POWAŻNY PROBLEM Z MININGIEM !!! -> Obniżenie prędkości

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 102
Rejestracja: 4 kwietnia 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

POWAŻNY PROBLEM Z MININGIEM !!! -> Obniżenie prędkości

Postautor: knapol96 » piątek, 15 kwietnia 2011, 18:21

Witam!
Mam ogromny problem, który zdecydowanie zmniejsza moją wydajność przy "miningu".

Jak mininguje to ma predkosc miningu (taktowanie karty 870MHz) 340 Mhash/s jednak po jakims czasie cala karta zwalnia takty sa zamiast 870MHz to 400MHz a GPU Memory Clock z 1200MHz na 900MHz.
Predkosc miningu spada do 150Mhash/s -> czyli proporcjonalnie do spakdu taktowania
Gdy wlączam program do podkrecania [MSI Afterburner] i zmienie np. taktowanie o 1MHz (niewazne ile) to znowu karta wraca do normalnych taktow i prędkości miningu, ale po jakims czasie znowu spada...
Wykres zużycia karty (po obniżeniu wydajności karty i działającym kopaniu)
Obrazek

Wykres zużycia karty (po obniżeniu wydajności karty i wyłączeniu miningu)
Obrazek

Model karty : GIGABYTE ATI Radeon HD5870
Kartę mam od 8 kwietnia.

Bardzo liczę na Waszą pomoc!
Ostatnio zmieniony sobota, 16 kwietnia 2011, 23:10 przez knapol96, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc Finansowa : 1EqFA7yL76cDtxZutEXyCTbmMZoAy948kw

Wygadany
Posty: 507
Rejestracja: 28 marca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: POWAŻNY PROBLEM Z MININGIEM !!!

Postautor: orka » piątek, 15 kwietnia 2011, 19:09

To jest prawdopodobnie jakiś tryb oszczędności, hmm nie mam pojęcia gdzie to można wyłączyć, poszukaj w opcjach albo w google

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 102
Rejestracja: 4 kwietnia 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: POWAŻNY PROBLEM Z MININGIEM !!!

Postautor: knapol96 » sobota, 16 kwietnia 2011, 21:38

Niestety nic nie mogę znaleźć :(
Błagam, niech ktoś mi pomoże z tym xD
Bo kupiłem tą kartę i jak narazie średnio mi się to opłacało :/
Pomoc Finansowa : 1EqFA7yL76cDtxZutEXyCTbmMZoAy948kw

Wygadany
Posty: 507
Rejestracja: 28 marca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: POWAŻNY PROBLEM Z MININGIEM !!!

Postautor: orka » sobota, 16 kwietnia 2011, 22:31

http://obrazki.elektroda.pl/4212216000_1294409518.jpg
Wyłącz tą funkcję A.I. w opcjach 3D (zresetuj kompa i zobacz czy zapamiętało)

Jak nie to nie mam pojęcia co.

P.s. a na przyszłość dawaj jednoznaczne tytuły żeby inni mogli znaleźć rozwiązanie problemu.

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 102
Rejestracja: 4 kwietnia 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: POWAŻNY PROBLEM Z MININGIEM !!! -> Obniżenie prędkości

Postautor: knapol96 » sobota, 16 kwietnia 2011, 23:14

Ja mam takie okno :

Obrazek

Mam chyba trochę inaczej :P
Mam odchaczyć to "Enable Surface Foramt Optimization" ?
Pomoc Finansowa : 1EqFA7yL76cDtxZutEXyCTbmMZoAy948kw

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 102
Rejestracja: 4 kwietnia 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: POWAŻNY PROBLEM Z MININGIEM !!! -> Obniżenie prędkości

Postautor: knapol96 » niedziela, 17 kwietnia 2011, 00:13

Odchaczyłem, zresetowałem komputer, ale nic to niedało.
Jednak zaobserwowałem coś bardzo istotnego.
Włączając film na YouTube, prędkość jak i taktowanie spada, tak jak napisałem w pierwszym poście!
Myślałem,ze to przypadek, jednak powtórzyłem czynność kilkakrotnie, i za każdym razem jak włączałem film, prędkość spadała, zapauzowany film też powoduje spadek prędkości i taktowania (taki sam jak przy filmie oglądanym), jednak gdy wyłącze YouTube, lub wrócę na stronę główną, to prędkść wraca do normy!
Pomyslalem ze to moze byc wina Flash Playera. Wszedłem więc na inną stronkę z Flash Playerem: www.lockerz.com
Włączyłem jakiś filmik i rzeczywiście, historia się powtarza.

