsumowując kupowanie krypto to większy zarobek przy większym ryzyku , mining mniejszy zarobek przy mniejszym ryzyku utraty.
Najgorszym wyborem jest Lokata w którymś z banków na magiczne 1%)))
slasta
Postautor: Bemx2k » piątek, 3 listopada 2017, 13:43
Bemx2k
Postautor: Bult » piątek, 3 listopada 2017, 14:58
Bult
Postautor: bithowy » piątek, 3 listopada 2017, 18:17
bithowy
Postautor: slasta » piątek, 3 listopada 2017, 19:30
slasta
Postautor: bithowy » sobota, 4 listopada 2017, 11:13
Widziałem że taki argument padnie, jest to logiczne. Jest tylko jedno ale. Załóżmy że jest 1 styczeń 2017 i masz do np. 100k (kwota umowna, może być 20k zależy co dla kogo jest to "większa" inwestycją) zł do wydania:slasta pisze:@bithowy, To policz sobie na czym byś był lepiej zarobiony Czy na tym jak byś rok temu za 20k zł kupił BTC? Czy koparkę ? Dla ułatwienia załóżmy że miałeś prąd za free i koparka przez ten rok ci się zwróciła, czyli masz sprzęt i równowartość sprzętu w krypto. Aby nie szukać , kurs BTC rok temu wynosił 750$.
bithowy
Postautor: koparki » sobota, 4 listopada 2017, 11:26
koparki
Postautor: slasta » sobota, 4 listopada 2017, 12:26
slasta
Postautor: bithowy » sobota, 4 listopada 2017, 17:39
bithowy
Postautor: NuMeRoUnO » sobota, 4 listopada 2017, 18:28
NuMeRoUnO
Postautor: wamak » sobota, 4 listopada 2017, 19:02
Ja tak zrobiłem i nie żałuję.Bult pisze:Wystarczy pokryć koszty prądu resztę wydobytych krypto przytrzymać i wychodzi jak trzymanie krypto a ryzyko mniejsze. Jak pisałem każdy ma swój sposób i do niego należy wybór.
wamak
Postautor: NuMeRoUnO » sobota, 4 listopada 2017, 19:39
Premiera VEGI też miała zmienić rynek wow 70-100Mh i co... Prym dalej wiedzie przestarzała Konstrukcja RX570-580 i jeszcze wczoraj poszlo 250szt do jednego klientawamak pisze:Ja tak zrobiłem i nie żałuję.Bult pisze:Wystarczy pokryć koszty prądu resztę wydobytych krypto przytrzymać i wychodzi jak trzymanie krypto a ryzyko mniejsze. Jak pisałem każdy ma swój sposób i do niego należy wybór.
Zacząłem od kopania na początku czerwca na jednej gamingowej karcie i po trzech dniach już miałem ogląd, czy składać koparkę i z czego (przychód był tak duży, że praktycznie nie było żadnego ryzyka, byle tylko nie przepłacać za karty). Wybór padł na karty Nvidii, bo były jeszcze dostępne w dobrych cenach (a to oznacza niewielką utratę wartości w przyszłości). Wiedziałem, że przychód z miesiąca na miesiąc będzie maleć i szczerze mówiąc trudność kopania rośnie nawet wolniej, niż zakładałem. Kupując w tamtym czasie bitcoina zarobiłbym do dzisiaj około 100% więcej, ale na pewno nie postawiłbym takiej kwoty w bitcoina, za jaką kupiłem sprzęt, który fizycznie mam i wątpię, że bym przetrzymał całość BTC do dzisiaj. Koparki dały mi zarobić nawet, gdy cena bitcoina i altów spadała. Obsługa koparki to też praca i poświęcony czas, tyle że ja lubię grzebać przy komputerach. Obecnie więcej zarabiam na giełdzie kryptowalut, niż na kopaniu, ale to, czym obracam, jest tylko z kopania.
Dzisiaj jednak przychód z kopania jest niewielki, a w przyszłym roku będzie premiera kart nvidia Volta, więc obecne karty stracą na wartości. Dzisiaj można zainwestować w koparkę, ale bardziej w celach hobbystycznych.
NuMeRoUnO
Postautor: powered » niedziela, 5 listopada 2017, 02:16
powered
Postautor: slasta » niedziela, 5 listopada 2017, 09:30
slasta
Postautor: afrus » niedziela, 5 listopada 2017, 10:20
afrus
Postautor: walec51 » poniedziałek, 6 listopada 2017, 11:18
Taki jaki mają większe farmy koparek które eskalują trudność algorytmu. Nie mam dokładnych danych ale na pewno nie więcej niż 30 gr / kWhSamuel pisze: To dość względne pojęcia, co oznacza tani prąd?
To zacznij kopać... ja mam działalność, prąd w kosztach i sprzętu za 20 000 zł i stwierdziłem że zwrot z inwestycji jaki to generuje nie jest wart mojego czasu.
walec51
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości
Polskie Forum Bitcoin skupia miłośników Bitcoina w Polsce. Tu możesz zadać pytania odnośnie Bitoina lub podyskutować na ciekawe tematy.
Treści na tym forum mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny, a posty są wyrazem osobistych poglądów ich autorów. Treśći na forum ani w całości ani w części nie stanowią "rekomendacji" w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 r. w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).