Więc podczas oglądania filmów we Flashu GPU CLock, Memory Clock a z tym i prędkość miningu spada!
Sprawdźcie, czy u Was też tak jest.
Może rozwiążemy jakoś ten problem :D
Pomoc Finansowa : 1EqFA7yL76cDtxZutEXyCTbmMZoAy948kw

Wygadany
Posty: 507
Rejestracja: 28 marca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: POWAŻNY PROBLEM Z MININGIEM !!! -> Obniżenie prędkości

Postautor: orka » niedziela, 17 kwietnia 2011, 00:20

To nie to, chciał bym ci pomóc ale nie mam pojęcia, zobacz jeszcze w biosie.
To że spada to normalne, można regulować to bodajże parametrem -f

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 102
Rejestracja: 4 kwietnia 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: POWAŻNY PROBLEM Z MININGIEM !!! -> Obniżenie prędkości

Postautor: knapol96 » niedziela, 17 kwietnia 2011, 00:23

Ale az tak ?
przeciez spada zawsze takty do 400Mhz a pamiec z 1200 do 900 Mhz
a predkosc drastycznie w dol z 340 do 150 Mhash/s
zobaczymy czy cos jeszcze powoduje takie spadki, moze to bylo sedno sprawy (oby...)
Pomoc Finansowa : 1EqFA7yL76cDtxZutEXyCTbmMZoAy948kw

Orator
Awatar użytkownika
Posty: 765
Rejestracja: 18 grudnia 2010
Reputacja: 256
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: POWAŻNY PROBLEM Z MININGIEM !!! -> Obniżenie prędkości

Postautor: Mahkul » niedziela, 17 kwietnia 2011, 11:13

U mnie spada o zaledwie kilka Khash/s jak odpalę jakiś filmik, nic drastycznego.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Posty: 236
Rejestracja: 19 marca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: POWAŻNY PROBLEM Z MININGIEM !!! -> Obniżenie prędkości

Postautor: Mroczny Nelu » poniedziałek, 18 kwietnia 2011, 22:00

A próbowałeś wyłączyć Catalyst Control Center? Wczoraj wyrzuciłem go autostartu i po włączeniu kompa karta w końcu łapie "podkręcone" wartości (900/1370 HD5770). W sumie też mam ten problem, ze spadkiem taktowania rdzenia po włączeniu filmu na youtube, nie wiem, czy CCC też tu nie miesza...
1MYnAE9vVc5FKyQDa2WRrY3C9AGGU6Nwtz mroczny portfel :E

Dyskutant
Awatar użytkownika
Posty: 163
Rejestracja: 1 kwietnia 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: POWAŻNY PROBLEM Z MININGIEM !!! -> Obniżenie prędkości

Postautor: Adeq » środa, 20 kwietnia 2011, 06:09

Z forum bitcoin.org (http://www.bitcoin.org/smf/index.php?topic=3889.820
Don't watch your (long) videos online- for some reason my hasrate drops by ~50% when a (e.g. youtube) video is open in Firefox (doesn't matter if it's playing or not). This is probably due to Flash taking up one of the GPUs for itself (running an ATI 5770 Sapphire).
This is caused by the card's hardware decoder which is designed to run at 400MHz. Your BIOS will have a seperate PowerPlay state for this, which is different from the 3 states controlled by ATI Overdrive. Apparently flashing a BIOS with edited UVD state to force a higher clock rate just causes it to crash, so the best solution is to simply not use it.
For YouTube, right click the video, go to Settings and uncheck Enable Hardware Acceleration.

--- W tłumaczeniu na nasz język---
Nie oglądajcie (długich) filmów video online - z pewnego powodu mój hashrate spada o ~50% kiedy film video (np. na youtube) jest otwarty w Firefoxie (nie ważne czy jest odtwarzany czy nie). Jest to prawdopodobnie spowodowane użyciem GPU przez plugin (używam ATI 5770 Sapphire).
Jest to spowodowane sprzętowym dekoderem (UVD), który został zaprojektowany aby działać przy częstotliwości 400MHz. Twój BIOS (na grafice) powinien posiadać osobny profil PowerPlay dla tegoż dekodera, który jest inny od tych 3 kontrolowanych przez ATI Overdrive. Prawdopodobnie przeflashowanie BIOSU z zmienionymi wartościami dla UVD, wymusi zmianę taktów na wyższe ale wtyczka wysypie się, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest nie używanie UVD. Dla YouTube, wystarczy kliknąć prawym przyciskiem w video, przejść do Ustawień (Settings) i odznaczyć Włącz przyspieszenie sprzętowe (Enable Hardware Acceleration).

---------------------

Myślę, że powinno to działać nie tylko dla YouTube.

Początkujący
Posty: 34
Rejestracja: 23 maja 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: POWAŻNY PROBLEM Z MININGIEM !!! -> Obniżenie prędkości

Postautor: Wicky » wtorek, 14 czerwca 2011, 19:24

Witam, po podpięciu 2x 5830 mam podobne problemy, które dotyczą skoków wartości Mhash/s. Sytuacja wygląda następująco: Puszczam dwie karty do pracy, jedna na poclbm.exe, druga na GUIMinerze. Pierwsza karta pozostawiona jest na seryjnych parametrach i osiąga jedyne ~218. Druga karta podkręcona w Trixie 1020/300 wyciąga te 300 bez problemu. Jednak na jeden moment karty potrafią się zatrzymać i generować np 1 Khash/s wywalając przy tym komunikat z invalid hardware lub coś w tym stylu, stąd przez cały czas muszę monitorować sytuacje. Nie jest to dla mnie zbyt korzystne. Dodatkowo dziwi mnie fakt, że karta umieszczona niżej w obudowie(zasilacz mam na na dole z wiatrakiem) rozgrzewa się do 87 stopni podczas gdy karta umieszczona wyżej ma temperaturę oscylującą w granicach 60 st i jest ona zabudowana od spodu grafiką niepodkręconą. Z góry dziękuje za jakieś wskazówki, które pomogą mi się uporać z tymi problemami.

Rozmowny
Awatar użytkownika
Posty: 102
Rejestracja: 4 kwietnia 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: POWAŻNY PROBLEM Z MININGIEM !!! -> Obniżenie prędkości

Postautor: knapol96 » wtorek, 14 czerwca 2011, 19:40

Invalid Hardware oznacza, że zabardzo podkręciłeś karte.
Jeżeli sie myle, niech ktos mnie poprawi :)
Pomoc Finansowa : 1EqFA7yL76cDtxZutEXyCTbmMZoAy948kw

Dyskutant
Posty: 167
Rejestracja: 25 maja 2011
Reputacja: 4
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: POWAŻNY PROBLEM Z MININGIEM !!! -> Obniżenie prędkości

Postautor: Cezary » wtorek, 14 czerwca 2011, 20:21

Tak, raczej za bardzo podkręcona, u mnie jeszcze lepsze cyrki po przekręceniu się dzieją, że na hd5830 osiągam po 2,3Gh/s(nawet na stronach tak pokazuje), ale same rejecty.

Początkujący
Posty: 34
Rejestracja: 23 maja 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: POWAŻNY PROBLEM Z MININGIEM !!! -> Obniżenie prędkości

Postautor: Wicky » wtorek, 14 czerwca 2011, 22:11

Obniżyłem zegary i problem zniknął, także dzięki wam za pomoc. W tym momencie nasuwa mi się pytanie, jakie wartości podkręcania ustalić dla dwóch kart, żeby pracowały po równo generując na spokojnie wartość 250?

Dyskutant
Posty: 156
Rejestracja: 8 czerwca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: POWAŻNY PROBLEM Z MININGIEM !!! -> Obniżenie prędkości

Postautor: Tanner » wtorek, 14 czerwca 2011, 22:49

Eksperymentuj - dajesz 300 na pamiec, 900 na gpu, wlaczasz na godzine i jak sie nie wywali to jedziesz 10 w gore. Jak dojdziesz do wywalenia to obnizasz o 10, mozesz jeszcze kombinowac z parametrami minera.
Obrazek

Początkujący
Posty: 26
Rejestracja: 8 czerwca 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC
Lokalizacja: where the shadow lie

Re: POWAŻNY PROBLEM Z MININGIEM !!! -> Obniżenie prędkości

Postautor: j00seph » wtorek, 14 czerwca 2011, 22:59

Miałem podobny problem - w moim przypadku rozwiązaniem było zwiększenie przepływu powietrza przez obudowę .

Początkujący
Posty: 34
Rejestracja: 23 maja 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: POWAŻNY PROBLEM Z MININGIEM !!! -> Obniżenie prędkości

Postautor: Wicky » środa, 15 czerwca 2011, 01:22

Pojawił się kolejny problem, obie karty skaczą znacznie z wartościami Mhash. Z 200 na 10 np. Obudowa otworzona jest na maksa, w jej stronę wieje duży wiatrak do schładzania pomieszczeń, jednak nie jestem w stanie pojąć co powoduje tak niekorzystne warunki. Dodam, że obie karty są przywrócone na domyślnych ustawieniach od sterowników ATI.

Dyskutant
Awatar użytkownika
Posty: 163
Rejestracja: 1 kwietnia 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: POWAŻNY PROBLEM Z MININGIEM !!! -> Obniżenie prędkości

Postautor: Adeq » środa, 15 czerwca 2011, 07:46

Używasz tego kompa do czegoś innego niż mining?

Początkujący
Posty: 34
Rejestracja: 23 maja 2011
Reputacja: 0
Reputacja postu: 
0
Napiwki za post: 0 BTC

Re: POWAŻNY PROBLEM Z MININGIEM !!! -> Obniżenie prędkości

Postautor: Wicky » środa, 15 czerwca 2011, 08:37

Tak, czasem przeglądam na nim sieć, ale skoki pojawiają się nawet przy wyłączonej przeglądarce. Dziś rano okazało się, że komputer całą noc grzał się na darmo. Po uruchomieniu monitora ukazał się jakiś błąd z MFT i brakiem zasobów systemowych do uruchomienia czegokolwiek. Po resecie CHKDSK usunął problemy i niby na chwilę obecną wszystko gra, choć nie ukrywam, że mam dość pilnowania tego komputera non stop.

Wróć do „Ogólnie o miningu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości